Witam!
Jako że niedawno stałem się posiadaczem mojej pierwszej lampy (a właściwie to dwóch) to chciałem się z Wami podzielić moją radością
Dlaczego akurat Metz 48 Af-1?
Odpowiedź jest prosta: nie mam zamiaru przepłacać za drożyznę jaką oferuje nikon, ani bawić się w sunpaki czy tumaxy z którymi nigdy nie wiadomo jak będzie.
Trochę danych producenta pod tym linkiem http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/metz_48af
Nie mam zamiaru przeprowadzać głębokiej analizy możliwości lampy, ponieważ nie bardzo miałem okazji jej testować ani nie mam porównania do innych lamp. Z tego co zauważyłem do tej pory to lampa ładnie błyska, daje równe światło przy kolejnych błyskach, najkrótszy czas synchronizacji 1/125 (w trybie HSS jeszcze krótszy), ładowanie lampy przebiega bez piszczenia i trwa od 0,1 do 3,5 sek (przy pełnej mocy) Palnik można obracać w prawo do 120 i w lewo do 180 stopni, jest on wyposażony w wysuwaną nakładkę dyfuzyjną oraz odbłyśnik. Lampa zbudowana jest z dobrej jakości plastiku, który nie skrzypi ani nie ugina się pod naciskiem, części są bardzo dobrze spasowane i sprawiają dobre wrażenie. Wyświetlacz jest czytelny a obsługa menu i funkcji lampy nie przysparzają problemów. Jednym z warunków jakie miała spełnić lampa było możliwość zdalnego jej odpalania i metz ją posiada, jest w pełni kompatybilny z CLS-em nikona w trybie slave. Ponadto lampa posiada gniazdo usb przez które można dokonać aktualizacji oprogramowania dostarczanego na stronie producenta
Jak na razie nie widzę żeby lampa posiadała jakieś wady, jedyną może być brak w komplecie stopki i futerału, ale to drobiazg jak dla mnie
Ogólnie polecam z czystym sumieniem!
a teraz kilka poglądowych fotek:
Sabiniarze mnie chyba zjedzą![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami