Close

Strona 1 z 54 1231151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 534

Domyślnie Metz 48 AF-1 alternatywa dla SB!!!

Witam!

Jako że niedawno stałem się posiadaczem mojej pierwszej lampy (a właściwie to dwóch) to chciałem się z Wami podzielić moją radością

Dlaczego akurat Metz 48 Af-1?
    Odpowiedź jest prosta: nie mam zamiaru przepłacać za drożyznę jaką oferuje nikon, ani bawić się w sunpaki czy tumaxy z którymi nigdy nie wiadomo jak będzie.

Trochę danych producenta pod tym linkiem http://www.metz-lampy.pl/?/content/czytaj/metz_48af

Nie mam zamiaru przeprowadzać głębokiej analizy możliwości lampy, ponieważ nie bardzo miałem okazji jej testować ani nie mam porównania do innych lamp. Z tego co zauważyłem do tej pory to lampa ładnie błyska, daje równe światło przy kolejnych błyskach, najkrótszy czas synchronizacji 1/125 (w trybie HSS jeszcze krótszy), ładowanie lampy przebiega bez piszczenia i trwa od 0,1 do 3,5 sek (przy pełnej mocy) Palnik można obracać w prawo do 120 i w lewo do 180 stopni, jest on wyposażony w wysuwaną nakładkę dyfuzyjną oraz odbłyśnik. Lampa zbudowana jest z dobrej jakości plastiku, który nie skrzypi ani nie ugina się pod naciskiem, części są bardzo dobrze spasowane i sprawiają dobre wrażenie. Wyświetlacz jest czytelny a obsługa menu i funkcji lampy nie przysparzają problemów. Jednym z warunków jakie miała spełnić lampa było możliwość zdalnego jej odpalania i metz ją posiada, jest w pełni kompatybilny z CLS-em nikona w trybie slave. Ponadto lampa posiada gniazdo usb przez które można dokonać aktualizacji oprogramowania dostarczanego na stronie producenta

Jak na razie nie widzę żeby lampa posiadała jakieś wady, jedyną może być brak w komplecie stopki i futerału, ale to drobiazg jak dla mnie

Ogólnie polecam z czystym sumieniem!

a teraz kilka poglądowych fotek:

Sabiniarze mnie chyba zjedzą
    Ostatnio edytowane przez Duca ; 29-03-2009 o 15:27
    D750 l 24 1.4 l 35 1.8 l 50 1.4 l 85 1.4 l 180 2.8

Domyślnie

Potwierdzam, ten Metz jest znakomitą, a w dodatku tańszą, alternatywą dla SB600.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duca Zobacz posta
    Witam!
    ...Dlaczego akurat Metz 48 Af-1?
    Odpowiedź jest prosta: nie mam zamiaru przepłacać za drożyznę jaką oferuje nikon...
    Ogólnie polecam z czystym sumieniem!
    Spokojnego błyskania lampą ...

Sabiniarze mnie chyba zjedzą
    Nie bój się... to tylko mało reformowalna sekta ale i tak wcześniej lub później wymienią swoje mrugające wyświetlaczami boginie na coś solidniejszego
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez downunder Zobacz posta
    Potwierdzam, ten Metz jest znakomitą, a w dodatku tańszą, alternatywą dla SB600.
    w sumie jest to lampa która plasuje się pomiędzy sb600 a 800, jej liczba przewodnia to 48 sb600 ma 30, a 800-38
    metz nie może jedynie działać w trybie comander i to cała różnica.

Domyślnie

w sumie jest to lampa która plasuje się pomiędzy sb600 a 800, jej liczba przewodnia to 48 sb600 ma 30, a 800-38
    prosiłbym o więcej precyzji. metz ma tyle dla palnika na 105 mm. To nikony jakie mają LP w tym położeniu?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    prosiłbym o więcej precyzji. metz ma tyle dla palnika na 105 mm. To nikony jakie mają LP w tym położeniu?
    Masz rację, źle się wyraziłem ale to dlatego że informacja o LP na danej ognikowej jakoś mi umknęła
    wobec powyższego sprawdziłem i sytuacja wygląda następująco dla sb800 38 dla ogniskowej 35mm, 56 dla 105mm
    jeśli chodzi o sb600 to LP 30 dotyczy również 35mm, co do 105 nie mam pojęcia (w tym wypadku chyba 85mm bo taki zakres obsługuje zoom palnika sb600) może ktoś wie?

Domyślnie

Witam. Też jestem zainteresowany takową lampą. Byłbym wdzieczny za wklejenie paru sampli mozliwości tej maszynki.
    Z góry dzięki.

Domyślnie

...nie mam zamiaru przepłacać za drożyznę jaką oferuje nikon...
    Tego nie rozumiem. Przecież SB600 jest tylko o 100 zł droższa.
    D40 | N18-55 | T28-75 | N60 | N35 | SB600 i 4 baterie |

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fishq Zobacz posta
    Przecież SB600 jest tylko o 100 zł droższa.
    Czy ja wiem, przecież SB-600 aż 13 procent droższa..

Domyślnie

Drożyzna? SB? Hm... to akurat względna kwestia...
    A co do porównania Metz-SB... Ja używam Sabinek z racji tego, że pracują one w CLS'ie i jakbym miał ciągnąć kable do czterech, czy pięciu lamp, czy użerać się z fotocelami, które ktoś mi co i rusz odpala to bym chyba zajął się czymś innym niż fotografia... CLS nie ma sobie równych (póki co) i nie zamieniłbym sawoich Sabć na inne lampiony nawet jakby miały LP nawet 100!

Oczywiście jak ktoś pstryka ze stopki puszki to jest to jakaś alternatywa.
    Ostatnio edytowane przez Skibek ; 31-03-2009 o 15:14
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 1 z 54 1231151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów