Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Jaki filtr

Domyślnie Jaki filtr

Witam,
    mam pytanie do szanownego grona,
    przeczytalem o filtrach wiec to nie jest tak ze jestem leniem ale chce zaczerpnac opini fachowej
    mianowicie , ktorych filtrow najlepiej uzyc do codziennych zdjec w terenie by podbic kolory nieba trawy i ogolnie byly bardziej zywe i nasycone.
    czy jest jakis zloty lek czy trzeba kombinowac.
    Pozdrawiam
    Nikon

Domyślnie

polaryzacyjny (najlepszy na jaki Cie stac)
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    polaryzacyjny (najlepszy na jaki Cie stac)
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Polar.

Panowie, ale wypadało by powiedzieć o ograniczeniach jakie "narzuca" nam polar. Może i nadaje się on do zwiększenia nasycenia kolorów, ale trzeba napisać że dzieje się to w konkretnych warunkach. Zwiększenie nasycenia spowodowane jest niczym innym jak polaryzacją światła, a żeby światło spolaryzować muszą być odpowiednie do tego warunki. Trzeba pamiętać, że polar nam za bardzo nie pomorze, kiedy mamy zachmurzone niebo, mało tego, nawet gdy mamy delikatną mgiełkę, to polar już nie sprawuje się tak jakbyśmy chcieli. Poza tym trzeba napisać, że polar "działa" pod odpowiednim kątem do padania promieni słonecznych. Na nic nam ten filtr gdy robimy zdjęcie pod słońce, albo mając słońce za plecami. O błędzie polaryzacji przy szerokich obiektywach też należałoby wspomnieć.
    Zakładam oczywiście, że kolega potrzebuje filtra do używania na zewnątrz, czyli pejzaż czy też zdjęcia wakacyjne, bo w domu ten filtr też nie wiele pomoże.
    Z mojego marnego doświadczenia wiem, że częściej przydaje mi się szara połówka niż polar, aczkolwiek są to 2 różne filtry i jeden nie zastąpi drugiego. Jeśli wyciągasz aparat tylko w słoneczne dni to wydaje mi się, że polar zadowoli Cię w większości przypadków, jeśli jednak robisz zdjęcia w różnych warunkach to ja osobiście wybrałbym na początek szarą połówkę.

Najlepiej jednak wybrać świadomie, a nie to co polecili na forum. Przeczytaj ten poradnik
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343
    w szczególności o filtrach polaryzacyjnych i połówkowych, potem zastanów się do czego Ci ten filtr będzie potrzebny i wtedy podejmij decyzję.
    Na pewno nie znajdziesz uniwersalnego filtra po którym każde zdjęcie będzie miało wspaniałe kolory i będzie "cud miód i malina"

A tutaj
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11429
    opis systemu Cokin, ale linka podaje, bo w jednym z postów jest przykład jak połówka "poprawia kontrasty" i "nasyca" zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez Grzybu ; 24-03-2009 o 19:36

Rycerz
    Gość

Domyślnie

polar trzeba umiec obsługiwac...jak sie naczytałem 3 lata temu o cudownych zdolnosciach wysycania kolorów i kupiłem polara to pojechałem do sklepu z reklamacją bo sprzedali mi zepsuty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    ...w jednym z postów jest przykład jak połówka "poprawia kontrasty" i "nasyca" zdjęcie.
    Z tym stwierdzeniem, ze "poprawia kontrasty" i "nasyca" zdjecie bylbym troche ostrozny. Filtr ten sluzy do przyciemnienia jednej czesci kadru wzgledem drugiej, inaczej mowiac, chodzi tutaj o wyrownanie w jasnosci miedzy partiami zdjecia, dlatego tez moze sie wydawac ze poprawia kontrast zdjecia

Ze swojej strony polece jeszcze ten watek odnosnie filtrow polowkowych. Zwroc szczegolna uwage na wypowiedzi forumowicza "akustyk"

PS. Najlepiej napisz do "alfa" posiada bardzo duza wiedze na temat filtrow, takze mysle ze powinien Ci pomoc
    Ostatnio edytowane przez MartinGrey ; 24-03-2009 o 20:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartinGrey Zobacz posta
    Z tym stwierdzeniem, ze "poprawia kontrasty" i "nasyca" zdjecie bylbym troche ostrozny. Filtr ten sluzy do przyciemnienia jednej czesci kadru wzgledem drugiej, inaczej mowiac, chodzi tutaj o wyrownanie w jasnosci miedzy partiami zdjecia, dlatego tez moze sie wydawac ze poprawia kontrast zdjecia
    [...]
    Dlatego użyłem tutaj "...".

Uprawnienia umieszczania postów