Witam
Zakładam wątek, gdyż nie rozumiem pewnych aspektów związanych z kalibracją AF w D700.
Chodzi mi o kalibrację aparatu (obiektywów?), gdyż z różnymi szkłami mam przeważnie BF. Czasem precyzyjna korekcja w body pomaga, czasem nie.
Dzisiaj przejeżdżałem niedaleko serwisu Nikona i wpadłem zapytać jak to u nich z tym jest. Otrzymałem odpowiedź, że proponują mi kalibrację puszki (D700), co powinno załatwić sprawę. Czas realizacji 1,5 tygodnia (programowa kalibracja), lub 3 tygodnie (rozkręcanie puszki).
I tu mam pytanie czy po takiej kalibracji obiektywy, które działały poprawnie mogą mieć BF/FF? Czy istnieje oddzielna kalibracja obiektywów? No i czy tak naprawdę warto się w to bawić, tzn czy przynosi to pożądane efekty. Nie mogę sobie pozwolić na czekanie 1,5 tygodnia i stwierdzić po odbiorze, że jest tak samo.
Czy macie z tym jakieś doświadczenia?
Aha, pan z Nikona powiedział, że obiektywy kalibrują oddzielnie i że to już zupełnie inna sprawa... Trochę mnie to zdziwiło. Tak jak kolega Czornyj zauważył, np. ludzie w canonie proszą o zostawienie body wraz z obiektywami i wtedy kalibrują ten konkretny zestaw. Dla mnie to jest logiczne, bo po cholerę serwis nikona ma mi kalibrować body do ich szkła testowego, które być może różni się od moich?
Może ktoś z Was bardziej się na tym zna niż ja i coś doradzi.
Z góry dzięki za informację.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami