Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Bywają oczywiście wybitne wyjątki, ale są one odosobnione
    Bywają.
    Współpracuję z kamerzystą, bardzo dobrym i znanym. "Nauczyliśmy się" siebie i dobrze się nam współpracuje. Polecamy siebie nawzajem i większośc imprez załatwiamy razem.
    Taki układ to skarb. Dla mnie (nagrywanie roboty - polecenie od fachowca jest wiele warte) i dla niego (nikt mu nie spieprzy ujęc - a nawiedzonych fotografów jest od groma). Robota się sama pcha i przyjemnie się ją wykonuje.

Same plusy, małe wiejskie TWA
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Jeden suwak.

Z tym że bywa, iż jeden suwak na jedno ujęcie, a jak ktoś jest dupą, to w każdym ujęciu w dodatku inaczej.
    No to się Bombel nie popisałeś, zajmuje się montażem i z mojej perspektywy wygląda to troszeczkę inaczej, materiał video ma znacznie mniejsze możliwości edycji niż zdjęcie, (pewnie pod warunkiem że pracujemy na tanim legalnym oprogramowaniu - w moim przypadku AP 6.5 + dodatki, pracowałem wcześniej na kilku innych konkurencyjnych rozwiązaniach). Montuje głównie dla jednego kolegi ale czasem zdarza się coś więcej. Pamiętam jak kiedyś pewien mądrala wysłał na studniówkę 2 kamery: sony i canon. Koleś na soniaku poleciał na auto natomiast canonowiec ustawił balans manualnie ale na sino, dodam że w soniaku było za ciepło. Wyobraźcie to sobie na przykładzie aparatów idziecie we dwóch z dwoma różnymi puszkami a obraz ma wyglądać identycznie! To taka namiastka odnośnie balansu, odnoszę jednak wrażenie ( w moich stronach), że kamerzyści są często mniej wyedukowani niż fotografowie. W pierwszej firmie w której pracowałem nikt mi nie wytłumaczył jak kamerzysta powinien zbudować kadr, o rodzajach planów filmowych nie słyszał nawet właściciel. Jeśli ktoś podchodzi do filmowania bardzo solidnie to wcale to nie jest takie proste! Ale nigdy w życiu nie powiedziałbym, że jest trudniejsze niż fotografia.

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie montowałem nigdy wesel i innych zgromadzeń, prawie zawsze HD z blueboxa z profesjonalnych studiów plus ewentualnie jakieś autorskie animacje.

Może na weselach jest inaczej, ale w tym, co ja robiłem to jest tak, jak pisałem wcześniej.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Ja się ostatnio zabrałem za kręcenie na nasz redakcyjny portal i powiem wasz szczerze, jednak wole migawkę...

Domyślnie

hehehe co jak co, ale fotograf w drugim artykule to był chyba IMO jakiś biedny dziadek - argumenty słabe
    Fx

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Takie pytanie trochę obok tematu. Jak to u Was jest. Zabieracie operatora-kamerzystę na plenery, czy nie koniecznie Ja staram się wyślizgiwać z takich duetów, ale ciężka sprawa. Czy jak pracujecie z kamerzystą na plenerze to wykazuje On jakaś kreatywność. Coś tam razem wychodzi pozytywnego czy tylko się pałęta i sępi kadry. No nie mam na myśli znajomego zaprzyjaźnionego kamerzysty bo to zmienia postać rzeczy, choć i tak mnie np. totalnie rozprasza i czuje się jak bym był śledzony, szpiegowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Takie pytanie trochę obok tematu. Jak to u Was jest. Zabieracie operatora-kamerzystę na plenery, czy nie koniecznie Ja staram się wyślizgiwać z takich duetów, ale ciężka sprawa. Czy jak pracujecie z kamerzystą na plenerze to wykazuje On jakaś kreatywność. Coś tam razem wychodzi pozytywnego czy tylko się pałęta i sępi kadry. No nie mam na myśli znajomego zaprzyjaźnionego kamerzysty bo to zmienia postać rzeczy, choć i tak mnie np. totalnie rozprasza i czuje się jak bym był śledzony, szpiegowany
    Mi nie przeszkadza
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Bo masz swojego ale w innym przypadku to byś też pewnie psioczył.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marszal Zobacz posta
    Po pierwsze: przygotowanie dziennikarki do przeprowadzenia obydwu rozmów katastrofalne. Niektóre pytania świadczą o zupełnej nieznajomości tematyki, zatem zadanie domowe niestety nie odrobione.
    ostro jedziecie kolego, ale zanim przywalicie sie do innych, może warto pomysleć

raczej zakładam, że wiedziała o co pyta, tylko tekst adresowany jest do ludzi którzy niekoniecznie znać temat muszą, stąd taka forma pytań, by ją w ten sposób ożywić - taka licencja ptica
    gdyby to była rozmowa na poziomie ekspertów to laików by nie zainetersowała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Bo masz swojego ale w innym przypadku to byś też pewnie psioczył.
    ja raz tylko poszedłem na taki układ z kamerzystą, niestety wykazał zbyt bujną inwencję twórczą i wydzieraliśmy sobie PM bo nie pasowały mi jego pomysły np.taniec... a jemu statyczne pozy, ponieważ plener był w pałacu w Radziejowicach to czas był mocno ograniczony i z tego sprint-pleneru wyszedłem wściekły, od tego czasu nie robię plenerów w dniu ślubu a to automatycznie wyklucza filmowca z gry

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów