Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie operator kontra fotograf

Wideofilmowanie - "najtrudniejszy zawód ślubny..."
    http://www.swadba.pl/aktualnosci/index.php?id=1120

Fotografia ślubna - Chcemy zaprotestować!
    http://www.swadba.pl/aktualnosci/index.php?id=1122

Domyślnie

moja racja jest najmojsza
    ciekawe artykuły muszę przyznać.
    pozdrawiam

Domyślnie

No cóż. W tym pierwszym artykule mozna zamienić filmowanie na fotografowanie i będzie równie ciekawy wywiad.
    Ceny sprzętu ppodobne - jak ktoś chce mieć wypas, czas pracy podobny i ustawień też dużo. No ale...

Z tym, że ja jestem amator i zrobiłem tylko kilka ślubów znajomych. NA żadnym z nich nie było problemów kto ma gdzie stać i ktokomu włazi w kadr.
    D90|T17-50 2.8|N18-105|S10-20|D610|N24-50 3.3-4.5|T28-75 2.8|N50 1.8|N35 1.8|S70-200 2.8|S70-300APO|SB900|2xSB600|

Domyślnie

"Oddzielną kwestią jest panowanie nad balansem bieli.

Przepraszam, nad czym?

Nad balansem bieli - inaczej kompensować różnice w temperaturze barwowej obrazu. (śmiech) Fotografowie o wielu aspektach „stania z kamerą” nie mają zielonego pojęcia i myślę, że stąd wynikają niepotrzebne nieporozumienia..."

to chyba jakiś żart?? o_O
    D300 | D80 | S17-35/2.8 | N24-70/2.8 | S70-200/2.8 | SB800 | itd

Domyślnie

Ja proponuję zainwestować w siłownię, zwłaszcza energiczne ruchy łokciami się przydają. Każdy chce zrobić swoją robotę i często nawet fotografowie mają siebie nawzajem w d...., więc tym bardziej różnica operator-fotograf nie wskazuje na możliwość porozumienia. Bywają oczywiście wybitne wyjątki, ale są one odosobnione

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Bywają oczywiście wybitne wyjątki, ale są one odosobnione
    Bywają.
    Współpracuję z kamerzystą, bardzo dobrym i znanym. "Nauczyliśmy się" siebie i dobrze się nam współpracuje. Polecamy siebie nawzajem i większośc imprez załatwiamy razem.
    Taki układ to skarb. Dla mnie (nagrywanie roboty - polecenie od fachowca jest wiele warte) i dla niego (nikt mu nie spieprzy ujęc - a nawiedzonych fotografów jest od groma). Robota się sama pcha i przyjemnie się ją wykonuje.

Same plusy, małe wiejskie TWA
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez geryon Zobacz posta
    "Oddzielną kwestią jest panowanie nad balansem bieli.

Przepraszam, nad czym?

Nad balansem bieli - inaczej kompensować różnice w temperaturze barwowej obrazu. (śmiech) Fotografowie o wielu aspektach „stania z kamerą” nie mają zielonego pojęcia i myślę, że stąd wynikają niepotrzebne nieporozumienia..."

to chyba jakiś żart?? o_O
    pewnie chodzi o to że filmu nie nagrasz w RAWie, jak spaprasz balans to trudniej jest go poprawić

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinas Zobacz posta
    pewnie chodzi o to że filmu nie nagrasz w RAWie, jak spaprasz balans to trudniej jest go poprawić
    Jeden suwak.

Z tym że bywa, iż jeden suwak na jedno ujęcie, a jak ktoś jest dupą, to w każdym ujęciu w dodatku inaczej.

Domyślnie

Po pierwsze: przygotowanie dziennikarki do przeprowadzenia obydwu rozmów katastrofalne. Niektóre pytania świadczą o zupełnej nieznajomości tematyki, zatem zadanie domowe niestety nie odrobione. Ale niestety często spotykamy chłystków machających legitymacjami prasowymi, uważających się za dziennikarzy, nie zdających sobie sprawy że poziom przez nich reprezentowany jest słabiutki a papier w postaci legitymacji wiedzy i umiejętności dziennikarskiej im nie dostarczył.
    Po drugie: Pan videooperator też niewielkie miał pojęcie o fotografii i widać reprezentuje nurt "łokciowych rozpychaczy". Przecież zawsze można poczynić pewne ustalenia przed uroczystością i dla dwóch w kościele, na sali weselnej czy w innych miejscach zawsze miejsce można znaleźć.
    2xDXXX i trochę szkieł

Domyślnie

Najgorzej jak się znajdzie dwóch takich achtystów, jeden z aparatem drugi z kamerą i nie mogą się zdecydować który ważniejszy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów