Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Magda by G10

Post Magda by G10

Witam,
    chociaż lustrzankę mam Nikona, niedawno kupiłem sobie kompakcik do noszenia przy sobie zawsze. Niestety, wyszło tak, że kupiłem Canona G10 (taka mała zdrada N...). Poprosiłem koleżankę z pracy, Magdę, o pozwolenie na fotkę. Wyszliśmy na 5 minut przed firmę i ... wyszedł taki oto portrecik. Oczywiście, później obróbka (mam nadzieję, że w miarę OK?).

Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Troche mi sie przypomnial "Underworld" -- za mocno rozjasniles oczy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Troche mi sie przypomnial "Underworld" -- za mocno rozjasniles oczy.
    Białka, czy całe?
    A swoją drogą, mam na dzieję, że na Twoim kursie się nauczę lepiej ....
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Orkaniusz Zobacz posta
    Białka, czy całe?
    Zdecydowanie cale...

A swoją drogą, mam na dzieję, że na Twoim kursie się nauczę lepiej ....
    Nie chodzi o lepiej, ale o umiar.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Question

No to wrzucam po drobnej korekcie...

Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

No to wrzucam po drobnej korekcie...
    Dziebko lepiej, ale nadal za mocno... Podeslesz oryginal? ([email protected])
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Dziebko lepiej, ale nadal za mocno... Podeslesz oryginal? ([email protected])
    Właśnie wysłałem

Coś czuję, że przesadziłem z oczami mając w pamięci fotkę Steve MacCurryego. Mam świadomość niedorastania do pięt temu panu, ale jakoś tak mi wyszło...
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Jakosc tego zdjecia jest podla... Oczywiscie to nie uwaga do Ciebie, ale aparatu. Detale sa tak paskudnie przestrzone, ze wyglada to, jakby ktos zdjecie kasza manna posypal. Fatalne do retuszu. Ja bym sobie odpuscil uzywania kompakta do portretow.

A wracajac do tematu.
    Tu po moim retuszu:

Zero blura przy poprawianiu cery. Oczywiscie mozna by to glaskac kolejna godzine, ale nie o to chodzi...
    Po lewej oryginal, po prawej po czyszczeniu:

50%
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jakosc tego zdjecia jest podla... Oczywiscie to nie uwaga do Ciebie, ale aparatu. Detale sa tak paskudnie przestrzone, ze wyglada to, jakby ktos zdjecie kasza manna posypal. Fatalne do retuszu. Ja bym sobie odpuscil uzywania kompakta do portretow.
    Możliwe, że w aparacie było wtedy włączone mocne wyostrzanie. Generalnie za wiele w ustawieniach nie grzebałem, bo ledwo go ze sklepu przyniosłem. Ale oczywiście kompakt to nie lustrzanka, jakby nie patrzeć...

A wracając do retuszu:
    jak rozumiem tylko delikatnie poprawiłeś białka oczu, bez dotykania tęczówek?

I pytanko - czy stwierdzenie "zero blura przy poprawianiu cery" mam rozumieć tak, że to konkretne zdjęcie nie powinno być w ten sposób traktowane, czy w ogóle odchodzisz od blurowania (pamiętam forumowe dyskusje PLATIK - NIE PLASTIK)? Muszę przyznać, że blurowanie stosuję dość chętnia (dziewczyny w pracy, które najczęściej focę, to lubią )
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Możliwe, że w aparacie było wtedy włączone mocne wyostrzanie. Generalnie za wiele w ustawieniach nie grzebałem, bo ledwo go ze sklepu przyniosłem. Ale oczywiście kompakt to nie lustrzanka, jakby nie patrzeć...
    No, ale jak porownasz to zdjecie ktore mi przyslales, a jakakolwiek fote z lustrzanki, to widac roznice, nie?! Nie chodzi juz o oddanie detali, tylko te biala kasze i przeostrzone wszystkie krawedzie.

A wracając do retuszu:
    jak rozumiem tylko delikatnie poprawiłeś białka oczu, bez dotykania tęczówek?
    Rozjasnilem lekko cale oczy, zarowno bialka jak i teczowki.

I pytanko - czy stwierdzenie "zero blura przy poprawianiu cery" mam rozumieć tak, że to konkretne zdjęcie nie powinno być w ten sposób traktowane, czy w ogóle odchodzisz od blurowania (pamiętam forumowe dyskusje PLATIK - NIE PLASTIK)?
    "Na szybko" nie da sie tego zrobic bez blura lub stempla. Ta akurat technika ktora tu zastosowalem wymaga dosc sporo precyzyjnej pracy. Generalnie nie lubie juz bliurowanej twarzy, ale oczywiscie nie wyrzekam sie na amen, bo zapewne nie zawsze bede mial czas, zeby tego uniknac. Co do tego zdjecia -- to zalezy od jego potraktowania. Jesli mialby to byc po prostu portrecik, to jednak bym nie blurowal. A jesli ma haczyc o "glamour" to niestety najpierw sporo zabiegow kosmetycznych, a na koniec jeszcze dobra wizazystka. Reasumujac -- tak czy siak -- blur niepotrzebny. Chyba, ze jak wspomniales -- modelka lubi i chce.
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów