Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Pola AF w D300

Domyślnie Pola AF w D300

...Może temat był już poruszany ale?.......
    Które pola AF w D300 są krzyżowe to wiadomo...Ale jakie są pozostałe?...W moim poprzednim Nikonie D70s wiadomo było (nawet po kształcie pola)...że skrajne zewnętrzne pola AF były polami "pojedynczymi pionowymi" a górne i dolne polami AF - "pojedynczymi poziomymi"...
    Moim zdaniem wszystkie pola AF w D300( poza oczywiście krzyżowymi ) są polami pionowymi....
    Czy tak jest naprawdę??

A tak przy okazji to niektóre omówienia np... działania AF-S i AF-C z forum powinny stanowić część składową instrukcji bo informacje tam zawarte "niby są" ale podawane wyłącznie hasłowo...Gdyby nie moje wcześniejsze "jakieś doświadczenie" z D70s a może nawet jeszcze z F70 to przy d300 zginąłbym "jak ciotka w Czechach"...Moim zdaniem prawie wszystkie "problemy z FF czy BF" albo zdjęciami nieostrymi wiążą się prawie wyłącznie...z niedouczenia i niewiedzy!...Mówię tak na własnym przykładzie..Zresztą...czytanie niektórych opinii na forum tylko mnie w tym utwierdza....

Natomiast za wzorcowe wyjaśnienie przez "Czornyj" działania AF-S i AF-C..."czapki z głów"...

Panowie z NP.....TAKIE POSTY powinny być...za zgodą autora...i gratyfikacją pieniężną załączane natychmiast do zakładki "wsparcie techniczne" na stronie Nikona...
    Pozdrawiam
    D850, F70, N 20-35/2.8, N 105/2.8, N 85/1.8, N 50/1.4, N 35/2, N 28-70/2.8, N 80-200/2.8, N 24-120/4, SB900, SB600, Manfrotto 055CB + 141RC

Domyślnie Odp: Pola AF w D300

dobrze że piszesz o swoim niedouczeniu i niewiedzy w przypadku prawie wszystkich problemów z BF i FF
    Pozdr
    D800

Domyślnie

Wracam namolnie do tematu pól AF w D300....
    Bo cisza całkowita zapadła w temacie ....
    Nie trafiłem wtedy w porę roku...albo i co???
    A więc..
    Jakimi polami AF są pola poza 15 krzyżowymi??

Moim zdaniem wszystkie pola AF w D300 poza krzyżowymi są polami pionowymi....
    Czy tak jest naprawdę??

Temat pozornie tylko jest nieistotny...Nastawianie ostrości jednak już nie

Jeżeli ktoś próbował nastawiać ostrość w polu skrajnym (przy wybranym AF-S ) gdzie "kontrast występuje wzdłuż pola" (myślę że tłumaczę dość jasno i wiadomo o co chodzi )...to ustawienie ostrości jest prawie niemożliwe...
    Aparat prawie zawsze pokazuje osiągnięcie ostrości...
    D850, F70, N 20-35/2.8, N 105/2.8, N 85/1.8, N 50/1.4, N 35/2, N 28-70/2.8, N 80-200/2.8, N 24-120/4, SB900, SB600, Manfrotto 055CB + 141RC

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

"The D3 incorporates Nikon�s new Multi-CAM 3500FX auto focus module that
    features an intelligent array of 15 cross-type sensors and 36 horizontal sensors."
    źródło: http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-8742-9083

Jak w D3 tak jest to i na pewno w D300...
    horizontal - poziome (dla niewtajemniczonych )
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

A tak praktycznie - what a difference?
    Jeśli nawet takową wiedzę posiądziesz - co Ci z tego przyjdzie w praktyce? Będziesz się w rzeczywistej sytuacji zastanawiał, którego pola użyć zważywszy na to jakiego jest typu?

Ja może znowu wykażę się ignorancją - ale najczęściej używam tego pola, którego potrzebuję (o ile w ogóle ręcznie wybieram pole AF) i zupełnie nie zastanawiam się, czy ono jest akurat krzyżowe, pionowe czy poziome. Najczęściej i tak pozostawiam to automatyce tego jakże precyzyjnego mechanizmu, który niemalże czyta w moich myślach
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    A tak praktycznie - what a difference?
    Jeśli nawet takową wiedzę posiądziesz - co Ci z tego przyjdzie w praktyce? Będziesz się w rzeczywistej sytuacji zastanawiał, którego pola użyć zważywszy na to jakiego jest typu?
    Wiedza jakiego rodzaju to sensor pozwala szybko zareagować na wypadek pudła AF - skoro są to sensory poziome to fotografujący wie, że nie złapią one ostrości na poziomym wzorku. Moim zdaniem czasem przydatna wiedza.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

..."Fenek" ujął sedno sprawy...Moim zdaniem nieznajomość w jaki sposób dany sensor "reaguje na wzorki" przy ustawianiu ostrości powoduje że...szukamy winnego "przy nieostrości" nie tam gdzie trzeba...Według mnie na skrajnych polach w D300 ustawienie ostrości jest prawie niemożliwe gdy "wzorki w nich są w pionie"...

Domyślnie

I tak szybciej jest empirycznie przekonać się, że dane pole AF ostrości na danym wzorku nie łapie - i zmienić pole, niż analizować na jaki wzorek będziemy ostrzyć i którym polem po to, by przypadkiem nie wybrać nieprawidłowego.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Witusch
    Gość

Domyślnie

Gdybyscie nie zwrocili mojej uwagi na ten fakt, to bym tego nie zauwazyl, a skrajnych pol czesto uzywam. Przypomina mi sie swietny polski film "Awans", czasem wiedza szkodzi

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wynika, że nie-krzyżowe w D300 są pionowe.

Wiedza, o orientacji punktów AF nie jest jakaś skomplikowana i trudna do zapamiętania, gdyż wszystkie czujniki sa zorientowane tak samo. Zawsze lepeij wiedziec więc niż mnie, zwłasza, że to nie wymaga specjalnego wysiłku.

Jeśli obiekt jest statyczny, a my korzystamy z AF-S, to oczywiście bez znaczenia, bo wtedy ustawiam ostrość jednym z krzyżowych i przekadrowuję. Natomiasj jeśli obiekt się rusza, jest użyty AF-C i nie chcę, żeby kadr był centralny, to już powyższej techniki nie zastosuję. Wtedy na obiekcie poszukam linii o takiej orientacji, żeby sią przecinała z orientacją czujnika.

Error jest inny. Zawsze do tej pory orientacja ramki AF odpowiadała orientacji czujnika, pod tą ramką, czyli jak czujnik był pionowy to ramka tez była pionowa, a jak poziomy to pozioma. I wtedy wiedziałem, że jak ma pionowa ramkę to szukam czegoś poziomego, żeby AF był maksymalnie precyzyjny. W D300 jest inaczej, czyli ramki są poziome, a czujniki pionowe. I teraz to na co sią ostrzy musi miec orientację równoległą do ramki. I dużo zdjęć straciłem, zanim nabyłem nowy nawyk i pozbyłem sie starego.
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów