Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Pola AF w D300

Domyślnie

@slav
    Masło maślane nam tu jakieś płodzisz. Nie można rozpatrywać osobno fizycznej orientacji i "wrażliwości na linie" bo to drugie jest bezpośrednią pochodną tego pierwszego. Więc tym bardziej nie można się zgodzić z Twoim stwierdzeniem, że fizyczna orientacja jest nieistotna. Obowiązuje prosta zależność - czujnik pionowy świruje na liniach pionowych, a poziomy na poziomych. Bez dorabiania mistycyzmu.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Hm
    Wytłumaczę jeszcze raz.

Jak już wczęsniej pisałem zasada jest taka, że zazwyczaj czujnik AF jest wrażliwy na linie prostopadłe do jego orientacji. Z tym się przecież w żaden sposób nie kłócę. Ale też nie upieram się, że znam dokładnie konstrukcje nowych czujników AF [bo jest to kiepsko udokumentowane] a tym bardziej nie jestem w stanie przewidzieć jakie będą kiedyś - opieram się na wiedzy jak to było do tej pory, ale dopuszczam opcję, że inna technologia może to zweryfikować.

A teraz do sedna.

Dla fotografa wewnętrzna konstrukcja aparatu jest średnio istotna, nie musi jej znac - chyba, że po prostu chce. Dla niego ważne jest, jak aparat fotograficzny, a w tym konkretnym przypadku czujnik AF, reaguje na świat fotografowany. Istotne jest doświadczenie, obycie z aparatem. Jesli czujnik reaguje na linie pionowe to tylko i wyłacznie to jest istotne - nie ma znaczenia czy jest poziomy, pionowy, krzyżowy lub o każdym innym dowolnym kształcie i orientacji [jesli kiedyś takie będą].

Ja mogę wiedzieć, że pionowe czujniki z natury powinny być wrażlwe na linie poziome, ale w praktyce fotograficznej nie stawia mnie to wyżej od osoby, która tej wiedzy nie posiada.

pzdr
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów