Szukaj
A D3 nie ma latarki?
W zasadzie była tak jak piszesz tzn. przekadrowanie wystarczyło, z tym, że trudno je nazwać lekkim. AF nie chciał się ustawić na całej wysokości tylnej krawędzi kipra ciężarówki. Złapał ostrość dopiero w zaznaczonym na zielono obszarze.
Pozdrawiam
Sergiusz
PS Mam jeszcze starego D70S i ta karta też go rozkłada, co mnie trochę uspokoiło.
Na stronie producenta opis systemu AF zarówno w D700 jak i D3 jest identyczny. W D700 dodatkowo jest informacja o diodzie wspomagającej w ograniczonym zakresie. Czy uważasz, że producent w specyfikacji technicznej podaje nieprawdę? Czy masz obie puszki i osobiście sprawdziłeś, że z tym samym szkłem i w tych samych warunkach AF w D3 działa poprawnie, a w D700 się gubi? Czy tylko słyszałeś, że AF w D3 działa dobrze, a w D700 źle?
Pozdrawiam
Sergiusz
I tak i nie. Określenie AFS oraz VR są bardzo ogólne. Pierwsze informuje użytkownika, że obiektyw ma wewnętrzny napęd mechanizmu ostrzenia, a drugie, że zastosowano mechanizm redukcji drgań i to wszystko. Opis systemu AF jest dość precyzyjny i określa nazwę samego systemu (Multi-CAM) oraz jego kolejną wersję (3500) jak i odmianę (FX). Ponadto podano zakres działania (od -1 do +19 EV dla ISO 100) i to przy wyraźnie sprecyzowanych warunkach (20 st. C). Jeśli w specyfikacji byłoby powiedziane, że te puszki mają system AF Multi-CAM i nic ponad to, to wtedy bym się z Tobą zgodził bez zastrzeżeń.
No, ale odbiegamy od tematu.
Pozdrawiam
Sergiusz
Ostatnio edytowane przez SWegnerowski ; 28-02-2009 o 15:05
a wiesz jak dziala autofokus w lustrach? poczytaj o detekcji fazy - to odnosnie pierwszego przykladu.
A gdybyśmy założyli, że rzeczywiste punkty ostrości masz przesunięte w lewo względem punktów pokazywanych przez matówkę? Wtedy na zdjęciu z ciężarówką AF gubiłby się na całej wysokości tylnej krawędzi kipra, bo tak naprawdę aparat chciał ustawić ostrość nie na krawędzi lecz nieco w lewo, czyli na jednolitej powierzchni. Jak wiadomo w takiej sytuacji AF ma problemy z ustawienie ostrości. Natomiast nad ciężarówką problemu nie miał, bo obszar był kontrastowy.
D700 nie posiadam, ale przyszło mi do głowy takie wytłumaczenie po przeczytaniu tego wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84964
Sprawdź, czy rzeczywiste punkty nie są przesunięte względem tych na matówce i będziesz miał odpowiedź... niestety nie rozwiązanie
Skontaktuj się z nami