Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20
    Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SWegnerowski Zobacz posta
    D3 podobno ma dokładnie ten sam system AF Multi-CAM 3500FX, więc wątpię czy to pomoże.

W sytuacja z ciężarówką próbowałem ustawić ostrość na miejsce wskazane na czerwono, ale AF się zbiesił, próbował mieszał i nic. Przesunąłem punk na miejsce oznaczone na zielono i złapał od razu. Ostrość się zablokowała, więc przekadrowałem i zrobiłem zdjęcie. Próbowałem ustawić ostrość również na tej wyraźnej pionowej linii i nic.
    Jeśli D3 i D700 mają ten sam AF to po jakiego grzyba D700 ma wspomaganie AF , czyli "latarkę " ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Jeśli D3 i D700 mają ten sam AF to po jakiego grzyba D700 ma wspomaganie AF , czyli "latarkę " ?
    Idąc tym tokiem myślenia można by zapytać - po jakiego grzyba D700 ma wbudowaną lampę? Być może właśnie o to chodzi, że przy wbudowanej można się wspomagać lampką, przy zew. lampie wiadomo, że ona ma AF-Assist i nie jest potrzeba ta z korpusu...

Domyślnie

A D3 nie ma latarki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    z tamronem mialem ze 2 przypadki gdzie zachowal sie dziwnie - ale lekkie przekadrowanie wystarczylo zeby zlapal ostrosc - przyznam ze nadal nie bardzo wiem o co ci chodzi w 2 gim przypadku
    W zasadzie była tak jak piszesz tzn. przekadrowanie wystarczyło, z tym, że trudno je nazwać lekkim . AF nie chciał się ustawić na całej wysokości tylnej krawędzi kipra ciężarówki. Złapał ostrość dopiero w zaznaczonym na zielono obszarze.

Pozdrawiam
    Sergiusz

PS Mam jeszcze starego D70S i ta karta też go rozkłada, co mnie trochę uspokoiło.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Idąc tym tokiem myślenia można by zapytać - po jakiego grzyba D700 ma wbudowaną lampę? Być może właśnie o to chodzi, że przy wbudowanej można się wspomagać lampką, przy zew. lampie wiadomo, że ona ma AF-Assist i nie jest potrzeba ta z korpusu...
    Lampka włącza się nawet gdy jest szaro a nie ciemno , niemalże w ciągu dnia jak brakuje światła do ustawienia ostrości bo się gubi zbyt często a D3 się nie gubi i nie oszukujmy się . Jak chcemy używać lampy to to coś pomaga ... i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Lampka włącza się nawet gdy jest szaro a nie ciemno , niemalże w ciągu dnia jak brakuje światła do ustawienia ostrości bo się gubi zbyt często a D3 się nie gubi i nie oszukujmy się . Jak chcemy używać lampy to to coś pomaga ... i tyle.
    Na stronie producenta opis systemu AF zarówno w D700 jak i D3 jest identyczny. W D700 dodatkowo jest informacja o diodzie wspomagającej w ograniczonym zakresie. Czy uważasz, że producent w specyfikacji technicznej podaje nieprawdę? Czy masz obie puszki i osobiście sprawdziłeś, że z tym samym szkłem i w tych samych warunkach AF w D3 działa poprawnie, a w D700 się gubi? Czy tylko słyszałeś, że AF w D3 działa dobrze, a w D700 źle?

Pozdrawiam
    Sergiusz

Domyślnie

Czy uważasz, że producent w specyfikacji technicznej podaje nieprawdę? ....
    Niekoniecznie nieprawdę jednak warto zwrócić uwagę, że w obiektywach np. 18-55 i 24-70 mamy AF-S i to i to AF-S jednak nie ma co porównywać szybkości działania. Podobna sytuacja jest z VR w amatorskich i profi szkłach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzk Zobacz posta
    Niekoniecznie nieprawdę jednak warto zwrócić uwagę, że w obiektywach np. 18-55 i 24-70 mamy AF-S i to i to AF-S jednak nie ma co porównywać szybkości działania. Podobna sytuacja jest z VR w amatorskich i profi szkłach.
    I tak i nie. Określenie AFS oraz VR są bardzo ogólne. Pierwsze informuje użytkownika, że obiektyw ma wewnętrzny napęd mechanizmu ostrzenia, a drugie, że zastosowano mechanizm redukcji drgań i to wszystko. Opis systemu AF jest dość precyzyjny i określa nazwę samego systemu (Multi-CAM) oraz jego kolejną wersję (3500) jak i odmianę (FX). Ponadto podano zakres działania (od -1 do +19 EV dla ISO 100) i to przy wyraźnie sprecyzowanych warunkach (20 st. C). Jeśli w specyfikacji byłoby powiedziane, że te puszki mają system AF Multi-CAM i nic ponad to, to wtedy bym się z Tobą zgodził bez zastrzeżeń.

No, ale odbiegamy od tematu.

Pozdrawiam
    Sergiusz
    Ostatnio edytowane przez SWegnerowski ; 28-02-2009 o 15:05

Domyślnie

a wiesz jak dziala autofokus w lustrach? poczytaj o detekcji fazy - to odnosnie pierwszego przykladu.

Domyślnie

W zasadzie była tak jak piszesz tzn. przekadrowanie wystarczyło, z tym, że trudno je nazwać lekkim . AF nie chciał się ustawić na całej wysokości tylnej krawędzi kipra ciężarówki. Złapał ostrość dopiero w zaznaczonym na zielono obszarze.
    A gdybyśmy założyli, że rzeczywiste punkty ostrości masz przesunięte w lewo względem punktów pokazywanych przez matówkę? Wtedy na zdjęciu z ciężarówką AF gubiłby się na całej wysokości tylnej krawędzi kipra, bo tak naprawdę aparat chciał ustawić ostrość nie na krawędzi lecz nieco w lewo, czyli na jednolitej powierzchni. Jak wiadomo w takiej sytuacji AF ma problemy z ustawienie ostrości. Natomiast nad ciężarówką problemu nie miał, bo obszar był kontrastowy.
    D700 nie posiadam, ale przyszło mi do głowy takie wytłumaczenie po przeczytaniu tego wątku:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84964

Sprawdź, czy rzeczywiste punkty nie są przesunięte względem tych na matówce i będziesz miał odpowiedź... niestety nie rozwiązanie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów