Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Instrukcja o VR.. D90

Witam. Na stronie 26 instrukcji Nikona D90 czytam następującą informację:

"Nie wyłączaj aparatu ani nie zdejmuj obiektywu przy włączonej redukcji drgań. Jeśli zasilanie obiektywu zostanie przerwane przy włączonej funkcji redukcji drgań, obiektyw może grzechotać po potrząśnięciu.... itd."

Czy oznacza to, że VR powinienem włączać po uruchomieniu aparatu i tym samym wyłączać przed wyłączeniem aparatu ?? Przecież wyuczenie tego odruchu jest niemal nie do opanowania :P Bo albo zapomnę go włączyć po uruchomieniu foto, albo odwrotnie...

Domyślnie

VR z założenia włącza się tylko wtedy kiedy jest potrzebny, bo:
    - zżera prąd
    - szaleje jak aparat jest na statywie
    - np przy 1/250 nie jest potrzebny (no zależy od ogniskowej), chyba że popiłeś
    oczywiście wszystko jest w instrukcji (chyba obiektywów z VR)
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Nic się nie popsuje, jedynie co to lekko grzechocze, najlepiej to VR włączać tylko gdy jest potrzebny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Brak

Domyślnie

Ja to rozumiem w ten sposób, że nie powinno się wyłączać aparatu w czasie działania VRa. Czyli trzymanie spustu migawki przy włączonej redukcji drgań oraz wyłączenie aparatu nie powinno następować jednocześnie
    D90 + kit, pusty portfel i trzęsąca się ręka

Domyślnie

Coś chyba źle rozumiesz, wydaje mi się, że nie chodzi o włączenie/wyłączenie redukcji przełącznikiem na obiektywie, ale o moment w którym VR działa, czyli po naciśnięciu spustu do połowy, kiedy to następuje to charakterystyczne pyk i obraz w wizjerze robi się "pływający". W zasadzie nie powinno się zdarzyć wyłączenie aparatu czy zdjęcie obiektywu w takim momencie.
    EDIT: tjach - byłeś szybszy

Domyślnie

Nie, chodzi o to, że jak wciśniesz spust do połowy (lub do końca), VR działa jeszcze jakiś czas po puszczeniu. Jak przestanie, można wyłączyć aparat.
    Edit: ja i chyba wszyscy powyżej zaczeliśmy pisać odpowiedź prawie równocześnie, jak jeszcze żadnej nie było.
    Ciekawie to teraz wygląda
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 11-02-2009 o 21:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Nie, chodzi o to, że jak wciśniesz spust do połowy (lub do końca), VR działa jeszcze jakiś czas po puszczeniu. Jak przestanie, można wyłączyć aparat.
    dokładnie - działa tak długo jak działa pomiar ekspozycji - co ustawiasz w menu ustawień osobistych - c2 opóźnienie automatycznego wyłączania pomiaru światła - standardowo to 6 sekund

Domyślnie

A ile to jest to "...jakiś czas po puszczeniu" ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    dokładnie - działa tak długo jak działa pomiar ekspozycji - co ustawiasz w menu ustawień osobistych - c2 opóźnienie automatycznego wyłączania pomiaru światła - standardowo to 6 sekund
    Raczej sporo krócej - u mnie około sekundy i nie jest to zależne od powyższego ustawienia.

Cytat Zamieszczone przez adasb82 Zobacz posta
    A ile to jest to "...jakiś czas po puszczeniu" ?
    Jak nie słyszysz "normalnie", to przyłóż ucho do obiektywu, wciśnij spust do połowy, puść i poczekaj, aż przestanie szumieć. W wizjerze też zresztą widać, jak w momencie wyłączenia lekko opada obraz (przynajmniej w 18-105, zaraz zobaczę 70-300..... sprawdziłem, podobnie
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 11-02-2009 o 21:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Raczej sporo krócej - u mnie około sekundy i nie jest to zależne od powyższego ustawienia.
    no u mnie tak "grzechocze" jak napisałem, ale daj mi minutkę - zaraz sprawdzę dokładnie, bo już mi namieszałeś

adasb82 - no przeca ci napisałem

edit:
    ajt - sprawdziłem na 70-300VR - masz 100% rację, trwa to ok 1sek po zdjęciu palucha ze spustu migawki. zwracam honor i przepraszam za nierzetelność :/
    Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 11-02-2009 o 21:39

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów