Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dodam swoje spostrzeżenie - kiedyś, w baaardzo cichym i smutnym pomieszczeniu (u mnie w robocie), kiedy rozgryzałem instrukcję obsługi bawiąc się aparatem, zauważyłem, że VR działa dokładnie do momentu puszczenia lub dociśnięcia spustu migawki (dociśnięcia + klapnięcia lustrem oczywiście). Po prostu udało mi się usłyszeć VR

PS. Żadnego klekotania nie zauważyłem, mimo, że VR mam permanentnie włączone. Chyba faktycznie chodzi o to, żeby nie wyłączać aparatu w momencie kiedy VR rzeczywiście pracuje.
    D90 + 18-105 VR + 50 f/1.8

Domyślnie

Ok. temat wyczerpany w 5 min. a szukałem tego kilka godzin... dzięki wszystkim za wytłumaczenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adasb82 Zobacz posta
    Ok. temat wyczerpany w 5 min. a szukałem tego kilka godzin... dzięki wszystkim za wytłumaczenie.
    dzisiaj też się dowiedziałem jednej rzeczy i to bardzo szybciutko
    przeczytaj post Sailora http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87332
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

To jeszcze ja dorzucę swoje 0,03 zł w temacie VR.

Co prawda mam 105 VR, ale jeszcze mi nie grzechotała - z czego raczej należy się tylko cieszyć

A tak bardziej poważnie, to ja ów zapis z instrukcji rozumiem tak, iż VR potrzebuje chwilki /może owej sekundy/ na "zaparkowanie" układu. Jeżeli wyłączymy zasilanie wcześniej układ pozostanie w stanie "na luzie" i może wówczas, jak to określono grzechotać. Dobrze, że nie piszą, że może to przyczynić się do uszkodzenia układu VR.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów