Close

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 78 z 78

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fusbo Zobacz posta

http://rapidshare.com/files/193459677/d300.rar

Zdjęcia 1-4 - nie są dobre, wiem. Ale zamieszczaj je SPECJALNIE bo najlepiej pokazują o jaki problem mi chodzi (mydło na twarzy - całe zdjęcie jak po jakimś mocnym odszumianiu). Podobne wychodzą na wszystkich wartościach ISO.
    Dodatkowo zdjęcie z D80 (wiem, że nie ma co porównywać, bo różne warunki itd. - ale wstawiam je, by pokazać, że wiem, że takie zdjęcie z D300 nie wyjdzie, bo będzie znów mydło).
    .
    zdjęcia 1,2,4 sa na wysokich ISO (1000-1600) i w kiepskim świetle. Czego sie spodziewasz w takich warunkach? Żyletek?
    Zdjęcie nr 3 z ISO 200 jest jakościowo podobne do zdjęcia z D80 (tez ISO 200).
    Co do jpg: ustawienia fabryczne u nikona są takie, że czym lepsze body, tym plik mniej wyostrzony. Profesjonaliści wyostrzają zdjęcia na ostatnim etapie obróbki. Zrezygnuj z ustawienia fabrycznego, podnieś wyostrzanie jpg do 7 i będziesz zadowolony.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Podobne wychodzą na wszystkich wartościach ISO.
    To daj uczciwie fotki z taka sama czuloscia dla D80. A i moze ten sam obiektyw? Te same ogniskowe?
    Swoja droga zwroce Ci uwage, ze wlasnie na potrzeby potrzeby portretow Nikon wypuscil profil Portrait. Troche ludzi narzekalo, co prawda glownie na kolorystyke, ale moze to by pomoglo.

Taki sam mam wniosek - trzeba było kupić mniej zaawansowany model - możliwe.
    Nie. Dobrze zrobiles, tylko musisz sie, niestety, sprobowac troszke inaczej nastawic. Ten bardziej zaawansowany model wymaga od Ciebie bardziej swiadomej pracy, nawet jesli zalezy Ci tylko na jpgach prosto z body, a o NEFach nie chcesz slyszec.

Btw. co do ustawień jpg - na default powinny być dobrane normalnie, tzn. jak dla mnie powinny wychodzić ok. Ci co chcą to sobie ustawiają, Ci co nie, to nie.
    Sek w tym, ze jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego, a default to jest do wszystkiego. W dodatku ustawienia domyslne moga byc adresowane do odbiorcy o zupelnie innych upodobaniach niz Twoje, po to wlasnie dobrze spersonalizowac swoja puszke.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Witusch
    Gość

Domyślnie

W kolko to samo...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    W kolko to samo...
    Bo nigdzie nie ma odpowiedzi.... Zarzuciłem już raz taki temat, ekperymentowałem, bawiłem się ustwieniami, no i dupa... Więc dalej szukam pomocy...
    NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
    fusbo.blogspot.com

Domyślnie

I oprócz jednego, wszystkie robione na pełnej dziurze! To naprawdę duże zaufanie do tego obiektywu.
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Witusch
    Gość

Domyślnie

Bo nigdzie nie ma odpowiedzi.... Zarzuciłem już raz taki temat, ekperymentowałem, bawiłem się ustwieniami, no i dupa... Więc dalej szukam pomocy...
    Odpowiedz jest zawsze ta sama i byla udzielona juz wielokrotnie. Rezepta na dobre zdjecia z D300 sklada sie z trzech punktow: 1. NEF i dalsza obrobka, alternatywnie dobrze dobrany profil jpg. 2. Dobre szklo 3. Umiejetnosci fotografujacego. O swietle nie pisze, bo to oczywiste.
    Ostatnio edytowane przez Witusch ; 04-02-2009 o 11:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    Cos serwer nie odpowiada :/

Hmm.. w sumie to swoja prosbe kierowalem do zalozyciela watku (Krzysiek_e8700), ktory ma problem z D300 vs. Coolpix 8700. Chcialem spojrzec na uczciwe porownanie zdjec z tych dwoch modeli, tzn. ta sama ekspozycja i ten sam kadr.
    Ale chetnie spojrzalbym i na Twoje porownanie.
    Mówisz - masz ))))
    Na http://baja.waw.pl/foto umieściłem 2 pliki : TESCO-P6000.jpg i TESCO-D300.jpg.
    Obydwie fotki były robione praktycznie w tych samych warunkach, przedstawiają to samo, wykonane "z ręki", w trybie auto - bez żadnego "cyzelowania", itd.
    Zostały wykonane w trybie RAW i przekonwertowane do JPG pod ViewNX w najlepszej możliwej jakości.
    Rezultaty każdy może ocenić sam.

pozdrawiam
    Nikon D300 ; Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX ; Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM; AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G; Metz 58 AF-1 MECABLITZ; Coolpix P6000
    http://www.flickr.com/photos/jarek_wt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Odpowiedz jest zawsze ta sama i byla udzielona juz wielokrotnie. Rezepta na dobre zdjecia z D300 sklada sie z trzech punktow: 1. NEF i dalsza obrobka, alternatywnie dobrze dobrany profil jpg. 2. Dobre szklo 3. Umiejetnosci fotografujacego. O swietle nie pisze, bo to oczywiste.
    Cóż. Postanowiłem położyć uszy po sobie, i poruszony podpisem Psychotrop-a:

"fajny sprzęt, ale fotograf dupa"

postanowiłem podjąć walkę i troszkę powalczyć o moje zdjęcie i moje D300.

Wyszedłem z założenia, że skoro mam jedną z najlepszych lustrzanek, to złe zdjęcia to tylko moja wina

W tym miejscu muszę przyznać rację Witusch, przede wszystkim nefy i obróbka.

Jednak na początek to co zrobiłem:
    1) Przełączyłem profil na D2X mode I / Portrait (zależnie od zastosowań)
    2) Ustawiłem wyostrzanie na +7 oraz nasycenie +1
    3) Wyłączyłem całkowicie redukcję szumów (główny powód mydła!)
    4) Zmieniłem pola AF (dynamiczny wybór pola ostr.) z 9 na 21
    5) Nauczyłem się kiedy ostrość ustawiać w jednym punkcie, kiedy korzystać ze wszystkich
    6) Ustawiam pomiar ekspozycji +0,3EV (bo zauważyłem że troszkę niedoświetla i stąd brzydki ciemny zafarb)
    7) Przeczytałem raz jeszcze instrukcję

To na razie wystarczyło, aczkolwiek staram się teraz opanować NEFy, bo coraz bardziej widzę "o co ten szum z nefami" Same plusy, minus czas, ale jeśli nie marnować czasu to zostaje... kompaktowy aparacik, a nie lustro.

Korzę się więc i przyznaję rację wszystkim sceptycznym w stosunku do mnie, chociaż może takie kilka wskazówek na początek bardzo by mi pomogły, niwelując pierwsze rozczarowanie po przesiadce z D80, z matrycy CCD na CMOS (a tu różnice są i trzeba się do nich przyzwyczaić).

Pozdrawiam i niestety na forum zostaję

Btw, wrzucę później jakieś zdjęcia (of course do odpowiedniego działu), wdzięczny będę za ocenę.
    NIKON D300 | N16-85/3.5-5.6VR | N50/1.8 | N70-300/3.5-5.6VR | SB900
    fusbo.blogspot.com

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów