Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Kant
    Gość

Domyślnie D 300 problem z bateria

Witam wszystkich,

Fotografuje D300 od roku i ostatnio - 2 kolejne dni pracy, pojawil mi sie problem z bateria. Zawsze mam przy sobie 2, w pelni naladowane, rozpoznawane przez aparat jako nowe, baterie. Zwykle jedna bateria starcza mi na ok 6 ha pracy i okolo 500-600 zdjec. Teraz po zrobieniu ok 100 - 150 zdjec aparat sie wylacza i pojawia symbol wyladowanej baterii. Wymiana baterii na inna, w pelni naladowana, nie daje zadnego rezultatu. Kazdorazowe wlaczenie aparatu przywraca mu zycie na jeszcze kilka ujec po czym znowu siada. Po okolo pol godzinie nie da sie go ozywic, natomiast kiedy sobie odpocznie na tych samych bateriach historia zaczyna sie od nowa... NB uzywam Nikkora 70-200 z wlaczonym VR i z manualnym fokusem.
    Jezeli macie jakies pomysly, lub ktos mial podobny problem bardzo prosze o rade.

Pozdrawiam
    K.

Domyślnie

Czy masz najnowsze oprogramowanie w aparacie? O ile się nie mylę, poprawiali coś z bateriami w którejś wersji.

Kant
    Gość

Domyślnie

Dzieki,

sprobuje.

Domyślnie

Z mojego doświadczenia z innymi aparatami wynika, że niska temperatura ma znaczny wpływ na tego typu zachowania. Jeżeli robisz zdjęcia przez długi czas na zewnątrz temperatura akumulatorów (zarówno tego w aparacie jak i tych zapasowych) może się znacznie obniżyć a co za tym idzie spada napięcie. Miałem podobna sytuację tez z nikonem D80 na jesieni - w nocy naładowałem akumulator do pełna, rano aparat wrzuciłem do bagażnika, gdzie panuje dość niska temperatura, po kilku godzinach podróży wyjąłem aparat i dosłownie po kilkudziesięciu już zdjęciach zaczął padać. Po ogrzaniu w ciepłym pomieszczeniu znacznie się poprawiło.

Domyślnie

Lukrobax... masz, wydajność baterii spada (o tym jest nawet w instrukcji), ale nie aż tak jak pisze kolega.
    Co do nowego suftu, to fakt nowy soft poprawia kooperacje za bateriami, ale to ma znaczenie tylko i wyłącznie podczas wyświetlania stanu baterii "nie Nikona". Innych różnic po zainstalowaniu nowego softu nie zauważyłem odnośnie baterii.

Mi się wydaje że tu mogło coś ostrzej nawalić.
    Poczekajmy chwilę aż nasi spece się obudzą i "zdiagnozują" problem.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Może ładowarka nawala i nie ładuje na full...?!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzybecki Zobacz posta
    Co do nowego suftu, to fakt nowy soft poprawia kooperacje za bateriami, ale to ma znaczenie tylko i wyłącznie podczas wyświetlania stanu baterii "nie Nikona".
    No wlasnie, ale AFAIR podobne objawy juz sie pojawialy u korzystajacych z nieoryginalnych baterii w D300. Byc moze pierwsza bateria to byl oryginal a nastepne to zamienniki, tego Kant juz nie napisal.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

mam w swojej puszce nieoryginalną baterię (1 bateria to za mało), fakt że już trochę wyrobiona bo trzyma na 400 ujęć, ale nie spotkałem się z takimi objawami...

bierz pod uwagę uszkodzoną ładowarkę, soft, no i samą baterię
    d700,N50/1.4d,N28-70,S14mm,SB900 - blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mount Zobacz posta
    mam w swojej puszce nieoryginalną baterię (1 bateria to za mało), fakt że już trochę wyrobiona bo trzyma na 400 ujęć, ale nie spotkałem się z takimi objawami...

bierz pod uwagę uszkodzoną ładowarkę, soft, no i samą baterię
    Skoro masz nowy soft, to problemu nie zauważasz. Bo w starym sofcie byś miał problemy ze wskaźnikiem stanu baterii.

Domyślnie

u mnie jest od nowości v1.10
    d700,N50/1.4d,N28-70,S14mm,SB900 - blog

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów