Close

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 141

Wątek: czy warto?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HiPhoto Zobacz posta
    Slajd: Ostra szkoła. Bezwzględny egzaminator. WB musisz mieć w głowie i oczach (filtry ocieplające i chłodzące, połówkowe etc.). Ekspozycja praktycznie bez tolerancji. Kompozycja bezbłędna już w chwili naciskania migawki (jak Ci się zwali horyzont, to w PS nie poprawisz).
    Aj, oj, uj... czy aby nie przesadzasz? Gdy rozpoczynasz zabawę ze slajdem to ekspozycję bez tolerancji ustawisz po latach praktyki i doświadczenia (chyba, że jesteś geniuszem)... i zresztą nie tylko tego to się tyczy ale reszty co powiedziałeś. Zgadzam się, że to do tego powinno się dążyć, ale nie popadajmy w skrajności. Ja nie robię slajdów do NG tylko dla siebie, znajomych, rodziny... i pewna tolerancja może być.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

witam, chwile mnie nie bylo bo zaliczeń w tym okresie pełno no i sesja już huczy
    zadaj sobie podstawowe pytanie: po co mi puszka analogowa? co będziesz nią robic? powielac te same obrazki co cyfrą? po co? dla generowania dodatkowych kosztów? czy chcesz osiągnąc inny cel? jaki?
    Puszka analogowa dla :
    1. pełnej klatki która mi się marzy a w cyfrze to jeszcze dłuuuuuuuuuugo jej nie będę miał (cena oczywiście)
    2. TAK, chciałbym się nauczyć wywoływania BW w domu, cudownie musi być zrobić zdjęcie w aparacie i jeszcze je zamemu wywołać widząc jak powstaje obraz
    3. mojej d60 i tak z torby nie wywale, bede go miał przy sobie dla zdjęć no ze znajomymi czy z imprezy gdzie zdjęć jest dużo i czasami w różnym stanie się jest :P a analoga chce po to, aby zatrzymać się na chwile, zwolnić spojrzeć na spokojnie przez duży wizjer i ustrzelić perełke bardzo podobają mi się porterty BW i głównie do tego też chciałbym analoga. Poza tym, może tu jest jakis efekt placebo czy cos, ale jak patrze na zdjęcia zeskanowane zrobione filmem, a moje zdjęcia cyfraka to zdjęcia czysto cyfrowe wydają się być jakieś płaskie, bez tej plastyki.. a może sam juz sobie to wmawiam :P

ale często zaczyna od tyłu: matryca, szumy, nefy, cropy, przejścia tonalne, HDR... a nie wie co to przysłona i czas

jeżeli autor wątku ma tego świadomość (znaczy się jest świadomym użytkownikiem aparatu fotograficznego), to wg nie nie warto (choć sam chyba jeszcze długo nie przejdę na cyfrę, no może służbowo - bo to faktycznie taniej i szybciej)
    Tak, mam świadomość co to czas, przesłona, ISO oraz jak one wpływają na siebie i jakie skutki za soba pociągają na zdjęciu

I mam świadomość że będe musiał się dużo nauczyć na analogu, żeby wszystko mi dobrze szło ale właśnie to jest moje hobby, nie tylko wygodnie sobie nacisnać guziczek i mieć zdjęcie od razu na monitorku tylko zrobić coś twórczego co sprawi mi troche radości (albo złości-nigdy nic nie wiadomo )

co do aparatów...
    hmm znalazłem takie oferty i chce się Was zapytać o zdanie..
    -używane nikon f90x (okolo 350 zl ale da sie utargować )
    -no i bardzo kusząca sprawa f4s używany za 650zł z czego znów coś sie zbije w dół
    -Nikon F-801s + MF-21 używany za 400zł
    -i F50 za 60 zl? na allegro

Dwóch pierwszych dostane dziś zdjęcia i zobacze chociaż jak wyglądają z zewnątrz.
    Wg. Was brać w ogóle pod uwagę f4s?

jeżeli autor wątku jednak zechce powiększyć grono klientów fuji lub kodaka, aby dłużej produkowali dla nas materiał do zabawy, to polecam na próbę F601 lub F801s, tani, półprofi, działa ze wszystkimi szkłami (oprócz G, ale G... to G...)
    no to jest taki f601 http://allegro.pl/item534785795_niko...l.html#gallery

a pożyczać to bym się bał że zespuje

Pozdrawiam
    Łukasz
    Ostatnio edytowane przez krzyzne ; 28-01-2009 o 12:07
    48ProjectBlog[/CENTER]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzyzne Zobacz posta
    1. pełnej klatki która mi się marzy a w cyfrze to jeszcze dłuuuuuuuuuugo jej nie będę miał (cena oczywiście)
    Pytanie, dlaczego Ci się marzy pełna klatka? Bo nie jest tak do końca, że pełna klatka na cyfrze = pełna klatka na analogu... weź jeszcze pod uwagę, że pełna klatka też ma pewne wady w stosunku do DX...
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

dlaczego mi sie marzy? dlatego, że uwielbiam zdjęcia zrobione szerokim obiektywem... a taki 10 czy 12mm można wykorzystać w pełni bez żadnego cropa

nie będę udawa teraz wielkiego znawce bo jest wręcz odwrotnie ...
    Pytanie, dlaczego Ci się marzy pełna klatka? Bo nie jest tak do końca, że pełna klatka na cyfrze = pełna klatka na analogu... weź jeszcze pod uwagę, że pełna klatka też ma pewne wady w stosunku do DX...
    mógłbyś się prosze bardziej rozwinąć...?
    Ostatnio edytowane przez krzyzne ; 28-01-2009 o 13:02
    48ProjectBlog[/CENTER]

Domyślnie

ech... analogowa lustrzanka, piękna rzecz moim zdaniem jest coś magicznego w utrwalaniu zdjęć na kliszy szczególnie gdy później efekty swojej pracy można podziwiać od momentu wyjęcia kliszy z kasetki w domowej ciemni żadna cyfra tego nie zastąpi. co prawda teraz fotografuje tylko na cyfrze, powiększalnik i wszelkie akcesoria ciemniowe wylądowały na złomie a mojego Nikona F65 właśnie wystawiłem na allegro, chociaż jak widzę ile można za niego dostać to odechciewa mi sie go sprzedawać niemniej jednak polecam "spróbować" analoga, nic nie stracisz a możesz wzbogacić się o nowe doświadczenie
    Ostatnio edytowane przez Piechu ; 28-01-2009 o 14:27
    D500+MB-D17 (newell) | Σ150-600S | Σ17-50/2.8 | Induro GIT304+Benro GH-2 | Lowepro Whistler BP 450 AW | Vortex Razor HD II 27-60x85 | Genesis A3+Manfrotto MVH500AH | Vortex Viper HD 10x42

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piechu Zobacz posta
    nic nie stracisz

Domyślnie

dlatego, że uwielbiam zdjęcia zrobione szerokim obiektywem... a taki 10 czy 12mm można wykorzystać w pełni bez żadnego cropa
    To średni argument 10mm to masz tylko Rybie oko. A na DX to masz Sigmę 10-20, super szkiełko... no chyba, że chcesz się bić o ten 1-2m... fakt, że to w sumie sporo, ale z drugiej strony aż tak istotne? A z dobrych szkieł ultra szerokokątnych (nie rybie oko) na pełną klatkę to masz mniejszy wybór: S12-24/4.5-5.6 albo N14-24/2.8

mógłbyś się prosze bardziej rozwinąć...?
    Wiele osób kupuje FX ze względu na użyteczne wysokie ISO. Niestety na analogu wysokie ISO "nie jest równe" wysokiemu ISO na analogowym filmie. Kolejna sprawa to taka, że szkiełka DX są tańsze (z reguły) od tych FX. No i o przydatności cropa do tele nie trzeba chyba mówić...
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 28-01-2009 o 14:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    no to znaczy stracisz szmalec na analogowy korpus i jeszcze więcej szmalcu na klisze, wywołanie i odbitki ale są rzeczy, których nie da się przeliczyć na żadne pieniądze
    Ostatnio edytowane przez Piechu ; 28-01-2009 o 15:04
    D500+MB-D17 (newell) | Σ150-600S | Σ17-50/2.8 | Induro GIT304+Benro GH-2 | Lowepro Whistler BP 450 AW | Vortex Razor HD II 27-60x85 | Genesis A3+Manfrotto MVH500AH | Vortex Viper HD 10x42

Domyślnie

... TAK, chciałbym się nauczyć wywoływania BW w domu, cudownie musi być zrobić zdjęcie w aparacie i jeszcze je zamemu wywołać widząc jak powstaje obraz
    ... analoga chce po to, aby zatrzymać się na chwile, zwolnić spojrzeć na spokojnie przez duży wizjer i ustrzelić perełke
    moim zdaniem tylko dla tych dwóch powodów warto.
    do szału doprowadzają mnie "dzieci cyfry". Aparat ma przebieg 1000~1500 klatek na miesiąc. I komentarz autora "moje zdjęcia nie są najlepsze". A jak mają być, jeżeli robi się seriami po kilkanaście sztuk. A potem może "coś się z tego wybierze".
    Robienie analogiem zmusza do zastanowienia: "czy aby na pewno chcę to mieć na zdjęciu" - bo mam tylko 12, 24, 36 klatek
    I mam świadomość że będe musiał się dużo nauczyć na analogu, żeby wszystko mi dobrze szło ale właśnie to jest moje hobby, nie tylko wygodnie sobie nacisnać guziczek i mieć zdjęcie od razu na monitorku tylko zrobić coś twórczego co sprawi mi troche radości (albo złości-nigdy nic nie wiadomo )
    o tym mniej więcej piszę
    -używane nikon f90x (okolo 350 zl ale da sie utargować )
    używam takiego, jestem zadowolony

PS.
    i żeby nie było, że to albo tamto mam i analoga i cyfrę

Domyślnie

Jest gdzieś podobny wątek, w którym podrzuciłem autorowi ciemne strony analoga.. ot, zapytał bez przekonania. Po tym jak rozwinąłeś oczekiwania, zdecydowania namawiam!! Po krótkiej nawet zabawie, wejdzie Ci w krew szacunek dla migawki ...zresztą dla siebie samego Ci wejdzie, by nie zarzucac się śmieciem. Jeśli chodzi o F90(x) zwracaj uwagę na stan wizualny (knefel od podświetlania, tylna ścianka choćby itd), to profi pucha i wiele pojawia się już nieco zjechanych.
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów