Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: Nikon FM.

Domyślnie Nikon FM.

Witam!
    Tak obiło mi się o uszy, że Nikon FM ma możliwość podniesienia lustra przed wyzwoleniem migawki.
    Jestem ciekaw czy to możliwe, czy ktoś z was to spraktykował.

Domyślnie

Witam,
    nie wiem jak ma FM. FE2 jak robimy zdjęcia z samowyzwalaczem, po wciśnięciu spustu najpierw podnosi się lustro i po 10 sek. robi zdjęcie. Może FM ma tak samo, w końcu są bardzo do siebie podobne.

Domyślnie

Dziękuję za odzew. Akurat mam negatyw w środku, więc większe eksperymenty odpadają , ale sprawdzę to co kolega podpowiada.
    POZDRAWIAM!

Domyślnie

Samowyzwalacz w FM działa dokładnie tak, jak opisał silver56.

Domyślnie

Podłącze się do wątku bo temat dotyczy tego samego sprzętu. Wie ktoś może na czym polega różnica pomiędzy FM a FM2. ?
    Czy Nikon FM + Nikkor 50mm 1,8 E to dobry wybór aby powrócić do przeszłości i poczuć wiatr w żaglach? Chciałem od razu nabyć FM2 ale niestety cięcia budżetowe się pojawiły. Zastanawiam się nad ewentualną awaryjnością tego sprzętu (co może strzelić najwcześniej). Czy szkkło 28-105 Nikkora AF będzie działać na manulanu?
    Ostatnio edytowane przez mizerek ; 27-01-2009 o 02:15
    i co ja mam tu napisać?

Domyślnie

FM2, to przede wszystkim przełom jeśli chodzi o migawki. Dodatkowo FM2n - o jeden stopień szybszy czas X (1/250). Legendarny i niezawodny aparat.
    Z manualami działają wszystkie Nikkory oprócz G.

Domyślnie

ja bym też jednak dołożył do FM2 w dobrym stanie - to taki kultowy niezniszczalny model jak mercedes beczka
    Jak wyszukasz zadbany egzemplarz to masz sprzęt na lata. Świetny pomiar światła i dobrze trzymająca czasy migawka.
    Zresztą wszystko napisał już pawel.

Domyślnie

Warto wybrać FM2n, ponieważ w porównaniu z oryginalnym FM ma kilka zalet: wygodniejszą blokadę spustu, szybką migawkę, diodę informującą o gotowości lampy. Poza tym egzemplarze FM mogą mieć ponad 30 lat, natomiast wśród FM2n można łatwo rozpoznać te kilkunastoletnie z ostatniego okresu produkcji - z aluminiową migawką (nie tytanową w plaster miodu) - i taki właśnie model bym polecał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    Jak wyszukasz zadbany egzemplarz to masz sprzęt na lata.
    Na całe Twoje i Twoich dzieci życie.
    Co do reszty napisanej wcześniej - pełna zgoda.
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    Warto wybrać FM2n, ponieważ w porównaniu z oryginalnym FM ma kilka zalet: wygodniejszą blokadę spustu, szybką migawkę, diodę informującą o gotowości lampy. Poza tym egzemplarze FM mogą mieć ponad 30 lat, natomiast wśród FM2n można łatwo rozpoznać te kilkunastoletnie z ostatniego okresu produkcji - z aluminiową migawką (nie tytanową w plaster miodu) - i taki właśnie model bym polecał.
    A ja bym zamiast FM2 polecał FE2, lub FM3a - FM-ka ze swoją bezkompromisową manualnością jest po prostu wnerwiająca. W studiu brak kwestii baterii był super, ale w plenerze brak automatyki czasu to już nadmiar manualnego szczęścia.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów