Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Wiejska droga

Domyślnie

Brakuje mi tu czegoś. Jakiś sztafaż np. Pan na starym rozklekotanym rowerze, czy dziewczynka wracająca z plecakiem ze szkoły ale wtedy to by już była chyba inna kategoria zdjęcia - streetfoto

autograf
    Gość

Domyślnie

Hej.

Zostałem poproszony przez Wojtka o przedstawienie swojej „wersji”.
    Poniżej pokazuję obrazek i opis w dwóch słowach – co robiłem.

Założyłem sobie, że pokażę świt. Słoneczko a właściwie promienie z prawej wchodzą w kadr.
    Więc czy musi być wszystko jasne? A może trochę ciemniej i ponuro?

No więc zmniejszyłem ekspozycje o jakieś 2EV. Zmieniłem sobie kolor nieba, na taki jak lubię. Czyli z oczojebnego na chłodniejszy. Dodatkowo zabawa poziomami na niebie, aby uzyskać większe kontrasty niebo/chmury. Oczywiście na maskach i gumkowałem dół kadru.

Później dolna część zdjęcia. Podciągnąłem saturacje żółtego i zielonego – widać zwłaszcza z prawej strony kadru aby dodać i wzmocnić efekt tych promieni wschodzącego słońca. Kilka przesunięć suwaczków w krzywych – znów na masce i na samej podłodze – gumkując niebo.
    Na koniec dołożyłem delikatną winietę. Raz jeszcze wróciłem do kontrastów – ostatecznie, finalnie na całym obrazku. Zmniejszyłem, wyostrzyłem miejscowo dolne partie kadru.

Niestety korony drzew są ciemne. Nie umiem tego poprawić. Zdaję się, że użyto szarej połówki. Ja bym skorzystał z polara. Myślę, że wyszło by lepiej.

Może komuś się przyda:

Domyślnie

[QUOTE=autograf;1073017]Hej.

Zostałem poproszony przez Wojtka o przedstawienie swojej „wersji”.
    Poniżej pokazuję obrazek i opis w dwóch słowach – co robiłem.

Założyłem sobie, że pokażę świt. Słoneczko a właściwie promienie z prawej wchodzą w kadr.
    Więc czy musi być wszystko jasne? A może trochę ciemniej i ponuro?

No więc zmniejszyłem ekspozycje o jakieś 2EV. Zmieniłem sobie kolor nieba, na taki jak lubię. Czyli z oczojebnego na chłodniejszy. Dodatkowo zabawa poziomami na niebie, aby uzyskać większe kontrasty niebo/chmury. Oczywiście na maskach i gumkowałem dół kadru.

Później dolna część zdjęcia. Podciągnąłem saturacje żółtego i zielonego – widać zwłaszcza z prawej strony kadru aby dodać i wzmocnić efekt tych promieni wschodzącego słońca. Kilka przesunięć suwaczków w krzywych – znów na masce i na samej podłodze – gumkując niebo.
    Na koniec dołożyłem delikatną winietę. Raz jeszcze wróciłem do kontrastów – ostatecznie, finalnie na całym obrazku. Zmniejszyłem, wyostrzyłem miejscowo dolne partie kadru.

Niestety korony drzew są ciemne. Nie umiem tego poprawić. Zdaję się, że użyto szarej połówki. Ja bym skorzystał z polara. Myślę, że wyszło by lepiej.

Może komuś się przyda:

Dziekuje za pokazanie tej wersji i opis, co i jak zrobiłeś. Dla mnie jest to kilka przydatnych wskazówek na przyszłość do dalszej nauki. Moja wizja była zupełnie inna. Ta wersja pokazuje, że nie zawsze musi być kolorowo i bajkowo.
    Dla mnie jest jednak troszke za mroczno, co nie znaczy, że mi się nie podoba.

Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam Wojtek
    Pozdro. Wojtek

autograf
    Gość

Domyślnie

Tak sobie jeszcze posiedziałem nad tym obrazkiem - i jeszcze takie pokazuję:

Domyślnie

no Autograf zdjecie nabrało życia i to w obu wersjach - udało Ci sie ładnie ten motyw udramatyzować

autorowi orginału nalezy sie pochwałe za kadr i znalezienie tej jak widzimy dajacej sie pokazać inaczej drogi

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Autorze drogi gdzie tu widzisz tak zwany ( modnie lub i a lub i tak ) mocny punkt ? Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Autorze drogi gdzie tu widzisz tak zwany ( modnie lub i a lub i tak ) mocny punkt ? Pozdrawiam
    A musi być....?
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    A musi być....?
    Jesli zdjecie nic nie wnosi , nie ukazuje s\czegos szczegolnego w mniejszym lub wiekszym stopniu to taka fotografia nie ma mocnego punktu , czyli glownego tematu . Edycja zdjecia , ktora zaprezentowal nam kolega jest bardzo ladna ale to nie o to chodzi . Na zdjeciu jest kawalek drogi , kilka drzewek i to wszystklo nic poza tym. Autora tej fotografii stac na wiecej

Domyślnie

To,że go stać,to już każdy wie...a tu mamy to co mamy...zdjęcie wnosi to co wnosi...wnosi kawałek drogi..ot co..
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    To,że go stać,to już każdy wie...a tu mamy to co mamy...zdjęcie wnosi to co wnosi...wnosi kawałek drogi..ot co..
    Hmm w sumie teraz mozna uruchomic wyobraznie i uknuc w glowie sytuacje , w ktorej to kiedys zapewne ta droga szly fajne dupy na wiejskie disko i w sumie mamy zawoalowany mocny punkt

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów