Też stałem przed takim dylematem. I powiem krótko - ORYGINAŁ.
Szukaj
Też stałem przed takim dylematem. I powiem krótko - ORYGINAŁ.
nic...
też wątpliwości były, ale już ich nie ma - kupiony na forumowej giełdzie, czeka na odbiór osobisty - ORYGINAŁ![]()
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
i jeszcze małe sprostowanie - żeby nie było że ślepo brnę hasłem "tylko oryginał" - nie mam nic przeciw zamiennikom, jeśli tylko jakość jest odpowiednia, baaa nawet jestem skłonny wydać więcej za zamiennik niż oryginał byle by był wart tego. Na polu gripów, tudzież lamp konkurencja (w sensie zamienników) niestety się nie popisuje. Ze szkłami niestety podobnie jest, ale tu zdażają się rodzynki - może nie lepsze od Nikona ale warte swojej ceny. Reszta to półśrodki....
Zgodnie z szanownym gronem przedmówców - oryginał. Też sie zastanawiałem, też brałem pod uwagę zakup Delty i też wybrałem grip Nikona z prostej przyczyny - bo to Nikon!
ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600
to akurat nie wiem czy ma coś do rzeczy ...
po prostu nikon leży lepiej w łapie, nie ma "lekko" kanciastych łączeń, delte jak miałem w ręce, to miałem wrażenie że w lecie gdyby mi się ręka spociła to mogłaby się wyśliznąć, solidność wykonania i materiałów użytych w nikonie jest (przynajmniej na oko) dużo lepsza.
a że cenię sobie komfort psychiczny i lubię jak coś sprawia wrażenie solidności to i wybór padł na nikona![]()
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
Dziękuję wszystkim za swoje uwagi. Widzę, że nie daliście krzty nadziei na jakąkolwiek wartość zamiennika, ale swoje powody każdy ma. Przychylę się do Waszych doświadczeń i wybiorę oryginał. Faktycznie nie warto kusić się na takie "bajerki" jak zegarek, kalendarz czy stoper - od tego są inne urządzenia, a co do czasów naświetlania to pozostanę przy wężyku - oczywiście oryginalnymi niezawodnym.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję! do następnego...![]()
Nikon D750, D300, D80 :Nikkor AF-S 24-70 f2.8 G ED, AF-S 35 mm f/1,8 G, 50mm f/1.8D, AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED, Samyang 8mm f/3,5 IF MC Fish-eye
Nie znam jakości zamienników ale...oryginału (chyba bardzo podobny do MB D200) również polecać nie można bo jest po prostu kiepski. Plastikowa wydmuszka, otwarta z tyłu, bardzo giętka. Wypacza się zarówno dolna ścianka z gniazdem statywowym jak też górna płytka skrywająca zębaty mechanizm śruby mocującej. Po połączeniu z korpusem jest na tyle elastyczny, że o poprawnej pracy na statywie można zapomnieć, zwłaszcza z cięższym obiektywem, bez własnego mocowania. W tej sytuacji nie mogę wykluczyć, że niektóre zamienniki być może są lepsze.
Ja posiadam Grip Delta Pro do 80 i powiem Wam ze teksty w stylu tylko NIKON bo to NIKON to jest jakiś cynizm. Delta niczym nei ustępuje nikonowi a miałem oba w rękach. Spisuje się świetnie, na statyw za miękki. tak jak nikon.
Ostatnio edytowane przez Kundzior ; 03-02-2009 o 00:00
Mnie pożera baterie
Skontaktuj się z nami