Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Koncertowo portretowo

Dziś w Sieradzkim Klasztorze odbył się koncert dobroczynny którego gościem był Wiesław Komasa. Udało mi się uchwycić kilka portretów tego aktora, oto one:

1)

2)

3)

Czekam na komentarze.

Domyślnie

żółto i nieostro
    moim niefachowym okiem nie nadają się do publikacji

Domyślnie

jw
    Fotki do kosza
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    żółto i nieostro
    moim niefachowym okiem nie nadają się do publikacji
    Uff wielkie dzięki za te zmasowane ataki na mnie, chylę czoła, mam jednak wielką prośbę. Z racji że jestem dopiero początkującym a patrząc na ilość postów u Panów widzę na pewno o wiele większą praktykę i doświadczenie dlatego też obok tych deklasujących kopniaków bardzo proszę o odrobinę dobrej rady np. jak zlikwidować owe żółto, kiedy w kościele było zupełnie ciemno a postać była oświetlona tylko specjalnym oświetleniem przygotowanym na owy koncert. Zapewniam że owa krytyka będzie dla mnie o wiele bardziej zrozumiała.

Domyślnie

Jest taki dośc trudny i czasochłonny sposób.
    Otwierasz PS z fotką i suwaczkiem zmniejszasz yellow.
    I jeszcze trudniejszy, ale lepszy. Nauczamy sie ustawiać WB, lub korzystać NEF. A najlepiej i jedno i drugie.
    A z tego to 10 sekundach mamy cos na co da sie spojrzeć bez grymasu na twarzy i mysli "czy żółtaczka jest uleczalna" :

Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuchar504 Zobacz posta
    Uff wielkie dzięki za te zmasowane ataki na mnie, chylę czoła, mam jednak wielką prośbę. Z racji że jestem dopiero początkującym a patrząc na ilość postów u Panów widzę na pewno o wiele większą praktykę i doświadczenie dlatego też obok tych deklasujących kopniaków bardzo proszę o odrobinę dobrej rady np. jak zlikwidować owe żółto, kiedy w kościele było zupełnie ciemno a postać była oświetlona tylko specjalnym oświetleniem przygotowanym na owy koncert. Zapewniam że owa krytyka będzie dla mnie o wiele bardziej zrozumiała.
    1. Zmasowane ataki? Naprawdę tak myślisz? I że to "deklasujące kopniaki"? Publikujemy tu zdjęcia przede wszystkim po to, by się czegoś nauczyć.
    2. Nie preferujemy tu formy "pan" - jest to koleżeńskie forum dyskusyjne i wszyscy jesteśmy "na ty".
    3. "Atak żółtaczki" można zniwelować choćby odpowiednio dobranym balansem bieli - spróbuj np. użyć ustawienia dla światła żarowego. Oczywiście oprócz tego najlepiej fotografować w formacie NEF - dowolna zmiana balansu bieli przy obróbce nie będzie problemem.
    4. Koncert tego rodzaju zapewne nie jest zbyt dynamiczny oświetleniowo, więc zalecane jest nie mierzyć ekspozycji do każdego zdjęcia, a zmierzyć raz i z otrzymanymi parametrami "jechać" na "manualu" - da to bardziej powtarzalne wyniki.
    5. Niespecjalnie ostre te zdjęcia, możliwe też, że nie były wyostrzone po zmniejszeniu do rozmiaru "publikowalnego". Z D300 można znacznie więcej uzyskać, i to jeszcze przed obróbką.
    6. Niestaranne/niezrozumiałe kadrowanie.
    7. Pokazałeś trzy prawie jednakowe zdjęcia. Po co tyle?

Czekamy na następne próby. Powodzenia.
    Krzysztof Paszkiewicz

Uprawnienia umieszczania postów