Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Sb 600

Domyślnie Sb 600

Witam, od razu mowie że używałem wyszukiwarki związanej z moim problemem, przejrzałem sporo tematów ale to tylko spotęgowało mój chaos. Lampy na wesela nie potrzebuje, było bo to raczej coś okolicznościowego typu:
    - wigilia klasowa,
    - jakaś uroczystość w domu
    - kiedy trzeba np doświetlić twarz na wakacjach gdy jest ostre słońce i pojawiają sie cienie
    Przykłady te podaje by uzmysłowić że nie będzie to nic "wielkiego".
    Uważacie że to będzie dobry wybór ? Czy lepiej dołożyć do sb 800? Szczerze mówiąc sb jest trochę ponad mój portfel a za różnicę między tymi lampami można kupić 50 1.8. Czy ktoś mi doradzi ?
    A i w wielu wątkach czytałem jak nie którzy pisali "Kup sb 800 bo z sb 600 będziesz nie zadowolony, sprzedasz ja i dokupisz 800". Czy ktoś kto ma (bądz miał) 600 żałował zakupu tej lampy i że nie kupił 800 ?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ja masz kasę to bierz 800 jak masz tej kasy mniej to bierz 600.
    Póki co wystarczy Ci wg mnie 600.
    Wiadomo 800 bardziej "rozwojowa", ale idąc tym tokiem myślenia to... czemu nie 900?
    Bierz to na co Cię stać.
    To tak na skróty

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Niektórzy kupują SB 400 do takich celów jak wymieniłeś (ja jestem w trakcie namysłów) i są zadowoleni z efektów, więc Sb 600 na pewno będzie wystarczająca...

Kwestia tylko taka, że 600 kupisz za 750zł a 800 za 1150zł. Do 600 nie dają dyfuzora, więc jeśli takowy potrzebujesz to koszty rosną o około 100zł więc wychodzi 850 +-50zł => różnica wynikająca pomiędzy tymi lampami to 200zł tak naprawdę... Trzeba sobie to przemyśleć i zastanowić się czy nie warto dołożyć.

Fakt natomiast jest taki, że Sb 600 Ci wystarczy, jak to już pisałem na początku.

Domyślnie

wydaje mi sie ale dyfuzory widzialem chyba o wiele taniej niz 100 .... sam stoje przed podobnym dylematem i chyba skusze sie na SB600, ktora i tak do tanich nie nalezy ...
    Nikon D80 l S 17-70 Macro HSM l N 50/1.8 l T 55-200 l SB400 l kilka filtrów i duze checi

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Tak czy siak, prawda jest taka, że sporo trzeba zapłacić za Sb 600, a z drugiej strony dokładając niewiele mamy Sb 800, tylko nie każdy posiada to niewiele ;] tu tkwi problem i dylemat co zrobić ;]

Domyślnie

Articool ale idąc tym tropem tak naprawdę za nie wiele możemy zamiast sb 800 mieć 900...

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Tak czy siak, prawda jest taka, że sporo trzeba zapłacić za Sb 600, a z drugiej strony dokładając niewiele mamy Sb 800, tylko nie każdy posiada to niewiele ;] tu tkwi problem i dylemat co zrobić ;]
    Dopłacamy tylko 33%, fakt mało , ale z pewmościa warto.
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

autograf
    Gość

Domyślnie

Nie brać nic poniżej SB-600! O! Ale powiedziałem

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Nie brać nic poniżej SB-600! O! Ale powiedziałem
    nalać mu, dobrze gada
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta
    Dopłacamy tylko 33%, fakt mało , ale z pewmościa warto.
    Akurat procent nie jest dobrym wskaźnikiem... ;] bo 33% z 10 zł a z 1000 a z 10tys to trochę inne sumy...

alex004 Zgadza się... Tylko chciałem nakreślić jak wygląda sytuacja... Decyzja należy do każdego z nas ;]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów