Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Sb 600

Domyślnie

Do amatorskich zastosowań, o jakich pisze autor wątku, SB 600 w zupełności wystarczy. 800-tka i 900-tka mają bajery, których nawet średnio i mocno zaawansowany fotoamator nie wykorzysta, więc po co za nie dopłacać? Te najpotrzebniejsze rzeczy, których może brakować 600-tce bez problemu da się dokupić luzem na Allegro za niewielkie pieniądze. Mam tu na myśli przede wszystkim mydelniczkę. Jak by komuś był potrzebny koniecznie tryb SU-4, to stopkę z fotocelą też za kilkanaście złotych można kupić. Ludzie, nie róbcie chłopakowi wody z mózgu. Równie dobrze można radzić, żeby brał nie kupować D60 i D90, tylko dozbierać i kupic od razu D300/D700/D3 bo bardziej rozwojowe.
    Odpowiadając na pytanie. Nie żałowałem przez chwilę, że kupiłem 600-tkę. Za pieniądze, których nie wydałem na SB800 kupiłem sobie obiektyw 50/1.8, dokładnie tak, jak napisałeś.

Domyślnie

Chyba zdecyduję sie na sb600 ze względu finansowych, a polecił by ktoś do niej jakiś dyfuzor? W ogóle uważacie że warto na moim miejscu dokupić dyfuzor ?

Domyślnie

Dyfuzor warto mieć. Czasem nie ma od czego odbić światła i wtedy lepiej mieć, niż nie mieć... Ja kupiłem taki najtańszy z Alledrogo za dosłownie 20-kilka złotych i akurat trafiłem ok. Wyglądem nie różni się praktycznie wcale od tego z SB800, porównywałem. Tyle, że trochę gorzej wykonany. Światła też nie zabarwia, ani nie powoduje żadnych ubocznych efektów.

Domyślnie

Chyba wezmę ta 600. Myślę że mi mocniejsza nie jest potrzebna a za dowód napisze że w domu na wigilii jak robiłem zdjęcia to doświetlałem lampą wbudowaną i przyznam że moim zdaniem nie było tak źle tylko przy przy moim d60 i 18-200 niestety przy krótkich ogniskowych było widać cień

Domyślnie

SB-600 ... mało kto - amatorsko - jeśli mogę to tak nazwać - robi zdjęcia z lampą za 1300 zł. Kupuje to na co mnie stać (w sensie sprzętu, umiejętność - cenowo też ,ale w tym wypadku nie o tym piszę ) ... tak jak napisał kolega majek trzeba było kupić D300 i wtedy się zastanawiać nad SB800 -Sb900 ... nie tędy droga ... ile jestseś w stanie wycisnąć ze swojego sprzętu o tyle go rozbuduj ...

SB600 !!
    pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów