Close

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 161

Wątek: d300 a portret

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomtytus Zobacz posta
    Większa lub mniejsza głębia ostrości, którą nazywamy właśnie plastyką obrazu.
    Wy nazywacie głębię ostrości plastyką obrazu, a ja np. efekt osiągnięty dzięki oświetleniu, głębi, bokehowi, perspektywie, kompozycji, kontrastowi i ostrości. Pojęcie o którym mówimy nie jest zdefiniowane w encyklopedii, więc rozbieżności w jego rozumieniu są oczywiste. To, że plastyka (w pewnym sensie jako wypadkowa ww. zabiegów fotograficznych dla konkretnego kadru) istnieje jest dla mnie oczywiste. Jest to świetne określenie podsumowujące pewną płaszczyznę zdjęcia, bez analitycznego badania parametrów. Ale naturalnie wolno się nie zgadzać, a nawet nie widzieć, żyjemy w (relatywnie) wolnym kraju .

EDIT: A jeśli chodzi o D300 i profile, to ja mogę polecić D2x II, Portrait, Neutral, a profile są przydatne nawet w RAWach - 1. są uwzględniane na podglądzie w aparacie, 2. W NX lub nowym ACR bywają niezłym startem do edycji. Jeśli chodzi o same kolory, to powinieneś być tylko zadowolony po przesiadce z D80. Jeśli chodzi o jakieś konkretne ustawienia i parametry, to po prostu przygotuj się na to, że będziesz musiał się trochę "nauczyć" RAWów z D300 i przyzwyczaić do tego, bo różnica jest spora, ale na szczęście tylko na +.
    Ostatnio edytowane przez pawel ; 09-01-2009 o 00:32

Domyślnie

W sztukach plastycznych, tak jak w innych dziedzinach, technika to sposób posługiwania się określonymi materiałami i narzędziami, tak aby uzyskać jak najlepsze efekty pracy. Zazwyczaj nazwa techniki plastycznej wywodzi się od rodzaju używanej farby lub narzędzi. Tak samo nazywa się wykonana tą techniką praca. Na przykład słowo akwarela oznacza jednocześnie nazwę techniki malarskiej, rodzaj farb używanych w tej technice i obraz namalowany tymi farbami.

Malarstwo
    Akwarela
    Gwasz
    Tempera
    Technika olejna
    Pastel

Rysunek
    Ołówek
    Pióro
    Węgiel

Grafika
    Druk wypukły
    Drzeworyt
    Linoryt
    Druk wklęsły
    Miedzioryt
    Akwaforta
    Druk płaski
    Litografia
    Druk sitowy (serigrafia)

grafika warsztatowa (poligrafia artystyczna)
    grafika użytkowa (stosowana, projektowa)
    grafika komputerowa
    fotografika

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez postregiment Zobacz posta
    znajdźcie sobie może inny wątek ponieważ ani plastyka obrazu, ani d50, ani inne wasze dywagacje nie są tematem wątku który zakładałem. z góry serdeczne bóg zapłać.
    Szkoda, ze nie widzisz zwiazku z tematem ktory zalozyles. Istnienie, badz nie, oraz to z jakich elementow dyskutowana "plastyka" ma sie skladac, dyskutujemy w kontekscie DX vs FX a nawet konkretnych modeli D300 vs D700, wiec ma to jak najbardziej zwiazek z Twoim "jasniewielmoznym" tematem Ale skoro Ci to przeszkadza, wiecej glosu nie zabieram. Dziwi mnie tylko, ze jak prosilem Cie o 100% cropa ze zdjecia, ktore ostroscia zadawal Twoje potrzeby, po to aby udostepnic Ci podobnego cropa z D300 do porownania, to mnie olales, no coz. Podsumowujac moj udzial w dyskusji, ktora tak bardzo "Twoj" watek zasmieca;
    Najbardziej sklonny jest zgodzic sie z glosem Pawla, ze o "plastyce" mozna mowic jako o wypadkowej wielu czynnikow, nie jedynie glebi ostrosci, a te mozna sobie calkiem dobrze zorganizowac na DX-ie. Mowienie, ze plastyka zastrzezona jest dla matryc FX jest legenda.

Pozdrawiam

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

Przejście z D70 na D300 to kosmos. Bardzo duży progres. Jeśli ciążyło Ci czasem D70+Grip+17-50 to D300+Grip+50/1.4 i jeszcze najlepiej SB-900 to jest już 2,5kg ) Ale spoko - ewolucja działa szybko i ciążyć po pewnym czasie nie będzie

D50/70 pod względem ergonomii to porażka. D300/700 to aparaty kompletne - nie wiem czy jest jakiś aspekt budowy, do którego można się doczepić. A dokładając do tego możliwości ustawień i programowania, jak i świetnie pracujący AF i dużo lepiej WB - to nie wiem do czego to porównywać??

Jakość obrazu NEF czy nawet TIFF wypluwanego z D300 przeraził mnie ilością informacji. Z mocno niedoświetlonych partii obrazu używając PhaseOne jestem w stanie wyciągnąć masę detali - bez widocznego szumu na odbitkach 40x50.

Ktoś tam wyżej pisał o głębi ostrości...że do D300 trzeba by było podpiąć szkiełko f/0.9 żeby uzyskać małą głębię ostrości.
    Przepraszam - ale śmiać mi się chcę jak coś takiego czytam. Chyba nikt nie robi portretów na FF i jasności f1.4 bo na prawdę ostrości nie będzie nigdzie. Na FF tych szkiełek używa się od jasności 2.8 - 5.6 czyli tam gdzie mają najlepsze osiągi rozdzielczości, a bokeh i tak jest głęboki. Druga sprawa - ani 50mm pod DX ani 85 pod FF nie są typowymi portretówkami - jest to mało przydatny zakres. Idealne do portretu są trochę dłuższe 105DC i 135DC (nie mówiąc o jeszcze dłuższych szkiełkach f/2.8 ) - bokeh możesz kontrolować czy to pracujesz pod DX, czy pod FF - a ostrość tych szkiełek jest na najwyższym poziomie.
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

jak dla mnie d70s ciagle swietnie lezy w dloni. Do mojej dloni pasuje niemalze idealnie, najmniejszy palec nie ucieka poza body, pokretla w zasiegu palcow, bardzo przyjemnie. Przeszkadza cala reszta, maly wizjer, czesc opcji pochowana w menu, niewygodne uzywanie przyciskow do ISO itd.

za to w d700 jest troche inaczej. Wszystkie funkcje sa na wierzchu, wszystko w zasiegu obu dlonie, wygodnie, szybko i jak trzeba. Najbardziej denerwuje mnie ciut za nisko umieszczone przednie pokretlo. Dosc mocno mnie to irytuje, bo puszka swietnie lezy w dloni, do czasu, gdy musze zmienic przyslone... Moze sie jeszcze nie przyzwyczailem, ale nie tylko ja zauwazylem, ze te przednie pokretlo jest ciut za nisko...

Domyślnie

D70s to fajna pucha, ostrość obrazka jest super, kolory też Wady są jak dla mnie dwie - przede wszystkim wizjer, zwany tunelem (to od światełka na końcu) i mało pól autofokusa, nienajszczęśliwiej rozłożonych przy okazji.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Podepnę się - gdzie znajdę te profile - portrait, landskype???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    Podepnę się - gdzie znajdę te profile - portrait, landskype???
    tutaj:
    http://nikonimglib.com/opc/

Domyślnie

wybaczcie, ale sensu nie ma zakładać nowego tematu.

Czy w danych o zdjęciu, które mogę wyświetlić z poziomu aparatu (chodzi mi o przeglądanie exifa zdjęcia które właśnie zrobiłem) zobaczę ile D300 ma już na liczniku wykonanych zdjęć?
    Zapraszam Michał Klimont
    Tutaj nie radzę zaglądać: Click
    [/I]

Domyślnie

Owszem, ale potrzebujesz soft http://www.opanda.com/en/iexif/index.html na kompie
    D800

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów