Wy nazywacie głębię ostrości plastyką obrazu, a ja np. efekt osiągnięty dzięki oświetleniu, głębi, bokehowi, perspektywie, kompozycji, kontrastowi i ostrości. Pojęcie o którym mówimy nie jest zdefiniowane w encyklopedii, więc rozbieżności w jego rozumieniu są oczywiste. To, że plastyka (w pewnym sensie jako wypadkowa ww. zabiegów fotograficznych dla konkretnego kadru) istnieje jest dla mnie oczywiste. Jest to świetne określenie podsumowujące pewną płaszczyznę zdjęcia, bez analitycznego badania parametrów. Ale naturalnie wolno się nie zgadzać, a nawet nie widzieć, żyjemy w (relatywnie) wolnym kraju.
EDIT: A jeśli chodzi o D300 i profile, to ja mogę polecić D2x II, Portrait, Neutral, a profile są przydatne nawet w RAWach - 1. są uwzględniane na podglądzie w aparacie, 2. W NX lub nowym ACR bywają niezłym startem do edycji. Jeśli chodzi o same kolory, to powinieneś być tylko zadowolony po przesiadce z D80. Jeśli chodzi o jakieś konkretne ustawienia i parametry, to po prostu przygotuj się na to, że będziesz musiał się trochę "nauczyć" RAWów z D300 i przyzwyczaić do tego, bo różnica jest spora, ale na szczęście tylko na +.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami