Close

Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 255

Wątek: Pierwsza firma

Domyślnie

Byłam w moim PUP - nadal nic nie wiedzą...

pomimo że mamy już styczeń - żaden z urzędników PUP nie był w stanie powiedzieć mi kiedy będzie cokolwiek wiadomo na temat wysokości dotacji na 2009r (czy będzie to ta 6 krotność - zapowiadana od dawna...).
    Zaproponowano mi złożenie wniosku o dotację na max. kwotę 14700zł (czyli 5 krotność - to tyle ile było w 2008r). Jeśli natomiast, po złożeniu owego wniosku - okazałoby się że max. kwota dotacji wzrosła do 6 krotności - niestety - nic więcej ponad te ok. 14tys nie dostanę...

No i co tu robić? Nikony drożeją, miesiące od zakończenia studiów płyną, pracy żadnej podjąć nie mogę (wymóg bycia bezrobotnym by otrzymać dotację)...
    Brać te 14700? - powiedzmy sobie szczerze - to malutko. Za mało zdecydowanie na minimalny start mojej DG...(o jakieś 3 tys właśnie).
    Czekać do usra.ej śmierci aż wejdzie w życie ta nowelizacja? Kiedy to może być? Czy dodatkowo - nie jest to tak, że od podpisania ustawy musi upłynąć kolejny miesiąc nim ona wejdzie w życie???
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

znajoma co brala ta dotacje w poprzednim roku mowila o mozliwosci otrzymania pozniejszego wyrownania do tych 6x.. nie wiem jednak na ile to jest prawda.. jak sie tylko czegos dowiem to dam znac
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

No dobra, ja mam inne pytanie.
    Dostajecie pieniądze z UP, załóżmy że te 14tyś zł. Po 2 lub 3 latach stwierdzacie, że jednak firma nie przynosi takich dochodów jakie zakładacie, zawieszacie działalność i co teraz z tą kasą? rozumiem że zakupiliście sprzęt, niech będzie D3, to macie oddać tą kasę z powrotem z uwagi na zamknięcie działalności?
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Działalność po otrzymaniu wspomnianej dotacji - masz OBOWIĄZEK utrzymać przez 1 rok. Po tym czasie możesz ją zupełnie zamknąć - sprzęt zakupiony za dotację zostaje przy tobie, kasy nie oddajesz. Pieniążki trzeba zwrócić jedynie w przypadku, gdy zamkniesz DG przed ukończeniem roku, lub złamiesz Regulamin - i np. podejmiesz pracę w okresie owego roku od otwarcia firmy.
    Blog AgaPe

Domyślnie

Umowe z UP masz na rok i w tym czasie firma musi dzialac, pozniej mozesz ja zamknac i juz.
    Jesli sie myle to mnie poprawcie.

edit: pisalismy rownoczesnie z agape
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

No właśnie też tak myślałem aż do dzisiejszego dnia. Wszędzie piszą o rocznej kadencji, ale o co mi chodzi: nikt nikomu niedał jeszcze kasy za nic, a jeśli chodzi o państwo to już nie ma o czym myśleć Zawsze obwarowane jest to jakimiś kruczkami o których tak naprawdę niewiemy.
    Moja znajoma miała sklep, dobre kilkanaście lat. 8 lat temu musiała zakupić kasę fiskalną i odliczyła ją sobie. Po tych 8 latach zawiesiła działalność i skarbówka zwróciła się wczoraj do niej o zwrot ok 450zł za tą kasę. Smutne ale prawdziwe. To jest inny przypadek, wiem o tym, ale czy przypadkiem jak nie zdążymy z amortyzować tego sprzętu zakupione z kasy UP to nie każą jej nam oddawać po jakimś czasie?

Póki co wszystko wygląda na to, że nie, ale jesli będzie trzeba ... :/

Domyślnie

Ten rodzaj dotacji istnieje od ładnych kilku lat. Nie jest to więc jakieś novum - o którym nic nie wiadomo. Osobiście mam kilkoro znajomych, którzy z niej skorzystali - nie wszyscy wytrwali z prowadzeniem DG do dnia dzisiejszego- zamknęli po roku - dwóch. Nikt nie musiał zwracać kasy którą otrzymał z PUP.

http://www.pup.czestochowa.pl/index....dki_podj_dzial
    Blog AgaPe

Domyślnie

Ok, dzięki
    Uspokoiłem się troszkę

Domyślnie

niezamaco

PS.: trzeba tylko uważać (no - żeby nie było zbyt różowo) żeby trzymać się warunków umowy z PUP. Nie można więc podjąć żadnej dodatkowej pracy, nawet wykonania jakiegoś zlecenia - na umowę zlecenie, czy umowę o dzieło. Trzeba grzecznie płacić składki ZUS. I zaraz na początku - dokładnie rozliczyć się z zakupów wykonanych za otrzymaną kwotę.

Działalność, na którą uzyskano pomoc powinna być prowadzona samodzielnie przez minimum 12 miesięcy i w tym okresie biorca winien opłacać składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia tej działalności i jednocześnie w tym czasie nie może podejmować innego zatrudnienia.
    W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki.
    Niedotrzymanie warunków spowoduje obowiązek zwrotu uzyskanej pomocy wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia uzyskania środków.
    Ostatnio edytowane przez agape ; 08-01-2009 o 13:08
    Blog AgaPe

Domyślnie

Całą kwotę trzeba wydać na sprzęt (np aparat, komputer, oprogramowanie, biurko ) czy można część, a resztę przeznaczyć na składki ZUS i inne wydatki, jak rachunki telefoniczne?
    Sorki, jeśli było juz takie pytanie :/

Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów