Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie statyw czy monopod?

Witam,

Fotografią zajmuję się od nie dawna. W kręgu moich zainteresowań przede wszystkim istnieją zdjęcie portretowe i plener w związku z czym mam pytanie, co jest bardziej uniwersalne, statyw czy monopod? Nadmieniam, że póki co korzystam ze szkiełek stało-ogniskowych bez stabilizacji.
    Ostatnio edytowane przez fIlek ; 05-01-2009 o 00:03 Powód: pis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    pewna ręka
    a na poważanie ?

Domyślnie

To zależy jakich czasów chcesz używać i do czego ci stabilizacja. Jeśli powyżej 1s i np do architektury to tylko statyw.

Domyślnie

Monopod to nie "statyw na jednej nodze" ani "statyw dla ubogich". To sa dwa rozne narzedzia.
    Do dlugich szkiel i szybkiego przemieszczania sie - modopod.
    Do zdjec wnetrz, krajobrazow, ogolnie_nieporuszonych - statyw.

Domyślnie

docxxx- wyczerpał temat dodam tylko że: "Portret i plener" więc tylko statyw, który od biedy można wykorzystać jako monopod i do zamocowania lampy też nieoceniony.
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Zawsze warto mieć i monopad i statyw, oczywiście nie przy sobie ale w swoich zbiorach sprzętowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papajpo Zobacz posta
    Zawsze warto mieć i monopad i statyw, oczywiście nie przy sobie ale w swoich zbiorach sprzętowych.
    Ja mam zawsze przy sobie tzn. w bagażniku auta
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bevier Zobacz posta
    a na poważanie ?

a na poważnie to JacekGold ma takie odzywki...

Sorry nie moglem się potrzymać.... On jest wszędzie i na ogól nic nie wprowadza swoimi wypowiedziami chyba służą one do stukania liczby postów

Co do statywu i monopodu

Mono jest super przy ekspozycjach nie dłuższych niż 1/10s lub 1/ogniskowa, do wyciągnięcia lampy na kablu sync lub w CLS/fotoceli
    Robienie ujęć wymagających częstej zmiany miejsca, no w sporcie gdzie używasz długich obiektywów bez VR z czasami dłuższymi niż 1/ogniskowa...

Statyw zdecydowanie lepszy do krajobrazu, architektury, zabawy z bracketingiem, filtrami np połówkowymi i dochodzeniem do najlepszych ustaleń...

Monopod można używać go odganiania psów, ludzi, ptaków Hitchcock'a, jak i również można użyć jako kijki do chodzenia...
    Ostatnio edytowane przez Borowa ; 06-01-2009 o 16:08
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

Ja mojego Gitzo Safari (monopod) miałem w pogotowiu, gdy chodziłem po Bronxie. Raz się przydał.
    A wracając do tematu. jasna sprawa, że statyw jest bardziej przydatnym przyrządem dla uniwersalnego fotografa, tj. takiego co nie specjalizuje się w np. sporcie. Ale są takie statywy, w których jedna z nóg może spełniać rolę monopodu, czyli 2 w 1. Przykładem są niektóre statywy Cullmann z serii Magic (http://www.cullmann-foto.de/en/produ...lpods/2722.htm). Znacznie droższą alternatywą jest nowy zestaw Novoflexa Quadropod (http://www.raysfoto.pl/Articles.aspx...2/0&newsId=227) - spójrz na cennik (http://digishop.pl//Users/56/Files/a...a_Novoflex.pdf, str. 5): statywy Gitzo cenowo wymiękają.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów