Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Filtry na 67 , 77mm

Posiadam już Tamrona 28-75, za miesiąc będę kupował szeroki zoom (najprawdopodobniej tokina 12-24).

Zamierzam zakupić filtry. Wiele się naczytałem o nich i zdecydowałem że w dobie cyfrowych aparatów potrzebne mi będą tylko filtr polaryzacyjny i szara połówka. (głównie krajobrazy)

- Czy mogę kupić oba szkiełka na 77mm (taki gwint ma T12-24) i zakładać je przez pierścień pośredni na Tamrona (kupowanie 4 filtrów to już duży koszt :/ )?

- Jakie wybrać filtry w rozsądnej cenie?

Domyślnie

Dołączę się do pytania. Niby przejściówka to tylko 20zł, ale osłony już nie założę.

Wobec tego może Cokin P, choć jego połówka ma lekki zafarb...

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    Posiadam już Tamrona 28-75, za miesiąc będę kupował szeroki zoom (najprawdopodobniej tokina 12-24).

- Czy mogę kupić oba szkiełka na 77mm (taki gwint ma T12-24) i zakładać je przez pierścień pośredni na Tamrona (kupowanie 4 filtrów to już duży koszt :/ )?

- Jakie wybrać filtry w rozsądnej cenie?

1. Jasne, że możesz, ale nie złożysz już osłony przeciwsłonecznej.
    2. Marumi i Hoya.

Popatrz też: http://www.optyczne.pl/index.php?tes...opu&test_tel=7
    http://www.flickr.com/photos/blazeje/

Domyślnie

przy cokinie itp. też nie załozycie osłony chyba że ichnią, filtry okrągłe (soczewki) o ile nie jest to szkło ochronne osobiscie kupuję 77 i mam zestaw przejściówek, wiem wtedy że mam do każdego szkła, fakt filtry są droższe ale za to jest to wydatek jednorazowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    przy cokinie itp. też nie załozycie osłony chyba że ichnią, filtry okrągłe (soczewki) o ile nie jest to szkło ochronne osobiscie kupuję 77 i mam zestaw przejściówek, wiem wtedy że mam do każdego szkła, fakt filtry są droższe ale za to jest to wydatek jednorazowy
    No, to w takim razie: połówka Slim Marumi 77mm - aż boję się, żeby żona nie zobaczyła ceny za kawałek zadymionego szkiełka....

Dzięki.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

pytanie czy to ma sens - nie lepiej ci wejść w cokina / hitecha? (połówka połówką a czasami całą flaszkę trzeba wypic i całe ciemne szkiełko założyć) - cokin nie jest złym wyborem

Domyślnie

Tylko, że cokin całkowicie przekreśla osłony przeciwsłoneczne. Filtry 77mm są dosyć drogie ale mimo wszystko postanowiłem je kupić. Na 67mm ceny wyglądają dużo przyjaźniej. Nie wiem czy w końcu nie wezmę kompletu 4 filtrów. wyjdzie mnie prawie jak kolejny obiektyw ale co tam !

Domyślnie

Co do szarych połówek to polecał bym jeśli już to system Cokin'a, ale z filtrami Hitech'a. Cokina nie, ponieważ raczej nie są neutralne, dają spory zafarb (zresztą nawet nie są opisane jako ND, tylko grey) w przeciwieństwie do Hitecha który pod tym względem jest sporo lepszy (co nie znaczy, że idealny). Jeśli zależy Ci na bezkompromisowej jakości to system Lee, ale to już nie ta półka i cena. Możesz wtedy regulować ile kadru ma obejmować filtr, przesuwając go - przy nakręcanej połówce nie da rady - połowa i już.

Co do polara to zerknij na link który podał Blazeje i wybierz co Ci odpowiada, tylko pamiętaj, że przy bardzo szerokim kącie może wystąpić błąd polara - np. połowę nieba bedziesz miał ładnie spolaryzowaną, a drugą która jest bliżej słońca (lub dokładnie naprzeciwko) już nie i będziesz miał paskudne przejście kolorystyczne.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    Tylko, że cokin całkowicie przekreśla osłony przeciwsłoneczne.

Nie do końca... w systemie Cokina też można kupić i zamontować osłonę przeciwsłoneczną. Są choćby na allegro za niewielkie pieniądze:

http://allegro.pl/item511782600_oslo...u_cokin_p.html

Pozdrawiam

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Miałem Hoye fi77 i zakładałem ją na fi52 i na fi67 bez problemów. Na plus nie ma mowy o winiecie nawet na najszerszym kącie. Na minus - niewygodnie się takiego zestawu używa. Cokin pod tym względem jest jedynie ekonomicznie lepszy bo nie potrzebujesz już żadnych przejściówek i pierścieni ale wygoda też spada. W Cokinie filtry PL są ... delikatnie mówiąc - takie sobie. Natomiast używanie Cokinowych szarych polówek z miękkim przejściem to bajeczka - żaden nakręcany nie daje takiego komfortu w podziale kadru. Mówiąc wprost - nie ma rozwiązania idealnego - pozostaje Ci zakup kompletu na każde szkiełko - cała reszta rozwiązań to jedynie kompromis między ceną a wygodą.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów