Jak najbardziej ok. Dobry filtr za rozsadne pieniadze.
Szukaj
Jak najbardziej ok. Dobry filtr za rozsadne pieniadze.
Alez prosze Cie bardzo![]()
Zakupiłem jednak Marumi DHG CPL. Do tego kupię szarą połówkę Hitecha do cokina (bardzo spodobały mi się możliwości ustawiania tych połoweczek) i będę operował takim Combo. Za dużo naczytałem się o polarach Cokina dlatego nie kupiłem go.
Używa ktoś takiego kompletu? (Zwykły gwintoty polar + Cokin połówki) Jak sie sprawuje?
Ostatnio edytowane przez swider ; 05-01-2009 o 00:30
Na wstępie, mam wszystkie szare połówki Cokina i żadna nie daje zafarbu. Polaryzacyjny Cokin jest gruby i ponadto w sposób widocznie większy od polara Rodenstock'a rozprasza w niektórych sytuacjach światło (leciutka mgiełka) .
Nie wiem jak na szerokim Tamronie, ale Sigmą 10-20 nie da się na szeroko pracować w zestawie złożonym z polara i połówki (czy innym). Nawet bez polara holder szerokokątny Cokin P nieco winietuje gdy jest silnie skręcony względem kadru.
Jeszcze słówko o polaryzacji i tzw. błędzie polara. Faktycznie, w sytuacji gdy chcemy przy szerokim kącie polaryzować światło nieboskłonu, daje się we znaki. Ale przecież jest tak wiele innych możliwych sytuacji zdjęciowych, jak chociażby odbicia na błyszczących przedmiotach, od wody, wilgotnej trawy (zwłaszcza przy zachmurzonym nieboskłonie), gdzie ten błąd niekoniecznie musi być uciążliwy lub w ogóle zauważalny.
Ostatnio edytowane przez RBT ; 06-01-2009 o 19:41
Czyli mogę zapomnieć o zakładaniu polar + cokin połówka na szerokim zoomie ?
Nie mam doświadczeń z szeroką Tokiną. Może przy 12 mm da radę, zakładając, że połówki nie trzeba będzie obrócić.
Holder szerokokątny po założeniu polara, blokuje slot filtra prostokątnego. Może jedynym wyjściem jest (poza większym systemem) użycie holdera normalnego z usuniętym jednym slotem. Ale to trzeba by dopiero sprawdzić.
Skontaktuj się z nami