Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Domyślnie

Jak najbardziej ok. Dobry filtr za rozsadne pieniadze.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Jak najbardziej ok. Dobry filtr za rozsadne pieniadze.
    Dziękuje bardzo za podpowiedź
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Alez prosze Cie bardzo
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Zakupiłem jednak Marumi DHG CPL. Do tego kupię szarą połówkę Hitecha do cokina (bardzo spodobały mi się możliwości ustawiania tych połoweczek) i będę operował takim Combo. Za dużo naczytałem się o polarach Cokina dlatego nie kupiłem go.

Używa ktoś takiego kompletu? (Zwykły gwintoty polar + Cokin połówki) Jak sie sprawuje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    Zakupiłem jednak Marumi DHG CPL.
    Mam zamiar zrobić dokładnie to samo polar Marumi,a dokładniej dwa polary 52 i 67 a reszta w systemie cokina ....
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    Zakupiłem jednak Marumi DHG CPL. Do tego kupię szarą połówkę Hitecha do cokina
    I masz zestawik jak ta lala. W sam raz do landszafciku sie przyda. Tylko teraz kwestia gestosci i przejscia w szarej polowce. Ja polecam 0.9 z przejsciem soft, imo najbardziej uniwersalne.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 05-01-2009 o 00:30
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Tylko teraz kwestia gestosci i przejscia w szarej polowce. Ja polecam 0.9 z przejsciem soft, imo najbardziej uniwersalne.

Również polecam 0.9 soft. Mniejsze np 0.6 jest często zbyt słaby (chociaż też warto go mieć), a 0.3 z kolei sam w sobie praktycznie się nie przydaje. Co najwyżej do polączenia z 0.9 w celu uzyskania 1.2.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 05-01-2009 o 11:20

Domyślnie

Na wstępie, mam wszystkie szare połówki Cokina i żadna nie daje zafarbu. Polaryzacyjny Cokin jest gruby i ponadto w sposób widocznie większy od polara Rodenstock'a rozprasza w niektórych sytuacjach światło (leciutka mgiełka) .
    Nie wiem jak na szerokim Tamronie, ale Sigmą 10-20 nie da się na szeroko pracować w zestawie złożonym z polara i połówki (czy innym). Nawet bez polara holder szerokokątny Cokin P nieco winietuje gdy jest silnie skręcony względem kadru.
    Jeszcze słówko o polaryzacji i tzw. błędzie polara. Faktycznie, w sytuacji gdy chcemy przy szerokim kącie polaryzować światło nieboskłonu, daje się we znaki. Ale przecież jest tak wiele innych możliwych sytuacji zdjęciowych, jak chociażby odbicia na błyszczących przedmiotach, od wody, wilgotnej trawy (zwłaszcza przy zachmurzonym nieboskłonie), gdzie ten błąd niekoniecznie musi być uciążliwy lub w ogóle zauważalny.
    Ostatnio edytowane przez RBT ; 06-01-2009 o 19:41

Domyślnie

Czyli mogę zapomnieć o zakładaniu polar + cokin połówka na szerokim zoomie ?

Domyślnie

Nie mam doświadczeń z szeroką Tokiną. Może przy 12 mm da radę, zakładając, że połówki nie trzeba będzie obrócić.
    Holder szerokokątny po założeniu polara, blokuje slot filtra prostokątnego. Może jedynym wyjściem jest (poza większym systemem) użycie holdera normalnego z usuniętym jednym slotem. Ale to trzeba by dopiero sprawdzić.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów