Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48
    Oszczędny w słowach Awatar krzych200
    Miasto
    Wołów / Orzeszków

Domyślnie Tokina 50-135 / 2.8

Witam serdecznie.

Mam zamiar zakupić taki to obiektyw do poczciwego d200. Z forum wyczytałem, że jest wolny, niezbyt radzi sobie ze zdjęciami pod słońce. Bardzo ostry, wykonanie solidne (made in Japan) Wielu proponuje Sigmę 50-150 i tu pojawia sie dylemat. Dlatego proszę o opinie uzytkowników Tokiny w połączeniu z d200.

Z góry wielkie dzięki.

Domyślnie

Musisz sam sprawdzić który bardziej Tobie odpowiada.
    Mam Tokinę i jestem z niej zadowolony. Inni chwalą Sigmę ale nie mieli Tokiny.
    Idź do sklepu i zrób parę testowych fotek a potem szukaj na giełdzie.
    Pozdrawiam
    Waldek

Domyślnie

te obiektywy jak tokina i sigma raczej rzadko pojawiaja sie na naszej giełdzie i to chyba nie bez przyczyny. Pewnie wspolpraca z d200 bedzie jak i z innymi body taka sama. Trzeba wziac do łapy i przetestowac.
    Cena Tokiny skoczyla ostatnio sporo i jest prwaie taka sama jak i sigmy. W Sigmie masz Hsm, ale chodza tez słuchy o wypuszczeniu tokiny z napedem, ale czy warto czekac ..... ?
    Mysle ze z obu bedziesz zadowolony

Domyślnie

Tokine bież jesli chcesz miec szklo wybitne które daje ostry obraz na pelnej dziurze, które ma obudowe podobno pancerna i na którego dobry egzemplarz latwiej trafic. Ale jesli trafisz na dobra sigme mozesz byc z niej bardziej zadowolony. Niewatpliwymi zaletami w sigmie to naped który jest wystarczajaco szybki do focenia wzglednie kazdych obiektów poruszajacych się (nawet tych "szybszych") i potrafi ona zlapac mniej efektów swietlnych niż tokina. Wszystko to mozesz oczywiscie wyczytac w licznych testach. Najwazniejsza sprawa przy wyborze tych szkiel to chyba jednak kierowanie sposobem w jaki fotografujesz. Jezeli lubisz focic na pelnej dziurze z glebia ostrosci wielkosci "piczego wlosa" to bierz tokine (podobno ostrzejsza). Jesli jednak na 150 (135) chcesz zlapac w glebie oboje oczu (oba oka ) osoby ustawionej pod lekkim katem lub dwie gęby stojace "prawie" obok siebie to musisz przymknac obiektyw a tu sigma zaczyna zyskiwac bo pomijajac lepsza ostrosc jaka pojawia sie na 150mm to przy tej ogniskowej latwiej odseparowac obiekt z tla niz 135mm.

Domyślnie

Ja też posiadam takową Tokinę i jestem z niej bardzo zadowolony. Ostra , na d50 wydawała się trochę wolna ale na d300 śmiga jak marzenie, a d200 o ile sie niemyle ma podobny AF . Sigma też fajna nawet miałem ja kupować ,ale trafiła się tokina w cenie 1599 więc decyzja była szybka.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

tylko że nigdzie jej już w kraju nie można kupic...

Rycerz
    Gość

Domyślnie

no fajnie...dzięki i napisane jest że są w magazynie i cena niezła
    a ty jestes zadowolony z niego?

Domyślnie

Tak jak pisałem wyżej jestem bardzo zadowolony.

Witusch
    Gość

Domyślnie

A ja powiem: wez Sigme a nie bedziesz zalowal. Ostra juz od F 2.8, ladnie rozmazuje tlo, szybki i bardzo cichy AF no i 15 mm wiecej Ja moja uwielbiam, az mi sie plakac chce jak pomysle o przejsciu na FX.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów