Z wczorajszej wycieczki Sigma 50-150/2.8 @ 150mm F 2.8
![]()
Szukaj
Z wczorajszej wycieczki Sigma 50-150/2.8 @ 150mm F 2.8
![]()
Zdrówka, zdrówka w nowym roku. Ręsztę doszlifofać możecie już sami.
Dzięki wielkie za odpowiedź, przeciwników jak i kompanów tokinki. Mam ciagły dylemat. Albo kupię Tominkę do mego wspaniałego D200, lub go sprzedam i wymienię na d300 i pozostanie mi jedynie T17-50(+ kilka szkiełek M42). D300 - nowsze body, ale możliwości praktycznie takie same. Jak widzę za jakie pieniądze ludzie oddają D200, to się płakać chcę... Taki za.. sprzęt. Niestety wszyscy brną do przodu... p... cywilizacja![]()
Pozdrowionka dla wszystkich![]()
Wg DXO wielkiej różnicy nie ma...
http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand2)/Nikon
Żeby nie było off-topu - śledzę ten wątek, głównie po to, żeby zobaczyć, na co zmienić Nikona 70-210/4-5.6. Zarówno Sigma jak i Tokina ładnie się prezentują. Myślę też o czymś dłuższym, żeby na FXa pasowało - S70-200/2.8 albo T70-200/2.8...
D200 plus graty...
Miałem takowy dylemat ... S czy To.... PAdło na Tokine z racji ceny głównie. Kiedy ja kupowałem moje szkiełko Sigma kosztowała najmniej 2.300zł. Za Tokine zapłaciłem wówczas 1450zł.
Zadowolony jestem i owszem. Z brakiem ultradzwiękowca da się żyć. Wpienia mnie jedynie AF. W moim egzemplarzy lubi sie czasem pomylić. Zarówno w dobrych jak i w złych warunkach. Nie znam dnia ani godziny a o pomyłce najczęściej dowiaduję się już w domu przed ekranem monitora. Bywa nieco za krótko
Bardzo dobre wykonanie Tokiny, lekko irytujący jest pewnego rodzaju luz pierścienia ogniskowej, w niektórych momentach ma się wrażenie że został odłączony od mechaniki, jakby się kręciło bez poruszania soczewkami, by po niewielkiej zmianie położenia, znów poczuć opór. Mam to w swoim egzemplarzu, również znajomy zauważył ten sam objaw. Ostrość obrazka, bardzo dobra dla 50- ~110 f2.8, dla 135mm warto przymknąć do 3.2-3.5. AF napędzany z D300 rzeczywiście nie jest demonem prędkości, najwyraźniej to czuć kiedy ostrość przechodzi przez cały zakres, jakoś się dłuzyCelność - mój egzemplarz bez zastrzeżeń, dla dowolnej ogniskowej z zakresu.
Blagam, wrzuccie jakies ostre zdjecie na pelnej dziurze z tej Tokiny. Tylko tak, zeby bylo widac, ze jest ostro i z exifem. Najlepiej z dluzszego konca.
Skontaktuj się z nami