Close

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 116

Domyślnie

Moja propozycja. Kup D40 i T17-50.
    Body se kiedyś wymienisz a szkło fajne zostanie.

Domyślnie

Chyba zdecyduje sie na d40. Myśle ze na początek wystarczy.

Domyślnie

jak nie D80 to może D50 albo D70? w dobrych pieniądach kupisz do tego 50/1.8 i bajka no i będzie działał AF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gdeku86 Zobacz posta
    Chyba zdecyduje sie na d40. Myśle ze na początek wystarczy.
    Nie tylko na początek.
    Zajrzyj tutaj: http://www.flickr.com/photos/so_martinha/
    Obejrzyj zdjęcia naszej forumowej koleżanki. I spróbuj ustalić, które zostały zrobione Nikonem D40, a które D300.

Domyślnie

to już dawno zostało powiedziane, że w większości przypadków ciężko odróżnić, generalnie jak wiemy aparat to tylko narzędzie, bierzemy takie które spełni nasze wymagania Ot na pewno minusem D40 i D60 jest to, że tylko MF z świetnymi szkiełkami, pokazano tutaj przykład naszej koleżanki które manualnie ostrzyła świetne portrety, kwestia jeszcze co chcemy robić nieraz AF jest konieczny i tyla...

Domyślnie

I jeszcze raz opinia koleżanki so_martinha. Napisana po krótkim okresie posiadania D40. Aparat jej starczał, nie dramatyzowała z powodu jego technicznych ograniczeń. Zdjęcia, które nim wówczas robiła były bardzo ciekawe. Jak już zostało wcześniej napisane aparat to tylko narzędzie, najważniejsza jest głowa.

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/com...80_komentarze/
    Komentarz piąty od góry, z 11.10.2007r. Wystawiony przez anonima, ale kierujący na stronę ze zdjęciami so_martinha, więc chyba jej.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

zgadzam sie - ale nie wszyscy potrafią/chcą robic zdjęcia bez AF...! więc trzeba sobie zdawac sprawę że nie jest to aż takie proste
    a ja będąc początkującym kupiłem sobie własnie obok kita N 70-300 G za 500zł bo chciałem miec cały zakres ogniskowych...i to moim zdaniem jest lepsza droga niż kupowaniie tego nieszczęsnego i nie pasujacego totalnie do formatu dx obiektywu 50mm [ za wąsko i za szeroko jednocześnie]...
    dwa uniwersalne proste i tanie zoomy pokaża ci czy wogóle chcesz głębiej wchodzic w temat fotografii, co ważne: która ogniskowa leży ci najlepiej i nie wydasz dużo kasy na początek...
    wiadomo nie każdy lubi używany sprzęt kupowac, więc jak nie chcesz taniego dobrego d50 lub 70s to kup sobie jakis taniutki nowy, przynajmniej nie wydasz za dużo kasy

Domyślnie

Z tych zestawow co podales zdecydowanie lepiej D40 i uzupelnic zakres szklem 70-300 ,albo zastanowic sie jeszcze nad Nikonem 55-200(VR) .Co do braku AF mi akurat w obiektywie typu 50mm nie przeszkadza ,wazne ze jest swiatlomierz Mysle ze bedziesz zadowolony
    D40+grip+N18-55+N55-200mm+N50mm 1/8D+Tokina AT-X400mm f5.6

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za porady. Raczej wybiore nikona D40, martwi mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie czyszczenie matrycy. Nikon D60 dysponuje systemem automatycznego czyszczenia matrycy, natomiast D40 tej opcji nie posiada. Czytałem o domowych metodach np. czyszczenie gruszką jednak wiąże się z ryzykiem uszkodzenia aparatu. Myślicie, że ja jako początkujący fotograf poradze sobie z tym czy będę musiał oddawać aparat na serwis?

Domyślnie

zawsze znajdzie się w razie potrzeby serwis (nie koniecznie nikona) który szybko, sprawnie i tanio Ci to zrobi. Nie zawracałbym sobie tym głowy na początek, żeby usyfić matrycę też trzeba się postarać

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów