Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Dom Jak Choinka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Razi ludzka pomyslowosc jak mozna zagospodarowac teren przed swoja posiadloscia Chlopak pokazal co widzial a ze technicznie do bani to nie znaczy , ze cos jest halo.. Pozdro.
    Motorniczy nie pisz ze jest tylko złe technicznie, bo lezy kopozycja zdjecia, jezeli juz piszemy o wadach foty to piszmy uczciwie - wyjdzie ze sie na Malyda77 uwziąłem a tak nie jest , zreszta wiesz ze ja zadko piszę krytyczne uwagi pod fotkami, ale tym razem ten smietnik mnie rozwalił

Malyd77 - to nie jest koniec swiata oczywiscie, nastepna fota będzie lepsza - my wszyscy sie uczymy

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malyd77 Zobacz posta
    Wiem że technicznie do bani. Mam D40 obiektyw Kitowy
    Nie narzekaj na sprzęt. D40 + kit to bardzo fajny sprzęcik. A szczególnie ten kitowy obiektyw nie jest najgorszy.
    Można nim zrobić bardzo fajne zdjęcia nocne. zobacz tu tu albo tu to wszystko z D40+kit.

Harb ma rację a ja jeszcze dodam że ostrość poleciała.

Fotka powinna znaleźć się w innym dziale
    Weź ze sobą statyw i potrenuj, na pewno będzie lepiej.

Domyślnie

Dzieki za uwagi. Miałem statyw. Taki najzwyklejszy aluminiowy, ustawiłem f=22 i czas na 20s iso 200, ogniskowa 18 mm myślałem że będzie ok i nie wyszło. Obiekt był jasny może trzeba było zmniejszyć czas naświetlania było by lepiej.
    Pozdrawiam Dawid
    https://www.dawidszczech.pl/
    D500, D750, N 24-70 2.8, N 50 1.8, N 85 1.8 T 17-55 2.8

Domyślnie

Dzieki za uwagi. Miałem statyw. Taki najzwyklejszy aluminiowy, ustawiłem f=22 i czas na 20s iso 200, ogniskowa 18 mm myślałem że będzie ok i nie wyszło. Obiekt był jasny może trzeba było zmniejszyć czas naświetlania było by lepiej.
    Statyw miałeś dobry - bo aparat cały fakt że im sztywniejszy, stabilniejszy, cięższy, to tym lepiej. Ale zawsze sie idzie na kompromis pomiędzy jakością wygodą i ceną.
    Fotki które Ci podlinkowałem robiłem na ISO200 F6.3 czas 3s.
    Pamiętaj, że obiektyw przymknięty do f22 gorzej "rysuje". Zazwyczaj obiektywy nieźle rysują w zakresach od F4 do F11, ale to oczywiście zależy od modelu obiektywu. Najlepiej zobacz na wykresach jakie czasem są prezentowane w testach, jaki dla danego modelu jest zakres przysłon kiedy jest najlepsza rozdzielczość.

Domyślnie

Wiem że technicznie do bani. Mam D40 obiektyw Kitowy...
    Moja rada - czym szybciej porzucisz tego typu argumentację tym lepiej dla Ciebie. Nie szukaj usprawiedliwienia w sprzęcie bo to jest ślepa uliczka. na forum jest mnóstwo osób które używają "kita" i potrafią zrobić wyśmienite zdjęcia, jak również tacy którzy mają sprzęt z najwyższej półki, a nie robią nic ciekawego.

Co do powyższego zdjęcia - harb napisał już wszystko (może dosadnie ale już taka specyfika tego forum - nie klepiemy się bez sensu po plecach). Ja dodam tylko tyle, że w tych warunkach niepotrzebnie przymykałeś do F22 - wystarczyło by w zupełności F11, a kit przy tej przysłonie daje najlepsze rezultaty jeśli chodzi o ostrość.

Domyślnie

Cześć

Czy ja dobrze rozumiem ale http://www.optyczne.pl/25.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
    są dwa wykresy które pokazują charakterystykę obiektywu czy dobrze czytam ten wykres:
    - najlepiej jak by kropeczka dla każdej ogniskowej 18mm, 30mm, 55mm była jak najwyżej w tym wykresie i jeszcze najlepiej jak by wszystkie trzy były razem. Świadczyło by to że dla danej przesłony (f) każda z ogniskowych danego obiektywu rysuje tak samo dobrze.? Jeśli weźmiemy pierwszy wykres to taka sytuacja jest dla przesłony f=8 i f=11 i f=16. Czyli wynika z tego że obiektyw najlepiej rysuje dla f=8 a potem dla f=11 i f=16
    - mam także taki obiektyw
    Nikkor AF-S DX VR 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED

z testu który jest tutaj: http://www.optyczne.pl/98.4-Test_obi...87_obrazu.html

wynika że on najlepiej rysuje w przedziale 5,6 do 22 przy czym najlepszy wynik jest dla przesłony f=11, natomiast na drugim wykresie najlepsze osiągi są dla f=11
    Pozdrawiam Dawid
    https://www.dawidszczech.pl/
    D500, D750, N 24-70 2.8, N 50 1.8, N 85 1.8 T 17-55 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    lepiej napisać ze smietnik sie dobrze komponuje z całoscia ? a smietnik prawie w centrum kadru ! no sorry Winetu mogę przeprosic autora ale chyba go nie obraziłem bo napisałem o tym co naprawde w tym zdjeciu razi
    Januszku...spokojnie.....i tak jesteś niedobry...
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Czy ja dobrze rozumiem ale http://www.optyczne.pl/25.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
    są dwa wykresy które pokazują charakterystykę obiektywu czy dobrze czytam ten wykres:
    Mówiąc najkrócej:
    Obiektyw nr 1 najlepszą rozdzielczość uzyskuje przy ogniskowej 30mm i przysłonie 5.6
    Obiektyw nr 2 najlepszą rozdzielczość uzyskuje przy ogniskowej 125mm i przysłonie 8 i niewiele gorszą przy 55mm i f11

Domyślnie

myślę, że na początek śmiał można przyjąć, że każdy obiektyw najlepiej rysuje po środku skali przysłon. no chyba że komuś zależy na wydłużeniu czasu lub skróceniu głębi ostrości. ale o tym wszystkim mówią podstawowe podręczniki (nawet te sprzed 50 lat), nawet takie do dostania na forum za darmochę lub do kupienia w antykwariacie za 5 zł. Poza tym wszystko jest w sieci, jak komuś nie szkoda oczu
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów