Dzięki piotr w za takie pocieszenie. Hmmm, to co, wychodzi, że szkło jest takie jak piszecie i nie mam co liczyć na f/2 tylko min. 2,8? Szkoda, może było w takim układzie zbierać na Sigmę lub 24-70/2,8? Poczekajcie proszę jeszcze do SO jak zrobię za dnia zdjęcia na statywie z samowyzwalaczem na poszczególnych skokach przesłony i wkleję na stronę. Mam na komórce kalkulatorek głębi ostrości, wskazuje mi on, że na 5m, f/2, szkło powinno łapać ostrość (teoretycznie) od 4,32 do 5,91m czyli póltora metra- to mało? Na f/3 (blisko 2,8 bo nie mogę wpisać do tego kalkulatora 2,8- nie wiem gdzie przecinek) wynik wyn.: 4,04-6,50= 2,45m głębi ostrości- to zastanawiające. Poczekajcie proszę na sobotę na zdjęcia przy 1/60- 1/100s. i ocenicie, dobra? O testach BF-FF czytałem ale zanim przeprowadzę takowy bazując na wydruku, popatrzycie na zdjęcia. prz3mo, z tym gubieniem ostrości to rzeczywiście masz rację, zauważyłem to robiąc wczoraj zdjęcia dzieciakom. Pytanie egzystencjalne- jak robić reporterkę na weselu gubiąc ostrość na tańczących parach? Czytając przed kupnem Twe posty, oraz widząc w podpisie jakie masz zasoby, kroczę podobną drogą do Twojej.
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami