Witam!
Jakiś czas temu kupiłem Nikkora 35/2 gdyż 50/1,4, z którego jestem bardzo zadowolony, okazywał się zbyt wąski podczas uroczystości ślubnej w kościele. Porobiłem trzydziestką piątką ok. setki zdjęć i jestem rozczarowany jego ostrością (puszka D80). Zrobienie ostrego zdjęcia przy f/2 graniczy prawie z cudem, najczęściej fotografuję na f/2,2 ale i tam ciężko- dużo zdjęć idzie do skasowania- powiedziałbym- zbyt dużo. Czytałem na naszym forum, że niektórzy radzą przymykać to szkło do f/2,8 i dalej ale, kurcze jakoś nie widzi mi się to, że wydałem ponad 1 tys. za szkło, które muszę przymykać w taki sposób, że w słabych warunkach moja SB800 daje zbyt bardzo o sobie znać. W sytuacji kiedy trzeba przymykać to szkło aż tak bardzo, bezsensem było sprzedawać kit, który na f/3,5 dawał ostre obrazy, no ale cóż- zachciało się łapać światło zastane.... Po przeczytaniu wielu postów o ww. Nikkorku zaczynam wątpić w jego sprawność, tzn. czy przypadkiem nie jest rozcentrowany lub "front"- lub "backfokusowy". Szukam kogoś z okolic Białogardu, Koszalina lub Kołobrzegu, kto też ma to szkło i body bez regulacji (poniżej D300), z kim mógłbym się spotkać i udostępnić szkiełko do porobienia kilkanastu fotek (a ja jego dla porównania). Proszę, pomóżcie i napiszcie jak zareklamować takie szkło, jak to zgłosić sklepowi, że ze szkłem jest coś nie tak- nie chcę się spotkać z tekstem: "sprawdzony w sklepie, ostrzy dobrze już przy f/2, zdjęcia jak brzytwa". Czy ja muszę udowodnić sprzedawcy lub napisać na zgłoszeniu gwarancyjnym, że sprzęt jest niesprawny bo kiepsko ustawia ostrość? Nie wyśmieje mnie sprzedawca? Proszę o wsparcie gdyż jestem mocno rozczarowany tym szkłem a to oznacza, że coś z nim nie tak (pozostałymi stałkami focę na pełnym otworze, ew. f/1,6 i jest OK). Z góry dzięki za wsparcie!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami