Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z Nikkor 35/2- do przetestowania

Witam!
    Jakiś czas temu kupiłem Nikkora 35/2 gdyż 50/1,4, z którego jestem bardzo zadowolony, okazywał się zbyt wąski podczas uroczystości ślubnej w kościele. Porobiłem trzydziestką piątką ok. setki zdjęć i jestem rozczarowany jego ostrością (puszka D80). Zrobienie ostrego zdjęcia przy f/2 graniczy prawie z cudem, najczęściej fotografuję na f/2,2 ale i tam ciężko- dużo zdjęć idzie do skasowania- powiedziałbym- zbyt dużo. Czytałem na naszym forum, że niektórzy radzą przymykać to szkło do f/2,8 i dalej ale, kurcze jakoś nie widzi mi się to, że wydałem ponad 1 tys. za szkło, które muszę przymykać w taki sposób, że w słabych warunkach moja SB800 daje zbyt bardzo o sobie znać. W sytuacji kiedy trzeba przymykać to szkło aż tak bardzo, bezsensem było sprzedawać kit, który na f/3,5 dawał ostre obrazy, no ale cóż- zachciało się łapać światło zastane.... Po przeczytaniu wielu postów o ww. Nikkorku zaczynam wątpić w jego sprawność, tzn. czy przypadkiem nie jest rozcentrowany lub "front"- lub "backfokusowy". Szukam kogoś z okolic Białogardu, Koszalina lub Kołobrzegu, kto też ma to szkło i body bez regulacji (poniżej D300), z kim mógłbym się spotkać i udostępnić szkiełko do porobienia kilkanastu fotek (a ja jego dla porównania). Proszę, pomóżcie i napiszcie jak zareklamować takie szkło, jak to zgłosić sklepowi, że ze szkłem jest coś nie tak- nie chcę się spotkać z tekstem: "sprawdzony w sklepie, ostrzy dobrze już przy f/2, zdjęcia jak brzytwa". Czy ja muszę udowodnić sprzedawcy lub napisać na zgłoszeniu gwarancyjnym, że sprzęt jest niesprawny bo kiepsko ustawia ostrość? Nie wyśmieje mnie sprzedawca? Proszę o wsparcie gdyż jestem mocno rozczarowany tym szkłem a to oznacza, że coś z nim nie tak (pozostałymi stałkami focę na pełnym otworze, ew. f/1,6 i jest OK). Z góry dzięki za wsparcie!
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

To czy posiada lub nie FF/BF to możesz przecież sprawdzić.
    Pokaż jakieś zdjęcie na f2, które uważasz za mega nieostre z 35/2. Mam to szkło i będę miał porównanie czy rzeczywiście u Ciebie z nim coś nie tak...

Domyślnie

Mogłeś trafić kiepską sztukę, miałem to szkiełko i było dobrze na f/2 a na f/2.8 rewelacyjnie. Jak chcesz to możesz mi podesłać nefa na f/2 i f/2.8 w dzień pstryknięty jakiś krajobrazik (może być blokowisko ) to zobaczę czy mocno odbiega od tego co ja miałem
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Dzięki za reakcję! Przyznam się Wam, że nie mam konta na żadnym portalu do wklejania zdjęć więc nie wkleję tutaj. Zaraz udostępnię linka na swej stronie.

Domyślnie

Zdjęcia udostępnione tymczasowo. Zapraszam do ściągnięcia, obejrzenia i dokonania oceny. Zdjęcia niedoświetlone, spróbuję co nieco wyciągnąć z nefów. Link: http://fotogawlik.pl/nikkor_35_2.html

Domyślnie

Obejrzałem i, czasami masz nie trafiony AF (z tyłu i z przodu), czasy 1/30 i fotki delikatnie poruszone i na dodatek nie doświetlone. Tam gdzie trafił to według mnie jest dobrze, ale to jpg z puszki. Zapodaj dobrze naświetlonego nefa z czasem krótkim tak aby na 100% być pewnym że fotka nie poruszona a będzie wszystko jasne.
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED

Domyślnie

Zainteresowanym pomocą koledze i oceną chętnie wyślę nefy ale na maila, wolałbym nie "męczyć" serwera i wkurzać mego webmastera . Proszę o podsyłanie adresów na PW. Ponadto, pisząc o setce zdjęć mam na myśli, że większość wywaliłem bo była nieostra. Kurcze, czy aby focić tym szkłem trzeba mieć niewiadomo jakie umiejętności?! Muszę zatem porobić więcej zdjęć, w SO wybiorę się za dnia w miasto i plener i zamieszczę więcej jpgów (czy do oceny konieczne są NEFy? Czy miarodajne są tylko jpgi naturalnej wielkości, prosto z puszki czy też mogę je pomniejszyć, tak chociaż do 1600px na dłuższym boku?). Pzdr. P.S.: prz3mo, nie uwierzysz ale decyzję o zakupie szkła podjąłem dzięki Twoim postom (to nie zarzut, to na serio fajne szkło na DX)
    Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 19-12-2008 o 10:55

Domyślnie

Jpg dla mnie nie jest miarodajny bo sam nie robię w jpgach, mając nefa wywołuję go w ten sam sposób więc mogę go ocenić. Maila puściłem na PW, możesz ze dwa nefy wysłać tylko prawidłowo naświetlone i z krótszym czasem.
    AF16/2.8D |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Zainteresowanym pomocą koledze i oceną chętnie wyślę nefy ale na maila, wolałbym nie "męczyć" serwera i wkurzać mego webmastera . Proszę o podsyłanie adresów na PW. Ponadto, pisząc o setce zdjęć mam na myśli, że większość wywaliłem bo była nieostra. Kurcze, czy aby focić tym szkłem trzeba mieć niewiadomo jakie umiejętności?! Muszę zatem porobić więcej zdjęć, w SO wybiorę się za dnia w miasto i plener i zamieszczę więcej jpgów (czy do oceny konieczne są NEFy? Czy miarodajne są tylko jpgi naturalnej wielkości, prosto z puszki czy też mogę je pomniejszyć, tak chociaż do 1600px na dłuższym boku?). Pzdr. P.S.:
    No więc tak...
    Moim zdaniem na podstawie zdjęć, które pokazałeś nie za bardzo da się ocenić ostrość, warunki kiepskie, szum gubi szczegóły...
    Co do robienia zdjęć tym szkłem.. pamiętaj, że przy f2 głębia ostrości jest niewielka i jeśli obiekt jest w ruchu to prawdopodobieństwo, że AF nie trafi jest spore.

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    prz3mo, nie uwierzysz ale decyzję o zakupie szkła podjąłem dzięki Twoim postom (to nie zarzut, to na serio fajne szkło na DX)
    To naprawdę fajne szkło, na DX rzekłbym taki standard, na FX szerszy kąt

Postaram się dziś tu wrzucić jakieś przykładowe fotki na różnych przysłonach.

Domyślnie

Imho jest lekko za mydlaście, już moje 24mm daje ostrzejsze rezultaty na pełnej dziurze. Niby iso 400 i tak dalej ale mimo wszystko trochę to miękkie. Ale to tylko takie tam gdybanie .
    czarne puszki, brudne słoiki, granaty, jakieś kable, elektroniczne ustrojstwa, błyskające cosie i metalowe tyczki coby się podeprzeć można było

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów