Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Proszę o pomoc

Domyślnie Proszę o pomoc

Witam,
    mam pewien problem związany z D80, a mianowicie- wczoraj upadł mi z niewielkiej wysokości a zaraz potem nie było widać nic przez obiektyw (wszystko czarne). Po kilku "zresetowaniach" zaczął normalnie działać. Na drugi dzień po włączeniu wyskoczył komunikat "FEE"- w instrukcji znalazłam rozwiązanie i problem został rozwiązany. Tego samego dnia, po zrobieniu około 500 zdjęć aparat przestał działać- w obiektywie czarne tło, nic nie widać i komunikat Err (Usterka aparatu). Problem dał się rozwiązać ale niestety za chwilę powrócił i aparat przestał zupełnie działać. Jak myślicie co to jest? Czy ktoś spotkał się już z czymś takim?
    Zaznaczę tylko, że obiektyw jest ok, bo zmieniałam na drugi i było to samo.

autograf
    Gość

Domyślnie

W obiektywie, czy w wizjerze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    W obiektywie, czy w wizjerze?
    Przepraszam, w wizjerze.

autograf
    Gość

Domyślnie

No to na mój gust lustro Ci nie opada. Może mechanizm podnoszenia/opuszczania.

Domyślnie

No to na mój gust lustro Ci nie opada. Może mechanizm podnoszenia/opuszczania.
    A to jakieś bardzo poważne uszkodzenie? Można to naprawić?
    W sumie jak sie lekko porusza body. to słychać małe gruchotanie, jakby odpadł jakiś mały element.

autograf
    Gość

Domyślnie

Małe gruchotanie to zapewne nie element lustra czy też jego mechanizmu. Bez obaw - przeczytaj trzecie pytanie

Wracając do Twojego problemu. Naprawa napewno jest możliwa. Może się tylko coś zacina. Ciężko mi tak na odległość orzec.

Ja bym na Twoim miejscu zadzwonił do serwisu. W każdym bądź razie, nie ma powodów do niepokoju

Domyślnie

Małe gruchotanie to zapewne nie element lustra czy też jego mechanizmu. Bez obaw - przeczytaj trzecie pytanie

Wracając do Twojego problemu. Naprawa napewno jest możliwa. Może się tylko coś zacina. Ciężko mi tak na odległość orzec.

Ja bym na Twoim miejscu zadzwonił do serwisu. W każdym bądź razie, nie ma powodów do niepokoju
    Dzięki serdeczne za pomoc. Mam nadzieję, że w serwisie naprawią to szybko i bezboleśnie
    A może znasz jakiś dobry serwis Nikona w Warszawie?

autograf
    Gość

Domyślnie

Jeden, najlepszy i najukochańszy

Serwis Nikon Polska Sp. z o.o.
    Ul. Postępu 14 wejście od Marynarskiej
    02-676 Warszawa
    tel. +48 (22) 460 87 35, 460 87 34
    fax. + 48 (22) 460 87 38
    e-mail: [email protected]

Domyślnie

Jeden, najlepszy i najukochańszy

Serwis Nikon Polska Sp. z o.o.
    Ul. Postępu 14 wejście od Marynarskiej
    02-676 Warszawa
    tel. +48 (22) 460 87 35, 460 87 34
    fax. + 48 (22) 460 87 38
    e-mail: [email protected]
    Właśnie "pomieszałam" trochę w przełącznikach na body i na obiektywie, i aparat zaczął działać. Mimo wszystko pójdę jutro do tego serwisu żeby zobaczyli o co chodzi.
    A mogłabym Cię jeszcze prosić o wyjaśnienie zdania- brak blokady pierścienia przesłony na jej najwyższej wartości.

autograf
    Gość

Domyślnie

Nie miałem w łapach obiektywu 35-70 (choć chciałbym mieć ) - ale jeśli pojawił się komunikat FEE - to oznacza to,
    że blokada f22 mogła się wyłączyć.

Jeśli ten obiektyw ma tak samo jak Nikkor 50/1.8 - to musisz na f22 ręcznie na obiektywie zablokować ten parametr.
    Przysłonę ustawiasz TYLKO z poziomu korpusu.

Jeśli to jest to - to w ogóle możesz spać spokojnie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów