Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Grip do D60

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Phoenixwb Zobacz posta
    ...
    Pytanie zadałem już jakiś czas temu. W międzyczasie też nabyłem tego gripa. I generalnie jestem zadowolony.
    Na moją ocenę (tylko "generalnie") na pewno rzutuje to, że poprzednio (i nadal) używam Canona analoga z oryginalnym gripem, gdzie jednak kilka funkcji (przede wszystkim migawka z półprzyciskiem ostrości) jest idealnie przeniesionych z body. Tutaj pionowy przycisk na gripie, sterowany portem podczerwieni, jest mało funkcjonalny. Mam też zegarek (nie noszę na ręce, więc mi się przydaje) i interwały, z których do tej pory nie korzystałem - trochę mnie irytuje brak instrukcji obsługi tychże. Ale jakoś to przeskoczyłem.
    Minusem jest też to, że nie mogę upolować małej torby, nawet takiej do paska przy spodniach. Żadna z tych, które przymierzałem, nie obsługuje modeli poszerzonych pojemnikiem na baterie.
    W każdym razie jak go założyłem, tak pozostał. Po prostu jest zdecydowanie, bezwzględnie wygodniej.

Przyglądałem się też gripom Delty. Wydaje mi się, że i Delta i Jenis to ta sama fabryka, nawet ta sama maszyna, tylko różne opakowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Phoenixwb Zobacz posta
    Jak oryginału nie wypuszczą to nie ma za bardzo co liczyć na dobry Grip.
    Raczej już nie wypuszczą dedykowanego gripa. D60 to aparat, który raczej od początku miał nie mieć gripa.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Raczej już nie wypuszczą dedykowanego gripa. D60 to aparat, który raczej od początku miał nie mieć gripa.
    Też tak myślę. Ktoś już tu gdzieś napisał, że jak dołożą gripa to się zrobi D80. No pewnie nie do końca byłaby to 80ka, ale...
    Ja, póki co, mam gripa Jenis i jestem zadowolony. I nie widzę też okoliczności, w których zmuszony byłbym do jego zdjęcia (no chyba że go trafi).

Przy okazji - bo też się to przewinęło przez wątki - nie zauważyłem, żeby korzystanie z gripa w jakiś sposób powiększało zużycie prądu. Patrząc na prymitywną konstrukcję, nie bardzo nawet widzę taką możliwość.

Domyślnie

U mnie w D60 grip jest coś takiego, że jak bateria dochodzi do końca to muszę otworzyć i odwrócić pojemnik z bateriami. Macie podobnie ?
    A i ekran zaczął szaleć, włącza się i wyłącza
    FotoTej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krychaj Zobacz posta
    U mnie w D60 grip jest coś takiego, że jak bateria dochodzi do końca to muszę otworzyć i odwrócić pojemnik z bateriami. Macie podobnie ?
    No raczej nie.
    Jak się popatrzy do środka - u mnie są styki dla obu baterii. Jeżeli masz styki dla obu, nie powinno mieć miejsca to, o czym piszesz. Albo masz pojedyncze styki (co to za grip?), albo w środku Ci się jakieś kabelki rozłączyły.

ps. A skoro Ci miga, pewnie w środku coś się porozłączało (czyli gwarancja albo samodzielna naprawa)

Domyślnie

No właśnie nie wiem co się dzieje, mam włożone dwie naładowane baterie a w aparacie pokazuje że została jedna kreska, czyli wygląda tak jakby odczytywał tylko jedną baterię.
    Do środka pewnie nie zajrzę
    FotoTej

Domyślnie

Ja mam takie pytanie, bo na stronie (http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=998) nie jest napisane czy w tym gripie działa półwciśnięcie spustu (chodzi mi o AF), bo czytałem, ze niektóre gripy nie mają tej funkcji.
    Ktoś kto posiada to może odpisać, będę wdzięczny.

Domyślnie

Nie dziala ostrzy tyle ile mu sie uda zlapac przed wcisnieciem.Co do gripow tu tez sporo napisano
    http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=71927
    D40+grip+N18-55+N55-200mm+N50mm 1/8D+Tokina AT-X400mm f5.6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Userro Zobacz posta
    nie jest napisane czy w tym gripie działa półwciśnięcie spustu (chodzi mi o AF)
    Nie działa, ale - o czym dobrze wiedzieć przed zakupem - w ogóle używanie wyzwalania migawki przez przycisk na gripie jest, delikatnie mówiąc, kłopotliwe. Na gripie wysuwasz małą szufladkę z diodą podczerwieni i to ona uruchamia migawkę tak, jakby się to odbywało za pomocą pilota. Czyli dodatkowo, przed używaniem tego przycisku, musisz aparat przestawić właśnie na tryb pracy z pilotem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Userro Zobacz posta
    Ja mam takie pytanie, bo na stronie (http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=998) nie jest napisane czy w tym gripie działa półwciśnięcie spustu (chodzi mi o AF), bo czytałem, ze niektóre gripy nie mają tej funkcji.
    Ktoś kto posiada to może odpisać, będę wdzięczny.
    Nie działa jak używasz wbudowanej lampy. I w tym wypadku nawet nie ostrzy.
    Jak używasz bez lampy, to działa półwciśnięcie/ostrzenie.
    Ciekawostka.
    Jak zrobisz chociaż jedno zdjęcie z lampą a potem ją schowasz, to AF z gripa i tak nie zadziała. Musisz wyłączyć i ponownie włączyć aparat. Wtedy znowy masz ostrzenie z gripa.
    Ostatnio edytowane przez boorg ; 09-12-2008 o 18:13
    D40 + Velbon 800R
    Nikkor: 18-55mm f/3,5-5,6; 28mm f/2,8; 50mm f/1,8; 105mm f/2,5; 135 mm f/2,8;
    Sigma: 28-105mm f/2,8-4,0; Vivitar series 1: 70-210mm f/3,5.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów