Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 97

Wątek: Capture NX

Domyślnie

Ponoć do jest najlepszy edytor RAW - więc po to robi się w NEF-ach żeby móc niwelować takie sytuację i korzystać z dobrodziejstw jakie niesie nam NEF- a zdjęcie nie jest schrzanione - tylko NX2 nie może sobie z nim poradzić (albo ja nie wiem jak to się robi) - a najlepsze jest to ,że z tym oknem można sobie poradzić z menu aparatu robiąc nakładkę jednego zdjęcia na drugie. Nie muszę tego porównywać z PS - wystarczy że rzucisz okiem na Corela PaintShopPro za 200 zł i tam takie "cuda" robi się na dzień dobry.

Domyślnie

Oj jakby taka możliwość w NX była ojjjjjjj
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    Ale jak zrobię -2EV i potem DL to wszystko będzie wyprane z kolorów. Jak nie można takich rzeczy robić w NX2 to moim zdaniem kupa straszna i jeszcze droga. A co zrobić jak niebo się nam przepali? Żeby chociaż można było zrobić nakładkę jednego zdjęcia na drugie.
    Dlatego w opcji D-lightning jest też Color Booster, żeby te kolory wyciągnąć.

Poza tym, jak napisał już kolega Marcin T, z g...na bata nie ukręcisz, jak coś jest przepalone i nie ma tam szczegółów, to ich tam nie ma, nie pomoże tu NX, nie pomoże też PS. Możesz zrobić HDR, ale to też nie zawsze się sprawdzi (jeżeli na danym zdjęciu są ruchome obiekty, to HDR nie da rady), aby nie przepalić nieba, najlepiej w fazie robienia zdjęcia używać filtrów połówkowych ND.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Ponoć do jest najlepszy edytor RAW - więc po to robi się w NEF-ach żeby móc niwelować takie sytuację i korzystać z dobrodziejstw jakie niesie nam NEF- a zdjęcie nie jest schrzanione - tylko NX2 nie może sobie z nim poradzić (albo ja nie wiem jak to się robi) - a najlepsze jest to ,że z tym oknem można sobie poradzić z menu aparatu robiąc nakładkę jednego zdjęcia na drugie. Nie muszę tego porównywać z PS - wystarczy że rzucisz okiem na Corela PaintShopPro za 200 zł i tam takie "cuda" robi się na dzień dobry.
    w NXie nie ma pracy na warstwach, więc nie ma co porównywać tego programu z czymkolwiek co warstwy obsługuje

to trochę tak jakbyś porównywał porsche z najbardziej gównianą ciężarówką i mówił, że porsche jest kupa bo nie przewiezie pół tony żwitu, a lipna ciężarówka bez problemu
    szkoda, że to już nie to samo forum...

pebees
    Gość

Domyślnie

Ponoć do jest najlepszy edytor RAW
    I tak jest. Edytor RAW, z Nikonów. Można też troszkę z JPG pokombinować. Ale dalej jest to tylko 'edytor RAW', nie wielki program do obróbki obrazów

Domyślnie

Jeszcze raz piszę-to, że robisz w rawach to nie znaczy, że jednym suwaczkiem załatwisz takie błędy jakie popełniłeś przy naświetlaniu pierwszej fotki. Z tego przepału nie wyciągniesz nic. Zapodaj zdjęcia z exifami
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Jak chcesz, to wrzuć mi na maila surowego RAWa, zobaczę w domu co da się z tego zrobić i wyślę Ci obrobionego RAWa, to zobaczysz co było robione. Nie wiem ile da się wyciągnąć z tego zdjęcia, ale wydaj mi się, że na pewno coś się jednak da...
    Jacek, pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    Dlatego w opcji D-lightning jest też Color Booster, żeby te kolory wyciągnąć.

Poza tym, jak napisał już kolega Marcin T, z g...na bata nie ukręcisz, jak coś jest przepalone i nie ma tam szczegółów, to ich tam nie ma, nie pomoże tu NX, nie pomoże też PS. Możesz zrobić HDR, ale to też nie zawsze się sprawdzi (jeżeli na danym zdjęciu są ruchome obiekty, to HDR nie da rady), aby nie przepalić nieba, najlepiej w fazie robienia zdjęcia używać filtrów połówkowych ND.

Z tego okna programowo da się dużo wyciągnąć - szkoda że nie za pomocą NX2

Tutaj próba z NX2 - -2EV, ADL - color buster

Ostatnio edytowane przez wywar ; 08-12-2008 o 15:31

Domyślnie

Bez warstw w PS też byś nic nie zrobił.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Jeżeli są tam szczegóły (co pokazałeś powyżej), to i w NX da się to wyciągnąć. Pozostaje kwestia: jak?
    Jacek, pozdrawiam!

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów