Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 97

Wątek: Capture NX

Domyślnie

W Psie robisz dwie warstwy, jedna pod spodem z np. -2EV, jedziesz gumka po przepalonym oknie i po temacie. W artykule FP jest napisane o wyciąganiu szczegółów ze świateł - ale jak to się robi?
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 08-12-2008 o 11:56

Domyślnie

Zapodaj tą fotkę jeśli możesz
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin T Zobacz posta
    Zapodaj tą fotkę jeśli możesz
    fotka wygląda tak (przepal na oknie)

a żeby coś tam wyciągnąć z tego ( okno -2EV)

Tak sobie patrze w tego NX-a i chyba trzeba zrobić EV-2 i potem Highlight protetection i potem shadow protection - ale dalej robi mi to do całego zdjęcia ...
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 08-12-2008 o 12:20

Domyślnie

Nie chce mi się wierzyć, że dół i góra mają identyczne parametry ekspozycji a wyciągnięcie okna jest zasługą psuja.
    Górne ma taki przepał na oknie, że wątpię aby coś dobrego dało się z tego zrobić. Może są tu lepsi suwaczkowi ale...
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

to jest to samo zdjęcie NEF - tylko jedno zdjęcie dałem EV-2, skopiowałem i wkleiłem jako warstwę pod te z EV 0 - po czym gumką przejechałem po oknie.
    Moje pytanie jest jakim sposobem w NX wyciągnąć -2EV za oknem ?
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 08-12-2008 o 14:22

Domyślnie

Jeżeli chodzi o NX, to kompensacja ekspozycji, jest tylko w dziale Develop, a tamte ustawienia można korygować tylko do całości zdjęcia.
    Jeżeli chodzi o twój problem, to jest kilka możliwości jego rozwiązania:
    Pierwszy i MZ najprostszy, to tak jak zacząłeś zrobić kompensację ekspozycji dla całego zdjęcia, może być -2EV, albo więcej, jeśli potrzebujesz, a potem zrobić D-lightning na plus w cieniach w takim stopniu żeby ciebie zadowolił (może też być Shadow Adjustment w sekcji Develop, efekt podobny, ale nie można regulować nasycenia kolorów w poprawianej części).
    Inny sposób to uzyć wspomnianych U-pointów i korygować jasność i kontrast w wybranych obszarach, to też powinno dać oczekiwane efekty.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Ale jak zrobię -2EV i potem DL to wszystko będzie wyprane z kolorów. Jak nie można takich rzeczy robić w NX2 to moim zdaniem kupa straszna i jeszcze droga. A co zrobić jak niebo się nam przepali? Żeby chociaż można było zrobić nakładkę jednego zdjęcia na drugie.

Domyślnie

Kupa?
    To jest edytor zdjęć a nie cudotwórca . Jeżeli zdjęcie jest schrzanione to co na to poradzisz, nie porównuj NX z kombajnem jakim jest PS. Zdejmij sobie te 2EV a resztę rozjaśnisz Upointami bez problemu
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

albo wywołaj sobie to zdjęcie dwa razy i sklej w dowolnym programie obsługującym warstwy, jeżeli nie odpowiadają Ci zastosowane w NXie rozwiązania
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    No ale ja bym chciał Exposure Compensation tylko do u-pointa a nie dla całego zdjęcia. Mi nie chodzi o jasność tylko o zjechanie z ekspozycją dla u-pointa. Np: mam prześwietlone okno - zaznaczam okno i chcę dać -2EV dla okna nie dla całego zdjęcia - jak to zrobić?
    nie ma takiej możliwości w żadnym programie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów