W Psie robisz dwie warstwy, jedna pod spodem z np. -2EV, jedziesz gumka po przepalonym oknie i po temacie. W artykule FP jest napisane o wyciąganiu szczegółów ze świateł - ale jak to się robi?
Szukaj
W Psie robisz dwie warstwy, jedna pod spodem z np. -2EV, jedziesz gumka po przepalonym oknie i po temacie. W artykule FP jest napisane o wyciąganiu szczegółów ze świateł - ale jak to się robi?
Ostatnio edytowane przez wywar ; 08-12-2008 o 11:56
Zapodaj tą fotkę jeśli możesz
Ostatnio edytowane przez wywar ; 08-12-2008 o 12:20
Nie chce mi się wierzyć, że dół i góra mają identyczne parametry ekspozycji a wyciągnięcie okna jest zasługą psuja.
Górne ma taki przepał na oknie, że wątpię aby coś dobrego dało się z tego zrobić. Może są tu lepsi suwaczkowi ale...
to jest to samo zdjęcie NEF - tylko jedno zdjęcie dałem EV-2, skopiowałem i wkleiłem jako warstwę pod te z EV 0 - po czym gumką przejechałem po oknie.
Moje pytanie jest jakim sposobem w NX wyciągnąć -2EV za oknem ?
Ostatnio edytowane przez wywar ; 08-12-2008 o 14:22
Jeżeli chodzi o NX, to kompensacja ekspozycji, jest tylko w dziale Develop, a tamte ustawienia można korygować tylko do całości zdjęcia.
Jeżeli chodzi o twój problem, to jest kilka możliwości jego rozwiązania:
Pierwszy i MZ najprostszy, to tak jak zacząłeś zrobić kompensację ekspozycji dla całego zdjęcia, może być -2EV, albo więcej, jeśli potrzebujesz, a potem zrobić D-lightning na plus w cieniach w takim stopniu żeby ciebie zadowolił (może też być Shadow Adjustment w sekcji Develop, efekt podobny, ale nie można regulować nasycenia kolorów w poprawianej części).
Inny sposób to uzyć wspomnianych U-pointów i korygować jasność i kontrast w wybranych obszarach, to też powinno dać oczekiwane efekty.
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Ale jak zrobię -2EV i potem DL to wszystko będzie wyprane z kolorów. Jak nie można takich rzeczy robić w NX2 to moim zdaniem kupa straszna i jeszcze droga. A co zrobić jak niebo się nam przepali? Żeby chociaż można było zrobić nakładkę jednego zdjęcia na drugie.
Kupa?
To jest edytor zdjęć a nie cudotwórca. Jeżeli zdjęcie jest schrzanione to co na to poradzisz, nie porównuj NX z kombajnem jakim jest PS. Zdejmij sobie te 2EV a resztę rozjaśnisz Upointami bez problemu
albo wywołaj sobie to zdjęcie dwa razy i sklej w dowolnym programie obsługującym warstwy, jeżeli nie odpowiadają Ci zastosowane w NXie rozwiązania
szkoda, że to już nie to samo forum...
Skontaktuj się z nami