Tak, ja dokupiłem upgrade i jest OK.
Szukaj
Tak, ja dokupiłem upgrade i jest OK.
Dzięki. Mam lamerskie pytanie, ale dopiero od od paru dni zaczynam się bawić NX-em i nie mogę dojść do jednej rzeczy - mianowicie chcę wyciągnąć szczegóły ze świateł. Zaznaczam trgo u-pointa, robię EV na minus i ściemnia mi się cały kadr ,a nie tylko ten u-point - może ja coś źle robię czy jak - pomoże ktoś? Pozdr.
Zaznaczasz na minus przy suwaczkach U-pointa Brighinnes czy w Exposure Compensation?
No to masz odpowiedź...![]()
No to nie dziwota, że przyciemniasz całość skoro korygujesz ekspozycję całego zdjęcia
Musisz bawić się suwaczkami przy U-poincie. Suwaczek Brightness odpowiada za jasność a pierwszym suwakiem od góry regulujesz wielkość punktu. Zmniejsz pointa do odpowiedniej wielkości i przesuwaj go, zobaczysz jak cholerne znaczenie ma gdzie się go stawia.
No ale ja bym chciał Exposure Compensation tylko do u-pointa a nie dla całego zdjęcia. Mi nie chodzi o jasność tylko o zjechanie z ekspozycją dla u-pointa. Np: mam prześwietlone okno - zaznaczam okno i chcę dać -2EV dla okna nie dla całego zdjęcia - jak to zrobić?
A może inaczej-co chcesz uzyskać tym Exposure Compensation?
Nie znam takiej możliwości.
Myślę, że przy robieniu zdjęcia powinieneś zerkać na histogram aby wpadek nie było![]()
Skontaktuj się z nami