Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 97

Wątek: Capture NX

Domyślnie

Tak, ja dokupiłem upgrade i jest OK.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Dzięki. Mam lamerskie pytanie, ale dopiero od od paru dni zaczynam się bawić NX-em i nie mogę dojść do jednej rzeczy - mianowicie chcę wyciągnąć szczegóły ze świateł. Zaznaczam trgo u-pointa, robię EV na minus i ściemnia mi się cały kadr ,a nie tylko ten u-point - może ja coś źle robię czy jak - pomoże ktoś? Pozdr.

Domyślnie

Zaznaczasz na minus przy suwaczkach U-pointa Brighinnes czy w Exposure Compensation?
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin T Zobacz posta
    Zaznaczasz na minus przy suwaczkach U-pointa Brighinnes czy w Exposure Compensation?
    Exposure Compensation

pebees
    Gość

Domyślnie

No to masz odpowiedź...

Domyślnie

No to nie dziwota, że przyciemniasz całość skoro korygujesz ekspozycję całego zdjęcia

Musisz bawić się suwaczkami przy U-poincie. Suwaczek Brightness odpowiada za jasność a pierwszym suwakiem od góry regulujesz wielkość punktu. Zmniejsz pointa do odpowiedniej wielkości i przesuwaj go, zobaczysz jak cholerne znaczenie ma gdzie się go stawia.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

No ale ja bym chciał Exposure Compensation tylko do u-pointa a nie dla całego zdjęcia. Mi nie chodzi o jasność tylko o zjechanie z ekspozycją dla u-pointa. Np: mam prześwietlone okno - zaznaczam okno i chcę dać -2EV dla okna nie dla całego zdjęcia - jak to zrobić?

Domyślnie

A może inaczej-co chcesz uzyskać tym Exposure Compensation?
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin T Zobacz posta
    A może inaczej-co chcesz uzyskać tym Exposure Compensation?
    Robię np. zdjęcie pokoju z oknem - okno jest prześwietlone, chce wyciągnąć szczegóły z tego przepalonego okna. Chcę zaznaczyć przepalone okno i zrobić np. -2EV, -1EV - ale tylko dla zaznaczonego okna, a nie dla całego zdjęcia.

Domyślnie

Nie znam takiej możliwości.
    Myślę, że przy robieniu zdjęcia powinieneś zerkać na histogram aby wpadek nie było
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów