Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Dziękuję

Domyślnie

A ja jeszcze dwa pytanka miałbym: co się zapisuje na kliszy w wersji "S" aparatu: przysłona, czas,...? zapisują się też dane jak w wersji "D" (data, godzina bodajże)?
    I drugie: w F80 jest jakiś problem z fotografowaniem w IR, coś mi się obiło o uszy ale nie wiem dokładnie o co chodzi.

Domyślnie

Wg instrukcji do F80 miedzy klatkami nanoszone są nastepujące dane: czas otwarcia migawki, przesłona oraz korekcja naświetlania.
    Data/czas mogą być nanoszone tylko na klatce w dolnym prawym rogu.

O podczerwieni nic nie znalazłem - nigdy się w to nie bawilem i nie wiem nawet dlaczego miałyby być kłopoty w analogu.

BTW. Po latach nieużywania wyciągnąłem F80 z szafy - w porównaniu do D300 wydaje się mały jak kompakt.
    Sentyment pozostał, ale do analogu już nie wracam więc F80 wraca do szafy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eRJot Zobacz posta
    I drugie: w F80 jest jakiś problem z fotografowaniem w IR, coś mi się obiło o uszy ale nie wiem dokładnie o co chodzi.
    ten problem to możliwość zaświetlenia kliszy bodaj przez licznik przesuwu klatek. Dotyczy to nie tylko F80 a większości tradycyjnych lustrzanek. Na szczęście na filmach "pseudopodczerwonych " ( Ilford SFX bodaj ) problem raczej nie występuje, a te "prawdziwe podczerwone" negatywy czy slajdy są praktycznie nieosiągalne ( i trzeba je trzymać w zamrażarce )
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

BugsBunny, dzięki za wyjaśnienie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    ten problem to możliwość zaświetlenia kliszy bodaj przez licznik przesuwu klatek. Dotyczy to nie tylko F80 a większości tradycyjnych lustrzanek. Na szczęście na filmach "pseudopodczerwonych " ( Ilford SFX bodaj ) problem raczej nie występuje, a te "prawdziwe podczerwone" negatywy czy slajdy są praktycznie nieosiągalne ( i trzeba je trzymać w zamrażarce )
    Filmy uczulone na podczerwień są osiągalne i to bez żadnego problemu. Trzeba tylko wiedzieć gdzie kupić. Potrzebny jest też filtr do IR aby z nich korzystać. Problem z tymi filami jest taki, że wymagają metalu! Metalowy korpus, metalowy koreks i muszą być przechowywane z dala od źródeł podczerwieni jak np. kaloryfer! Można film wywołać w platykowym koreksie ale trzeba to robić zdala od źródeł ciepła i półmroku. Korpus musi być metalowy, bo zdjęcia w IR zazwyczaj robi się w samo południe, a wyjęcie filmu IR w platykowym body w takich warunkach równa się jego zaświetleniu. Co do lodówki, to trzymamy tam wszystkie filmy. Można je również zamrozić. Film zamrożony (-18-20st.C) nalezy wyjąć z zamrażarki na 24h przed użyciem. Więcej na temat IR powie Ci google. Jest wielu pasjonatów fotografowania w podczerwieni i chętnie dzielą się swoimi wynikami i poradami na swoich stronach WWW.

Gdzie kupić?
    http://afv.pl/index.php?dol=0&gora=1...E=893253480284
    www.czarno-biale.pl
    www.fotoimpex.de
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h2o Zobacz posta
    Korpus musi być metalowy, bo zdjęcia w IR zazwyczaj robi się w samo południe, a wyjęcie filmu IR w plastykowym body w takich warunkach równa się jego zaświetleniu.
    nie zrozumiałem chodzi o nagrzanie się filmu? ale plastik to chyba lepszy izolator ciepła. ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eRJot Zobacz posta
    nie zrozumiałem chodzi o nagrzanie się filmu? ale plastik to chyba lepszy izolator ciepła. ???
    nie, chodzi o długość fali i możliwość pokonywania przeszkód (platyk) przez te fale. Poza tym jest to "światło" którego nie widzisz, więc pracuje się z tym troche po omacku. Prosze linki

http://www.google.pl/search?q=fotogr...x=&startPage=0

"Podczerwień (promieniowanie podczerwone) (ang. infrared, IR) – promieniowanie elektromagnetyczne o długości fal pomiędzy światłem widzialnym a falami radiowymi. Oznacza to zakres od 780 nm do 1 mm.
    Każde ciało o temperaturze większej od zera bezwzględnego emituje promieniowanie cieplne (zobacz ciało doskonale czarne). Już w temperaturze kilku kelwinów ciała emitują promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie dalekiej podczerwieni, ciała o temperaturze pokojowej emitują najwięcej promieniowania o długości fali rzędu 10 μm. Przedmioty cieplejsze emitują więcej promieniowania i o mniejszej długości, co pozwala na ich łatwe wykrycie."

całość na http://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwień
    Ostatnio edytowane przez Jacek S ; 08-12-2008 o 12:47
    Smiena Symbol

Domyślnie

człowiek się uczy całe życie. merci!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów