Dziękuję![]()
Szukaj
Dziękuję![]()
A ja jeszcze dwa pytanka miałbym: co się zapisuje na kliszy w wersji "S" aparatu: przysłona, czas,...? zapisują się też dane jak w wersji "D" (data, godzina bodajże)?
I drugie: w F80 jest jakiś problem z fotografowaniem w IR, coś mi się obiło o uszy ale nie wiem dokładnie o co chodzi.
Wg instrukcji do F80 miedzy klatkami nanoszone są nastepujące dane: czas otwarcia migawki, przesłona oraz korekcja naświetlania.
Data/czas mogą być nanoszone tylko na klatce w dolnym prawym rogu.
O podczerwieni nic nie znalazłem - nigdy się w to nie bawilem i nie wiem nawet dlaczego miałyby być kłopoty w analogu.
BTW. Po latach nieużywania wyciągnąłem F80 z szafy - w porównaniu do D300 wydaje się mały jak kompakt.
Sentyment pozostał, ale do analogu już nie wracam więc F80 wraca do szafy.
ten problem to możliwość zaświetlenia kliszy bodaj przez licznik przesuwu klatek. Dotyczy to nie tylko F80 a większości tradycyjnych lustrzanek. Na szczęście na filmach "pseudopodczerwonych " ( Ilford SFX bodaj ) problem raczej nie występuje, a te "prawdziwe podczerwone" negatywy czy slajdy są praktycznie nieosiągalne ( i trzeba je trzymać w zamrażarce )
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
BugsBunny, dzięki za wyjaśnienie.
Filmy uczulone na podczerwień są osiągalne i to bez żadnego problemu. Trzeba tylko wiedzieć gdzie kupić. Potrzebny jest też filtr do IR aby z nich korzystać. Problem z tymi filami jest taki, że wymagają metalu! Metalowy korpus, metalowy koreks i muszą być przechowywane z dala od źródeł podczerwieni jak np. kaloryfer! Można film wywołać w platykowym koreksie ale trzeba to robić zdala od źródeł ciepła i półmroku. Korpus musi być metalowy, bo zdjęcia w IR zazwyczaj robi się w samo południe, a wyjęcie filmu IR w platykowym body w takich warunkach równa się jego zaświetleniu. Co do lodówki, to trzymamy tam wszystkie filmy. Można je również zamrozić. Film zamrożony (-18-20st.C) nalezy wyjąć z zamrażarki na 24h przed użyciem. Więcej na temat IR powie Ci google. Jest wielu pasjonatów fotografowania w podczerwieni i chętnie dzielą się swoimi wynikami i poradami na swoich stronach WWW.
Gdzie kupić?
http://afv.pl/index.php?dol=0&gora=1...E=893253480284
www.czarno-biale.pl
www.fotoimpex.de
Smiena Symbol
nie, chodzi o długość fali i możliwość pokonywania przeszkód (platyk) przez te fale. Poza tym jest to "światło" którego nie widzisz, więc pracuje się z tym troche po omacku. Prosze linki
http://www.google.pl/search?q=fotogr...x=&startPage=0
"Podczerwień (promieniowanie podczerwone) (ang. infrared, IR) – promieniowanie elektromagnetyczne o długości fal pomiędzy światłem widzialnym a falami radiowymi. Oznacza to zakres od 780 nm do 1 mm.
Każde ciało o temperaturze większej od zera bezwzględnego emituje promieniowanie cieplne (zobacz ciało doskonale czarne). Już w temperaturze kilku kelwinów ciała emitują promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie dalekiej podczerwieni, ciała o temperaturze pokojowej emitują najwięcej promieniowania o długości fali rzędu 10 μm. Przedmioty cieplejsze emitują więcej promieniowania i o mniejszej długości, co pozwala na ich łatwe wykrycie."
całość na http://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwień
Ostatnio edytowane przez Jacek S ; 08-12-2008 o 12:47
Smiena Symbol
człowiek się uczy całe życie.merci!
Skontaktuj się z nami