Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Cool Telekonwerter ???

Witam...posiadam Nikona D40 i jestem zainteresowany zakupem telekonwertera (krotność 2 lub 2,5),który byłby kompatybilny ze szkłem Nikon AF-S DX VR 55-200mm F/4-5.6G IF-ED ,czy jest to korzystny zakup, z jakimi ograniczeniami muszę się liczyć...co proponujecie???

Domyślnie

Przy tak ciemnym obiektywie, nie będzie działał AF, jeśli w ogóle znajdziesz TC który będzie można założyć na ten obiektyw. Szczerze mówiąc nie wiem czy takowy w ogóle jest, ale raczej nie
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Nie no na 2x będzie tylko cenowo to ten nikkor wypadnie przy nim jako tani dodatek (no i światło "trochę" małe będzie )
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Dzieki za informacje...opinie takie jak oczekiwałem...jeszcze to przemyślę czy ta opcja zastosowania konwertera będzie wydajna...ale raczej wstrzymam się od zakupu...a tak na marginesie to na jakie szkło proponowany byłby taki konwerter i czy ma sens jego zastosowanie, a może lepiej zainwestować po prostu w duży kaliber ???

Domyślnie

TC 1.4 i TC1.7 można użyć przy szkłach o stałym świetle f2.8 i f4, bez większych problemów, natomiast jak zastosujesz TC 2.0 dla f4 to już musisz się liczyć z mylnością AF, a w niektórych przypadkach nawet braku jego współpracy. Jakość spada zdecydowanie przy takim TC

Najlepszy jest TC1.4 ale wiadomo, zyskujemy tylko 40% więcej.

Najlepsze efekty uzyskamy przy użyciu takich luf jak 400mm, 500mm, 600mm + TC1.4 ew 1.7 ale kogo na to stać
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

dokładnie takie wielkie kalibry sporo kosztują...dlatego zainteresowałem sie TC...ale poszukam jakiegoś TC za niewielkie pieniądze (np KING DRT-20 krotność:1,5 za 149 zł.....mam nadzieje że będzie kompatybilny z moim szkłem) i przetestuję go na Nikkor 55-200 VR, w prawdzie uzyskam efekt 300mm, ale zawsze soś....co wy na to???

Domyślnie

Wg mnie nie ma sensu... 55-200 jest już seryjnie wystarczająco słaby optycznie - nie lepiej kupić po prostu jakieś dłuższe szkło?
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Crocodile Zobacz posta
    dokładnie takie wielkie kalibry sporo kosztują...dlatego zainteresowałem sie TC...ale poszukam jakiegoś TC za niewielkie pieniądze (np KING DRT-20 krotność:1,5 za 149 zł.....mam nadzieje że będzie kompatybilny z moim szkłem) i przetestuję go na Nikkor 55-200 VR, w prawdzie uzyskam efekt 300mm, ale zawsze soś....co wy na to???
    KING DRT???

nie licz na:
    - AF - z racji na uzyskaną wartość przysłony
    - VR
    - jakość uzyskanych fotek
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Crocodile Zobacz posta
    Witam...posiadam Nikona D40 i jestem zainteresowany zakupem telekonwertera (krotność 2 lub 2,5),który byłby kompatybilny ze szkłem Nikon AF-S DX VR 55-200mm F/4-5.6G IF-ED ,czy jest to korzystny zakup, z jakimi ograniczeniami muszę się liczyć...co proponujecie???
    Zły pomysł!!! Wszystko już napisane.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Przez "chwilę" zastanawiałem się nad kupnem podobego telekonwentera i widzę, że to nie ma sensu. Dodatkowo potwierdził to użytkownik na ceneo który napisał:
    Kiepski-
    Generalnie bardzo zniekształca obraz i mam zamiar reklamować produkt z tego powodu. Jest on nie do przyjęcia w codziennym uzytkowaniu, bo po prostu na zdjęciach nic nie widac!!!

http://www.ceneo.pl/;01557906-10.htm

Wiec wniosek jest raczej taki, że sobie to odpuszczę.
    Ostatnio edytowane przez smokwaw ; 24-12-2008 o 11:46
    Powyższa wypowiedź to moją opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów