Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3511

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

I tak jak obiecałem, próbki z Heliosa 44-3 (58mm, f2) i D700. Przejściówka bez soczewki.

No całkiem, całkiem. Pełna dziura. Ale co tam w rogach dzieje się dziwnego…

…zróbmy inne ujęcie i…

…niemożliwe…

…takie cuda w bokeh (ja rozumiem, że Helios nie ostrzy w nieskończoność)?

No dobra, a pod światło. Hmmm… chyba była mgła, ale…

…zmieńmy ekspozycję…

No cóż. Podobno 1 na 10 Heliosów jest walniętych. Czy mi się taki trafił? Chyba tak. Jak oglądałem inne próbki to nie widziałem tego efektu. Może trzeba wziąć poprawkę, że to FX a większość fot w sieci to DX? Dodam tylko, że to niemal nówka sztuka, tj. dostałem ją w prezencie w raz z Zenitem, który wyglądał jakby był nowy, prosto z pudełka

Dodam jeszcze, że to nie jest jakiś tam test. Dla mnie takie wrzucanie fotek bez cropów nie daje ocenić "rzeczywistej jakości optyki" szkiełka a daje tylko podgląd. Na takich miniaturkach nawet nieostre szkiełko będzie ostre.

Edit: Cofnąłem się w wątku... http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=486 Wydaje mi się, że z 44m-4 nie miałem tego problemu. Ale już nie sprawdzę, bo poszedł na złom.

To było robione 44-2, ale oczywiście to makro to i inne problemy

Ostatnio edytowane przez mpwt ; 28-09-2009 o 22:59
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    I tak jak obiecałem, próbki z Heliosa 44-3 (55mm, f2) i D700. Przejściówka bez soczewki.

No cóż. Podobno 1 na 10 Heliosów jest walniętych. Czy mi się taki trafił? Chyba tak. Jak oglądałem inne próbki to nie widziałem tego efektu. Może trzeba wziąć poprawkę, że to FX a większość fot w sieci to DX? Dodam tylko, że to niemal nówka sztuka, tj. dostałem ją w prezencie w raz z Zenitem, który wyglądał jakby był nowy, prosto z pudełka

Dodam jeszcze, że to nie jest jakiś tam test. Dla mnie takie wrzucanie fotek bez cropów nie daje ocenić "rzeczywistej jakości optyki" szkiełka a daje tylko podgląd. Na takich miniaturkach nawet nieostre szkiełko będzie ostre.
    Widziales kiedys zdjecia z biotara? Robi dokladnie tak samo. To typowe dla tych szkiel nie widze w tym nic dziwnego. Helios 40-2 ma bodobne oddawanie nieostrosci. Aczkolwiek u mnie rzadko obserwuje ta charakterystyke bokeh. Pod slonce te szkla nie pracuja to nie wiedziales?Zeby nie byc goloslownym z internetu przyklady:
    44-2

Biotar

Helios 40-2

Takze wszystko jest ok to charakterystyka szkla
    Ostatnio edytowane przez karabud ; 28-09-2009 o 22:50

Domyślnie

[QUOTE=mpwt;1496658]I tak jak obiecałem, próbki z Heliosa 44-3 (58mm, f2) i D700. Przejściówka bez soczewki.

No całkiem, całkiem. Pełna dziura. Ale co tam w rogach dzieje się dziwnego…

To całkiem normalne. Ten obiektyw zakrzywia czasoprzestrzeń i powoduje powstawanie "czarnych dziur" :

Domyślnie

załatwiłem sobie Heliosa 44-4 ( 58/2 ) bo bardzo spodobało mi się to co wyprawia on z tłem
    Ale mam problem z ostrością, tzn. ostry jest jak diabli, ale ostrość w wizjerze i potwierdzenie kropką nie przekłada się na rzeczywistą celność na zdjęciach (przejściówka bez soczewki).
    Zdarza się ??
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Mam 44M-4 (bo to jest chyba trochę inny obiektyw) i przy dobrym słońcu można było ustawiać bez kropki. Ale były to zdjęcia z bliska. To ostatnie to jedno z wielu przy gorszym świetle i z większej odległości i właściwie wszystkie wyszły nie ostre. Kierowałem się wskazaniem dalmierza, ale myślę, że gdybym podszedł trochę bliżej to było by to jeszcze w zakresie tego obiektywu. A może było za ciemno i dalmierz fiksował - nie wiem. Dopiero zaczynam przygodę z lustrzankami cyfrowymi, więc nie wiem za dużo. Na pewno ktoś Ci odpowie w czym tkwi problem. Ja pogodziłem się z faktem, że będzie to typowa portretówka i to do zdjęć z małej odległości.

Domyślnie

zapomniałem dopisać M do nazwy- mamy te same szkła
    Ja swoje też robiłem z niewielkiej odległości, bo bez soczewki szkiełko ostrzy na jakieś 3 metry.
    czekam na podpowiedzi innych. Dodam tylko, że mam wrażenie jakby płaszczyzna GO była przekoszona, choć muszę to dokładnie obadać.
    PS: Uwielbiam jego mięsisty bokeh ułożony okrąglaście
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    zapomniałem dopisać M do nazwy- mamy te same szkła
    Ja swoje też robiłem z niewielkiej odległości, bo bez soczewki szkiełko ostrzy na jakieś 3 metry.
    czekam na podpowiedzi innych. Dodam tylko, że mam wrażenie jakby płaszczyzna GO była przekoszona, choć muszę to dokładnie obadać.
    PS: Uwielbiam jego mięsisty bokeh ułożony okrąglaście
    Nie sądzisz,że ten bokeh jest"posiekany",jak w 50/1.8nikkor?
    d'SLR; Takumar 1,8/55; Zeiss 3,5/135
    sadpunk44.blogspot.com

Uprawnienia umieszczania postów