Close

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 118

Domyślnie

Właśnie zamówiłem taki statyw ( MGA-684 + głowica FPH-62Q ). Brałem pod uwagę jeszcze Triopo 3230x8c ale 6 lat gwarancji robi swoje

Karolt - wygląda jakbyś krzywo próbował dokręcać gwint. Może niedoskonałość fabryczna lub zbyt zbyt dużo pośpiechu Jeśli z gwarancją nic nie wyjdzie to ratuje rozwiercenie gwintu i wprasowanie tulei z takim samym gwintem.
    D750 | D750 | N14-24 | N24-70 | N70-200 VRII | N85 1.4D | S35 1,4 | T90 2.8 | Sb900 | Sb910 | Atlas 600TTL| MGA-684

Domyślnie

A.... zapomniałem napisać swoich uwag...

a więc - do statywu brak zastrzeżeń... no może poza brakiem poziomego mocowania kolumny, ale to nie ta półka cenowa.

Natomiast z głowicą już tak różowo nie jest.
    Blokada wysunięcia to 2 śruby wkręcone w płytkę od spodu, ale aby móc wyjmować płytkę z głowicy trzeba jedną z nich wykręcić, bo się płytki nie wysunie.
    Śruba dokręcając płytkę - również nieporozumienie. Jest dość mała, pokryta dość śliską gumą, która dodatkowo nie trzyma się śruby i obraca się niezależnie. Jak się dokręci trochę mocniej, to do odkręcenia może być potrzebny dodatkowy sprzęt - np. kombinerki.

Mam też głowicę Freepower, Bower, Fancier (model 571H, więc mniejszą) czy jak je tam jeszcze zwą - tam blokada płytki jest na bolcu, który wciska się z boku, poza tym o wiele łatwiej płytkę wsunąć w głowicę niż w tej fotopro. Gumy na śrubach nie są śliskie, karbowane i wygląda, że przyklejone na "amen".

Jak ktoś ma możliwość to polecam zmianę głowicy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nabylem rowniez produkt tej marki. Moje spostrzezenia:
    -MGA 684N- jakosc bez zarzutu. Plastiki ograniczone do minimum, wszystko dziala poprawnie. Funkcjonalnosc jak dla mnie rowniez, aczkolwiek gdybym mial uzywac kolcow na spodzie nog to szlag by mnie trafil gdybym mial szarpac sie z tymi gumowymi korkami ktore je oslaniaja.
    -FPH 62Q- sprawia wrazenie solidnej glowicy. Dziala plynnie. Mocowanie szybkozlaczki jak dla mnie nie sprawia zadnych problemow. Jedyne co by sie przydalo to osobne pokretlo do regulacji oporu i osobne do blokowania kuli.

Domyślnie

I ja również nabyłem MGA-684N+FPH-62Q
    Statyw jak dla mnie super, bez problemu trzyma np D800 + grip + 70-200. Pokrowiec na statyw również świetnej jakości. Jestem zadowolony
    D750 | D750 | N14-24 | N24-70 | N70-200 VRII | N85 1.4D | S35 1,4 | T90 2.8 | Sb900 | Sb910 | Atlas 600TTL| MGA-684

Domyślnie

Dziś poużywałem trochę 684N + 62Q i kolejne spostrzeżenia:
    -odnoszę wrażenie, że maksymalny udźwig jest baaardzo mocno przez producenta naciągnięty zarówno w przypadku głowicy jaki i tripoda. O ile zamocowanie zestawu foto ważącego 3,2 kg nie stanowi większego wyzwania, o tyle deklarowane 20 kg dla głowicy oraz 10 kg dla tripoda uważam za przesadne. Myślę, że rozsądnym obciążeniem które osobiście byłbym w stanie zaserwować temu zestawowi to 5-7 kg.
    -pierścień blokujący (nie śruba zabezpieczająca) kolumnę centralną mógłby być ciut wyżej w stosunku do mocowania nóg. Regulując kolumnę chwytając za pierścień naturalnym ruchem (dłoń małym palcem do dołu) jest problem wygodnie objąć owy pierścień, szczególnie jeśli ktoś ma "kawał łapy". Chwytając za pierścień odwrotnie (małym palcem w stronę szybkozłączki czyli do góry) pierścień dokręca się dużo pewniej, ale niestety mało komfortowo, szczególnie gdy statyw stoi. Ale oczywiście nie dyskwalifikuje to statywu z użycia. Ot, taka mała uwaga w kierunku ergonomii.

Z czasem dopiszę kolejne odczucia.

Domyślnie

Kolejna garść moich odczuć:
    -statyw wraz z głowicą, hakiem oraz paskiem przy głowicy (czyli w 100%) kompletny waży dokładnie 2160 g.
    -najszybsze zrobienie monopodu to odkręcenie nogi oraz kolumny centralnej i połączenie ich. Szkoda, że równie szybko nie można zmontować monopodu bez głowicy- byłoby lżej i poręczniej
    -szkoda, że piankowe uchwytu nie są na każdej nodze. A jeśli już decydowano się na jeden, to mógł znaleźć się na nodze od monopodu. Owszem, na tej nodze mamy osłonkę mocowaną na rzepy, ale wg. mnie jakaś taka mało praktyczna- lubi się przesuwać, w dodatku pianka zdecydowanie przyjemniejsza w chwycie.
    -śruba montażowa w szybkozłączce mogła by być jednak ciut dłuższa. Jeden zwój więcej bez problemu by się zmieścił w otworze montażowym przy body/gripie/stopce, przynajmniej w posiadanych przeze mnie.
    -to moja pierwsza głowica kulowa więc po prostu nie zwróciłem na to uwagi podczas zakupu ale jednak wolałbym, by miała dwie osobne śruby do blokady kuli i do ustawiania oporu. Przynajmniej na chwilę obecną tak mi się wydaje. Możliwe, ze gdy poużywam dłużej to stwierdzę, że jedno pokrętło jest wygodniejsze w użyciu. Czas pokaże...

EDIT:
    -pasek naramienny przy pokrowcu mógłby być odpinany w szczególności, że jest dostępny pasek za który można przytroczyć pokrowiec do plecaka bądź torby. Wtedy ten naramienny dynda sobie i przeszkadza.

Powyższe to oczywiście nie jest narzekanie. Bardzo zadowolony jestem z zakupu na chwilę obecną.
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 11-01-2015 o 13:26

Domyślnie

Jak wygląda sprawa skręcanych blokad nóżek? Zdecydowanie wolałbym zatrzaski, ale nie mają ich w ofercie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gniady Zobacz posta
    Jak wygląda sprawa skręcanych blokad nóżek? Zdecydowanie wolałbym zatrzaski, ale nie mają ich w ofercie.

Pozdrawiam
    Ale co masz na myśli pytając o skręcane blokady? Sprawują swoją funkcję bez zarzutu. Natomiast jeśli chodzi o zatrzaski to jest jeden tripod w ofercie Fotopro- model FLA-584N+. Jest do trochę mniejsza konstrukcja. A czy wystarczająca to już sam musisz ocenić.

Domyślnie

Sręcane nogi to jest bardzo dobra opcja. Takie tylko robi Gitzo a oni byle czego nie wypuszczają. Szybko się je składa i rozkłada nie odstają jak zatrzaski, nie powinny nigdy dostać luzów w przeciwieństwie do drugiego rozwiązania. Każdy jednak kupuje co woli. Ja mam jeszcze duże Benro z takimi nogami i nie zamieniłbym na coś innego.

z telefonu
    D90 szkiełka i błyskotki

Domyślnie

Manfrotto używa zacisków i również wątpię, by wypuszczali coś niesprawdzonego. Dla mnie różnica między zaciskami a śrubami to tylko kwestia ergonomii- każdy bierze co mu bardziej odpowiada. Niegłupim plusem zacisków jest to, że widać kiedy jest niezamknięty, czego nie da się powiedzieć o śrubie. Dla mnie to mało istotne, ale dla kogoś może być to spory argument.

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów