Close

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 164

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locos Zobacz posta
    Panie Tom01, Pana również zapytam, co Pan wniósł do tematu poza tym, ze sieje Pan (nigdzie i niczym nie podparte) swoje teorie ?
    Wniosłem do tematu tyle, że może komuś da to trochę do myślenia. Nigdzie i niczym nie podparte? Zapraszam do lektury skryptów z elektroniki, każdego kierunku wydziału elektrycznego każdej politechniki.

Na nasze szczęście serwis anandtech i jego testy cieszą się "deczko" większą wiarygodnością od testów Pana Toma01
    I ślepo wierzy Pan w to co gdzieś napiszą?

który na podstawie osobistych odczuć obwieszcza niewykształconemu ludowi, ze składaki to komputerowe odpady w świecie komputerów.
    Bez obrazy, ale w tym wątku NIKT nie potrafił wyjaśnić działania prostego układu elektronicznego. Jak zatem wyobraża Pan sobie przekazanie wiedzy z dziedzin dużo bardziej zaawansowanych? Na pewnym etapie jest to kwestia wiary, bowiem dla laika zaawansowana technika i magia są tożsame.

Mam nadzieje, ze do kalibracji używa Pan jednak sprzętu, a nie opiera się na własnych odczuciach i wzroku ?
    Jaki ma Pan problem?

Co do tych super wyselekcjonowanych czy też lepszych komponentów
    Jakich u licha "wyselekcjonowanych komponentów"? Co Pan w ogóle plecie?

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    widzialem z czego budowane sa tez super wyselekcjonowane kompy della
    Kolejny widzący rzeczy których nikt nie napisał...
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-01-2011 o 20:25
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    jak cos czasem testowalem to podawalem wyniki
    Jak zatem opracować kompleksowy test samochodu? Taki który będzie zawierał istotne informacje dla 5-osobowej rodziny, przedsiębiorcy szukającego wywrotki, kierowcy wyścigowego i tirowca? Czy pomiar maksymalnej prędkości obrotowej silnika ma jakieś znaczenie? Pewnie jakieś ma, ale nie w oderwaniu od bardzo wielu innych czynników, bez których jest tylko bezużyteczną liczbą.

Co z tego wynika dla komputerów? To samo. Test jeśli miałby być użyteczny, musiałby być bardzo wszechstronny. Sama prędkość procesora nie jest wyznacznikiem oceny komputera. Jaki jest problem z takimi testami? Prozaiczny: nie ma takich. Można robić tylko testy wycinkowe i próbować się nimi posiłkować. Jednak takie wycinki danych są idealną pożywką marketingu, bowiem kiedy tylko pojawia się chwytliwe hasło, za moment oparte o to są całe kampanie.

Kilka postów wyżej podałem jeden z wymyślonych wiele lat temu testów na obrót bardzo dużego pliku. Jest o tyle lepszy od zestawu akcji na małym pliku, bo pozwala na ocenę kilku bloków komputera (CPU+RAM+HDD) a nie tylko CPU. Bardziej odzwierciedla wydajność CAŁEJ maszyny. Ponadto jest praktycznie niewrażliwy na rozmaite tricki i dodatkowe zestawy komend w procesorach które zniekształcają działanie programów testowych i powodują powstanie silnej zależności od kompilatora. Proszę spróbować, nie wymagam chwalenia się osiągami.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-01-2011 o 20:43
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Pańskie wpisy nie pomogły skompletować zestawu, a to czy ktoś chce kupić markowy (co to w ogóle znaczy w dzisiejszych czasach ?) czy nie, to już jego prywatny wybór. Ja lubię konkrety Panie Tom01, a nie biadolenie, ze komp za 3k plnow do niczego się nadaje, bo tylko delle i maki za 6,5k są godne rozpatrywania. Takie rady nic nie pomogą autorowi wątku, który na samym wstępie zaznaczył, jakim budżetem operuje.
    Poza tym rozmowa z Panem do łatwych nie należy - wybiera Pan z kontekstu pojedyncze zdania, a do konkretów się nie raczy odnieść, np o wspomnianych przeze mnie super hiper kartach quadro nvidii. Myślę, że dalsza dalsza polemika z Panem nie ma najmniejszego sensu.
    Pozdrawiam i żegnam się z tym wątkiem - na ile bylem w stanie pomoc to pomogłem, a walka z wiatrakami to nie moja dziedzina.

Domyślnie

Ja lubię konkrety Panie Tom01, a nie biadolenie, ze komp za 3k plnow do niczego się nadaje
    Konkret padł. Proszę wrócić na początek i poszukać.

wybiera Pan z kontekstu pojedyncze zdania
    To się nazywa cytowanie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cytowanie

np o wspomnianych przeze mnie super hiper kartach quadro nvidii.
    A o czym tu dyskutować? Przecież od wieków wiadomo, że lepsze i gorsze edycje tego samego scalaka powstają na tej samej linii produkcyjnej. Czasem sygnowanie wynika ze sztucznego zwiększania uzysku a czasem z pokrywania zapotrzebowania rynkowego. Niestety nie zawsze wiadomo z jaką partią mamy do czynienia. Jeśli da się dotrzeć do informacji, że jakaś seria jest de facto mocniejszą wersją, przemalowaną i pracującą z innym firmware, to jest oczywistą korzyścią odkrywcy.

Pańskie wpisy nie pomogły skompletować zestawu
    Od wielu lat zachodzę w głowę skąd sformułowanie "zestaw" a nie komputer. Czyżby to podświadome nazywanie rzeczy po imieniu?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-01-2011 o 22:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Konkret padł. Proszę wrócić na początek i poszukać.
    Ja chyba nie muszę, bo umiem czytać ze zrozumieniem. Pan chyba jednak nie, więc przypomnę:
    Cytat Zamieszczone przez d50kid Zobacz posta
    Witam

drodzy koledzy i koleżanki, jako że juz prawie wyleczyłem sie z imac na rzecz stacjonarnego kompa + NEC 221w(z kalibracja) mam pytanie. Jezeli PC to :

http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=89160

czy samemu złożony :

Obudowa ATX Midi SilentiumPC Gladius 800 Pure czarna
    Zasilacz do obudowy Bequiet PurePower L7 530W
    Płyta główna Asus P7P55D-E Intel P55 LGA1156
    Procesor Intel Core i5 750 2.66GHz LGA1156 BOX
    Pamięć DDR3 G.Skill 4GB PC1600 2x2GB Trident CL8
    Asus GeForce GT 220 1GB DDR3/128b HDMI PCI-E LP V2
    Dysk twardy Samsung 640GB HM640JJ SATA 16MB
    Nagrywarka DVD NEC AD-5260S SATA bulk czarna
    Windows 7 Home Premium PL 1pk DVD 64-bit OEM

zestaw wyszedl 2888 zl

przyznaje bez bicia ze nie znam sie na firmach obudów i wziałem pierwsza lepsza jak ktos ma lepszy pomysł poprosze. Zalezy mi zeby komputer poza szybkoscia dzialania był bardzo bardzo cichy jesli jest to możliwe. Dlatego tez moje pytanie czy wiatrak do i5 jest cichy czy warto dokupic osobno jeszcze cichszy?
    Czy warto zapłacic 350 zł za winde ?

Komputer uzywam do obrobki foto, sluchania muzyki, ogladania filmow, komunikowania sie z światem

wielkie dzieki za wszelkie zmiany lub sugestie!

pozdrawiam
    marcin
    Wiec - jaką konkretnie pomoc Pan zaoferował na tak konkretnie postawione zapytanie ? Konkretną:

.... A jakość podzespołów do składania pecetów w ofercie każdego producenta figuruje jako "low end".
    Prawda jest taka, że zdecydowana większość tzw "firmowych komputerów" to przepaść jakościowa w stosunku do zdecydowanej większości składaków.
    Odpowiem zatem za Pana (w razie gdyby znowu Pan pominął spory kawałek tekstu) - totalnie nic Pan nie wniósł do tematu poza zamętem. Konkretną odpowiedzią byłoby wskazanie co wymienić co zostawić, a nie pieprzenie, ze to złom i trzeba iść po markowy zestaw.

A o czym tu dyskutować? Przecież od wieków wiadomo, że lepsze i gorsze edycje tego samego scalaka powstają na tej samej linii produkcyjnej. Czasem sygnowanie wynika ze sztucznego zwiększania uzysku a czasem z pokrywania zapotrzebowania rynkowego. Niestety nie zawsze wiadomo z jaką partią mamy do czynienia. Jeśli da się dotrzeć do informacji, że jakaś seria jest de facto mocniejszą wersją, przemalowaną i pracującą z innym firmware, to jest oczywistą korzyścią odkrywcy.
    Czyli cały myk polega na walce po obu stronach - firmy próbują osiągać maksymalne zyski przy minimalnych nakładach (przy okazji sprzedając kit o super jakości i niezawodności) a my użytkownicy dokładnie na odwrót.

Od wielu lat zachodzę w głowę skąd sformułowanie "zestaw" a nie komputer. Czyżby to podświadome nazywanie rzeczy po imieniu?
    Proponuje jakieś studia lingwistyczne zatem - będzie Pan mógł jeszcze mocniej podeprzeć swoje ciekawe teorie. Tym razem skryptami z lingwistyki....
    Ostatnio edytowane przez locos ; 31-01-2011 o 22:39

Domyślnie

Wiec - jaką konkretnie pomoc Pan zaoferował na tak konkretnie postawione zapytanie ?
    Odpowiem zatem za Pana (w razie gdyby znowu Pan pominął spory kawałek tekstu) - nic totalnie.
    Ja chyba nie muszę, bo umiem czytać ze zrozumieniem. Pan chyba jednak nie
    Oj, żeby nie musiał Pan tego odszczekiwać. Cyt: "zdecydowana większość tzw "firmowych komputerów" to przepaść jakościowa w stosunku do zdecydowanej większości składaków"

Konkretną odpowiedzią byłoby wskazanie co wymienić co zostawić, a nie pieprzenie, ze to złom i trzeba iść po markowy zestaw.
    Skoro wyżej wymienione zdanie jest w moim mniemaniu prawdą, to niekonsekwencją byłoby radzenie jak zmodyfikować składaka. Mógłbym tak robić gdyby wątkotwórca chciał tylko składać. Ale skoro przedstawił lepszą możliwość w postaci zakupu DELL'a (komputera a nie "zestawu") to zaopiniowanie jest jasne. I to jest drogi Panie rada a nie pieprzenie. Pieprzeniem jest mielenie językiem bez żadnych konkretów, omijanie pytań i odwracanie kota ogonem. Co zresztą w obfitości jest w tym wątku.

Czyli cały myk polega na walce po obu stronach - firmy próbują osiągać maksymalne zyski przy minimalnych nakładach
    Przepraszam, a co w tym dziwnego? Gdyby było inaczej, niżej oznaczone wersje układów poszłyby do kosza.

przy okazji sprzedając kit o super jakości i niezawodności
    Proszę nie mieszać marketingu i specyfiki produkcji układów VLSI.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-01-2011 o 23:06

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak od dluzszego czasu zerkam na twoje odpowiedzi (nie tylko w tym watku) i zadam ci jedno pytanie - co pozytecznego wniosles do glownego tematu ? imho NIC (...)
    A czego właściwie byś oczekiwał, wyważania dawno już otwartych drzwi?

Kiedy jednak obserwuję na tym forum, o którym miałem kiedyś dobre zdanie, takie przejawy krótkowzroczności i ... mówiąc wprost zwykłej zaciekłej głupoty, to daję się czasem wciągać w polemiki, w których chciałbym być zwyczajnym głosem rozsądku.

... ale gdy ludzie są na rozsądek głusi, to właściwie powinno się milczeć i spuścić kurtynę na ten gorszący obrazek.

Co niniejszym właśnie czynię.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Kiedy jednak obserwuję na tym forum ...mówiąc wprost przejawy krótkowzroczności i zwykłej zaciekłej głupoty, to daję się czasem wciągać w polemiki, w których chciałbym być zwyczajnym głosem rozsądku.
    Mistrzu ! Nauczaj !
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Oj, żeby nie musiał Pan tego odszczekiwać. Cyt: "zdecydowana większość tzw "firmowych komputerów" to przepaść jakościowa w stosunku do zdecydowanej większości składaków"
    Proszę się o to nie martwić - jeśli przedstawi Pan jakieś konkrety na temat ww. hipotezy, to bez problemu odszczekam to co napisałem. Jednakże zanim to nastąpi, pozwolę sobie podsumować Pana głos w tej dyskusji:

1)
    Potrolluje trochę...
    2)
    Prawda jest taka, że zdecydowana większość tzw "firmowych komputerów" to przepaść jakościowa w stosunku do zdecydowanej większości składaków.
    3
    Skoro wyżej wymienione zdanie jest w moim mniemaniu prawdą, to niekonsekwencją byłoby radzenie jak zmodyfikować składaka.
    4)
    Konkret padł. Proszę wrócić na początek i poszukać
    ad.1 Zgadzam się całkowicie z tym stwierdzeniem.

ad.2 Jeśli tylko przedstawi Pan konkretne wyniki, podparte miarodajnymi testami (bez wnikania w skrypty) to czemu nie.

ad.3 Sęk w tym, że ta arcyciekawa hipoteza jest prawdą tylko w Pana mniemaniu, dla reszty ludu jest wciąż hipotezą niczym nie podpartą.

ad.4 Zgadzam się ponownie - zacytowana wypowiedz w punkcie 1 to najbardziej konkretna ze wszystkich Pana wypowiedzi.

Problem leży jednak gdzie indziej Panie Tom01 - ja w swoim komputerze/zestawie miałem jedna kartę z jednym chipsetem na pokładzie i to co zamieniłem to sterowniki - chipset niestety jest zamontowany na stale. A wiec to nie w chipsecie ani jego edycji problem, a w sterownikach - te do quadro są zoptymalizowane do pracy w programach 3D CAD,CAM. Cóż - wniosek proszę wyciągnąć samemu.

Pieprzeniem jest mielenie językiem bez żadnych konkretów, omijanie pytań i odwracanie kota ogonem. Co zresztą w obfitości jest w tym wątku.
    Dopóki nie przedstawi Pan konkretów odnośnie hipotezy, to pańskie wypowiedzi również można zaliczyć jako cyt.: "mielenie językiem bez żadnych konkretów", a to raczej trudno uznać za fachowa poradę. I na tym może zakończmy tą bezowocna polemikę - szkoda transferów naprawdę.

Pozdrawiam serdecznie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    A czego właściwie byś oczekiwał, wyważania dawno już otwartych drzwi?

Kiedy jednak obserwuję na tym forum, o którym miałem kiedyś dobre zdanie, takie przejawy krótkowzroczności i ... mówiąc wprost zwykłej zaciekłej głupoty, to daję się czasem wciągać w polemiki, w których chciałbym być zwyczajnym głosem rozsądku.

... ale gdy ludzie są na rozsądek głusi, to właściwie powinno się milczeć i spuścić kurtynę na ten gorszący obrazek.

Co niniejszym właśnie czynię.
    Sugeruje zarejestrowanie się na jakimś literackim forum lub nawiązanie kontaktu z Bronkiem K. Macie podobny styl wypowiedzi. Niestety nie idzie on w parze z rozumieniem tekstu czytanego.
    Ostatnio edytowane przez locos ; 02-02-2011 o 00:27

Domyślnie

Panie "Locos". Naprawdę nie chce mi się polemizować na poziomie który u Pana przeradza się w arogancką pyskówkę. Gdyby wykazał Pan cień chęci zrozumienia tego co napisałem, być może doszedłby Pan do jakichś wniosków. A tak, proszę wybaczyć, nie mam ochoty na polemikę z kimś, kto uparcie nie robi nic poza powielaniem bzdur.

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów