Close

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 164

Domyślnie

Oczywiście nie. Znam zalety dellowskiej gwarancji NBD i wyraźnie napisałem o jej przewadze w poprzednim wątku. Ale nie można na przeciwnej szali stawiać opinii, jakoby składaki były psującymi się szrotami, gdyż w znacznej mierze własnoręcznie dobrane elementy będą wyższej jakości niż podzespoły, z których zbudowany jest dell,hp czy inny firmowy komputer. Mnie w ciągu kilkunastoletniej przygody w składnie komputerów sobie i całemu gronu znajomych popsuł się raz cd-rom, raz karta grafiki - i żeby była jasność piszę o rzeczach do 3 lat będących na gwarancji. Każdy pewnie ma jednak swoje statystyki przemawiające za konkretnym wyborem - lepsza jakość, cena, wydajność, konfiguracja czy lepsza gwarancja. Moje doświadczenia mówią mi wyraźnie, że zdecydowanie warto składać sprzęt samemu. Choć nie ukrywam, iż w przypadku np osób nie mogących sobie pozwolić na jakiekolwiek , choćby jednodniowe przestoje w pracy sprzętu sięgną chętniej po sprzęt z gwarancją NBD. Sam przed jakimś czasem, stojąc przed wyborem 2 laptopów wybrałem Della ze względu na 3YNBD. Ale to był laptop i konkurencja, poza brakiem wspomnianej gwarancji, niczym dodatkowym się nie wyróżniała...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Potrolluje trochę...

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    gdyż w znacznej mierze własnoręcznie dobrane elementy będą wyższej jakości niż podzespoły
    Bzdury na resorach. Niby jak Pan "własnoręcznie dobiera" elementy? Na węch? A jakość podzespołów do składania pecetów w ofercie każdego producenta figuruje jako "low end".

Prawda jest taka, że zdecydowana większość tzw "firmowych komputerów" to przepaść jakościowa w stosunku do zdecydowanej większości składaków.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 25-01-2011 o 22:34
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Oczywiście, słyszę to z Pana ust od lat. Te wszystkie teorie o doskonałości firmowych delli, hp... teorie o jakości płyt głównych... teorie, o kompletnych low-endowych śmieciach dla biednego szaraczka jakie może kupić w sklepach... pamiętam nawet wątek kiedy wojował Pan przeciwko całemu forum swoimi sekretnymi teoriami o majsterszyku płyt głównych Intela i lutowanych ścieżkach (coś w ten deseń)... Tylko, że nigdy nie usłyszeliśmy żadnego argumentu stojącego za tymi teoriami ośmieszającymi sklepowe, lowendowe śmieci, żadnego wykresu, żadnej analizy czy porównań... Dlatego wybaczy Pan szczerość - tak jak cenię Pana opinie o monitorach, tutaj chylę czoła przed wiedzą w tym temacie, tak w zakresie sprzętu komputerowego jawi mi się Pana osoba jako sprzętowego trolla
    Gdybym jeszcze nie był kilku dni w fabryce Della w IRL, gdybym nie miał paru zaufanych przyjaciół, którzy pracują w niej po przeniesieniu do PL, gdybym nie rozebrał niejednej stacji roboczej della,hp i nie widział jakie wnętrzności mają... może bym uwierzył w te teorie o magii składaków z fabryki Della. Doświadczenie mówi jednak co innego ...

Ale nic to - naprawdę chętnie przejrzę na oczy i dowiem się czegoś nowego, np w czym podlinkowany w pierwszym poście dell jest lepszy od skrzynki, którą da się złożyć samemu choćby na wymienionych przeze mnie podzespołach...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 25-01-2011 o 22:49
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Niby skąd te informacje że podzespoły do "składaków" są słabej jakości? I na jakiej podstawie "firmowe" wyprzedzają składaki o tą przysłowiową przepaść?

Na podstawie tego Della z pierwszego postu śmiem twierdzić, że to co on prezentuje swoimi podzespołami jest niewspółmierne do kwoty jaką chce producent to po pierwsze.

Po drugie czy ten procesor i3 jest inny niż dostępny na co dzień w sklepach? a karta grafiki?

Po trzecie nie mamy USB 3.0 ani Sata III.

Natomiast co do własnoręcznego dobierania elementów to chodzi o właściwy dobór podzespołów, a nie wąchanie czy jest dobry ;]

Domyślnie

Oczywiście, słyszę to z Pana ust od lat.
    Oczywiście, bo fakt z definicji się nie zmienia.

Te wszystkie teorie o doskonałości firmowych
    Nigdzie nie było mowy o doskonałości sprzętów firmowych, co ekonomicznego projektowania układów do składaków. Dowodów na to jest sporo, przytaczałem nawet parę. Nawet Pan pamięta, tylko nie chodziło o lutowane ścieżki a sztucznie wydłużane. Niestety aby zrozumieć różnicę między dobrze i ekonomicznie zaprojektowanym układzie, trzeba trochę przygotowania z mikroelektroniki i techniki cyfrowej. Przynajmniej na poziomie studenta 3 roku politechniki wydziału elektrycznego. Inaczej pozostajemy na poziomie "własnoręcznego dobierania".
    Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Niby skąd te informacje że podzespoły do "składaków" są słabej jakości?
    A z rynku.

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Natomiast co do własnoręcznego dobierania elementów to chodzi o właściwy dobór podzespołów
    Proszę mi przybliżyć tą technikę. O ile to nie tajemnica oczywiście.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tomku, po co się pocisz i zżymasz, skoro każdy, nawet słabo wykształcony entuzjasta IT powinien sobie zdawać sprawę, że cała "magia" polega na selekcjonowaniu.

Bywa więc, że w maszynach markowych i składakach, są zamontowane podzespoły o tych samych symbolach, ale dzieli je przepaść jakościowa, którą ustalono już podczas kontroli technicznej w fabryce.

Mnie to wystarcza, a jeśli komuś nie, to już jego problem.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Tomku, po co się pocisz i zżymasz, skoro każdy, nawet słabo wykształcony entuzjasta IT powinien sobie zdawać sprawę, że cała "magia" polega na selekcjonowaniu.
    Ja to wiem, ale jakoś rozmówcy za wszelką cenę nie chcą się zgodzić, że w tym czarodziejstwie nie ma za grosz techniki. A na wspomnienie o czym takim jak zależności czasowe zaczynają obrażać.

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Bywa więc, że w maszynach markowych i składakach, są zamontowane podzespoły o tych samych symbolach, ale dzieli je przepaść jakościowa, którą ustalono już podczas kontroli technicznej w fabryce
    Bywa. Ale częściej bywa że jakiś dalekowschodni producent jakiegoś elementu do Della, Japcoka czy innego, na który musi dać 700 stron dokumentacji, że działa wg zamówionych parametrów i ma bat w postawi potężnych kar za niedotrzymanie jakości, klepie równocześnie szrot do składaków. Z 1000x gorszą tolerancją parametrów bo i tak nikt tego nie bada. I te podzespoły się potem dobiera na zasadzie "gryzie" lub nie.

Domyślnie

A co za różnica składak Della czy składak z części firm typu Asus, Ocz, Corsair, itp.? Nawet jeśli Dell ma super gwarancję to za komputer o takiej samej wydajności z nalepką Dell zapłacimy ze dwa razy więcej niż za "składak". To równie dobrze można kupić dwa takie same składaki, jeden wsadzić do szafy i gdyby nastąpiła jakakolwiek awaria wyciągamy z szafy zapasowy sprzęt i działamy dalej.
    Używam składanych komputerów od około dwudziestu lat (zmiany co 3-4 lata, w międzyczasie mniejsze modernizacje jak dołożenie szybszej pamięci, szybszego procesora na tej samej podstawce etc., lepszego wiatraka.. nawiasem mówiąc polecam cichy/niesłyszalny Scythe Mugen - o klase lepszy niż np. "firmowy" Intel made in china lol) i nie miałem większej awarii. Może z raz, dwa razy padł mi napęd optyczny, co dziwne ani razu nie padł mi twardy dysk, a zaczynałem od pojemności 40MB, raz wysiadł zasilacz..
    Nie jestem przy tym jakimś maniakiem śledzącym na codzień serwisy komputerowe. Gdy nadchodzi czas wymainy komputera oczywiście trochę szperam, sprawdzam co aktualnie trzeba kupić , jaki typ pamięci, gniazdo procesora czy gniazdo karty grafiki i tyle. To nie jest nauka o rakietach na księżyc - byle nastolatek potrafi złożyć do kupy dobry komputer, nie potrzeba do tego inżyniera od Della. Jakoś nie wierzę, że akurat płyta główna marki Dell jest technicznym arcydziełem, za takie można raczej uznać płyty od producentów fanatycznych rozwiązań dla overclockerów. W końcu takiego Della się nie podkręci więc pewnie chodzi blisko swoich wyżyłowanych możliwości, natomiast puszczając sprzęt overclockerski na standardowych prędkościach to tak jakbyśmy rowerem do zjazdu z kasprowego wybrali się na przejażdżkę po okolicznej łące.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    To nie jest nauka o rakietach na księżyc - byle nastolatek potrafi złożyć do kupy dobry komputer, nie potrzeba do tego inżyniera od Della. Jakoś nie wierzę, że akurat płyta główna marki Dell jest technicznym arcydziełem, za takie można raczej uznać płyty od producentów fanatycznych rozwiązań dla overclockerów. W końcu takiego Della się nie podkręci więc pewnie chodzi blisko swoich wyżyłowanych możliwości, natomiast puszczając sprzęt overclockerski na standardowych prędkościach to tak jakbyśmy rowerem do zjazdu z kasprowego wybrali się na przejażdżkę po okolicznej łące.
    Jedno z powyższego jest prawdą: Dziecko potrafi poskładać do kupy działającego peceta. Tylko co z tego? Moje dzieci też potrafią z zestawów "zrób to sam" poskładać to co ma z niego wyjść. Reszta wypowiedzi to popis straszliwej ignorancji. Składacie sobie składaki, to je składajcie. Ale na litość, nie piszcie rzeczy o których nie macie zielonego pojęcia, ludziom szukającym porady.

Wytłumaczę najprościej jak umiem: Składak to są klocki. Takiej sobie jakości i na dodatek różnych producentów, kierujących się luźnymi wytycznymi. Da się od biedy z nich ułożyć jakąś figurę. Dokładność spasowania, szczeliny, trzymanie się klocków będzie jak to w klockach, różne. Komputer zaprojektowany i wykonany jako całość, będzie z pozoru taką samą figurą jak ta klockowa, ale wykonany jako monolit. Jedna bryła.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-01-2011 o 01:00

Domyślnie

czyli Twoim zdaniem Dell wydaje miliony na poszukiwania i testowanie multum komponentów, aby skompletować możliwie najlepszy komputer?

ja bym jednak bardziej wierzył w wersje, że szuka jak najtańszego dostawcy, aby zmaksymalizować zysk. nie rzadko te markowe Delle są składane na szrocie, który zalegał w magazynie, który trzeba gdzieś w końcu wypchnąć

w moim domu też od circa 20 lat są składaki i nie pamiętam żeby coś się zepsuło (komputery zawsze składane na porządnych częściach)

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów