Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osowiak Zobacz posta
    Także jestem zainteresowany odpowiedzia jaka lampke do cls dokupic - tak zeby współgrała z sb900
    W skrócie wygląda to tak:

W pełni współpracujące:

SB600/700/800/900/R200
    M48AF1/M50AF1/M58AF1/2

Prawie w pełni współpracujące: brak zdalnego AutoFP:

Sigmy 5x0 Super/6x0 Super (chyba że w 6x0 poprawili).
    Di866Pro.

Ograniczona współpraca:

Di622 II - 1 kanał, 1 grupa, brak AutoFP
    M44AF1 Digital - 4 kanały, 1 grupa, brak AutoFP

Przy wyzwalaniu z czasem dłuższym lub równym czasowi synchronizacji migawki z lampą błyskową (zależnie od modelu aparatu 1/200, 1/250) wszystkie lampy będą działać ok (nie potrzeba AutoFP). Pozostaje tylko kwestia grup i kanałów, przy Di622 II i M44AF1D jesteśmy skazania na korzystanie z oryginalnie przypisanych przez producenta. Na co dzień nie jest to żadne utrudnienie.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Bardzo dziekuje za tą informację , w pierwszej kolejnosci zakupie jako drugą lampkę nissina 622 i zaczynam działac.
    D700 i kilka szkiełek
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Bardzo dziekuje za tą informację , w pierwszej kolejnosci zakupie jako drugą lampkę nissina 622 i zaczynam działac.
    W związku z tym (przy założeniu, że Masterem jest lampa w korpusie):

najkrótszy czas otwarcia migawki: 1/200 lub 1/250 (zależnie od korpusu)
    Di622 II w Grupie A i na kanale 1
    SB900 - grupa A lub B i również na kanale 1 (siłą rzeczy). Jak dasz kanał B to każdą lampę będziesz miał sterowaną osobno.

Miłej zabawy

EDIT: To co napisałem wyżej to ograniczenia w związku z zastosowaniem Di622 II. W razie focenia na raz (każdy ma swój aparat i lampy Di622 II) wspólnie z kolegą/koleżanką będziecie sobie nawzajem wyzwalać Di622 II jako, że nie można zmienić kanału na inny niż 1. I tu pojawia się przewaga M44AF1 Digital.

EDIT2: Przeszperałem instrukcję do M44AF1D a tam informacja, że grupa A i kanały 1-4 są na stałe! Wobec tego nic to nie da, gdyż dwie osoby - każda na swoim kanale - będą wyzwalały lampę... Nici z przewagi
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 15-01-2011 o 22:27

Domyślnie

Kupiłem jednak po namysle uzywke SB 800 teraz zabieram sie do czytania ci i jak poustawiac i do dzieła.
    Nie wiem czy wystarczy mi sił żeby przeczytac wszystkie watki ,ale nie poddaję sie na starcie.
    D700 i kilka szkiełek

Domyślnie

Kupiłem jednak po namysle uzywke SB 800 teraz zabieram sie do czytania ci i jak poustawiac i do dzieła.
    Nie wiem czy wystarczy mi sił żeby przeczytac wszystkie watki ,ale nie poddaję sie na starcie.
    Podstawy do uruchomienia masz tutaj. Zgrać kanał i grupę i już. Menu aparatu może być trochę inne (rozmieszczenie) ale te dotczące ustawienia lampy jako sterownik będzie takie samo.

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Wobec powyższego, jeśli ktoś che pracować z CLS, to w pewnym sensie zmuszony jest kupić droższe lampy. Tak czy inaczej muszę wstrzymać się z zakupem kolejnej zabawki. Zastanawiałem się też nad M 44 AF-1, ale adolfik9501 mnie trochę ostudził.
    EDIT:
    Jest jeszcze jedna opcja. Działać w manualu i jak człowiek nabierze wprawy kupić wyzwalacze radiowe i jakieś tanie lampy.
    Ostatnio edytowane przez dominicus ; 16-01-2011 o 11:23

D700 i kilka szkiełek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominicus Zobacz posta
    Wobec powyższego, jeśli ktoś che pracować z CLS, to w pewnym sensie zmuszony jest kupić droższe lampy. Tak czy inaczej muszę wstrzymać się z zakupem kolejnej zabawki. Zastanawiałem się też nad M 44 AF-1, ale adolfik9501 mnie trochę ostudził.
    EDIT:
    Przy tzw. samotnej pracy na danym terenie (bez konkurentów do lampy) to ograniczenie do jednego kanału nie jest przeszkodą. Schody zaczynają się gdy chce się mieć więcej lamp - wówczas trzeba lampy które można przypisać do różnych grup - jak i również gdy będzie się pracowało na dwie osoby i każda z nich będzie miała w swoim arsenale Di622 II/M44AF1D - wówczas będą sobie nawzajem wyzwalać lampy (ten nieszczęsny jeden kanał).

Cytat Zamieszczone przez dominicus
    Jest jeszcze jedna opcja. Działać w manualu i jak człowiek nabierze wprawy kupić wyzwalacze radiowe i jakieś tanie lampy.
    W CLS/AWL nie ma znaczenia czy działasz w M czy iTTL i tak trza ustawić kanał i grupę. Praca po fotoceli na kilka aparatów również wyzwala lampy za każdym razem jak coś błyśnie.

Na początek, czy do świadomej pracy/zabaw gdy się wie jakie są ograniczenia te dwie lampki są całkiem fajne. Oczywiście zawsze można dołożyć do w pełni dedykowanej lampy (SB600/M48 w górę). W cenie której jeszcze kilka miesięcy temu polecaliśmy Di622 dostajemy Di622 II - poprawiona, z dodatkowymi ficzerami, ot taka promocja

Uprawnienia umieszczania postów