Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Domyślnie Warto czekać na Nissina Di622 MARK II ?

Witam,

zdjęcia robię od niedawna amatorsko Nikonem D5000 i zamierzam dokupić lampę błyskowa do niego..

w budżecie mam 400/500zł (nie więcej na dzień dzisiejszy).

Po przeczytaniu wielu wypowiedzi już miałem zakupić lampę Nissin Di622, kiedy przeczytałem o premierze nowej wersji Di 622 MARK II?

Zna ktoś datę kiedy ona będzie w sprzedaży i czy warto na nią czekać? Dostałem mejla od jednego sklepu, że może kosztować ok. 100zł drożej (starsza wersja 430zł z przesyłką).

co radzicie?

pozdrawiam!

Domyślnie

Z przeliczenia na złotówki wyszło, że będzie kosztować na początku coś koło 700 PLN (230$). Więc lepiej dołożyć stówę i kupić M48AF1. Jaka będzie faktyczna cena nowości dopiero się okaże.

Di622 coś koło 450 PLN więc decyzja należy do Ciebie.

Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

dzieki za info o MARK II. jednak to nie mój budżet, tak samo jak ten Metz 48

tak jak wcześniej pisałem mogę wydać max. 500 zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkkempa Zobacz posta
    dzieki za info o MARK II. jednak to nie mój budżet, tak samo jak ten Metz 48

tak jak wcześniej pisałem mogę wydać max. 500 zł.
    Więc z lamp iTTL pozostaje w tej cenie Di622 lub Sunpak PZ42X. Nissin jest ciut tańszy, a do tego ma wbudowaną fotocelę która się może czasem przydać, zaś Sunpak ładny LCD. Obie oferują właściwie to samo.

Domyślnie

Ciekawy ten Sunpak, orientujesz się jaki model tej firmy posiada fotocele oraz lcd i jest w niskiej cenie? (zdaje sobie sprawę, że będzie droższy od wyżej wymienionych)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkkempa Zobacz posta
    Ciekawy ten Sunpak, orientujesz się jaki model tej firmy posiada fotocele oraz lcd i jest w niskiej cenie? (zdaje sobie sprawę, że będzie droższy od wyżej wymienionych)
    Żaden nie oferuje fotoceli, lecz zawsze można taką dokupić za jakieś 40-50 PLN choćby na Alle, choć do poważniejszych spraw radyjko mimo wszystko lepsze i bardziej niezawodne.

Domyślnie

Ok, rozumiem. W takim razie jakie radyjko polecił byś do tego Sunpaka PZ42X ? oczywiście w "przystępnej cenie"

Domyślnie

Generalnie to polecić można RF 602 z jednym odbiornikiem (wyzwalaczem) w kraju coś koło 160 PLN, na eBayu z dwoma odbiornikami. Z tym, że jeśli póki co nie planujesz używać lampy zdalnie tylko na aparacie to nie zawracaj sobie tym głowy.

Domyślnie

ok, wielkie dzięki za poradę. Zestaw Sunpak + radyjko byłby ok, ale nie na mój budżet (ok. 490+180). Pewnie na wiosnę lub lato zakupię coś lepszego, a na razie będę korzystał z Nissina, którego właśnie zamówiłem

Domyślnie

Nissin 622 mark II juz dostępny w sklepach. Ktoś już ma i może się podzielić wrażeniami?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów