Close

Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 332

Wątek: M9 big miszmasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ......po prostu dużo łatwiej jest zrobić zdjęcie gdzie mamy ostry główny motyw a na resztę kładziemy ...

Tylko wtedy z reportażu nici.... zamiast niego jest seria pseudo-portretów
    W reportażu musi byc pierwszy i drugi i nawet trzeci plan i jak sądzę Leica to potrafi, tyle, że jak dotąd trwa jedynie publiczne epatowanie małą GO zatem owa wieloplanowość z Leiki nie ujrzała światła dziennego

Zdecydowanie wolę te ostre i kolorowe reportażowe kadry stiga niż wcześniejsze cz-b, gdzie troszkę dorabia się ideologię do braku ostrości, a owej ostrości nie ma właściwie nigdzie w kadrze.
    Poza sporem jest także dynamika tych kadrów - u stiga - ewidentna.

Inna sprawa, że te cz-b (kilkanaście postów wcześniej w tym wątku) z racji swojego "wieku" nieco dostają tego..."pazura", który decydować może w sporej części o ich atrakcyjności. Taka jest natura rzeczy, nawet mocno przeciętne foto, ale... "wiekowe" nabiera dodatkowych walorów, bo pokazuje rzeczywistość jakiej już nie ma, lub częściowo nie ma.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

odnosnie tego ze nie wstawie podobnych fot co stig bo nie mam, nie umiem, nie potrafie
    mysle ze juz pare razy pokazywalem tu fotki z ulicy, czy fotki slubne ktore mysle ze dawaly rade

ale nie bede juz kontynuowal tego watku bo mnie nie obchodzi zdanie twoje o moich zdjeciach i vice versa

odnosnie obrobki a wlasciwie jej braku podtrzymuje zdanie
    mowilem wtedy ze aparat wypluwa bardzo dobre jpgi b&w

nie mowilem ze dalmierz to jedyna droga, bylo by to niedorzeczne skoro pracuje na D3 nadal
    choc nie dlatego ze potrzebuje AF
    poprostu w pracy niezbedne mi jest szklo PC-E czego w L nie uswiadcze
    generalnie jednym z minusow pracy na L jest zbyt male odwzorowanie

co do slubow to planuje zabrac oba aparaty

o tym ze wstawiam tu jak narazie albumowe fotki tez niejednokrotnie pisalem
    praca i zajmowanie sie mala nie pozostawila mi wolnego czasu na wypady reporterskie

ale juz niedlugo to sie zmieni i z przyjemnoscia wyskocze na warszawskie ulice

nie jestem slepo zapatrzony w ten aparat, wiem ze ma dobre i gorsze strony
    i da sie z korzystani z nim czerpac radosc ale i zawodowo pracowac
    czego stig nie potrafi zrozumiec
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Tylko wtedy z reportażu nici.... zamiast niego jest seria pseudo-portretów
    W reportażu musi byc pierwszy i drugi i nawet trzeci plan i jak sądzę Leica to potrafi, tyle, że jak dotąd trwa jedynie publiczne epatowanie małą GO zatem owa wieloplanowość z Leiki nie ujrzała światła dziennego
    ależ ja to doskonale rozumiem. piję jedynie do kolegi mistrzucieczki, który stara się wszystkich tak intensywnie czarowac ów głębią ostrości, "wspaniałym" bokehem, fotkami prosto z puszki, nieprzydatnością AF (zwłaszcza tego Canonowego, z kupą lipnych eLek włącznie) czy doskonałością i uniwersalnością M9 i kilku szkiełek. Wszystko to nad wyraz dobitnie opisał Stig w postach powyżej. Oczywiście podsumował tym samym kilka wcześniej napisanych komentarzy krytycznych przez ludzi ( w tym i mnie), którzy nie łykają wszystkiego tak bezkrytycznie jak większośc zaślepionych klakierów w tym, i podobnych wątkach...
    Mimo to pewien jestem, że wkrótce pojawią się kolejne sample prosto z puszki, przed którymi stałe grono fanatyków bic będzie czołem o ziemię paląc na stosach każdego mającego odmienne zdanie...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

ja tu raczej widze kilku ktorym sie podoba i stale grono zajadlych przeciwnikow

Road to Manila

Domyślnie

Ja też dziś robiłem "reportaż" i wrzucam dla rozładowania atmosfery.
    A jak wiadomo, gdzie dwóch się bije, tam trzeci... też może oberwać...

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Jako typowy lurker (przepraszam za anglosłowo, ale na dzień dzisiejszy nie ma odpowiednika w naszym, jakże pięknym języku) ch.. mnie strzela jak widzę tyle jadu w postach.

Nie oceniając wartości artystycznych fot, mogę stwierdzić, ze jedni lubią papierową GO inni kochają 10 fps'ów i PS'a.
    Parafrazując powiedzenie Mirosława Drzewieckiego - wara mi od tego co ja lubię, jak robię.
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    nie jestem slepo zapatrzony w ten aparat, wiem ze ma dobre i gorsze strony
    i da sie z korzystani z nim czerpac radosc ale i zawodowo pracowac
    czego stig nie potrafi zrozumiec
    ja mysle, ze stig to doskonale rozumie, a tego trzezwego spojrzenia, ktore widac w Twoich wypowiedziach wlasnie teraz zabraklo w tym watku duzo duzo wczesniej... tymczasem czytajac wielokrotnie Twoje wczesniejsze wypowiedzi w kwestii dalmierz vs dSLR mozna wlasnie bylo odnisec wrazenie, ze da sie dalmierzem zastapic lustrzanke zawsze i wszedzie i w kazdym rodzaju fotografii... vide komentarze o 100 punktach autofocusa, iso milion etc. - pomijajac kwestie emocjonalno-personalne (ktore mnie nie interesuja) to merytorycznie w kwestii dalmierz a lustro wypowiedz stiga trafia tutaj w samo sedno

sam mam i uzywam zarowno dalmierza oraz jego zupelne przeciwienstwo czyli dSLR z dlugimi tele wlacznie i kwestie, ze dalmierz to nie jest narzedzie do wszystkiego juz wielokrotnie przy okazji podobnych pytan sygnalizowalem... jedno i drugie pozwala robic fajne zdjecia, oraz cieszyc sie z radosci fotografowania... a kluczowe w tym wszystkich okazuje sie haslo 'right tool for the job'
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 07-03-2010 o 21:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    ja tu raczej widze kilku ktorym sie podoba i stale grono zajadlych przeciwnikow
    Pozostaje mi zgodzic sie z przedmówcą - jesteś przewrażliwiony na punkcie swoim i swojego cennego sprzętu. Dlaczego nazywasz zajadłymi przeciwnikami ludzi, którzy nie łykają wszystkiego bezkrytycznie i oczekują głębszej analizy zaprezentowanych zdjęc, której ty - poza lakonicznymi "jpeg prosto z puszki tylko wywołany w LR" - dac im nie potrafiłeś?

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Wszystko rozbija sie o lajkowi mit, ktorym epatuje Mario, i ktory "lykaja" nabici w butelke co niektorzy uzytkownicy forum.

Cytat Zamieszczone przez acidjazz Zobacz posta
    Nie oceniając wartości artystycznych fot, mogę stwierdzić, ze jedni lubią papierową GO inni kochają 10 fps'ów i PS'a..
    Tylko szkopuł w tym, że kolega mistrzucieczki za bardzo nie przepada za tą mikroskopijną głębią ostrości, którą nas tu wszystkich w takim nadmiarze raczy "malując" obrazy Leicami...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 07-03-2010 o 22:29
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Jako ze uzytkownik dalmierza ze mnie i byly uzytkownik super hiper Canonow (moja cyfrowa przygoda skonczyla sie na C 1Ds MII i N D700) napisze ze OCZYWISCIE ze owymi wymienionymi aparatami da sie wiecej zrobic zdjec przecudownie ostrych jak te co pokazal stig niz dalmierzem, ja gdybym mogl miec w moim Ikonie AF kalibru D700 to byl bym zachwycony. Ale zeby pisac ze dalmierzem nie da sie reportazu zrobic jest smiesznym, przez lata byly to ulubione aparaty duzej ilosci dobrych reporterow mimo ze AF juz istnialo. Faktem jest tez ze fotografowanie dalmierzem wymaga tez o wiele wiekszych umiejetnosci, szczegolnie fotografujac przy f1.0 - nie chce obrazic ani urazic autorow owych przez stiga pokazanych zdjec ale takowe mogla by moja byla dziewczyna (bo obecna zrobila by o wiele lepsze) zrobic gdyby Jej dac aparat z blyskawicznym AF i 8 klatkami na sekunde, wiekszosc by mogla. Kiepskosci tych zdjec nie bede komentowal bo to rzecz gustu oczywiscie ale to jedno zdjecie tancerzy mialo w sobie wiecej wartosci niz te wszystkie stigowe razem wziete moim skromnym. Dalmierz jest wymarzonym aparatem do reporterki dla mnie, pamietam jeszcze czasy C 1Ds i 24-70 f2.8 i ludzi ktorzy sie rozsuwali jak tylko podnioslem aparat do oka bo "wielki pro" foci Problem byl tylko w tym ze ja nie chcialem zeby sie rozsuwali bo ich wlasnie chcialem focic, na ulicy. Nie mam teraz juz problemu z byciem niezauwazalnym. A szkla Leiki, a szczegolnie Noctilux ? Mialem wszystkie topowe 50tki i 75-85 (procz Nikona 58mm f1.2) i focilem nimi dosc sporo wiec moge powiedziec z calym przekonaniem jedno do tych co roznicy nie widza - albo problemy ze wzrokiem albo ludzcie sie dalej.

No i troche tej papierowej GO zeby nie sam suchy tekst byl obecny

Domyślnie

Niedzieli nie spędziłem przy komputerze, więc nie mogłem się wcześniej włączyć ... nie spędziłem też fotografując

Teraz zaś kilka uwag i przemyśleń:

1. Zdjęcie tańczących par Henriego, podziwiałem na jego wystawie w Warszawie i w mojej opinii, podkreślam mojej, ma wielkie cechy artystyczne.

2. Zgadzam się ze Stigiem, że łatwiej swoje fotografie zamieścić niż innych, ileż ja się naszukałem pewnych fotografii w sieci i nic z tego

3. Ten punkt jest konsekwencją i ciągiem dalszym punktu 2-giego. Zamierzałem zamieścić inne foty z ulicznych zamieszek/walk ale jest to zadanie trudne, ponieważ te co mam przed oczyma nie są łatwe do odnalezienia w sieci a jak są to np. na stronie agencji Magnum a stamtąd, jak wspomniałem wcześniej, wolę nie kopiować fotek, tak na wszelki wypadek aby spać spokojnie , w pierwszym odruchu nawet zamieściłem zdjęcie z walk w Algierii wykonane przez Nicolasa Tikhomiroffa ale wyciąłem i z przymusu zastąpiłem tym co jest obecnie, więc stąd przykład nie jest perfekcyjny.

4. Brawo Stig, niektóre fotografie bardzo ładnie potęgują odbierane poczucie ruchu właśnie poprzez poruszenie rejestracji pewnych elementów. No i co ... czyż nie jest to pomocny i piękny sposób prezentacji scen dynamicznych?

5. Mnie się Leica potencjalnie podoba poprzez jej niezauważalność wśród ludzi nieobytych z fotografią a trudność jej użytkowania w pewnych warunkach jest właśnie przez ten czynnik rekompensowana z nawiązką czyniąc wykonie zdjęć o pewnym charakterze w ogóle możliwe.

6. Akurat kolaże ... to nie jest to co mi się podoba.

Kolego tomwidlak'u, polecam Fridę zamiast gruchy

mistrzuucieczki, ja nie mam nic przeciwko M9, nawet jestem jej przychylny ale przyznam, że nie wiem co ostatnie zamieszczone przez Ciebie zdjęcia mają wnosić .. takie trochę nie wiem po co zrobione?
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 08-03-2010 o 10:11
    Z6, X100s, FM3A, F100, Hasi 500C/M | AF: 24-70/4 S, 17-35/2.8, 35-70/2.8, 80-200/2.8, 85/1.4, Tamron 90/2.8 | MF: 24/2.8, 35/2.0, 50/1.4, 105/2.5 | Planar 80/2.8, Sonnar 150/4 i inne graty ...

Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów