Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : FUJI S5Pro

Strony : 1 2 3 [4]

Gootchio
22-10-2012, 23:16
Gootchio, widzę że używasz SB-910- czy współpracuje bez uwag z S5? Używam S5 od kilku lat w zestawie z SB800, teraz planuję nową lampkę, a kojarzę że były jakieś problemy z SB900?

Tak, "910-ka" działa bez problemu - wszystkie funkcje. "900-ka" też działała, ale jak przeczytałem na forum, że się przegrzewa, to i u mnie zaczęła ;)

Gootchio
22-10-2012, 23:38
Fakt, może trochę nagmatwałem. A więc: coś w stylu recovery ze starego LR (a może w 4 nie odkopałem jeszcze?). Ale cyfry ja się dopiero uczę, więc tym recovery się tak bardzo nie sugerujcie. Chodzi mi o rozszerzenie histogramu na światłach - wyciągnięcie szczegółów bez wyraźnego gaszenia

EV masz na myśli po prostu suwak exposure? Tak robiłem do tej pory - efekty na dole pierwszej strony mojego bloga z podpisu. jak to wyglada wg Ciebie? szczególnie tonalność w portrecie pod światło (imo niespecjalnie poradziłem sobie akurat ze skórą)

Chętnie wąchnąłbym Twoje profile ;) mauz3r na żimejlu lub cokolwiek

Co do procesu 10 v 12, możesz napisać jaśniej ocb?

Ok, to profile podeślę jutro. Fotki z bloga też muszą poczekać na duży monitor...

Tak, chodziło mi o Exposure. Najpierw ekspozycją ściągasz histogram zza prawej krawędzi, a później doginasz krzywe do skutku, tj. efektu jaki zamierzałeś uzyskać.

Proces wybierasz na tej samej zakładce co profil. W nowych silnikach (LR4) dodali v.2012, ale wg. mnie jakoś blado się w nim wywołuje, trzeba więcej korygować.

grissley
23-10-2012, 12:56
Ja też używam S5 :)
Tak a'propo - jakiego softu używacie do wywoływania RAF? Ja korzystam z LightZone, ale prędkość tego programu potrafi dobić... :o

Kartofelinder
23-10-2012, 13:09
Ja też używam S5 :)
Tak a'propo - jakiego softu używacie do wywoływania RAF? Ja korzystam z LightZone, ale prędkość tego programu potrafi dobić... :o

Ja korzystam z ufRaw i Photivo...jesli juz jest potrzeba robienia rawow. Zwykle jpg jest w sam raz i nic lepszego nie jestem w stanie wyprodukowac ;) Ale ja to glownie studio z tym aparatem robie. Jak na slubach, to bw, bo tam latwiej o bledy (automatyka lampy) i w nx nikona czuje sie pewniej z kolorem. Ale to chyba tylko kwestia softu bo kolor z eski podoba mi sie bardziej.

KrystianBaranowski
23-10-2012, 23:06
Wracając do mojego wcześniejszego pytania - skoro puszka rejestruje dobre 5(?) EV wypalenia do białego, dałoby się to jakoś wkompresować w histogram oprócz zabawy w hdr z plików różnie wołanych?
Co do recovery - już dokopałem się, pojawia się tylko w profilu 2010 i jest mało użyteczne.

Gootchio
23-10-2012, 23:43
Wracając do mojego wcześniejszego pytania - skoro puszka rejestruje dobre 5(?) EV wypalenia do białego, dałoby się to jakoś wkompresować w histogram oprócz zabawy w hdr z plików różnie wołanych?
(...)

5EV to pobożne życzenia - myślę, że 2-3EV. Mam tą puszkę od 4 lat i jestem jej wielkim fanem, ale umiar trzeba zachować :)
Przepis na kompresję histogramu już Ci podałem... jak ściągniesz światła ekspozycją w obszar histogramu, to lokalne kontrasty dostrój krzywymi.

Pierwsza fotka z bloga idzie w dobrą stronę - jeszcze deko mniej ekspozycji i podciągnąć krzywą w okolicy 240pkt. "uwiązując" dół - tylko jest za niebieska.
Druga wg. mnie jest OK
Tzn. zakładając, że celowo miały być miękkie i nie zależy Ci na tle.

KrystianBaranowski
24-10-2012, 07:45
Jeżeli z białej plamy wyciągam normalny obraz to raczej skłaniałbym się ku 5 :P
Ok, rozumiem.

Co do zdjęć - własnie chciałem, żeby było baaardzo miękko ;) jedynie z zabarwienia skóry z pierwszego zdjęcia nie jestem za bardzo zadowolony, ale to raczej trzeba było blendować w trakcie...

Dzięki ;)

Strus
24-10-2012, 09:08
A ja chyba cos dziwnego powiem. Mnie te naturalne kolory skory czasem denerwuja coraz bardziej. Za duzo tam pomaranczowego moim zdaniem. Coraz czesciej nie chce mi sie z tym walczyc i fotka konczy w B&W albo w jakims cross'ile. A jak laski sa po solarium to juz w ogole jest dramat bo skora wyglada jak stroje narodowe holenderskiem reprezentacji.

KrystianBaranowski
24-10-2012, 09:37
A(...) A jak laski sa po solarium to juz w ogole jest dramat bo skora wyglada jak stroje narodowe holenderskiem reprezentacji.

No, czyli że naturalnie! :D

Kopałem w starych wątkach apropos s5 i kolorów pod świetłówką/żarówką na wysokiej czułości i apropos tego:
ISO800 to imo maksymalna użyteczna czułość tej puchy, 1600 unikam jak tylko mogę.

Na ISO800 tak wygląda skóra w świetle świetlówki energo tylko po ustawieniu balansu bieli:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/rM2GR-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/rM2GR.jpg)

Z tym pomarańczowym to nie do końca, bo włosy tutaj akurat wyglądają na nieco ,,sprane", ale to pewnie też kwestia światła (tragicznego z resztą)

Podsumowując: jestem cholernie zadowolony, nawet za 2-3x taką kasę na pewno nie kupiłbym lepszej dla mnie puchy (no może do czasu D600... :P )

Ogryzek
24-10-2012, 09:42
Strus, może masz ustawioną symulację filmu F2(Velvia) :-)?
Ja nie widzę na zdjęciach z S5 problemów z pomarańczowym.

KrystianBaranowski - po ile za szt. te akku ?

Gootchio
24-10-2012, 10:28
A ja chyba cos dziwnego powiem. Mnie te naturalne kolory skory czasem denerwuja coraz bardziej. Za duzo tam pomaranczowego moim zdaniem. Coraz czesciej nie chce mi sie z tym walczyc i fotka konczy w B&W albo w jakims cross'ile. A jak laski sa po solarium to juz w ogole jest dramat bo skora wyglada jak stroje narodowe holenderskiem reprezentacji.
Pomarańczowy to się przebija kiedy robi się we wnętrzach (jeszcze bardziej z odbijanym flash'em) ale to przez kurz, czy brud na ścianach/suficie. Mam to samo od zawsze, nie tylko z S5 Pro, ale nawet na analogu.
Od dłuższego czasu prekalibruję WB z szarej karty i przy dziennym świetle z Fuji z reguły nie trzeba robić nic więcej ze skórą. Przy pochmurnej pogodzie pojawia się lekki różowo-fioletowy zafarb, w granicach 5-10pkt. tinty i do 300K WB. Minimalnie większy na 80-200 niż na pozostałych moich szkiełkach.

Strus - jeżeli w swojej puszce obserwujesz odchyłkę w jedną stronę w każdych warunkach, to przecież możesz zadać korektę WB w menu na stałe... nie musisz ręcznie poprawiać na każdym zdjęciu.

Wszelkie świetlówki i żarówki energooszczędne zawsze dają pop..ne światło. Znowu kłania się szara karta albo ColorChecker i pomaga wydłużenie czasu naświetlania.

ISO w S5 Pro było już szeroko dyskutowane, ale prywatnie mam taką obserwację: do 400 praktyczny brak wpływu, do 1000 można ciągnąć zachowując ostrożność w naświetlaniu (lepiej trochę mocniej niż słabiej), a 1600 daje radę ale nie w każdej sytuacji i jest już wyraźnie słaba dynamika przy jednak całkiem znośnym ziarnie. Przy tej kategorii trzeba pamiętać, że to aparat z 2006 roku i dzisiejsze "midle-range" spokojnie go łoją.

Kartofelinder
24-10-2012, 10:47
Wlasnie mi sie przypomnialo, ze chcialem Was od dawna o cos zapytac.

Czy Wasze fuji tez maja przeklamane kolory na wyswietlaczu? Moj ma niski kontrast i niebieski zafarb, przez co nie potrafie ocenic za jego pomoca ani kolorystyki, ani ekspozycji, bo zawsze wydaje sie niedoswietlone.

Oczywiscie kolory okazuja sie zawsze ok, a z ekspozycja nie miewam problemow (rzucam czasem okiem na histogram), ale fotografujac fuji, czy minoltami, czuje sie tak samo, czyli do momentu wywolania niepewnie.

To tylko kwestia mojego egzemplarza? Moze bym sie przyzwyczail, ale uzywam tez Nikona, gdzie zawsze jest dobrze.

grissley
24-10-2012, 11:54
Drążąc wywoływarki... ;)
Jak obrabiacie przepały? Ja wywołuję w LightZOne, bo gdzieś tam (w tym albo w bliźniaczym wątku) wypadł najlepiej w ratowaniu przepałów właśnie. Ale zmniejszając w LZ expozycję (dajmy na to, o 2eV), ratujemy przepały, ale zaciemniamy cienie. Rozjaśniając potem cienie poprzez ReLight mam w tych cieniach efekt taki, jakbym z kolei ratował niedoświetlenia. Czyli szum.
Żeby ładnie obrobić fotkę z dużą dynamiką muszę więc najpierw wywołać w LZ "na cienie", potem "na światła", a potem złożyć to w jakimś Photomatixie. Qpa czasu i zachodu - na pewno istnieje prostsza i szybsza metoda. Będę wdzięczny, za uświadomienie... :|

Moj ma niski kontrast i niebieski zafarb (...) uzywam tez Nikona, gdzie zawsze jest dobrze.

Kup D800 albo D4 - tam jest zielony zafarb, przestaniesz czuć dyskomfort ;)
A tak serio, nie zwróciłem u siebie uwagi na dziwne kolory, ale ja wyświetlaca używam głównie do weryfikacji kadru i ew. ostrości.