PDA

Zobacz pełną wersję : FUJI S5Pro

Strony : 1 [2] 3 4

R
28-05-2009, 13:31
ale samo ustawienie na daylight nic nie da... jest jeszcze tint, hue, jest mozliwosc korekcji praktycznie kazdego koloru osobno! raw to potega, tylko trzeba troche chciec. nie da sie pojsc i narobic zdjec na gotowca tak jak na negatywie... myslisz ze wiele firm obslugujacych uroczystosci tego typu robi na filmach bo nie stac ich na sprzet cyfrowy??? nie. oszczedzaja sobie czasu i klopotu.

Photoartbox
28-05-2009, 13:57
Czyzby glowny atut S5Pro, slynne super jpegi z puszki nie byl taki jak go maluja? Robilem komunie w podobnych warunkach D300 i nie bylo takich problemow z WB. Co prawda dla bezpieczenstwa robilem w NEFach, ale praktycznie nie trzeba bylo wiele poprawiac. Zaraz mnie "Fudzysci" zjedza... :-D

viper345
28-05-2009, 14:04
Przepraszam że zacznę kolejny temat...
Czy z Fuji s5, s3, s2 działa pomiar światła i potwierdzenie ostrości współpracując z manualnymi szkłami, bez procesorka?

Z S5 na 100% tak, co do starszym modeli nie mogę się wypowiedzieć.

Pzdr

robin102
28-05-2009, 14:11
robinie102, w sobotę robiłem zdjęcia na 1. komunię.
No po tych zdjęciach Twoich widać, ze gdzieś problem leży. Ja w JPG nie rejestruję :) poza tym komunii nie robię bo to za trudny temat dla mnie i za męczący. Przy Fujiku śmilej błyskam niż przy Nikonie. Mam 3 lampy to niech sobie błyskają bo ja lubię :) Jakiś skuch WB na S5 w ogóle jeszcze nie miałem. Poniżęj pierwszy lepszy raw zrobiony na AUTO WB :) i kopnięty w 2 sekundy do JPG -nic nie gmerane w pliku. Zdjęcie gdzie suknia PM w rzeczywistości jest w kolorze ecru. Może i mało zgrabnie blyśnięte, ale sukni na niebiesko nie przeflancowało (chyba ? jak to na Waszych monitorach wygląda ) a to często z Nikonem mam. Generalnie S5 i tryb lampy TTL BL FP świetnie się sprawdza.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSCF1344.jpg)

artful
28-05-2009, 14:11
Czyzby glowny atut S5Pro, slynne super jpegi z puszki nie byl taki jak go maluja? Robilem komunie w podobnych warunkach D300 i nie bylo takich problemow z WB. Co prawda dla bezpieczenstwa robilem w NEFach, ale praktycznie nie trzeba bylo wiele poprawiac. Zaraz mnie "Fudzysci" zjedza... :-D

Fuji ma dwa niezaprzeczalne atuty: "slynne super jpegi z puszki" i AWB

Porównywanie AWB Fuji i Nikona to jakieś nieporozumienie:-)

Photoartbox
28-05-2009, 14:27
Fuji ma dwa niezaprzeczalne atuty: "slynne super jpegi z puszki" i AWB

Porównywanie AWB Fuji i Nikona to jakieś nieporozumienie:-)

Powyzsze zdjecia temu przecza (mam na mysli zdjecia kolegi bialogardzianina), co do nieporozumienia, to sie zgadzam, ale w tym wypadku na niekorzysc Fuji :-)

artful
28-05-2009, 14:34
co do nieporozumienia, to sie zgadzam, ale w tym wypadku na niekorzysc Fuji :-)

rozumiem, że masz takie odczucia, bo pracowałeś jednym i drugim?
D300 nie miałem okazji używać, ale mogę porównać S5 i D700 i podtrzymuję swoją opinię o AWB, Fuji to dla mnie niemalże wzór:-)

Photoartbox
28-05-2009, 14:48
Przeczytaj dokladnie moje wczesniejsze posty (zwroc uwage na "czyzby") w tym watku i zwroc uwage czego dotycza (czyich zdjec), to wiele wyjasnia.

bialogardzianin
28-05-2009, 16:06
No po tych zdjęciach Twoich widać, ze gdzieś problem leży. Ja w JPG nie rejestruję :) poza tym komunii nie robię bo to za trudny temat dla mnie i za męczący.
Problem leży w tym, że nie podbiłem EV (pisaliśmy o tym do siebie w PM), zrobiłem przysługę koledze, który poprosił o reportaż z uroczystego dnia. Ponadto, teraz już wiem, że same jpgi to można robić ale dla siebie, bez białych akcentów typu suknia PM, a sytuacji 1. Komunii/ślubu oczywiście w RAFach (przez te RAFy 25mb trzeba wydac mnóstwo kasy na karty :( ) ;-) Zdjęć mam dużo, skopanych jest mało więc nie ma tragedii, chciałem jednak zadać temat do publicznej dyskusji: jak ustawić parametry puszki aby w silnym słońcu i z cieniami fotografować postacie ubrane na biało? Jak w warunkach fotoreportażu (brak czasu, dynamiczny rozwój wydarzeń- więc priorytety S lub A), w bezpośrednim słońcu zasłanianym co jakiś czas chmurą, ustawić fujika żeby w post procesie niewiele męczyć się? To, że robić w AWB to wiem ale jak z tą kompensacją EV w świetle słonecznym bezpośrednim i przez chmurkę? Czy obserwować niebo i coś zmieniać na bieżąco czy lecieć non stop na tym samym ustawieniu?

Przy Fujiku śmilej błyskam niż przy Nikonie. Mam 3 lampy to niech sobie błyskają bo ja lubię :) Jakiś skuch WB na S5 w ogóle jeszcze nie miałem. Poniżęj pierwszy lepszy raw zrobiony na AUTO WB :) i kopnięty w 2 sekundy do JPG -nic nie gmerane w pliku.
Racja, AWB w S5 jest genialny, "tungstenem" rozczarowałem się, jak w kościele parę razy błysnąłem tak dla próby to wyszło mi (może przez BL FP), że alba jest zbyt żółta (to mógł być wpływ światła żarowego padającego na dziewczynkę, ponadto w kościele był mix światła dziennego, wpadającego przez duże okna, oraz światła żarowego). Opublikuję niebawem fotki prosto z puszki na potwierdzenie tego co piszę.

Zdjęcie gdzie suknia PM w rzeczywistości jest w kolorze ecru. Może i mało zgrabnie blyśnięte, ale sukni na niebiesko nie przeflancowało (chyba ? jak to na Waszych monitorach wygląda ) a to często z Nikonem mam. Generalnie S5 i tryb lampy TTL BL FP świetnie się sprawdza.
A co z Panem Młodym, kołnierzyk i chustka w butonierce mogą tak pozostać i maniacy białej bieli nie przyczepią się? ;-)

messer
28-05-2009, 16:50
Panowie - posiadacze Fuji S5: Czy mógłbym prosić któregoś z Was o podesłanie kilku RAWów z tego aparaciku na jaroslaw.swierad [na] gmail.com?

Przymierzam się do zanabycia być może, ale najpierw potrzebuję materiału coby wyrobić sobie zdanie o tej matrycy organoleptycznie.

Im trudniejsze RAW'y, tym lepsze. :)
Z góry bardzo dziękuję!

bialogardzianin
28-05-2009, 20:30
...Przy Fujiku śmilej błyskam niż przy Nikonie. Mam 3 lampy to niech sobie błyskają bo ja lubię :) Jakiś skuch WB na S5 w ogóle jeszcze nie miałem. Poniżęj pierwszy lepszy raw zrobiony na AUTO WB :) ...

Jak oceniasz zachowanie lampy tutaj?

źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=4e5qw6dh9fz06kgvwrk.jpg)

py1szczak2
28-05-2009, 20:41

Trochę różowo ale jestem po szklaneczce ;-)

mathu
29-05-2009, 01:09
Wina światła a nie WB... Przecież aparat prawidłowo dobrał WB na jaśniejsze miejsca z bielą. Nie bardzo rozumiem co chciałbys uzyskać w tych warunkach, doprowadzając do szarości te półcienie straciłbyś jednocześnie biel w światłach która zamieniłaby się w odcień zieleni. Ewidentnie widać tam dwa źródła światła o różnym odcieniu.

robin102
29-05-2009, 09:52

Całkiem akceptowalnie jak dla mnie. Kwestia monitora, percepcji osobniczej wzroku i warunków oświetleniowo-kolorystycznych w danym miejscu. Są miejsca czy to kościoły, czy sale balowe, czy sale szkolne na studniówki gdzie nie ma szans uzyskać bieli białej typu "C" ponieważ oświetlenie robi swoje i zabarwia wszystko na cacy. Chociaż przyznam, że ostatnio pernamentnie z ciekawości robiłem na weselu w sali wymalowanej na czerwono ściany, sufit, jakieś czerwone szarfy właśnie fujikiem S5 i balans bieli na względnie poprawny dał się wyprowadzić w 3 sekundy, ale żeby być obiektywny mam też zdjęcia z tego samego wesela robione D700 i jak sobie pokombinowałem najpierw z plikami z S5 to potem dało mi się to z przyzwoitym efektem przenieść na pliki z D700 choć trudniej to szło. Ja nigdy nie walczę o białą biel bo zabija klimat danej sceny. Trzeba zostawiać światło w kolorze jakim jest. Podobnie ze światłem słonecznym na przykład późną pora ma zupełnie inną barwę niż poranne i nie ma co tego wyciągać na siłę niszcząc klimat.

ps.
mam taki dziwny sposób walki o biel prawidłową, opieram się na białku oka moim zdaniem najmniej podatnemu na zabarwienia od światła. Jeśli białkówka jest biała to resztę zostawiam w kolorze jaki zafundowało oświetlenie. Nie jest to łatwe bo wiadomo powierzchnia maciupeńka do analizy :) , ale bardzo pomocna do tego jest pipeta do WB zastosowana w programie LR. Oczywiście to co utkwiło w mej pamięci czyli klimat kolorystyczny danego miejsca też przenoszę na końcowa regulacje WB.

bialogardzianin
29-05-2009, 10:17
Wina światła a nie WB... Przecież aparat prawidłowo dobrał WB na jaśniejsze miejsca z bielą. Nie bardzo rozumiem co chciałbys uzyskać w tych warunkach, doprowadzając do szarości te półcienie straciłbyś jednocześnie biel w światłach która zamieniłaby się w odcień zieleni. Ewidentnie widać tam dwa źródła światła o różnym odcieniu.

Daleki jestem od zrzucania winy na warunki zewnętrzne, niemniej jednak w tym kościele niełatwo jest fotografować. Mamy bowiem do opanowania różne źródła światła przy ołtarzu/ stole mszalnym, przy którym ustawiane są klęczniki PM): światło żarowe, sodowe (od 2 wielkich lamp zamontowanych przy suficie świecących wprost na Młodych- przekleństwo dla fotografów) i dodatkowo, fotografując PM od przodu wpadnie nam trochę światła dziennego z wielkich okien bocznych naw. Jak dodamy do tego jeszcze światło lampy błyskowej (lub nie dodamy i zaakceptujemy światło zastane)- wychodzi niezły miszmasz WB! Zupełnie inaczej (w sumie też nieciekawie) wygląda sprawa balansu bieli jeśli idzie się w kościół fotografować gości lub młodych w szerszym planie- wówczas mamy mix światła dziennego i w zależności czy ksiądz zapali lampy, żarowego. :(. W sobotę mam ślub i zdecyduję się na manuala z AWB, pomiarem na suknię z bliska i korektą na +1,3-1,7EV jak radzi N. van Niekerk. P.S.: Dodam jeszcze tylko, że WB generowany w fuji podoba mi się o wiele bardziej w porównaniu z tym w D80- to pokazały ostatnie zdjęcia komunijne. Oznacza to, że cieżko jest osiągnąć powtarzalność w scenach przy tych dwóch aparatach. Tyle tytułem przemyśleń. Odnośnie powyższego zdjęcia (miniatura), różowego jak określił py1szczak2- może być i nie korygować?

Photoartbox
29-05-2009, 10:23
Jak dla mnie, to jest ono zbyt magentowe, ale mnie prawie zawsze w fuji ten zafarb przeszkadza, tym nie mniej na tym zdjeciu jest w moim odczuciu zdecydowanie zbyt mocny.

carantoni
29-05-2009, 10:27
Dla mnie również akceptowalne jest to zdjęcie.
I potwierdzę że w naturalnych warunkach (światło słońca po prostu) aparat ten jest perfekcyjny i się nie myli.
Co do światła sztucznego to bywa różnie ale i tak o niebo lepiej niż w Nikonie (d70s, d80, d90 bo takimi się bawiłem).

A ja mam pytanie zupełnie z innej beczki.
Czy ktoś wie jak spowodować kompletną współpracę s5 pro ze starymi manualkami?
Tj chodzi mi o to że kręcę pierścieniem przysłony i te zmiany przysłony (nie tylko światła) widzę w wizjerze?
Znalazłem opcję non cpu lens data ale nie bardzo wiem jak ją wprowadzić do życia.
Dodatkowo chodzi mi o używanie kilku obiektywów z różną ogniskową i różnm zakresem max przysłony.

bialogardzianin
29-05-2009, 10:35
Całkiem akceptowalnie jak dla mnie. Kwestia monitora, percepcji osobniczej wzroku i warunków oświetleniowo-kolorystycznych w danym miejscu. Są miejsca czy to kościoły, czy sale balowe, czy sale szkolne na studniówki gdzie nie ma szans uzyskać bieli białej typu "C" ponieważ oświetlenie robi swoje i zabarwia wszystko na cacy. Chociaż przyznam, że ostatnio pernamentnie z ciekawości robiłem na weselu w sali wymalowanej na czerwono ściany, sufit, jakieś czerwone szarfy właśnie fujikiem S5 i balans bieli na względnie poprawny dał się wyprowadzić w 3 sekundy, ale żeby być obiektywny mam też zdjęcia z tego samego wesela robione D700 i jak sobie pokombinowałem najpierw z plikami z S5 to potem dało mi się to z przyzwoitym efektem przenieść na pliki z D700 choć trudniej to szło. Ja nigdy nie walczę o białą biel bo zabija klimat danej sceny. Trzeba zostawiać światło w kolorze jakim jest. Podobnie ze światłem słonecznym na przykład późną pora ma zupełnie inną barwę niż poranne i nie ma co tego wyciągać na siłę niszcząc klimat.

ps.
mam taki dziwny sposób walki o biel prawidłową, opieram się na białku oka moim zdaniem najmniej podatnemu na zabarwienia od światła. Jeśli białkówka jest biała to resztę zostawiam w kolorze jaki zafundowało oświetlenie. Nie jest to łatwe bo wiadomo powierzchnia maciupeńka do analizy :) , ale bardzo pomocna do tego jest pipeta do WB zastosowana w programie LR. Oczywiście to co utkwiło w mej pamięci czyli klimat kolorystyczny danego miejsca też przenoszę na końcowa regulacje WB.

Dzięki robin102, wiem, że nie jestem odosobniony w swych dylematach. ;) Napisałem wyżej, że S5 generuje o wiele lepszą biel niz D80 i tego powodu jestem zadowolony. Optymalnie byłoby mieć 2 jednakowe korpusy z założonymi różnymi szkiełkami i cały ślub wyszedłby idealnie. Niestety, fufu to żółw jeśli chodzi o prędkość obsługi (zapis RAFów, prędkość włączania LCD, menu, itp.) i szybkość zdjęć seryjnych, trzeba więc myśleć o D300/D700. Nie pamiętam czy pisałem o tym na forum, biel białej sukni ślubnej w świetle żarowym, widziana ludzkim okiem, nie jest biała, to oczywiste. Zatem, jeśli fotografujemy Parę Młodą stojącą niedaleko ołtarza w kościele, w którym w miejscu celebracji nie ma światła dziennego, aparat również nie wygeneruje zdjęcia z białą suknią. Jeśli zrobimy pomiar na suknię, CBLa lub szara kartę, wtedy okaże się, że suknia bedzie miała zafarb inny, bardziej zbliżony do białego, pytanie tylko czy taką była ta suknia, widziana jako lekko żółta? Co z tego, kiedy ustawimy PRE w miejscu gdzie są klęczniki, skoro 2-3 metry dalej mamy już inne światło (dzienne od dużych okien) gdzie ustawienie to możemy sobie wsadzić. Trzeba zrobić nowy pomiar i zapisać jako PRE2 po to, aby wracając przywrócić PRE1. Podoba mi się fotografia Josha Lynna, który korzystając ze źródła światła stałego nie koryguje usilnie bieli sukni PM gdyż przyjmuje, że świało żarowe daje zafarb taki, jakim widzi go ludzkie oko więc go nie poprawia.

waldek
29-05-2009, 14:22
Dzięki robin102, wiem, że nie jestem odosobniony w swych dylematach. ;) Napisałem wyżej, że S5 generuje o wiele lepszą biel niz D80 i tego powodu jestem zadowolony. Optymalnie byłoby mieć 2 jednakowe korpusy z założonymi różnymi szkiełkami i cały ślub wyszedłby idealnie. Niestety, fufu to żółw jeśli chodzi o prędkość obsługi (zapis RAFów, prędkość włączania LCD, menu, itp.) i szybkość zdjęć seryjnych, trzeba więc myśleć o D300/D700. Nie pamiętam czy pisałem o tym na forum, biel białej sukni ślubnej w świetle żarowym, widziana ludzkim okiem, nie jest biała, to oczywiste. Zatem, jeśli fotografujemy Parę Młodą stojącą niedaleko ołtarza w kościele, w którym w miejscu celebracji nie ma światła dziennego, aparat również nie wygeneruje zdjęcia z białą suknią. Jeśli zrobimy pomiar na suknię, CBLa lub szara kartę, wtedy okaże się, że suknia bedzie miała zafarb inny, bardziej zbliżony do białego, pytanie tylko czy taką była ta suknia, widziana jako lekko żółta? Co z tego, kiedy ustawimy PRE w miejscu gdzie są klęczniki, skoro 2-3 metry dalej mamy już inne światło (dzienne od dużych okien) gdzie ustawienie to możemy sobie wsadzić. Trzeba zrobić nowy pomiar i zapisać jako PRE2 po to, aby wracając przywrócić PRE1. Podoba mi się fotografia Josha Lynna, który korzystając ze źródła światła stałego nie koryguje usilnie bieli sukni PM gdyż przyjmuje, że świało żarowe daje zafarb taki, jakim widzi go ludzkie oko więc go nie poprawia.

Muszę przyznać, że od dawna nie czytałem tak interesującej analizy na temat tzw. zafarbu.
Zgadam się z tym stwierdzeniem, że z reguły ( choć nie zawsze ) "zafarb" to barwa jaką widzi ludzkie oko w sytuacji różnego oświetlenia.

bialogardzianin
30-05-2009, 10:43
Użytkownicy S5, wesprzyjcie forumowego kolegę i wypowiedzcie się proszę w temacie posta http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1302174&postcount=159

emsolo
30-05-2009, 12:16
Użytkownicy S5, wesprzyjcie forumowego kolegę i wypowiedzcie się proszę w temacie posta http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1302174&postcount=159

smiech na sali :D

BugsBunny
30-05-2009, 12:35

"Napiszcie mi proszę, kiedy zmieniać czas minimalny w ustawieniach ISO Auto w setupie S5? Czy wtedy kiedy zmieniam szkło (1\... gdzie ...= ogniskowej obiektywu x 1,5)? Jak zachowa się ISO Auto kiedy zmienię obiektywy z 35 na 85 mm zakładając, że robię w M lub S (idzie mi o zachowanie identycznej ekspozycji/ jednakowego poziomu światła zastanego na zdjęciach)? W setupie jest info (help), że w trybach P i A, iso auto aktywuje się jeśli optymalna ekspozycja nie może być osiągnięta przy obranej minimalnej dopuszczalnej prędkości migawki. Co z trybami S i M?"

w trybach S i M AutoISO aktywuje się gdy przy ustawionych przez użytkownika parametrach nie można osiągnąć prawidłowej ekspozycji ( tryb M ) lub przekraczamy zakres pomiaru światła ( tryb S )

zmiana obiektywu/ogniskowej nie wpływa na parametry AutoISO, takie rzeczy to tylko w Canonie - musisz sam zmienić minimalny czas

bialogardzianin
30-05-2009, 12:56
w trybach S i M AutoISO aktywuje się gdy przy ustawionych przez użytkownika parametrach nie można osiągnąć prawidłowej ekspozycji ( tryb M ) lub przekraczamy zakres pomiaru światła ( tryb S )
zmiana obiektywu/ogniskowej nie wpływa na parametry AutoISO, takie rzeczy to tylko w Canonie - musisz sam zmienić minimalny czas

Nie, no tyle to ja wiedziałem. Zdziwiło mnie, czemu Fuji wymienia tryby P i A, skoro ISO Auto pomaga w trybach SPAM... Czyli każda zmiana stałki= zmianie minimalnego czasu migawki w opcjach i o tym musze pamiętać? Ale to przecież tak, jakbym sam miał ustawiać manualnie ISO patrząc na drabinkę? :)

BugsBunny
30-05-2009, 13:06
Nie, no tyle to ja wiedziałem. Zdziwiło mnie, czemu Fuji wymienia tryby P i A, skoro ISO Auto pomaga w trybach SPAM... Czyli każda zmiana stałki= zmianie minimalnego czasu migawki w opcjach i o tym musze pamiętać? Ale to przecież tak, jakbym sam miał ustawiać manualnie ISO patrząc na drabinkę? :)
Fuji w instrukcji pisze o wszystkich trybach
AutoISO w Nikonach działa właśnie tak - ustawiasz min czas i max czułość, jeśli zmienisz obiektyw to musisz sam zmienić min czas. W najnowszych Canonach jest to trochę sprytniej - korpus uwzględnia zmianę ogniskowej i sam dobiera minimalny czas na zasadzie odwrotności, ale za to nie masz wpływu na zakres czułości. W sumie jednak wygodniejsze, choć też niedoskonałe.
po to masz auto żeby nie zmieniać manualnie - tylko tyle. Przydaje się głównie w trybach innych niż M gdy szybko zmienia się oświetlenie

bialogardzianin
30-05-2009, 14:03
Fuji w instrukcji pisze o wszystkich trybach
AutoISO w Nikonach działa właśnie tak - ustawiasz min czas i max czułość, jeśli zmienisz obiektyw to musisz sam zmienić min czas. W najnowszych Canonach jest to trochę sprytniej - korpus uwzględnia zmianę ogniskowej i sam dobiera minimalny czas na zasadzie odwrotności, ale za to nie masz wpływu na zakres czułości. W sumie jednak wygodniejsze, choć też niedoskonałe.
po to masz auto żeby nie zmieniać manualnie - tylko tyle. Przydaje się głównie w trybach innych niż M gdy szybko zmienia się oświetlenie

Zamiast pisać brednie w stylu:

smiech na sali :D
- takiej odpowiedzi BugsBunny'ego trzeba mi było, nie tylko opisu w instrukcji lecz przede wszystkim opinii praktyka, niejako kwintesencji. Dzięki! Jak ktoś ma coś wartościowego do dodania, jakieś spostrzeżenia z praktyki- proszę o wypowiedzi, w kontekście S5 oczywiście.

carantoni
31-05-2009, 14:42
To ja także proszę o jakąś odpowiedź ew podpowiedź, najlepiej praktyka oczywiście ;)
Dręczy mnie to:
jak spowodować kompletną współpracę s5 pro ze starymi manualkami?
Tj chodzi mi o to że kręcę pierścieniem przysłony i te zmiany przysłony (nie tylko światła) widzę w wizjerze?
Znalazłem opcję non cpu lens data ale nie bardzo wiem jak ją wprowadzić do życia.
Dodatkowo chodzi mi o używanie kilku obiektywów z różną ogniskową i różnm zakresem max przysłony.

BugsBunny
31-05-2009, 14:53
opcja właściwa - wklepujesz ogniskową i max. przysłonę i tyle; po zmianie obiektywu albo przezoomowaniu trzeba niestety zrobić to jeszcze raz dla nowych wartości
co do przysłony - nie pamiętam, ale wydawało mi się że po zarejestrowaniu maksymalnego otworu zmiany są widziane przez aparat i podawane na wyświetlaczu

carantoni
31-05-2009, 15:18
skoro tak to niedobrze :(
a ja naiwny myślałem że jest jakiś genialny sposób którego sam nie mogę odkryć na zapisanie ustawień na kilka obiektywów na przykład
skoro nie ma to trudno
dzięki za pomoc

i tak współpraca Fufu z klasykami z metalu i szkła jest nieporównywalnie lepsza niż z moim starym d70s

tomitom
31-05-2009, 16:50
i tak współpraca Fufu z klasykami z metalu i szkła jest nieporównywalnie lepsza niż z moim starym d70s

ale i tak jest nieporównywalnie gorsza od współpracy pentaxa z klasycznymi obiektywami z metalu i szkła ;)

carantoni
31-05-2009, 17:21
a czy mógłbyś rozwinąć?

superkomornik
02-06-2009, 18:35
Bo Pentaxy mierza światło nawet ze słoikami po majonezie, maja potwierdzenie ostrosci (kropka i pik), pułapkę ostrosci dla manuali, stabilizację matrycy nawet z szklanką po piwie, a m42 spokojni ostrzy na nieskonczonosc :)

tomitom
02-06-2009, 19:38
i nic w menu nie trza kręcić, a pierścień przysłony służy do ustawiania przysłony i nie trzeba decydować czy pierścieniem czy pokrętłem. Pomiar światła można sobie ustawić "na żądanie" w trybie M (takie połączenie M i Av)

Art Erie
04-06-2009, 11:16
Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego lustra, a często zdarza mi się fotografować samochody w słoneczny dzień; nie mając możliwości ich odpowiedniego ustawienia. Pojawia się wtedy wielki problem ( dla mnie przynajmniej ) ze światłem wpadającym przez szyby.

źródło (http:///www.auto-infor.pl/foto/090524/h/_dscn6356.jpg)

Powstające przepały są dla mnie nie do pokonania :( czy fufu będzie mi w tym pomocny?

morzon
04-06-2009, 12:00
Bardzo pomocny. Myślę, że przepałów nie uświadczysz (nie wiem na ile tam to lusterko świeci)... oczywiście trochę pracy z RAW'ami Cię czeka, ale chyba jesteś tego świadom ;)

robin102
04-06-2009, 13:33
Na pewno body z większym DR będzie pomocne, ale warto też do takich kadrów użyć programu pozwalającego miejscowo, czy wręcz punktowo zmniejszyć ekspozycję. Można to w LR, ale chyba też w NX.

Czornyj
04-06-2009, 13:44
Na pewno body z większym DR będzie pomocne, ale warto też do takich kadrów użyć programu pozwalającego miejscowo, czy wręcz punktowo zmniejszyć ekspozycję. Można to w LR, ale chyba też w NX.

Dokładnie. Kompresując globalnie dynamikę mocno obniżamy kontrast i wprawdzie odzyskujemy informację z przepalonych miejsc, ale kosztem pogorszenia wyglądu miejsc o poprawnej ekspozycji. Najlepiej dokonywać tego typu korekt lokalnie, korpus o większej DR nie jest też do tego konieczny - wystarczy wykonać dwie ekspozycje.

Art Erie
04-06-2009, 13:48
Dzięki koledzy :) Więc decyzja została podjęta! Zobaczę ile teraz zostanie mi na szkiełko :P
Co do sklejania kilku ekspozycji, to niestety nie da rady gdyż musiałbym się pakować do auta ze statywem a na to nigdy nie mam czasu ;)

morzon
04-06-2009, 13:56
Dokładnie. Kompresując globalnie dynamikę mocno obniżamy kontrast i wprawdzie odzyskujemy informację z przepalonych miejsc, ale kosztem pogorszenia wyglądu miejsc o poprawnej ekspozycji. Najlepiej dokonywać tego typu korekt lokalnie, korpus o większej DR nie jest też do tego konieczny - wystarczy wykonać dwie ekspozycje.

Co do sklejania kilku ekspozycji, to niestety nie da rady gdyż musiałbym się pakować do auta ze statywem a na to nigdy nie mam czasu ;)

No właśnie z Fuji jest o tyle łatwiej, że z jednego RAF'a możemy to zrobić - i nie mówie tu o jakiś pseudo HDRach tylko o najprostszym w świecie DRI ;) sam stosuje i z efektów jestem zadowolony.

Co do punktowego zmniejszania ekspozycji - jest takie coś w ACR ?

robin102
04-06-2009, 14:14
Podobno ACR (którego nie znam) na silniku tym samy co LR zrobiony czy tam odwrotnie wiec takie narzędzie do punktowej korekcji ekspozycji czy tez saturacji pewnie posiada.

vinci99
04-06-2009, 14:15
Mam ps4 i w acr jest taka możliwość

Sebastiann
04-06-2009, 16:01
Mam ps4 i w acr jest taka możliwość

a w CS3?

Czornyj
04-06-2009, 16:02

W 5.x (CS4).
Można to też po prostu konwencjonalnie zrobić to w Photoshopie:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/DR1.jpg)

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/DR3.jpg)

Slepy
04-06-2009, 16:20
W 5.x (CS4).
Można to też po prostu konwencjonalnie zrobić to w Photoshopie:

Czornyj - napiszesz krótko o obróbce?

Slepy
04-06-2009, 16:24

Dokladnie to idzie tak:
Setup->button assignment -> command dials -> aperture setting -> i wybierasz aperture ring. Wtedy masz kontrolę nad przesłoną poprzez kręcenie pierścienia. Jesli to o to Ci chodziło..

Czornyj
04-06-2009, 16:32
Czornyj - napiszesz krótko o obróbce?

Na dwie warstwy wprowadziłem dwie ekspozycje - naświetloną na wnętrze z prześwietloną partią okien i z ochronionym światłami w oknie, za to z niedoświetlonym wnętrzem. Zrobiłem maskę ze świateł prześwietlonej i założyłem ją na warstwę niedoświetloną. Następnie zmoodyfikowałem maskę krzywymi obserwując rezultaty i na koniec ręcznie zmodyfikowałem ją pędzelkiem. W sumie na "prześwietlone" zdjęcie z wnętrzem naniosłem 2 strefy o różnej ekspozycji ze zdjęcia "niedoświetlonego":

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/DR5.jpg)

rafael
06-06-2009, 23:55
http://www.pbase.com/nvphotography/_wedding_images&page=all większość robione pro5 ;] może kogoś zaciekawi ta galeria

carantoni
07-06-2009, 15:08
Dokladnie to idzie tak:
Setup->button assignment -> command dials -> aperture setting -> i wybierasz aperture ring. Wtedy masz kontrolę nad przesłoną poprzez kręcenie pierścienia. Jesli to o to Ci chodziło..

O to mi chodziło, ale nie działa żesz :(
Ustawiam obiektyw w non cpu lens, w opcjach ring a jak nie działało tak nie działa.
Co mogę robić źle bo już sam nie wiem?

Co do obróbki czornyja to jest świetne rozwiązanie.
Z możliwościami fufu statyw w wielu lub prawie wszystkich sytuacjach staje się zbędnym ciężarem.
Należy tylko zapomnieć o korzystaniu z różnych fotomatixów i innych podobnych programów.
W PSie da się to zrobić po prostu dokładniej, z większą kontrolą nad łączeniem poszczególnych zdjęć.
Mały lukrowy przykład przed i po:

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/4317/68325699.jpg)

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/7750/90808224.jpg)

bialogardzianin
08-06-2009, 10:48
Co do obróbki czornyja to jest świetne rozwiązanie.
Z możliwościami fufu statyw w wielu lub prawie wszystkich sytuacjach staje się zbędnym ciężarem.
Należy tylko zapomnieć o korzystaniu z różnych fotomatixów i innych podobnych programów.
W PSie da się to zrobić po prostu dokładniej, z większą kontrolą nad łączeniem poszczególnych zdjęć.

Fajnie Ci to wyszło! A jeśli nie ma PSa to co wtedy? Pewnie da się to zrobić w CNX lub LR obniżając ekspozycję nieba i podbijając cienie, z tym, że nie wyjdzie tak fajnie? Dzięki temu DR400% można korygować ekspozycję w przepałach podbijając cienie, nieprawdaż?

robin102
08-06-2009, 15:36
Fajnie Ci to wyszło! A jeśli nie ma PSa to co wtedy?
W LR jest możliwość miejscowego korygowania ekspozycji. Oczywiście w sposób znacznie prymitywniejszy i mniej skuteczny, ale do wielu zastosowań się nadaje.

bialogardzianin
08-06-2009, 16:26
W LR jest możliwość miejscowego korygowania ekspozycji. Oczywiście w sposób znacznie prymitywniejszy i mniej skuteczny, ale do wielu zastosowań się nadaje.

Chodzi o ten okrąg ze zmienną średnicą w menu "develop", tak? W razie korekty obszaru po lini prostej (np. horyzont) trzeba by kilka takich okręgów "postawić" (w układzie zygzakowatym), pilnując by nie nakładały się na siebie, bo nie ma chyba innej możliwości, prawda? Trochę to mozolne ale jakieś wyjście z sytuacji jest. Stosuję ten element do doświetlania/ściemniania miejscowego i jest to świetne narzędzie.

robin102
08-06-2009, 17:00
I sobie łapiesz gradient i suniesz na pół kadru czy an 1/3 czy na sam narożnik. Bardzo przydatne jak się ma dużo zdjęć do zrobienia.

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/regul.jpg)

carantoni
08-06-2009, 17:20
Bez PSa oczywiście da się.
Z tańszych to wiadomo że Lightroom i Adobe Elements. Wywoływaczka dokładnie ta sama (Camera Raw) choć możliwości dalszej zabawy już mniejsze.
Praca na warstwach to przecie podstawa ;p
To prawda że robimy zdjęcie na dr400% a wtedy obniżamy ekspozycję i zwiększamy fill light, jest jednak jedno ale...
W wielu przypadkach "podążając tą ścieżką" ;) na krawędziach elementów będących na skraju fragmentów rozjaśnionych przez fill light i odzyskanych przez obniżenie ekspozycji powstają naprawdę brzydkie obwódki. Przy niewielkim już powiększeniu da się je zauważyć co psuje odbiór zdjęcia generalnie.
Można to jednak obejść właśnie pracą na warstwach i maskach. Wtedy takie kwiatki można ominąć przez świadome kontrolowanie co rozjaśniamy/przyciemniamy i w jakim stopniu.
Zakładka shadows/highlights jest na przykład o wiele skuteczniejsza niż "odpowiedniki" z CR fill light/recovery.

Dla przykladu:

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/8011/111sqw.jpg)

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/622/123ft.jpg)

bialogardzianin
09-06-2009, 08:50
I sobie łapiesz gradient i suniesz na pół kadru czy an 1/3 czy na sam narożnik. Bardzo przydatne jak się ma dużo zdjęć do zrobienia.

Nawet nie wiedziałem, że oprócz tych obszarów kołowych są gradienty, dzięki za zdjęcie!

bialogardzianin
09-06-2009, 09:17
... To prawda że robimy zdjęcie na dr400% a wtedy obniżamy ekspozycję i zwiększamy fill light, jest jednak jedno ale...
W wielu przypadkach "podążając tą ścieżką" ;) na krawędziach elementów będących na skraju fragmentów rozjaśnionych przez fill light i odzyskanych przez obniżenie ekspozycji powstają naprawdę brzydkie obwódki. Przy niewielkim już powiększeniu da się je zauważyć co psuje odbiór zdjęcia generalnie.
Można to jednak obejść właśnie pracą na warstwach i maskach. Wtedy takie kwiatki można ominąć przez świadome kontrolowanie co rozjaśniamy/przyciemniamy i w jakim stopniu.
Zakładka shadows/highlights jest na przykład o wiele skuteczniejsza niż "odpowiedniki" z CR fill light/recovery...

Dzięki za tą poradę! O skuteczności shadows/highlights zdążyłem już przekonać się. Aby więcej wiedzieć o zaletach DR400%, wahający się nad kupnem S5 powinni poczytać nasze forum oraz artykuł http://www.kenrockwell.com/fuji/s5/dynamic-range.htm - do mnie przemówił podpunkt Overexposure and Blown-Out Images.:)

mazilis
09-06-2009, 09:53
Pozwolę sobie dołączyć się do wątku. Czy też tak macie, że w s5pro mam ekspozycję na stałe ustawioną na +1ev i dopiero wtedy zdjęcia są wg histogramu a także przy oglądaniu, odpowiednio naświetlone.

mishieck
09-06-2009, 10:23
Matrycowy czy centralnie ważony?

mazilis
09-06-2009, 10:31
Matrycowy czy centralnie ważony?

Na każdym, punktowym też, w tym momencie w setupie mam przy każdym +1ev i śmiga, tyle że wkurza mnie, że d70s potrzebował mniej światła

robin102
09-06-2009, 11:14
Tan aparat lubi światło, dużo światła. Pomiar matrycowy jest skuteczny jednak działa z troską aby nie prześwietlić więc warto podciągnąć ekspozycje.

bialogardzianin
09-06-2009, 11:21
Tan aparat lubi światło, dużo światła. Pomiar matrycowy jest skuteczny jednak działa z troską aby nie prześwietlić więc warto podciągnąć ekspozycje.

Potwierdziłeś robin102 to, co kiedyś napisałeś w PM. Tylko teraz zastanowiłem się, że jeśli mam lecieć standardowo na +0,7EV lub jak wspomniał mazilis, +1EV, jaką korektę powinienem zastosować na suknię ślubną: od +1,3 do +1,7EV (tyle radzi się w Nikonach) czy więcej, z uwzględnieniem Waszej propozycji korekty? W sumie jakby nie patrzeć- lepiej w S5 przepalić niż nie doświetlić, co?

robin102
09-06-2009, 11:56
Ja espiątką wole nawet konkretnie przejarać niż z głębokiego niedoświetlenia wyciągać bo jak w żadnym aparacie daje się odzyskać obrazek nawet z białych placków. Sam takich ekstremalnych eksperymentów nie robilem, ale Niedźwiedź kiedyś coś takiego pokazywał.

mathu
09-06-2009, 14:23
Pozwolę sobie dołączyć się do wątku. Czy też tak macie, że w s5pro mam ekspozycję na stałe ustawioną na +1ev i dopiero wtedy zdjęcia są wg histogramu a także przy oglądaniu, odpowiednio naświetlone.
Ja tak nie mam.

karolkepka.com
09-06-2009, 20:52
Mam dwa głupie pytanka (dla pewności):

- czy da się skorzystać z wysokiego DR-a robiąc do JPG?
- czy AUTO DR sprawi, że pewne RAFy będą mniejsze, a pewne większe (te które potrzebują więcej DR)?
- które ustawienie robi 25MB rafy? czy standard robi mniejsze?

mathu
09-06-2009, 20:57
Tak.

- czy AUTO DR sprawi, że pewne RAFy będą mniejsze, a pewne większe (te które potrzebują więcej DR)?
U mnie wszystkie miały 25MB.

Standard robi mniejsze.

carantoni
09-06-2009, 21:34

Mniejsze będą tam gdzie dr400% nie jest już obsługiwany czyli z tego co pamiętam powyżej iso800

!AGresT
09-06-2009, 22:21
Mniejsze będą tam gdzie dr400% nie jest już obsługiwany czyli z tego co pamiętam powyżej iso800

powyżej ISO 1250 - 1600 jest już 12,5MB

tomitom
09-06-2009, 22:21
w fuji mam na stałe skonfigurowany pomiar światła na +0,7 EV - fuji kocha światło, im więcej tym lepiej - bardzo trudno wyzbyć się przyzwyczajeń aby ustalać expozycje tak by nie przepalić.
DR400% na fujiku jest do iso1000

!AGresT
09-06-2009, 22:28
No to przelicytowałem, rzeczywiście, 24,5MB jest do ISO1000, od 1250 jest 12,5MB.

carantoni
09-06-2009, 22:28
no właśnie, nie do końca pamiętałem do ilu iso tak jest
pewnie dlatego że z nikonowskich przyzwyczajeń zostało mi we krwi używać możliwie niskiego iso
szczególnie w krajobrazach wychodzą czasem z cieni niezłe kwiatki

Slepy
10-06-2009, 08:32
Mam dwa głupie pytanka (dla pewności):

Ad1: tak, ale mozliwosci wyciągania szczegółów juz nie tak duze jak przy rawach!
Ad2: AUTO tego nie sprawi. Auto ustawia zawsze powyzej 100% a to oznacza, ze zbierana jest juz wtedy informacja z mniejszych pixeli, a co za tym idzie wieksze pliki. Natomiast tak jak koledzy napisali: mniejsze pixele wylaczaja sie powyzej 1000ISO, a co za tym idzie połowe mniejsze pliki.
Ad3: kazde poza standart (100%).

karolkepka.com
10-06-2009, 09:07
dzięki, pocieszyliście mnie :) a ja swego czasu narzekałem na powolność d80, bo tworzył 9MB NEF-y :) no nic, trzeba będzie zacisnąć zęby i robić foty.

Mikołaj
10-06-2009, 09:17
jak będziesz kupował aparat następnej generacji to będą już ponad 30 i 40 MB jak w d3x i A900. to jest tak zwana siła wyższa ;)

bialogardzianin
10-06-2009, 10:51
dzięki, pocieszyliście mnie :) a ja swego czasu narzekałem na powolność d80, bo tworzył 9MB NEF-y :) no nic, trzeba będzie zacisnąć zęby i robić foty.

Te swoje zęby szybko wyszczerzysz/ "rozluźnisz" jak przesiądziesz się z d80 na s5!:) Dziś, z perspektywy ponad miesięcznego użytkowania śmiało mogę powiedzieć, że było warto (czasem myślę o drugim korpusie również S5) ;)

rafael
10-06-2009, 14:06
właśnie ja sie zastanawiam -d90 lub pro5:)

Art Erie
10-06-2009, 14:28
U mnie klamka zapadła :)
S5Pro, teraz jeszcze wybór szkła...

slawson38
10-06-2009, 17:25
właśnie ja się zastanawiam -d90 lub pro5:smile:
Nie zastanawiaj się rafael tylko bierz S5. Ja kupiłem tydzień temu.
Żałuję jedynie że tak długo się wahałem.

slawson38
10-06-2009, 17:25
:)

Albert44
10-06-2009, 18:34
właśnie ja sie zastanawiam -d90 lub pro5:)

I nad czym się zastanawiać... ;) S5.... no chyba, że chcesz kręcić filmy..:p

viper345
10-06-2009, 18:54

Ja mam ustawione na +0,7 i w większości sytuacji się sprawdza. Zdarza mu się czasami przepalić ale o dziwo czasem również przy tym ustawieniu lekko nie doświetla i trzeba korykować na +1 lub nawet +1,3ev.

Pzdr

rafael
10-06-2009, 19:35
heh filmów nie chce kręcić:) ale myślę ze w następnym tygodniu zamówię pro5 .Do mojego stylu sadze ze będzie idealny:)

timi
10-06-2009, 21:07
zamówić? raczysz żartować . NIE MA NIGDZIE .:)

Art Erie
10-06-2009, 21:13
zamówić? raczysz żartować . NIE MA NIGDZIE .:)

???

http://www.ceneo.pl/445485

morzon
10-06-2009, 21:18
???

http://www.ceneo.pl/445485

Zadzwoń i sprawdź czy rzeczywiście nadal są...
Kliknałem i w conajmniej połowie jest już niedostepny - w reszcie może jest jeszcze nie uaktualnione. Ale może Ci się poszczęści i trafisz na jakąś ostatnią sztuke ;)

timi
10-06-2009, 21:18
Produkt niedostępny, sklepy nie odświeżają posiadanego towaru.

Art Erie
10-06-2009, 21:21
Kurcze, no to lipa ;(
Trzeba będzie upolować...

EDIT

W zeszłym tygodniu widziałem na Allegro, ale pomyślałem " a... dozbieram na szkło i kupię razem....
A tu du...

EDIT

W Europie, też nie ma ?

rafael
10-06-2009, 21:34
hmm czyli pro6 sie zbliza

carantoni
10-06-2009, 21:36
Nie wiem jak jest teraz ale miesiąc temu na ceneo wyszukało z pięć pozycji i w większości także nie mieli ale... mogli sprowadzić.
Mnie ściągnęli z Niemiec, czekałem tydzień. Towar dotarł bezproblemowo tyle że instukcja w ichnim języku no i gwarancja realizowana przez sprzedawcę.
Możliwe że tak jest także teraz. Radzę popytać.

timi
10-06-2009, 21:36
w sklepach w Londynie nie ma, dowiadując się o konkrety odpowiedz brak , i nie wiadomo kiedy będzie.

!AGresT
10-06-2009, 22:11

Albo sNICpro...

Art Erie
10-06-2009, 22:20
W takim razie nie wiem co robić ;(
Kasa na S5 odłożona, muszę dozbierać jeszcze na szkło (wstępnie S24-70HSM, jak się da to N ;P ).
Z puszki pożytku nie zrobię do września, więc czekać na plotki o S6 i spadek cen S5, czy szukać okazji i polować na S5 ???

rafael
10-06-2009, 22:20
będzie d400 i będzie pro6 na bazie body z d300

karolkepka.com
11-06-2009, 01:40
S6 PRO ? skąd ta pewność ?

rafael, ja się przesiadam na semi pro serię nikona Dxxx, bo lustra Dxx to są golasy - jak teraz wyszły te śmieszne samyangi, to w D80 ekspozycję ustawiasz na oko, a w Dxxx lecisz na półautomacie, poza tym liczy się wielkość body i ilość funkcji dostępnych z poziomu przełączników na puszcze. głupotę zrobiłem, że się wpakowałem w D80, drugi raz bym tego nie zrobił. tak więc odpuść sobie serię Dxx jeśli poważniej myślisz o fotografowaniu.
Do S5 też trzeba dojrzeć, bo się człowiek załamie. Ja sobie poobrabiałem przykładowe JPGi z tej puchy i na pluginie wyostrzającym zabrakło mi skali, taką ma to rozpiętość/charakterystykę :) Ale wolę dwa razy wyostrzyć/zwiększyć kontrast bo mieć z czego niż tak jak z D80 dostawać jasne i ciemne kontrastowe plamy z którymi nic nie można zrobić.

tomitom
11-06-2009, 08:33
nie straszcie mnie z tym brakiem s5pro....
EDIT:
Nie bójcie się, że musicie zacząć odkładać kasę na s6pro - pocieszające w tym jest to, że zwyczajowo on się nie pojawi i tyle.

drifter
11-06-2009, 11:43
Panowie, obawiam się, że za długo się zastanawialiście.
Ja szukałem Fuji S5 Pro przez ostatni miesiąc i udało mi się cudem trafić na allegro w ostatniej chwili. W sklepach nie ma już od 2 tygodni i wczoraj nawet rozmawialem z jednym sprzedawcą - nie ma ich też u niemieckiego dystrybutora np, po prostu w ogóle nigdzie już nie ma. A są już nawet ponoć klienci gotowi zapłacić 3500.

Także chyba puszka staje się białym krukiem... no może szarym na początek ;-)

robin102
11-06-2009, 12:31
Wiaderko zimnej wody Wam na Łepetyny poleję :) ;)
To nie jest aparat do wszystkiego i dla wszystkich. Ma dużo ułomności i jako jedna jedyna puszka nie zawsze stanie na wysokości zadania. Idealne uzupełnienie do innego korpusu nie mającego tych cech co S5. Jestem po kliku ślubach i kilku plenerach zrobionych Fujikiem więc wiem co mówię :) choć dalej pełny jestem zachwytu dla tego body.
Ktoś pytał czy S5 czy D90 jeśli jako jedyny aparat i nie do zarobkowych celu w to moim zdaniem zdecydowanie D90.

Art Erie
11-06-2009, 14:31
[...] Ma dużo ułomności [...].

Więc będziemy tworzyć zgraną parę :) :)
A tak poważnie, to jego wady nie sa dla mnie jakąś szczególna przeszkodą w tym co robię. Natomiast zalety wydają się bardzo cenne...

bialogardzianin
11-06-2009, 14:57
Wiaderko zimnej wody Wam na Łepetyny poleję :) ;)
To nie jest aparat do wszystkiego i dla wszystkich. Ma dużo ułomności i jako jedna jedyna puszka nie zawsze stanie na wysokości zadania. Idealne uzupełnienie do innego korpusu nie mającego tych cech co S5. Jestem po kliku ślubach i kilku plenerach zrobionych Fujikiem więc wiem co mówię :) choć dalej pełny jestem zachwytu dla tego body.
Ktoś pytał czy S5 czy D90 jeśli jako jedyny aparat i nie do zarobkowych celu w to moim zdaniem zdecydowanie D90.

Popieram! A propos, zastanawiałem się nad kupnem drugiego S5 a tu takie głosy na forum ;)
Dziękuję Wam wszystkim forumowi koledzy, że wsparliście mnie w podjęciu słusznej decyzji o zakupie TEGO FANTASTYCZNEGO APARATU!!!;)

bialogardzianin
11-06-2009, 15:24
... Ale wolę dwa razy wyostrzyć/zwiększyć kontrast bo mieć z czego niż tak jak z D80 dostawać jasne i ciemne kontrastowe plamy z którymi nic nie można zrobić.

Ale żeś pojechał!

mathu
11-06-2009, 18:01
Na ebayu są jeszcze dwa nowe S5 na sprzedaż. Jeden za 1400 a drugi 1900. USD oczywiście...

Chyba zrobiliśmy niezły interes ;>

slawson38
11-06-2009, 18:46
Tydzień temu kupiłem nówkę na allegro za 2400 bez polskiej instrukcji .Też zrobiłem dobry interes.

tomitom
11-06-2009, 20:09
Na ebayu są jeszcze dwa nowe S5 na sprzedaż. Jeden za 1400 a drugi 1900. USD oczywiście...

Chyba zrobiliśmy niezły interes ;>

"interes życia" ;)

Art Erie
11-06-2009, 20:10
Cena w kraju producenta w zasadzie nie pozostawia złudzeń :(

http://cgi.ebay.pl/FUJI-Fujifilm-FinePix-S5-Pro-S-5-S-5-DSLR-NEW-Japan_W0QQitemZ250079471602QQcmdZViewItemQQptZDigi tal_Cameras?hash=item3a39e5e7f2&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A3%7C66%3A2%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C 301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50

hondac
11-06-2009, 20:27

podobna sytuacja była jak z rynku schodziła S3-ka a wchodziła S5-ka,
więc kto wie...

Czornyj
11-06-2009, 20:44
podobna sytuacja była jak z rynku schodziła S3-ka a wchodziła S5-ka,
więc kto wie...

...i jak Kodak uśmiercił serię DCS Pro...

hondac
11-06-2009, 20:57
...i jak Kodak uśmiercił serię DCS Pro...

oby mój przykład był trafniejszy w tym przypadku :-P

Czornyj
11-06-2009, 23:59
oby mój przykład był trafniejszy w tym przypadku :-P

Cholernie bym się zdziwił - mz. czasy nie sprzyjają wprowadzaniu na rynek niszowego sprzętu. Jeśli nie nastąpi nagle jakieś sakramenckie ożywienie gospodarcze, to nie liczyłbym specjalnie na premiery nowych produktów, a raczej oczekiwał bankructw, przejęć i fuzji. Widać to na przykładzie rynku średniego formatu, który ledwo dycha - Franke & Heidecke zbankrutowało i właśnie przerwano dostawy i produkcję, wydaje mi się, że reszta również bardzo cienko przędzie i nie zdziwiłbym się, gdyby szlag też trafił nawet Hasla i Mamiyę, a w ślad za nimi producentów cyfrowych dup. Mniej popularne systemy DSLR również może czekać zagłada, a już takie fufu - które nawet nie produkuje własnych korpusów - może zniknąć lada dzień jak sen złoty.

bialogardzianin
12-06-2009, 09:19
Cholernie bym się zdziwił - mz. czasy nie sprzyjają wprowadzaniu na rynek niszowego sprzętu. Jeśli nie nastąpi nagle jakieś sakramenckie ożywienie gospodarcze, to nie liczyłbym specjalnie na premiery nowych produktów, a raczej oczekiwał bankructw, przejęć i fuzji. Widać to na przykładzie rynku średniego formatu, który ledwo dycha - Franke & Heidecke zbankrutowało i właśnie przerwano dostawy i produkcję, wydaje mi się, że reszta również bardzo cienko przędzie i nie zdziwiłbym się, gdyby szlag też trafił nawet Hasla i Mamiyę, a w ślad za nimi producentów cyfrowych dup. Mniej popularne systemy DSLR również może czekać zagłada, a już takie fufu - które nawet nie produkuje własnych korpusów - może zniknąć lada dzień jak sen złoty.

Znajomy podesłał mi linka http://www.youtube.com/watch?v=qXDK5qa80WE (ja nie lubuję się w dołowaniu i oglądaniu takich rzeczy ale komunikat obejrzałem). Chyba nie będzie "sakramenckiego ożywienia gospodarczego" a tym samym następcy S5- bierzcie drodzy wahający się forumowicze szturm na ostatnie sztuki bo długo może nic nie być.;)

seler
12-06-2009, 09:51
Kupiłem miesiąc temu w imfoto bez problemu, przesyłka w dwa dni...

mathu
12-06-2009, 11:53
To naprawdę są tacy którzy wstrzymali się z zakupem S5 bo liczą że wyjdzie S6 za 3000 zł? :D :D :D :D :D

Art Erie
12-06-2009, 14:29
No może nie na S6 za 3k, ale chciałem dozbierać na dobre szkło; co by fufu nie leżało w szafie zaraz po zakupie :(

Dawid.G
12-06-2009, 19:44
A ja kupiłem S5 dwa miesiące temu. Używane (z przebiegiem 4100 :)), od kolegi z forum. Za 2k :D:D Stan idealny. Pamiętam że w tamtym czasie na allegro można było dostać nówki za chyba 2685-2799zł. W tydzień po moim kupnie na allegro było chyba z 5 ofert. Polowałem na używkę na allegro to praktycznie abstrakcja - nikt nie sprzedaje. Albo wystawia, a po chwili się wycofuje albo sprzeda poza allegro (miałem tak chyba ze 3 przypadki). Myślę że najlepsze co można zrobić to ogłosić się na forum tym i Fuji, że chcesz kupić. I czekać :P Co do S6 Pro to ponawiam linka, bo przeszedł bez echa:
http://nikonrumors.com/2009/03/29/nikon-related-newslinks-4.aspx

Fake czy nie fake? :>
(http://nikonrumors.com/2009/03/29/nikon-related-newslinks-4.aspx)

mathu
12-06-2009, 23:19
Pożyjemy, zobaczymy. Na DPR pojawiają się od czasu do czasu ploty że "ktoś coś słyszał od jakiegoś inżyniera" ale dopóki Fuji czegoś nie pokaże, niczego nie można być pewnym.

Ja natomiast czekam na kompakt zbliżony do LX3 (możliwie płaski, z szerokim kątem i rawami) z matrycą EXR. Niestety F200 to tylko zabawka, choć robi niezłe jpgi.

karolkepka.com
13-06-2009, 00:23
Byłoby bardzo źle z ich strony gdyby wypuszczali DX-a, no chyba ze FF z ich matrycą by musiał kosztować więcej od D3 to wtedy nie przekonałby do siebie fotografów (chociaż...?:))
narazie nie ma o czym gadac IMO

Dawid.G
13-06-2009, 00:53
A ja bym się właśnie z DX ucieszył. Narazie do myślenia o FF mam jeszcze ze dwa latka pewnie, nie mniej. W tym czasie mogłoby wyjść jakieś FF i zdążyć już możliwie potanieć ;) Dlaczego wszyscy oczekują że Fuji skoczy teraz do najwyższych segmentów? Niech się trzyma serii Dxxx to będzie ok. A oprócz tego niech wyjdzie coś z FF :D Takie moje pobożne życzenia..."święta naiwności" powiedziałaby moja polonistka z liceum :D chociaż kto wie...

mathu
13-06-2009, 01:53
Dlaczego wszyscy oczekują że Fuji skoczy teraz do najwyższych segmentów?

Bo Fuji ZAWSZE było w najwyższym segmencie? Jak wychodził S5 to Nikon nie miał jeszcze pełnej klatki 35mm. Widziałes jak wyglądał S3 Pro?

Dawid.G
13-06-2009, 02:33
Widziałem. Jak wchodził S5, to Nikon wprawdzie pełnej klatki nie miał, ale miał serię D2 (parę miesięcy później już D3). Tymczasem S5 było w segmencie D200. A po co Fuji ma wypuścić teraz aparat najwyższym segmencie? Po to żebyśmy nigdy go nie kupili? :) Łaskawie pominę już D3x ;) Ale choćby porównywalny do D3 sprzęt, zapewne będzie kosztował (tradycyjnie) nawet więcej niż D3. Czyli....dużo :P

bialogardzianin
13-06-2009, 08:44
Pytanie z innej beczki, o wyostrzanie zdjęć z S5 w Lr w pełnej rozdzielczości i 300DPI: kiedy wyostrzać- w trakcie obróbki RAFa w menu "Develop" (jakie parametry radius, itp.?) czy podczas eksportu, korzystając z ustawień "screen" lub "paper glossy", "matte"?
W kontekście tego co napisał forumowicz:

...Ja sobie poobrabiałem przykładowe JPGi z tej puchy i na pluginie wyostrzającym zabrakło mi skali, taką ma to rozpiętość/charakterystykę :) Ale wolę dwa razy wyostrzyć/zwiększyć kontrast bo mieć z czego niż tak jak z D80 dostawać jasne i ciemne kontrastowe plamy z którymi nic nie można zrobić.

Mi osobiście ostrzyło się łatwiej NEFy z D80 niż z RAFy z S5, może wynika to z tego, że w Nikonie jest ponad 10Mpix, mam zagwozdkę i lecze, że wesprzecie mnie bo inaczej gotowy efekt widzę u siebie na CRT a inaczej na LCD, w tym TV LCD. Idealnie byłoby wyostrzać pod kątem papieru ale nie wszyscy chcą i nie wszystkie zdjęcia wywołuje się na papier. Jak ostrzyć by było ostro i jednocześnie nie było artefaktów i innych niespodzianek? Czy można wyostrzać uniwersalnie RAFy aby było OK na papierze (np. 15x21) i na ekranie?

robin102
13-06-2009, 10:44
Jak ostrzyć by było ostro i jednocześnie nie było artefaktów i innych niespodzianek? Czy można wyostrzać uniwersalnie RAFy aby było OK na papierze (np. 15x21) i na ekranie?

Pliki z S5 jeśli proste wywołanie RAFa do jpg to robię na parametrach jak na obrazku z tym, że nie na sztywno. Podstawowe parametry na screenie ze spolszczonej wersji LR :)
Ostrzenie zależy od użytego szkła, światła, czy błysk, czy naturalne, no i tematu.
parametr wartość oscyluje u mnie od 40-60
parametr promień od 1,3-1,6
no ale ja lubię ostre, kontrastowe i kolorowe zdjęcia :)
Gdy użyjemy otwartego szkła np na f1,4 to należy zadbać o podniesienie kontrastu bo jak wiadomo ostrość to kontrast :) ;)
Przy zdjęciu z lampą gdy jej światło dominuje wiadomo z kolei, że zdjęcie będzie ostrzej rysowane i bardziej kontrastowo.
Poza tym format 15x21 to formatu odporny na wszystko, czy ostro czy nie ostro, czy metrowy FF, czy metrowy BF wszystko łyka i będzie cacy :) nawet koszmarny szum co to na monitorze zabija :)

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/ostrzenie.jpg)

mathu
13-06-2009, 13:20
Widziałem. Jak wchodził S5, to Nikon wprawdzie pełnej klatki nie miał, ale miał serię D2 (parę miesięcy później już D3). Tymczasem S5 było w segmencie D200.
S5 wypuszczono w body D200 ponieważ użytkownicy S3 skarżyli się na nieporęczność dużego body ze zintegrowanym gripem. S5 kosztował przecież więcej niż D200.

A po co Fuji ma wypuścić teraz aparat najwyższym segmencie? Po to żebyśmy nigdy go nie kupili? :)
Fuji nigdy nie robiło aparatów dla nas.

BugsBunny
13-06-2009, 13:30
S5 wypuszczono w body D200 ponieważ użytkownicy S3 skarżyli się na nieporęczność dużego body ze zintegrowanym gripem. S5 kosztował przecież więcej niż D200.
myślę że raczej koszmarnie powolny korpus bazowany na F80 zrobił się już tak antyczny, że konieczna była modernizacja, choćby ze względu na AF, LCD i iTTL
swoją drogą S3 jest bardzo poręczny, tyle że nosić ciężej

Fuji nigdy nie robiło aparatów dla nas.
to prawda, ale oprócz pasjonatów w Fuji muszą pracować też tacy którzy wiedzą, że na tym produkcie trzeba jakoś zarobić. Jeśli byłby kosmicznie drogi to musi być jakoś kosmicznie dobry. Jak mieliby coś wypuścić to raczej FX, nie bardzo wierzę w kolejny niepełnoklatkowy korpus, bo trend do fulfrejmów jest bardzo wyraźny.
Nie widziałbym też sensu wchodzenia w pudło jednocyfrowe - to nigdy nie będzie aparat reporterski, D700 jest wystarczająco solidny i podobny pod względem funkcji, a cena i tak byłaby bardzo wysoka.

emsolo
13-06-2009, 19:38
pół na pół

karolkepka.com
14-06-2009, 00:09
Mi się wydaje że kontrast to nie to samo co wyostrzanie. kontrast wywala część informacji o tonach pośrednich IMO. Kiedyś nie ostrzyłem i bawiłem się tylko kontrastem, ale teraz używam wyostrzania i to na końcu obróbki. Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale tak sobie to wypracowałem. Ktoś ma lepszy pomysł?
Ja pracuje w PS CS3.

robin102
14-06-2009, 10:37
Na tym forum i na wielu innych było dużo o wyostrzaniu. Chyba lepiej wyostrzać na etapie konwersji rawa do jpga. Ja tak robię i efekty mi odpowiadają, a porównywalem sobie z ostrzeniem na jpg. Końcowe ostrzenie, a i owszem, ale raczej po zmniejszeniu zdjecia np. pod www.

Art Erie
14-06-2009, 21:33
[...]Polowałem na używkę na allegro to praktycznie abstrakcja - nikt nie sprzedaje. Albo wystawia, a po chwili się wycofuje albo sprzeda poza allegro (miałem tak chyba ze 3 przypadki). Myślę że najlepsze co można zrobić to ogłosić się na forum tym i Fuji, że chcesz kupić. I czekać :P [..]]

Próbowałem na ebay, w USA, ale cena w licytacji już przekroczyła 3k, jest w Irlandii za 3400zł, parę groszy taniej był wczoraj we Włoszech...
Świat zwariował :(
Poczekam do września, jak nic nie upoluję, trzeba będzie pomysleć o D300...

EDIT

Właśnie kupiłem S5 w Niemczech za 629E ( 2800zł ). :) :) :)

Dawid.G
15-06-2009, 00:51
Właśnie kupiłem S5 w Niemczech za 629E ( 2800zł ). :) :) :)

Gratulujemy i witamy w zacnym gronie Fujifilmowców :twisted:

The Fly
15-06-2009, 07:34
Jeszcze z 2 miesiące temu można było kupić za 2600 nowy na allegro...

A ja kupiłem za 2400 ..................................... ale w maju 2008 :mrgreen:

Valush
15-06-2009, 13:32
Cena S5-tki rośnie z dwóch powodów:
- ogólny skok cenowy
- coraz trudniej dostać nówkę S5

mimo wszystko jeszcze tragicznych cen nie ma - poza marketowymi, gdzie jakieś magazynowe egzemplarze fruwają po 3800zl

robin102
15-06-2009, 13:55
Jeszcze z 2 miesiące temu można było kupić za 2600 nowy na allegro...:mrgreen:

Kupiłem jeden do szuflady :mrgreen: ale w brodę se pluje ;), że nie po 1999zł jak znajomy 3 sztuki :)

The Fly
15-06-2009, 15:00
Koło 2K też widywałem i aż mnie korciło żeby drugi wziąć, bo w końcu ten pierwszy kiedyś padnie, to byłby drugi :].

borowik23
15-06-2009, 15:30
no mnie 1900 uzywany kosztował plus troszke za naprawe AF :/ nie wiadomo co rąbnęło, coś sie porozłączało - i pewnie cały układ wymienili - bynajmniej, i tak mnie wyszło w sumie jakieś 2200 puszka z 16k klatek - i naprawdę, zakochałem się - jakoś o wiele mi bardziej te body pasuje od 40D którego uzywałem :)

The Fly
15-06-2009, 17:05
Bo w sumie jak się ma S5 to ciężko się w nim nie zakochać. Myślę że dopiero jakbym miał coś pokroju D700 to bym go używał (ale oczywiście nie zawsze, nie wyobrażam sobie krajobrazu na innej cyfrze niż S5).

hedgehog
15-06-2009, 17:35
Przyznam, że pięknie szumiące pliki z S5 ciągnięte na cz-b przy poprawnym naświetleniu zrywają mi beret i odbija mi się na wspomnienia o filmie (na którym robię jednocześnie). S5 to wspaniała puszka. 1600 i wyżej i jechane!

Dawid.G
15-06-2009, 17:38
Bo w sumie jak się ma S5 to ciężko się w nim nie zakochać. Myślę że dopiero jakbym miał coś pokroju D700 to bym go używał (ale oczywiście nie zawsze, nie wyobrażam sobie krajobrazu na innej cyfrze niż S5).

Z tego co widzę po wypowiedziach na forach, to takich jak Ty jest naprawdę sporo. Do krajobrazu, czy do innych tematów. I tu pojawia sie takie retoryczne pytanie :) Czy naprawdę nie opłacałoby się Fuji wypuścić nowego DSLR-a? Otóż jestem wręcz pewien że by się opłacało. Nie mówię nawet o body D700, bo to automatycznie mocno podbija koszty. Ale niechby coś na D300 w znośnej cenie. Im dłużej czytam o tym wszystkim, tym bardziej mnie nachodzi myśl żeby zorganizować jakąś ogólnoświatową internetową petycję do Fuji :) Zresztą - jak by dostali takich np. 100 tyś. kliknięć od potencjalnych klientów to myślę że samo to jest jakimś dowodem na popyt i potencjalną sprzedaż. Fuji - zlituj się... :D:D

borowik23
15-06-2009, 18:05
raczej ciężko by było z tą "znośną" ceną - chyba że byś powiedzmy, uważał za taką cenę powyżej 7 tys - S5 Pro na starcie było sporo droższe od D200 - Fuji w korpusie D300 i APS-C byłoby zapewne sporo droższe od D300 - ideałem byłoby wypuszczenie FF w puszcze D700 oraz APS-C w puszcze D300 - 2 puszki, w zależności od potrzeb - popyt byłby - bo ludzie którzy mają to kupić - kupili by to nawet jakby cena była ciut wysoka - sam skusiłbym się na takiego FF w cenie powiedzmy, do 12 tys - tylko z rozpiętością jeszcze o jakieś 2-3 eV większą niż S5 ^^ i powiedzmy, 10 MP ^^ ale to tylko gdybanie niestety - póki nie będzie jasne info, że nad czymś trwają prace - można sobie tylko tak niestety pogdybać :/

The Fly
15-06-2009, 18:32
Wydaje mi się ze problemem jest też matryca. Na FF mogliby dać 24Mpix - 2X12M. Ale na APS-C raczej cieżko jest już tyle zmieścić z reszta szumy by wylazły. A nowa puszka z 6Mpix to może odstraszyć wielu klientów. Dlatego D300 jest moim zdaniem nie realne.

D700 jak najbardziej. Ale z drugiej strony cena 10K odstraszałaby równie dobrze. Ja bym w życiu tyle nie wydał. Cały mój zestaw kosztuje tyle. Pozostają tylko prof...

tomitom
15-06-2009, 18:43
pełnoklatkowe fuji ostro by namieszało na rynku. Idealnie było by 2x po 10-12mpx

borowik23
15-06-2009, 19:22
no takiego samego zdania jestem - a co do ceny - Fuji z zasady robiło puszki dla profesjonalistów - kosztowały sporo, ale dawaly też pewne cechy niewystępujące w innych puszkach - i za to właśnie się płaci - Ci, którym jest to potrzebne, kupią ten aparat napewno - i tyle :)

carantoni
15-06-2009, 21:10
Jakim jestem szczęściarzem żem kupił to cudo :)
Wogóle przypadkiem było że s5tka weszła na moją listę potencjalnych zakupów.
I jakby to powiedzieć, na początku byłem rozczarowany. No bo mydło, no bo duże pliki, no bo inne bzdety.
Ale z każdym pstrykiem kocham ten sprzęt coraz bardziej. I wcześniejsze wady choć odczuwalne nadal to przeszkadzają coraz mniej.
Wystarczy właśnie poznać słabe a przede wszystkim mocne strony Fufu. A wtedy drżyjcie inne systemy ;)
I powiem że największą przewagę osiąga Fuji jak dla mnie w krajobrazie właśnie. Nienaganna i realistyczna kolorystyka no i ten zakrest tonalny.
Z makro bywa naprawdę różnie, bo chcąc wiele uratować matryca ostro zjeżdża z kontrastów. Ale olbrzymia przewaga wychodzi na etapie obróbki, nawet prostej.
Gdybym liczył tylko na fotki prosto z puszki to sam nie wiem.

baku127
15-06-2009, 23:03
Witam serdecznie.
Kiedyś na porannym spacerku strzeliłem taką fotkę http://picasaweb.google.pl/baku127/KozioEk#
JAk się powiększy na 100% widoczne są chyba szumy? Nie wiem co to jest.Wydaje mi się to troszeczkę dziwne bo to ISO 400 czyli dla Fuji to nic.Od czego to mogło powstać.Ja nie mam pojecia.
Liczę na Waszą pomoc.

Dawid.G
15-06-2009, 23:34
JAk się powiększy na 100% widoczne są chyba szumy?

Wstaw zdjęcie w oryginalnym rozmiarze, przy 1600×1232 px trudno zobaczyć wspomniane 100% i jakiekoliwek szumy.

baku127
15-06-2009, 23:40
Wiesz,gdybym mie maił z tym problemów to pewnie bym wstawił. :???:
Klikniesz na lupkę i wszystko widać.Najbardziej widoczne jest to na trawie.

karolkepka.com
16-06-2009, 00:10
na moje ślepe oko to nie szum, może to ta interpolacja na 12mpix?
ale na szum bym nie stawiał, codziennie widzę szum w swoim D80 więc wiem :)

Dawid.G
16-06-2009, 00:30
A faktycznie, nie zauważyłem lupki :] A no szum. Raz że w cieniu, dwa że najbardziej szum widać na powierzchniach jednolitych, a nieostrości pod takie podchodzą. Nie przejmuj się, przynajmniej szum masz w Fuji ładny ;) Chociaż ISO 400....hm...może matrycę miałeś nagrzaną? Miejscami to to zdjęcie wygląda jak na sawannie :D

mathu
16-06-2009, 00:41
Witam serdecznie.
Kiedyś na porannym spacerku strzeliłem taką fotkę http://picasaweb.google.pl/baku127/KozioEk#
JAk się powiększy na 100% widoczne są chyba szumy? Nie wiem co to jest.Wydaje mi się to troszeczkę dziwne bo to ISO 400 czyli dla Fuji to nic.Od czego to mogło powstać.Ja nie mam pojecia.
Widzisz i nie grzmisz...

Co ci się tam nie podoba?

Skończ oglądać piksele i rób zdjęcia.

Niektórzy naprawdę mają talent w wynajdywaniu sobie problemów :/

baku127
16-06-2009, 10:17
Problem jest taki,że te szumy są tu bardzo widoczne.Robiłem też na ISO800,ale fotki wygladaja zupelnie inaczej.
Czy te piksele ,czy też szumy moga być związane z ustawieniami aparatu.
Nie pamiętam ustawień...było chyba DR 400% i najwiekszy rozmiar zdjęć
"Niektórzy naprawdę mają talent w wynajdywaniu sobie problemów"-mathu ja nie robię sobie z tego problemu,nie jestem zwolennikiem podniecania się szumami,pytam tylko z ciekawośći.

hedgehog
16-06-2009, 10:21
Problem jest taki,że te szumy są tu bardzo widoczne.Robiłem też na ISO800,ale fotki wygladaja zupelnie inaczej. Czy te piksele ,czy też szumy moga być związane z ustawieniami aparatu.
Nie pamiętam ustawień...było chyba DR 400% i najwiekszy rozmiar zdjecia.

Ja nie wiem... Co jest nie tak w tej focie? Wyluzuj i rób więcej zdjęć :) Nawet, jeśli szumi, to niech sobie szumi... Ludziska marudzą, bo nie pamiętają już, jakie ziarno ma negatyw 3200 iso... Poza tym, co złego w paproszkach? Jeśli zdjęcia ma się obronić, to się obroni i tak. Nie chcesz szumu? Kup sobie analoga, wciśnij slajd do środka i się rozkoszuj :)

Ja się dawno przestałem przejmować. Teraz pcham foty na 3200 z radością w serduchu - i tak wszystkie lecą pod bw albo pokazywane są w sieci, więc komu to przeszkadza, że jest kasza? Po zmianie rozmiaru do 600px i tak nic nie widać :)

A cz-b drukowałem już z Fufu naprawdę duże i to z wysokich czułości - i wychodziło świetnie :)

baku127
16-06-2009, 10:25
Nie chcesz szumu? Kup sobie analoga, wciśnij slajd do środka i się rozkoszuj :)

Tak też właśnie robię:-D

hedgehog
16-06-2009, 10:32
Tak też właśnie robię:-D

Mnie się też zdarza :D

karolkepka.com
17-06-2009, 00:05
no, może to taki fufowski szum, jak wiadomo nawet na najbardziej neutralnym ustawieniu NR to i tak s5 odszumia.
a tak nawiasem, dołączyłem do grona posiadaczy S5, przesiadka z D80 to ogromny skok jakościowy. samo już komfortowe korzystanie z babylens i fisha samyanga sprawia że aparat jest dla mnie ideałem, a gdy jeszcze zacznę obrabiać rawy.... :)

Art Erie
17-06-2009, 08:46
Pojawiła się jedna sztuka na Allegro, przebieg 1000[?] klapnięć... Licytacja...

bialogardzianin
17-06-2009, 11:03
S5 leżący w szafie w zaplombowanym pudełku 2-3 lata- prawie jak dobre wino z apelacją!:) Możnaby odsprzedać cacuszko za niezłą sumkę! ;)

Dawid.G
17-06-2009, 17:21
Nie widzę na allegro S5-tki. Czyżby już sprzedana?

S5 leżący w szafie w zaplombowanym pudełku 2-3 lata- prawie jak dobre wino z apelacją!:) Możnaby odsprzedać cacuszko za niezłą sumkę! ;)

2-3 lata temu to S5 Pro kosztowało bodajże koło 7000zł. Także nie zarobiłbyś :) Chyba że mówisz o kupieniu teraz, a sprzedaniu za 2-3 lata. Z tym że wtedy to już może będzie na rynku następca....oby :) Za to na pewno opłacało się kupić pół roku temu po 2099zł z JapanFoto (zanim jeszcze działali uczciwie), a sprzedawać dzisiaj. 500zł na sztuce możnaby zarobić spokojnie, nawet sprzedając jako używany :)

Art Erie
17-06-2009, 17:46
Cyt. z aukcji Allegro: "2009-06-17 14:02:08 2009-06-17 11:27:05 st-anger0 (62) zostawiam sprzęt w domu przepraszam".

bialogardzianin
17-06-2009, 18:01
...Chyba że mówisz o kupieniu teraz, a sprzedaniu za 2-3 lata. Z tym że wtedy to już może będzie na rynku następca....oby :) ...

Myślałem o kupnie teraz bo po przeczytaniu wielu artykułów w necie czarno widzę wejście nowej puszki na rynek (w dobie kryzysu i ew. wojen wywołanych przez Koreę Pn lub Iran). Poza tym, niebawem będziemy mieli rok 2012 kiedy to w grudniu wszystko ma szlag trafić więc pytanie czy warto kisić S5 w szufladzie/ szafie?;) Może lepiej kupić te D3x na kredyt i szaleć?;)

tomitom
17-06-2009, 21:14
Myślałem o kupnie teraz bo po przeczytaniu wielu artykułów w necie czarno widzę wejście nowej puszki na rynek (w dobie kryzysu i ew. wojen wywołanych przez Koreę Pn lub Iran). Poza tym, niebawem będziemy mieli rok 2012 kiedy to w grudniu wszystko ma szlag trafić więc pytanie czy warto kisić S5 w szufladzie/ szafie?;) Może lepiej kupić te D3x na kredyt i szaleć?;)

Ale tak czy siak kredyt do tego czasu spłacać będziesz - najbardziej opłaca się opierniczyć nerę i rogówkę oka.
Ale wtedy jaki idiota brałby d3x zamiast ścianki cyfrowej do średniego?

!AGresT
17-06-2009, 21:58
Nie widzę na allegro S5-tki. Czyżby już sprzedana?

2-3 lata temu to S5 Pro kosztowało bodajże koło 7000zł. Także nie zarobiłbyś :) Chyba że mówisz o kupieniu teraz, a sprzedaniu za 2-3 lata. Z tym że wtedy to już może będzie na rynku następca....oby :) Za to na pewno opłacało się kupić pół roku temu po 2099zł z JapanFoto (zanim jeszcze działali uczciwie), a sprzedawać dzisiaj. 500zł na sztuce możnaby zarobić spokojnie, nawet sprzedając jako używany :)

Ja zapłaciłem 7200 :)

124miko
18-06-2009, 00:47
Ja zapłaciłem 7200 :)

Ja mam za 2600 PLN :) .

wojteh
18-06-2009, 09:13
mam D700 i to on się kurzy a nie moje S3 - kocham te obrazki które produkuje ... kto nie miał fujia nie wie o czym się mówi ....

Dawid.G
18-06-2009, 16:24
Ja zapłaciłem 7200 :)Ja mam za 2600 PLN :) .

A ja za 2000zł prawie nową używkę :) AGresT, ale chyba nie żałujesz? :>

slawson38
18-06-2009, 16:54
Mam małe pytanko.
Przeczytałem cały ten wątek i dużo tu jest o wyciąganiu szczegółów z jasnych partii obrazu przy użyciu różnych programów.
Mnie interesuję czy można to zrobić przy pomocy CS2 lub CS3 bez ściągania dodatkowych.
Mam S5 od niedawna i dopiero się go uczę.

Dawid.G
18-06-2009, 17:07
Tak, w Photoshopa wbudowany jest moduł Adobe Camera Raw. Z tego co wiem obsługuje oba rodzaje pikseli (S i R).
Tu jest wątek o sofcie do S5 Pro:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=102575

mathu
18-06-2009, 19:18
Tak, w Photoshopa wbudowany jest moduł Adobe Camera Raw. Z tego co wiem obsługuje oba rodzaje pikseli (S i R).

Stare wersje nie obsługiwały.

Slepy
18-06-2009, 22:18
od 3.7 obsługują - z tego co widze po obsłudze programu (3.7 to najwyzszy dla CS2)

karolkepka.com
19-06-2009, 00:15
ktoś z was słyszał o alternatywnym firmwarze do S5? Kiedyś w komentarzu do tego aparatu w sklepie internetowym ktoś napisał, że "aparat jest wolny, ale gdy się wgra alternatywny firmware potrafi przyśpieszyć". Pewnie jest to jakas pomyłka, ale warto zapytać.

mathu
19-06-2009, 00:20
Nie chodziło o firmware tylko o soft do rawów.

tomitom
22-06-2009, 17:58
Rawy wg mnie najszybciej wołać ACRem. A jak nie zależy nam na szybkości obróbki tylko na pełnej kontroli nad wołaniem to s7raw.
Korzystając z okazji mała próbka możliwości fuji i acra:

źródło (http://img20.imageshack.us/i/dscf0626org.jpg/)
źródło (http://img146.imageshack.us/i/dscf0626wyciag.jpg/)

Slepy
22-06-2009, 19:36
tomitom - i tak znajdzie sie fanatyk, który powie, ze rozpiętoś tonalna matryc Fuji, to trik marketingowy :)

Art Erie
22-06-2009, 19:53
Korzystając z okazji mała próbka możliwości fuji i acra:

źródło (http://img20.imageshack.us/i/dscf0626org.jpg/)
źródło (http://img146.imageshack.us/i/dscf0626wyciag.jpg/)

Szok !!!

Slepy
22-06-2009, 20:01
Szok !!!

Przyzwyczaisz sie ;), a robienie HDR'ów z jednego pliku stanie sie jedną z prostszych manipulacji foto, jakie poznałeś ;)

Albert44
22-06-2009, 20:20
Szok !!!

Fuji.. a nie szok :)

Art Erie
22-06-2009, 20:30
Fajny sprzęcik do mnie jedzie :)
Czy możecie koledzy zaproponowąć coś z softu do obróbki RAWów z fufu pod Linuksa?
Testowo odpaliłem sobie UFRaw, darmowy sofcik, ale mnie nie przekonuje :(
Widziałem Bibble Pro pod Linuksa, ale nie miałem okazji popracować tym programem. Póki co z RAWami nie miałem doczynienia, bo mój C8800 owszem produkuje takie pliki, ale zajmuje mu to duuuużo czasu :(

Albert44
22-06-2009, 20:35
Fajny sprzęcik do mnie jedzie :)
Czy możecie koledzy zaproponowąć coś z softu do obróbki RAWów z fufu pod Linuksa?
Testowo odpaliłem sobie UFRaw, darmowy sofcik, ale mnie nie przekonuje :(
Widziałem Bibble Pro pod Linuksa, ale nie miałem okazji popracować tym programem. Póki co z RAWami nie miałem doczynienia, bo mój C8800 owszem produkuje takie pliki, ale zajmuje mu to duuuużo czasu :(

Lightzone jest też pod linucha.. http://www.lightcrafts.com/linux/

Art Erie
22-06-2009, 20:38
Lightzone jest też pod linucha.. http://www.lightcrafts.com/linux/

To też widziałem, trochę dziwny interfejs :) Może jakiś mały ranking, w kategorii możliwości, łatwości obsługi, ineteresuje mnie możliwość pracy na wybranych obszarach zdjęcia...

The Fly
22-06-2009, 22:46
Jak się pomęczysz to PS'a CS'a też się da odpalić pod pingwinem :).

Art Erie
22-06-2009, 22:57
Jak się pomęczysz to PS'a CS'a też się da odpalić pod pingwinem :).

Pewnie tak, ale równie dobrze mogę sobie odpalić wirtualną maszynę i Windowsa w oknie...
Przyzwyczaiłem się jednak do Linuxa i jego wydajności. Liczę na kilka podpowiedzi, bo testując kolejne triale oprogramowania które do tej pory jest mi obce nie będzie mi łatwo ;)

Bielik
23-06-2009, 00:30
Raw Therapee+GIMP 2.6 (1. ma opcje bezpośredniego eksportu do 2.)

seler
23-06-2009, 09:20
Pewnie tak, ale równie dobrze mogę sobie odpalić wirtualną maszynę i Windowsa w oknie...
Przyzwyczaiłem się jednak do Linuxa i jego wydajności. Liczę na kilka podpowiedzi, bo testując kolejne triale oprogramowania które do tej pory jest mi obce nie będzie mi łatwo ;)

Używałem przez parę lat pod linuksem BibbleLite a teraz testuję Lightzone. O ile Bibble jest szybszy i bardziej intuicyjny, o tyle Lightzone ma takie możliwości że praktycznie gimpa nie muszę tykać. No i Bibble gubi się w odzysku przepaleń z S5 kompletnie, jakieś artefakty tworzy.
Zresztą w tym samym dziale jest mój wątek o tym, porównanie kilku programów które przetestowałem, najciekawsze wnioski na końcu :)

Art Erie
23-06-2009, 11:23
Raw Therapee+GIMP 2.6 (1. ma opcje bezpośredniego eksportu do 2.)

Tego nie znam, muszę zernąć ;)

Używałem przez parę lat pod linuksem BibbleLite a teraz testuję Lightzone. O ile Bibble jest szybszy i bardziej intuicyjny, o tyle Lightzone ma takie możliwości że praktycznie gimpa nie muszę tykać. No i Bibble gubi się w odzysku przepaleń z S5 kompletnie, jakieś artefakty tworzy.
Zresztą w tym samym dziale jest mój wątek o tym, porównanie kilku programów które przetestowałem, najciekawsze wnioski na końcu :)

Tak, czytałem Twoje posty i widziałem możliwości Lightzone. Pobrałem też triala, ale w tej chwili robię mały lift swoich komputerów ( nic nie ruszałem od 3 lat :) ) i przy okazji chcę sobie stworzyć środowisko do obróbki RAW-ów. Do tej pory były tylko jpg. z C8800, teraz gdy będzie S5 nadszedł czas na krok do przodu :)

mathu
23-06-2009, 13:00
RT ani UFraw nie obsługują poprawnie Fuji.

Art Erie
23-06-2009, 13:08
RT ani UFraw nie obsługują poprawnie Fuji.

Może to tłumaczy również fakt, że moje RAWy z C8800 wołane w UFRaw są nieostre?

mathu
23-06-2009, 18:21
Nie.

Dawid.G
23-06-2009, 22:52
Sorry za OT, ale co to jest C8800? :]

Art Erie
23-06-2009, 23:11
Sorry za OT, ale co to jest C8800? :]

Kompakt taki jak tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103871

bialogardzianin
24-06-2009, 21:44
Drodzy forumowicze- posiadacze S5, wspomóżcie proszę i podpowiedzcie jak poprawić zdjęcie z fufu, na którym mi strasznie zależy. Wierzyć mi się nie chce, żeby korpus wygenerował coś takiego! Nie widziałem u PM wcześniej żeby miała jakieś przebarwienie/ bliznę, itp na prezentowanym ramieniu. Wątek założyłem tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=104199

mathu
24-06-2009, 22:10
Pokaż rawa.

Jacek S
25-06-2009, 13:37
A czy Nikon Capture NX2 obsługuje RAWy z S5pro??

R
25-06-2009, 13:47
A czy Nikon Capture NX2 obsługuje RAWy z S5pro??

:shock:

Jacek S
25-06-2009, 14:28
:shock:

Chyba nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź na moje pytanie!

R
25-06-2009, 14:44
w takim razie wersja prostsza :) N I E O B S L U G U J E bo niby jak ma obslugiwac... fufu to fufu raf to nie nef. uprzedzajac pytanie - viewNX rowniez nie oglada rawow z fufu.

carantoni
27-06-2009, 14:54
Ciekawi mnie czy istnieją profile kolorystyczne s5 pro do Photoshopa. Najnowszy camera raw ma te profile wbudowane w siebie ale dotyczą one innych marek np. Nikona.
To znaczy że otwierając w ACR rawa z Nikona w zakładce camera calibration mamy szereg profili do wyboru np. landscape, portrait, vivid itp.
Natomiast wywołując rafa są tylko trzy profile: acr 4.4, acr 4.1 i adobe standard.

Czy słyszeliście o takich profilach pod Fuji. Nawet takich nie firmowych ale homemade?

Wiem że powiecie że taki profil można zrobić samemu na poczekaniu ale lenistwo nakazuje mi się najpierw wywiedzieć o łatwiejszych rozwiązaniach ;)

baku127
01-07-2009, 18:20
Mam wrazenie,ze moje fufu strzela niekiedy zawiechę.Wciskam guzik od migawki i ...nic
O co kaman?Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem?

Mikołaj
01-07-2009, 22:03
może masz ustawiony priorytet ustawienia ostrości?

tak sobie zgaduje...

karabud
01-07-2009, 23:22
Mi tez sie zdarzylo to ze 2 razy. Jakas wada oprogramowania....

robin102
02-07-2009, 12:47
Mam wrazenie,ze moje fufu strzela niekiedy zawiechę.Wciskam guzik od migawki i ...nic
O co kaman?Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem?
Przyczyną jest najprawdopodobniej karta CF. Miałem takie fochy 2 czy 3 razy w ważnych momentach. Teraz zapisuje na oryginalnym sandisku 8GB Extreme lll lub oryginalnym Pretecu 4GB i problem znikł :)

karolkepka.com
04-07-2009, 11:54
Wczoraj na openerze zobaczyłem stoisko Fujifilm jednak ograniczało się jedynie to zrobienia sobie zdjęcia przy perskuji i z gitarami. Pogadałem trochę z kolesiem ze stoiska na temat nowych lustrzanek. Stwierdził, że pogłoski które krążą są nieprawdziwe. Fuji nie planuje w najbliższym czasie (na jesieni) wypuszczać następcy S5 Pro, a koncentruje się na nowym typie aparatów/kompaktów z dwoma obiektywami do zdjęć 3d. Ma być do tego też specjalna ramka cyfrowa, wyświetlacz kompaktu tez ma od razu wyświetlać w 3d.

Oczywiście to jest tylko zdanie kogoś z Fuji Polska, na ile wiarygodne to się okaże.

karolkepka.com
04-07-2009, 12:07
http://www.fujifilm.pl/aplikacja/blog/

EXIF umowny ;)

Dawid.G
05-07-2009, 14:42
Do baku127: prawdopodobnie masz ustawiony 'usypiacz' po jakimś tam czasie :) Wtedy pierwsze wciśnięcie budzi Fuji,a dopiero przy drugim wyzwala migawkę.

karabud
05-07-2009, 14:44
Nie o tym mowa ja wiem o co mu chodzi i mozliwe ze to przez karte mam jedna gorsza i znia wlasnie ze 2 czy 3 razy zllapal zawieche i trzeba bylo go wylaczyc i wlaczyc i bylo ok juz potem.

The Fly
05-07-2009, 14:51
muszę przyznać że również zdarzyło mi się że fufu przestał reagować i musiałem go wyłączyć

mathu
05-07-2009, 17:12
Ja tak nie mam (SanDisk 4GB EXTREME III).

tomitom
05-07-2009, 17:17
Kiedyś i mnie się to przytrafiło na SanDisku 4GB EXtreme III - czytałem o tym problemie gdzieś w sieci na anglojęzycznym forum - wniosek :
TTTM

slawson38
05-07-2009, 17:33
Kiedyś też mi się przytrafiło, że aparat nie od razu reagował na spust migawki ale okazało się ,że lampa była ustawiona w trybie red. czerwonych.
Po zmianie działa normalnie.Mam kartę Kingston CF 4GB za 60 zł. Jedna z najtańszych na rynku.

karabud
05-07-2009, 22:25
Ta karta z fuji dziala dobrze. A moze ktos testowal:
http://allegro.pl/item671664484_cf_seagate_5gb_w_cenie_2gb_gw_fv_tan iosc.html
?

Dawid.G
05-07-2009, 23:17
Ta karta z fuji dziala dobrze. A moze ktos testowal:
http://allegro.pl/item671664484_cf_seagate_5gb_w_cenie_2gb_gw_fv_tan iosc.html
?

Jeśli Fuji takie wybredne to bym nie ryzykował. Z tanich to chyba Kingston Elite Pro warty uwagi, może jeszcze PQI. A osobiście polecam Transcenda, też jeszcze względnie niedrogi.

baku127
06-07-2009, 11:02
Ja tak nie mam (SanDisk 4GB EXTREME III).
Mam taką samą kartę.I jest to dziwne.A może fufu tak juz ma...Zobaczę czy problem będzie się pojawiał.Jesli spotka mnie to ponownie napiszę.
Ale dobrze,że nie jestem sam:mrgreen:.

mathu
06-07-2009, 11:05
Ale parat przywiesza się wam zupełnie, czy tylko na chwilę? Może po prostu jeszcze opróżnia bufor?

karabud
06-07-2009, 13:27
Nie chce migawka sie wyzwolic ot cale wieszanie ktore sie 2 czy 3x razy zdarzylo

baku127
06-07-2009, 16:47
mathu, a ty nie miałeś takiego przypadku z fufu.
Muszę porobić testy.Może masz rację z buforem.Robiłem fotki na weselu i wciskam migawkę -zero reakcji.Na początku myslałem że coś mam z obiektywem i auto fokus nie trybi.
Po kilku sekundach wszystko wraca do normy..
Temat zamykamy.Jak będzie się znowu pojawiał problem to odświeżymy.

mathu
06-07-2009, 17:34
mathu, a ty nie miałeś takiego przypadku z fufu.
Muszę porobić testy.Może masz rację z buforem.Robiłem fotki na weselu i wciskam migawkę -zero reakcji.Na początku myslałem że coś mam z obiektywem i auto fokus nie trybi.
Ooo, tak miałem. Czasem przy szybkim robieniu zdjęć coś takiego mi się dzieje (AF łapie ostrość ale przez moment nie można zrobić zdjęcia). Ale nigdy tak żebym musiał wyłączać aparat, a czytałem tu o czymś takim. Zawsze miałem wrażenie że po prostu aparat czyści pamięć w buforze.

mikkay
06-07-2009, 20:47
Robiłem fotki na weselu i wciskam migawkę -zero reakcji.Na początku myslałem że coś mam z obiektywem i auto fokus nie trybi.

U mnie podobnie, choć nie jestem pewien czy to bufor. Nie robiąc zdjęć przez chwilę występuje taka sytuacja. Czasami mam wrażenie, że to AF, ale te same szkła w tych samych warunkach (ciemno, szybkie ruchy) na D70s nie sprawiają problemu.

mathu
06-07-2009, 20:48
U mnie podobnie, choć nie jestem pewien czy to bufor. Nie robiąc zdjęć przez chwilę występuje taka sytuacja.

No jeśli nie robisz zdjęć przez chwilę to aparat sie usypia.

!AGresT
06-07-2009, 22:46
Wystarczy szybko nacisnąć spust dwa razy i już. O ile się nie mylę, można w menu ustawić czas, po jakim "zapada w drzemkę".
Zapełnienie bufora jest sygnalizowane w wizjerze, tak jak ilość wolnego w nim miejsca (po lekkim naciśnięciu spustu).

baku127
06-07-2009, 23:10
Ok.Panowie wielkie dzięki.Zamykamy dyskusję.

aneheli
09-07-2009, 16:01
Co do wyższości sandisków dla mnie sprawa dyskusyjna, kupiłem aparat z popsutą extreme III 4gb i z "dobrą" extreme II którą używam na zmianę z kingstonami elite pro 4gb, kingstony chodzą jak trzeba a sandisk często po wyjęciu z zewnętrznego czytnika kart i włożeniu w aparat zwiesza go :) znika z górnego wyświetlacza [-e-] i nie pojawia się liczba wolnych klatek tylko sam nawias, wkładam wyjmuje wkładam, wyciągam baterie i po jakimś czasie zaskakuje.
Problem z przywieszeniem zdarzył się i mi z 2 razy podczas robienia zdjęć nie miałem uśpionego i mam ustawiony aparat że robi fotkę nawet jak obraz nie wyostrzony, włączenie i wyłączenie pomogło, nie pamiętam na jakiej karcie tak się działo

The Fly
09-07-2009, 18:48
Bo masz pewnie podróbkę :twisted:.

aneheli
10-07-2009, 08:25
oryginałki, mam wersje box z dowodami zakupu ze eruro rtv :)

robin102
12-07-2009, 13:48
Eeee tam porządne sklepy wciskają kit szmuglowany. Moje doświadczenia z S5 wskazują, ze bezpieczny zapis i pracę zapewnia jedynie Sandisk z tym aparatem ewentualnie oryginalne i to bardzo oryginalne preteki. Kingstony wieszają moją piątkę.

yeee
12-07-2009, 18:14
Moje doświadczenia z S5 wskazują, ze bezpieczny zapis i pracę zapewnia jedynie Sandisk z tym aparatem ewentualnie oryginalne i to bardzo oryginalne preteki. Kingstony wieszają moją piątkę.

Trzy marki i trzy nieścisłości.
1.Sandisk tak, ale na rynku masa podróbek, no i nie "jedynie" - preferuję Lexar'a z serii Professional 233x i 300x - zero problemów, prędkość taka jaką podaje producent, mniej podróbek, minimalnie tańsze niż Sandisk, nie zawiodły mnie nigdy.

2. Pretec spisuje się też dobrze, niestety producent leci w kulki z klientami jeśli chodzi o parametry. 233x ma prędkość zapisu o wiele niższą niż sugeruje te "233x" - odczyt to może i 233x, ale zapis na poziomie 166x max. Podobnie 333x - wolniejsze niż odpowiedniki Sandiska i Lexar'a. Cena może i niższa, ale to jednorazowy wydatek, a ja wolę przy tym wolnym aparacie być kilka sekund do przodu niż stracić być może możliwość zrobienia dobrego ujęcia.

3. Używałem Kingstona 8GB 133x Elite pro - wolna, ale zero problemów

Dawid.G
14-07-2009, 15:54
A miał ktoś styczność z PQI? Jak w porównaniu do Kingstonów Elite Pro 133x? Po raz kolejny polecam Transcendy. Na Allegro po 57-64zł za 4GB (ja kupiłem na licytacji po 32zł :D), czyli podobnie do Kingstonów (od 52zł) i PQI (od 53,50zł). Chyba będę jeszcze dokupował i rozważam te trzy opcje. A tak z ciekawości - pochwalcie się ile macie pamięci do Fuji. Ja mam 3x4GB i pewnie dokupię jeszcze dwie-trzy takie karty. Robię zawsze RAW+Fine.

baku127
14-07-2009, 16:23
A tak z ciekawości - pochwalcie się ile macie pamięci do Fuji. Ja mam 3x4GB i pewnie dokupię jeszcze dwie-trzy takie karty. Robię zawsze RAW+Fine.
A jam mam Extreme III 4GB:-D

Albert44
14-07-2009, 16:36
I po jakiego grzyba dublujecie wątek (karty?) ? http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=96261

kruszyna
14-07-2009, 16:40
Panowie i Panie może wiecie gdzie jeszcze dostanę S5 w jakimś wysyłkowym sklepie? Może być w sumie import z UK albo Germany aby gwarancja była i nówka sztuka. Wie ktoś gdzie do dostania.

kurdt
14-07-2009, 16:54
Panowie i Panie może wiecie gdzie jeszcze dostanę S5 w jakimś wysyłkowym sklepie? Może być w sumie import z UK albo Germany aby gwarancja była i nówka sztuka. Wie ktoś gdzie do dostania.

kilka sklepów jeszcze chyba ma - pytanie za ile to chcesz kupić ;)

Jacek S
14-07-2009, 21:48
Właśnie! Trochę im się w d... z cenami poprzewracało!!!
A jeszcze nie tak dawno mieli w EuroRTVAGD po jakieś 2800 i to 30 rat bez kosztów, a człowiek durny się zastanawiał!!!

bialogardzianin
14-07-2009, 22:28
Ciekawe kiedy forumowicze będą pytać o d300 (trzyma cenę) tak jak teraz pytają o s5?;) Dziś na alle... widziałem jedną sztukę mało śmiganą (s3 też ktoś sprzedaje). Mam wrażenie (to za sprawą tego wątku i pochwał w nim zawartych), że s5 urósł do rangi bardzo pożądanego, wręcz kultowego aparatu. Wiele już aparatów w historii cyfrowej fotografii zachwycało użytkowników i chyba wszystkie z nich miały lepszych następców. Nie traćmy więc nadziei, skończy sie kryzys i fujifilm wypuści jakieś cacko- ot, takie przemyślenia...

kurdt
14-07-2009, 23:14
Z ceną to się śmieszne rzeczy dzieją - jak przy dobrym winie działa - im starsze tym droższe :) A na poważnie sprzedawcy poczuli zainteresowanie to hop i ceny są jakie są.

szulif
14-07-2009, 23:32

klik:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/fujifilm-finepix-s5-pro-body.html

z tym ze troche drogo ;-/ 3500 zl

tu masz taniej ale nie znam tego sklepu, wiec nie moge sie wypowiedziec co do pewnosci zakupu:
3150 zl

Jacek S
14-07-2009, 23:51
klik:

z tym ze troche drogo ;-/ 3500 zl

tu masz taniej ale nie znam tego sklepu, wiec nie moge sie wypowiedziec co do pewnosci zakupu:
3150 zl

Przecież tam pisze wyraźnie, że wysprzedany!!!
Tylko model sobie wisi na stronie, ale aparatu nie mają!

szulif
15-07-2009, 01:30
faktycznie. moje niedopatrzenie.

i zle wkleil mi sie link...

http://www.foto-bogutti.pl/product_info.php?products_id=2667

to ten sklep z s5 pro za 3150 zl.. no i wyglada na to ze jest dostepny

a w cenie z cyfrowe.pl mozna dostac jeszcze to body np w:
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id=573

bialogardzianin
15-07-2009, 08:45
Z ceną to się śmieszne rzeczy dzieją - jak przy dobrym winie działa - im starsze tym droższe :) A na poważnie sprzedawcy poczuli zainteresowanie to hop i ceny są jakie są.

A nie myślicie, że to nasza wina? Było tak nie gloryfikować aparatu online tylko narzekać ile wlezie, a wtajemniczeni wiedzieliby o co chodzi! ;)

kurdt
15-07-2009, 08:50
A nie myślicie, że to nasza wina? Było tak nie gloryfikować aparatu online tylko narzekać ile wlezie, a wtajemniczeni wiedzieliby o co chodzi! ;)

A myślisz, że nasze forum ma aż taką moc opiniotwórczą? ;)

kruszyna
15-07-2009, 08:51
Mam wrażenie (to za sprawą tego wątku i pochwał w nim zawartych), że s5 urósł do rangi bardzo pożądanego, wręcz kultowego aparatu. Wiele już aparatów w historii cyfrowej fotografii zachwycało użytkowników i chyba wszystkie z nich miały lepszych następców. Nie traćmy więc nadziei, skończy sie kryzys i fujifilm wypuści jakieś cacko- ot, takie przemyślenia...

Osobiście posiadam S5pro już od jakiegoś czasu i u mnie to wygląda na zasadzie dokupienia aparatu który mi wystarcza w 95% a potrzebuje jeszcze jedno body. O kolorkach nie wspomnę...
Dzięki dla wszystkich za info odnośnie gdzie można dostać. Fakt trochę drogo jest. Za 2800 do 2900 bym brał w ciemno a jak tak to wygląda to chyba można używkę d300 po dołożeniu wyrwać. A nawet widziałem chyba gdzieś że poszło d300 za 3500zł

Jacek S
15-07-2009, 09:02
No właśnie, a czy ktoś może miał zarówno S5pro jak i D300 i mógłby je jakoś dokładniej porównać pod względem obrazowania???
Domyślam się, że D300 będzie miało przewagę pod względem szumów na wysokich ISO, i chyba lepszą rozdzielczość, ale gdzie można upatrywać ewentualnej przewagi Fuji (domyślam się, że więcej można wyciągnąć ze świateł głównie).

Powiem szczerze, że przymierzam się do drugiej puszki, D300 zostaje, nie będę miał za dużo kasy, w grę wchodzi głównie D90, ale bardzo poważnie rozważam też S5pro, tylko ta dostępność teraz...
Za D90 przemawia obrazowanie jakie znam z D300 i możliwość obróbki RAWów w CNX2, który bardzo lubię. Za S5pro przemawia lepsza MZ ergonomia puszki i rozpiętość tonalna matrycy, ale nie podoba mi się bardzo, że musiałbym obrabiać RAWy w innym programie niż CNX, szybkość w tym przypadku nie ma znaczenia, bo do tego zostaje D300...

sahib
15-07-2009, 09:12
i zle wkleil mi sie link...

http://www.foto-bogutti.pl/product_info.php?products_id=2667

to ten sklep z s5 pro za 3150 zl.. no i wyglada na to ze jest dostepny

Kupowałem tam kilka miesięcy temu. Na początku trochę problemów było z odbiorem (sklep był akurat zamknięty w godzinach otwarcia ;) ), ale po szybkim telefonie do sprzedawcy wszystko się wyjaśniło, sprzedawca zaoferował dowóz aparatu i sprzęt odebrałem wręcz pod domem.

baku127
15-07-2009, 09:19
Właśnie! Trochę im się w d... z cenami poprzewracało!!!
A jeszcze nie tak dawno mieli w EuroRTVAGD po jakieś 2800 i to 30 rat bez kosztów, a człowiek durny się zastanawiał!!!
Tak zgadza się.Ja się wtedy zastanawiałem nad D80,ale na moje szczęscie nie mieli na stanie i kupiłem S5 za taką właśnie cene i 30x0.
Zostało mi jakieś 20rat:-D
Ale jestem zadowolony z wyboru.

bialogardzianin
15-07-2009, 09:35
A myślisz, że nasze forum ma aż taką moc opiniotwórczą? ;)

1. Gdybym handlował sprzętem foto to wolnych chwilach czytałbym to forum, konkurencyjne CB i wyciągał wnioski!
2. Jeśli kilka/ kilkanaście/ kilkadziesiąt osób dopytuje się o s5 w sklepach (wszyscy zainteresowani wiedzą, że to 6mpix puszka "na wyjściu") to czy nie dałoby to Tobie jako sprzedawcy do myślenia? ;)

bialogardzianin
15-07-2009, 09:46
No właśnie, a czy ktoś może miał zarówno S5pro jak i D300 i mógłby je jakoś dokładniej porównać pod względem obrazowania???
Domyślam się, że D300 będzie miało przewagę pod względem szumów na wysokich ISO, i chyba lepszą rozdzielczość, ale gdzie można upatrywać ewentualnej przewagi Fuji (domyślam się, że więcej można wyciągnąć ze świateł głównie).

Powiem szczerze, że przymierzam się do drugiej puszki, D300 zostaje, nie będę miał za dużo kasy, w grę wchodzi głównie D90, ale bardzo poważnie rozważam też S5pro, tylko ta dostępność teraz...
Za D90 przemawia obrazowanie jakie znam z D300 i możliwość obróbki RAWów w CNX2, który bardzo lubię. Za S5pro przemawia lepsza MZ ergonomia puszki i rozpiętość tonalna matrycy, ale nie podoba mi się bardzo, że musiałbym obrabiać RAWy w innym programie niż CNX, szybkość w tym przypadku nie ma znaczenia, bo do tego zostaje D300...

Może to nie najlepsze porównanie ale ja mam tandem s5/d80. Jak patrzę na obrazowanie d80 (w porównaniu z rzeczonym korpusem), szczególnie w kontekście fotografii ślubnej, to mnie krew zalewa!;) Poważnie- trzeba się nagimnastykować w sofcie do obróbki żeby zdjęcia wyszły tak samo/ podobnie. Teraz głównie używam s5, d80 jako rezerwowego, do szerokich planów i mniej klasycznych ujęć. Myślę o dokupieniu d300/d700 do reportażu bo s5, o czym już tu pisano, prędkością nie grzeszy- to świetne narzędzie do przygotowań, ceremonii i pleneru a do uwieczniania sypania ryżu/ grosików, puszczania gołębi i życzeń MZ ciut wolny. :)

The Fly
15-07-2009, 10:21
D300 zachowuje się dużo lepiej od S5Pro na wysokim ISO. Obrazki wypadają dużo większe. Z S5 jak się wyciśnie 12Mpix to jest widoczna strata jakości. Ja korzystam ciągle z 6 bo w moim przypadku nie potrzebuję więcej (drukuję tylko małe fotki) a kadrować jakoś specjalnie w PS nie muszę. No i wiadomo szybkość. D300 w tym porównaniu to reporterska zapierdalaczka. To z plusów D300. Z drugiej strony ogromny zakres totalny D300 (same zdjęcia od razu mają większą rozpiętość a dodatkowo suwaczki mają ogromny zapas - z białego nieba wyłaniają się piękne chmurki i z cieni można ładnie powyciągać). Automatyczny balans bieli spisuje się po prostu świetnie (w ogóle nie muszę zmieniać koloru na fotografiach ludzi, krajobrazy i roślinki wychodzą bajecznie).

Aha no i jeszcze ostrość zdjęć. D300 wywala bardzo ostre fotki a S5 za sprawą bardzo mocnego filtru na matrycy nigdy nie wywala ostrego obrazka. Dosłownie nigdy. Każde zdjęcie wyostrzam.

Jeszcze kilka rzeczy które zauważyłem.
- S5 lubi czasem nie doświetlać.
- potrafi wyjść morka (ale w zasadzie tylko na gęstych równoległych liniach - jakieś tapety itp.)

robin102
15-07-2009, 10:25

Sam sobie fachowo odpowiedziałeś na pytanie. Nic dodać nic ująć. Co najwyżej mogę jako user tych trzech aparatów (S5, D300, D700) dorzucić to, że faktura struktura obrazka z S5 jest znacząco inna od tej z matryc cemosowych. Te z S5 są trochę chropowate ;) coś jakby imitacja obrazka z kliszy, no i doprowadzić plik kolorystycznie z cemosów i z S5 tak żeby podobnie wyglądały to nie lada zawody zwląszcza przy większej ilości. Kolega Białogardzianin pomstuje ;) na różnicę w plikach miedzy S5 a D80, ale z cemosów (D300 D7000) kontra S5 to dopiero będzie jazda :) nieźle trzeba sie nadrapać aby to podobnie wyglądało. Dla tego ja S5 używam wyłącznie tam gdzie mam światło i gdzie mam zamknięty temat np. sesja w plenerze to w ogóle siedemsetki nie tykam bo bym tego nie połapał kolorystycznie.
Gdyby nie kolosalna różnica w cenie kupił bym D300 zamiast S5 choć ten bije wszystkie nikony w temacie AWB no i gumy się nawet w intensywnie uzywanych piątkach nie odklejają :)

kurdt
15-07-2009, 10:28
1. Gdybym handlował sprzętem foto to wolnych chwilach czytałbym to forum, konkurencyjne CB i wyciągał wnioski!
2. Jeśli kilka/ kilkanaście/ kilkadziesiąt osób dopytuje się o s5 w sklepach (wszyscy zainteresowani wiedzą, że to 6mpix puszka "na wyjściu") to czy nie dałoby to Tobie jako sprzedawcy do myślenia? ;)

Moje pytanie było raczej z przymrużeniem oka :)
Wiem jak działają mechanizmy rynkowe.

kruszyna
15-07-2009, 10:46
A ja jeszcze napiszę tak. Myślę że zgwałcę niektórym troszkę wyobrażenie co do matrycy z Fuji. Matryca jest pod kilkoma względami po prostu zła. Jedną z nich na pewno jest odtwarzanie a raczej jego brak szczegółów, kolorów w cieniach. Tam Fuji dostaje po tyłku i to z gwizdem. To co da się wyciągnąć z nikonowej matrycy to dla Fuji nawet nie do pomyślenia. Ci którzy mają niech zrobią prosty test. Proszę zrobić jakiś samochód w ostrym słońcu. Ustawienia: pomiar punktowy na najjaśniejsze miejsce do tego jakieś -0.7EV do -1.3EV. To samo matrycą z Nikona. Przejścia w Fuji sa takie że mamy treść potem kilka odcieni i od razu czerń:D W nikonie to wygląda bardziej subtelnie:) A i z samych cieni wyciagniemy przynajmniej jakąś treść. Wytłumaczyłem najbardziej jak tylko potrafiłem hehe. Proszę o nie zaczynanie żadnych walk, wojen, ze mną z kimkolwiek innym. To są moje i tylko moje odczucia które nie muszą się pokrywać z innymi:D Oczywistym jest przewaga w jasnościach ale to już każdy wie. Inna sprawa oczywiście jak poprawnie naświetlamy kadr. Ale jak przyjdzie się nam bawić z cieniami to marnie to wygląda. Zauważyłem to tez w studiu gdzie druga część twarzy jest ciemna z racji ustawień lamp. Jak było już o tym napisane to nie bijcie.

Jacek S
15-07-2009, 10:51
D300 zachowuje się dużo lepiej od S5Pro na wysokim ISO. Obrazki wypadają dużo większe. Z S5 jak się wyciśnie 12Mpix to jest widoczna strata jakości. Ja korzystam ciągle z 6 bo w moim przypadku nie potrzebuję więcej (drukuję tylko małe fotki) a kadrować jakoś specjalnie w PS nie muszę. No i wiadomo szybkość. D300 w tym porównaniu to reporterska zapierdalaczka. To z plusów D300. Z drugiej strony ogromny zakres totalny D300 (same zdjęcia od razu mają większą rozpiętość a dodatkowo suwaczki mają ogromny zapas - z białego nieba wyłaniają się piękne chmurki i z cieni można ładnie powyciągać). Automatyczny balans bieli spisuje się po prostu świetnie (w ogóle nie muszę zmieniać koloru na fotografiach ludzi, krajobrazy i roślinki wychodzą bajecznie).

Aha no i jeszcze ostrość zdjęć. D300 wywala bardzo ostre fotki a S5 za sprawą bardzo mocnego filtru na matrycy nigdy nie wywala ostrego obrazka. Dosłownie nigdy. Każde zdjęcie wyostrzam.

Jeszcze kilka rzeczy które zauważyłem.
- S5 lubi czasem nie doświetlać.
- potrafi wyjść morka (ale w zasadzie tylko na gęstych równoległych liniach - jakieś tapety itp.)

Sam sobie fachowo odpowiedziałeś na pytanie. Nic dodać nic ująć. Co najwyżej mogę jako user tych trzech aparatów (S5, D300, D700) dorzucić to, że faktura struktura obrazka z S5 jest znacząco inna od tej z matryc cemosowych. Te z S5 są trochę chropowate ;) coś jakby imitacja obrazka z kliszy, no i doprowadzić plik kolorystycznie z cemosów i z S5 tak żeby podobnie wyglądały to nie lada zawody zwląszcza przy większej ilości. Kolega Białogardzianin pomstuje ;) na różnicę w plikach miedzy S5 a D80, ale z cemosów (D300 D7000) kontra S5 to dopiero będzie jazda :) nieźle trzeba sie nadrapać aby to podobnie wyglądało. Dla tego ja S5 używam wyłącznie tam gdzie mam światło i gdzie mam zamknięty temat np. sesja w plenerze to w ogóle siedemsetki nie tykam bo bym tego nie połapał kolorystycznie.
Gdyby nie kolosalna różnica w cenie kupił bym D300 zamiast S5 choć ten bije wszystkie nikony w temacie AWB no i gumy się nawet w intensywnie uzywanych piątkach nie odklejają :)

Chodziło mi właśnie o porównanie S5pro do Nikonowskich CMOSów, do matryc CCD to wiadomo, że Fuji wypada nieco lepiej, zresztą było wiele porównań np. D200 z S5pro.
Nie wiem, czy dobrze odebrałem wasze wypowiedzi, ale wynika z nich, że D300 wypada wyraźnie lepiej od S5pro, więc D90 też powinno wypadać lepiej. Mówię tu tylko o obrazowaniu oczywiście?
Zapytam wprost co byście dziś wybrali jako dodatek do D300: S5pro, czy D90???

robin102
15-07-2009, 11:11
Jako "dodatek" czyli nie aparat zasadniczo często używany wybrał bym S5 bo taniej i ma kilka dynksów których nie ma D300, ale jak miałbym wybierać jako jedyny S5 czy D300 to zdecydowanie mimo całego mego uwielbienia do piąteczki wybrał bym jednak D300 choć kasa chyba dwa raz taka.
D300 ma po prostu więcej plusów dodatnich niż S5, a jeśli miałbym D300 to ze zwykłej ciekawości dokupił bym jednak za małe pieniądze S5 zamiast D90

kruszyna
15-07-2009, 11:15

Ja bym wybrał S5 ale czy to ma jakieś znaczenie. Musisz sobie sam do tego dojść i żadne teksty moim skromnym zdaniem nie dadzą stu procentowego poparcia twojej decyzji, co najwyżej pomogą. W praktyce się okaże że faktycznie obrabianie w dwóch programach czy innych plików/kolorów/itp jest czasochłonne/złe lub wręcz odwrotnie.
Lub że takie same/mocno podobne pliki z d300/d90 łatwiej wrzucić do jednego worka. Jeśli uprawia się fotografię różną nie sprecyzowaną na konkretne zadania to fajnie mieć odmienne body z innym obrazowanie itp w swojej torbie. Ja bym np chciał jeszcze mieć dodatkowo Canona do tego wszystkiego:)

SirC
15-07-2009, 11:22
Miałem szczęscie wyhaczyć nowe S5Pro za 2 5oo,oo PLNów, więc brałem w ciemno ;) ale to przed tzw. "kryzysem" było. Generlanie uważam to za bardzo dobry wybór, ale tak jak poprzednik napisał - trzeba podjąć tą decyzję samemu, przepatrzeć dobrze "za i przeciw". Generlanie, skoro już jest nikon to dlaczego nie skusić się na Fuji, które wniesie coś nowego...? Kolejny nikon będzie tym samym nikonem o lekko innych parametrach - oczywiście to tylko moja opinia...

mathu
15-07-2009, 11:38
A ja jeszcze napiszę tak. Myślę że zgwałcę niektórym troszkę wyobrażenie co do matrycy z Fuji. Matryca jest pod kilkoma względami po prostu zła. Jedną z nich na pewno jest odtwarzanie a raczej jego brak szczegółów, kolorów w cieniach. Tam Fuji dostaje po tyłku i to z gwizdem. To co da się wyciągnąć z nikonowej matrycy to dla Fuji nawet nie do pomyślenia. Ci którzy mają niech zrobią prosty test. Proszę zrobić jakiś samochód w ostrym słońcu. Ustawienia: pomiar punktowy na najjaśniejsze miejsce do tego jakieś -0.7EV do -1.3EV. To samo matrycą z Nikona. Przejścia w Fuji sa takie że mamy treść potem kilka odcieni i od razu czerń:D W nikonie to wygląda bardziej subtelnie:) A i z samych cieni wyciagniemy przynajmniej jakąś treść. Wytłumaczyłem najbardziej jak tylko potrafiłem hehe. Proszę o nie zaczynanie żadnych walk, wojen, ze mną z kimkolwiek innym. To są moje i tylko moje odczucia które nie muszą się pokrywać z innymi:D Oczywistym jest przewaga w jasnościach ale to już każdy wie. Inna sprawa oczywiście jak poprawnie naświetlamy kadr. Ale jak przyjdzie się nam bawić z cieniami to marnie to wygląda. Zauważyłem to tez w studiu gdzie druga część twarzy jest ciemna z racji ustawień lamp. Jak było już o tym napisane to nie bijcie.
To jest oczywiście prawda, bo ciężko pod względem szumu w cieniach konkurować nawet najlepszemu CCD z CMOS w D300 i D90. Po prostu trzeba naświetlać tak żeby nie trzeba było nic wyciągać z cieni. Fuji się postarało żeby było to możliwe.

The Fly
15-07-2009, 13:13
Jeżeli do pracy to D300. Jak dla Siebie to S5Pro :). Dlatego można powiedzieć że te puchy się świetnie uzupełniają.

I btw każdy inaczej rozumie słowo obrazowanie. Tak jak ja to rozumiem (wygląd wypluwanego obrazka) to S5Pro jest lepszy imo. Jednak jeżeli rozumie się to jako "jakość" zdjęcia czyli ostrość, szumy itp to zdecydowanie D300.

Jacek S
15-07-2009, 14:35
Dzięki za podpowiedzi, oczywiście wiem, że wyboru muszę dokonać sam.
W sumie wiem już, w którą stronę będę się (chyba) skłaniał. Dopowiem jeszcze, że lubię robić na stałkach i trochę dla wygody, chcę to drugie body, żeby za często szkła nie przepinać.

mathu
15-07-2009, 15:02
Nie widzę sensu w dokupieniu D90. Obrazowanie to samo co w D300, aparat niewiele mniejszy. Już znacznie lepiej brać nowego D5000, przynajmniej jest mały i ma odchylany LCD.

Jacek S
15-07-2009, 15:10
Nie no, bez przesady, różnice miedzy D90, a D5000 znam, i raczej są zdecydowanie na minus dal D5000, ekran odchylany nie jest mi potrzebny szczególnie, że jest mniejszy niż ten w D90 i D300, poza tym (o ile się nie mylę) D5000 to kastrat, bez śrubokręta, więc odpada używanie kilku moich obiektywów.
Nie porównuj obiektywów z całkiem innych półek, a wielkość nie ma dla mnie kompletnie znaczenia, wręcz przeciwnie, nie lubię zbyt małych aparatów, D90 jest już nieco za drobny, wolałbym mieć 2 D300, ale finanse...

mathu
15-07-2009, 15:24
D90 lub jego następcę kupisz zawsze. S5 już za pół roku nigdzie nie będzie :>