Zobacz pełną wersję : FUJI S5Pro
To jest jakiś argument!:)
kruszyna
15-07-2009, 15:30
D90 jest już nieco za drobny, wolałbym mieć 2 D300, ale finanse...
No to masz już rozwikłane. S5 większy od D90:) No i guzikologia przemawia za S5 nawet jeśli ma inne menu. Powyciągane w przyciskach wszystko to co w d300 chyba. Z tego co pamiętam brakuje troszkę tego w d90. Dla mnie istotny jest przełącznik pomiaru światła plus kilka pierdoł lepiej rozmieszczonych. Jak bym kiedyś miał do wyboru d80 i d200 to bym patrząc tylko na guzikologię brał dziś zdecydowanie d200. I to tylko pod tym względem zapłacił bym więcej. Kwestia późniejszej obsługi może przyprawić o ból głowy lub tez i nie ale to znowu twoje spostrzeżenia są tu najważniejsze. Ja bym poszedł do sklepu do znajomego i wziął w łapę tego d90 i S5 wybór był by prostszy:) ...tak myślę.
Z tym S5 to lekki problem jest bo w sklepach to za bardzo już go nie ma, a i niewielu znajomych go ma, a tu blisko to nikogo nie znam, ale już kiedyś miałem go w rękach.
Ja też miałem taki dylemat i uznałem że lepiej kupić S5 i potem dokupić D90 niż kupić D90 i nie dokupić S5 :D
kruszyna
15-07-2009, 17:44
Z tym S5 to lekki problem jest bo w sklepach to za bardzo już go nie ma, a i niewielu znajomych go ma, a tu blisko to nikogo nie znam, ale już kiedyś miałem go w rękach.
Powiem tak a raczej napisze. Szukam sobie kolejnego S5 w ludzkiej cenie i słabo. Jak więc się zdecydujesz na taki zakup to daj znać może jak razem to nie raźniej ale zawsze może być taniej. Ja za 2900 nówkę od ręki biorę ale słabo chyba szukam. Tam gdzie w sklepach dobre ceny to nie odpisują. Tam gdzie wysoka to z racji ceny bliskiej d300 chyba nietrafiony wybór:) A może nawet i za więcej bym wziął zależy jaki sprzedawca chyba sam nie wiem... Swego kupiłem chyba za 2290zł i za używkę po prostu więcej nie dam w dobrym stanie.
OK. Jak coś dam znać, ale na razie jestem na etapie zbierania kasy jeszcze. Co do ceny to jest raczej w granicach D90, lub nieco wyżej, ale co z tego jak i tak nie ma sprzętu. S5 to ok 3500, drogo 4000, a D300 poniżej 5000 nowego się nie dostanie raczej, przynajmniej z oficjalnej dystrybucji.
Jak tak dalej pójdzie to pewnie cwani sprzedawcy przytrzymają kilka S5Pro a potem przebiją ceną D700 :]. Jakiś sfrustrowany chętny się pewnie znajdzie...
kruszyna
15-07-2009, 21:45
Mnie najbardziej boli że naprawdę dużo ludzi myśli sobie że jak się wyżali na forum i na koniec padnie stwierdzenie ze "i tak nic z cenami nie zrobimy bo i tak trzeba będzie kupić" lub coś w ten deseń, to wszystko jest jak jest. Otóż mam inne zdanie i teorię. My jako forumowicze forum nikona jesteśmy jak by to nazwać sondą bez konieczności bezpośredniego kontaktu. Myślę że nikon polska a po przez nich cały główny marketing nikon Europa wyciągają wnioski co do cen. Jasne że podyktowane jest to innymi tez czynnikami ale my jesteśmy darmowym źródłem wiedzy. Po podwyżce obserwują tylko wątki i patrzą co się dzieje na magazynach. Nie ma lepszej już możliwości badania rynku. Przecież to tacy sami ludzie jak my. A wielu jest normalnie zarejestrowanych i wypowiadających się na forum. A ludzie od Canona tak samo przeglądają od deski do deski i patrzą jak zabić ćwieka. To jest podyktowane wiadomo czym. Tylko szkoda że właściciel nikona i canona to ten sam właściciel lub współpracują ze sobą na najlepszej stopie ale takie herezje głosiłem w jakimś innym wątku:) To tylko moja teoria i niech tak pozostanie..
Sorka za OT ale czasami mam przebłyski spiskowe i takie tam hehe
Normalnie kruszyna dowaliłeś jak Mell Gibson w tej chwili :D!
Photoartbox
16-07-2009, 07:35
Chyba musimy sobie czapeczki z folii aluminiowej zrobic ;) :-D
d300 poniżej 5000 nowego się nie dostanie raczej, przynajmniej z oficjalnej dystrybucji.
Fotojoker 4999 ;)
karolkepka.com
16-07-2009, 20:05
Gdybym miał wybierać pomiędzy D90 a S5 zdecydowanie wybrałbym S5, aczkolwiek nie miałem w łapach D90 tylko D80 oraz nie używałem D300, ale gdy zmieniłem D80 na S5 jako główne body to się dopiero zaczęło normalne fotografowanie, wszystko na przyciskach na zewnątrz, normalna wielkość (niepotrzebnie od razu kupiłem gripa) i ogólny profesjonalizm sprawia, że każdemu będę odradzał dwucyfrowe body nikona. Ponadto w D90 nie użyje się obiektywów manualnych.
Jak dla mnie wybór jest prosty.
A jeśli chodzi o obecną politykę cenową to mam gdzieś D700 i wyższe. Stwierdziłem, że nie ma sensu wydawać 6k czy 9k zł za to aby móc robić kilka stopni ISO wyżej. Koleżanka kupiła S5 Pro 2 lata temu za coś koło 7,5. To jest ewidentny dowód jak sztucznie kształtuje się ceny, no bo przecież nikt nie może zarzucić S5 Pro tak wielkiej utraty funkcjonalności, żeby nagle spadło do 1/3 wartości.
Fotograficy liczą się z wysokimi cenami bo chyba ich praca pozwala na zwrot kosztów, a koncerny wydają się być tego świadome, no bo jak można wytłumaczyć takiego samyanga 85 1.4 który za 1/10 wartości swojego bliźniaka z katalogu Canona oferuje podobną jakość, przy mniejszym winietowaniu? :)
Ja mam S5 i póki co nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba, kiedyś robiłem zenitem TTL i też byłem zadowolony bo robiłem zdjęcia, a nie ślęczałem nad tabelkami z parametrami :)
Miałem D090 w rękach po półrocznym użytkowaniu S5 i wydawał mi się malutki, brak pomocnych przycisków do nastaw po prostu dyskwalifikuje go, jak coś zamiennego do s5 to tylko d200, d300, d700 oczywiście jak kogoś stać to d3 np :)
bialogardzianin
23-07-2009, 11:08
Dziś w newsletterze Fotopolis kilka informacji o nowych kompaktach Fujifilm- o lustrzance ani widu ani słychu :(
Na optycznych też jest news. No szkoda, że nie ma czegoś ciekawszego oprócz kompaktów... albo chociaż kompaktu z matrycą aps-c :D
karolkepka.com
24-07-2009, 08:44
nie wiem za ile ale będzie lustro od fuji -pytanie czy znowu drogo i nikonowo czy taniej, dłuższe przygotowania i całkowicie własne body.
Dj_Direct
24-07-2009, 09:56
tak czy inaczej S5 ostatnimczasem strasznie zyskalo na popularnosci i w krotkim czasie sie wysprzedalo z rynku, czego potwierdzeniem moze byc ich brak np. na alledrogo.pl gdzie jesli sie trafi to aktualnie juz w zawrotnej cenie.... vide - http://www.allegro.pl/item696126671_fuji_s5_pro_wroclaw_s5pro_5499_zl.ht ml
Koniec swiata. Jak to dobrze bylo kupic za ponad 2x mniej :)
No piękna cena. Tylko czekać aż dojdzie do ceny D3 :-D
W Fotoit jest wystawiony za 4 tysie: http://fotoit.pl/index.php?site=wyswietlanie&what=kat&id_kat=128
Ciekawe, czy też będą tak schodzić, jak wtedy kiedy były po 3 tysie.
Wydaje mi się (myślenie życzeniowe ? ) że realna cena za tę puszkę to 3 - 3,5 kPLN ale zobaczymy.
Jeszcze mam nadzieję ...
Fuji jest wyjątkową a do tego jedyną taka konstrukcją na rynku. Dlatego śmiem twierdzić, że cena oscylująca na poziomie d300 a nawet d700 byłaby w pełni wytłumaczalna. Przecież docelowo to nie miał być aparat dla "Kowalskiego" ale dla zawodowca / zaawansowanego fotografa który bierze taką puchę by zapchać pewną lukę w ograniczeniach swojego sprzętu.
Fotografując najpierw na 5d potem na d3/300 przeżyłem cholernie wielki szok - nie spodziewając się takiej jakości fot - ten aparat robi zdjęcia! Ma kilka dobrych lat ale wcale nie odbiega od konkurencji...mało tego używając ISO1000 nie zaobserwowałem szumów - odbitki 15x21 a nawet 20x30 i zero ziarna do tego zachowane detale. Mało tego to interpolowane 12mpx to nie jest jakaś ściema czy chwyt marketingowy - zdjęcia po takim zabiegu wyglądają rewelacyjnie dobrze (ale rzadko kiedy potrzebuję aż 12mpx, najczęściej jest to 5-10max)
tak czy inaczej S5 ostatnimczasem strasznie zyskalo na popularnosci i w krotkim czasie sie wysprzedalo z rynku, czego potwierdzeniem moze byc ich brak np. na alledrogo.pl gdzie jesli sie trafi to aktualnie juz w zawrotnej cenie.... vide - http://www.allegro.pl/item696126671_fuji_s5_pro_wroclaw_s5pro_5499_zl.ht ml
Koniec swiata. Jak to dobrze bylo kupic za ponad 2x mniej :)
Wg tego sprzedawcy "to cena minimalna za ostatni model w naszym kraju".
Nowy z przebiegiem 900 zdjec hahaha
a pamietam jak kazdy tutaj psioczyl na refrubished ktore ma 0 przebieg i zuzycie :D:D
a no i zapomnialem tak wogole ze wiele osob pisalo poematy na temat wyzszosci d80 czy d200 nad s5 ;)
jak wiadomo takie dywagacje nie maja sensu i jest ich coraz mniej ostatnio mam takie wrazenie i dobrze
A i mam pytanie do was nie wiem czy bylo poruszane. Jakie kolory sie wam w fuji podobaja?
Jak dla mnie niebieski/zwlaszcza w ciemnych nasyconych odcieniach oraz zielony jest fenomenalny w tym aparacie. W nikonach za to lubie magenta/karmazyn i wszelkie czerwono-fioloteowe. A dla was?
Dokładnie niebieski i zielony są super a już najbardziej cieszy mnie odwzorowanie koloru skóry.
Dokładnie niebieski i zielony są super
mam fuji "od zawsze" i kolorki mi bardzo odpowiadają, ale pamiętam jak ktoś kiedyś (nie przypomnę sobie kto) stwierdził, że zielony w fuji jest "budyniowy":-) (cokolwiek to porównanie oznacza) - oczywiście w złym tego słowa znaczeniu
dziwne macie te aku ^^)
ja swoja s5'ką daje rade na jednym gdzies okolo 400-500 zdjec
z podpieta lampa sb600 i do wyboru albo tamim albo sigma
dodatkowo, bez roznicy czy jest to firmowy aku czy tez Np-150 (3900)
jeszcze nigdy mi sie nie trafilo ze po 300 zdjeciach musialem aku przepinac
moze to wina ogladania kazdego zrobionego zdjecia na wyswietlaczu? :P
a kolorki - bajka... to co mnie urzekło w Fuji... najpierw w s5700 a później s5 wgniotło mnie na dłuższą chwilę w fotel :D
naprawdę, te aparat ROBI zdjęcia takie, że... mmm :)
bialogardzianin
28-07-2009, 12:40
... moze to wina ogladania kazdego zrobionego zdjecia na wyswietlaczu? :P
Oczywiście, dlatego zmniejszając jasność LCD do minimum można zrobić 10 zdjęć więcej ;)
Oczywiście, dlatego zmniejszając jasność LCD do minimum można zrobić 10 zdjęć więcej ;)
ciekawe czy obniżenie jakości zdjęć do minimum da nam kolejne 10 więcej?? ^^)
bialogardzianin
28-07-2009, 13:15
Dokładnie niebieski i zielony są super a już najbardziej cieszy mnie odwzorowanie koloru skóry.
Waszym zdaniem, po latach używania i tysiącach wykonanych zdjęć- który tryb F1, F1a, F1b oraz F1c najlepszy dla skóry?
Waszym zdaniem, po latach używania i tysiącach wykonanych zdjęć- który tryb F1, F1a, F1b oraz F1c najlepszy dla skóry?
Mi doswiadczenia brakuje, aczkolwiek uwazam ze najlepszy jest tryb raw ;) Nie zawracam sobie glowy tymi trybami a moze ktos je uzywa?
bialogardzianin
28-07-2009, 13:33
Ja też fotografuję w RAFach lecz jeśli te tryby na serio pomagają (stąd moje pytanie) to czemu nie wykonać portretu w RAF z tym trybem (nie jestem pewien czy w RAFach też to działa) i potem lekko obrobić?... Fajne fotki zobaczyłem tutaj (http://media.netpr.pl/pr/74518/fujifilm-finepix-s5-pro-idealny-do-fotografowania-ludzitutaj) - ISO 3200!!! To potwierdza słuszną tezę, że dobrze naświetlone zdjęcie s5 nie będzie kłuć szumem nawet w tej wartości ISO (to dla tych co się jeszcze wahają czy kupić korpus)- i po co szarpać się na D700? ;)
ja swoja s5'ką daje rade na jednym gdzies okolo 400-500 zdjec
z podpieta lampa sb600 i do wyboru albo tamim albo sigma
Ale w jakim trybie? RAW+FINE?
fotomarek_k
28-07-2009, 14:44
Tryb F1 w pomieszczeniach, przy lampie itd. robię...I ten tryb najczęściej, bo używając równolegle s3 najłatwiej mi potem fotografie "ujednolicić" :-) Tryb F1b w plenerze często-faktycznie niewiele wtedy jest do poprawiania w zakresie kolorów. Pozostałych (poza F2, który przy krajobrazach "robi" za slajd) nie wykorzystuję-to co dają bez problemu można uzyskać z jpga w F1 akcją PSa.
Tryb raf u mnie tylko wtedy, gdy b.wysokie, ekstremalne kontrasty, duże powiększenia (nie o a4 piszę :-) ) i do poważniejszych zadań.
ps. Z jpg najlepszej jakości wycinek, na wydruku z Epsona, format 60x40 bez zarzutu, więc męczenie rawa mija się z celem :-)
Aktualny skok ceny za S5 Pro to przegięcie, które nie ma realnego związku z kursami walut.
fotomarek_k
28-07-2009, 19:37
Wcześniejsza cena ok.2 tys. pln-moim zdaniem- też :)
Jeśli na świecie podobne zainteresowanie fudżikiem się pojawi, to i pojawi się nadzieja na następcę- niech się nawet nazywa lumix, sony czy 700s :-))
Od jakiegoś czasu planowałem przesiadkę z F80 na cyfrowe body. Miał to być S5 Pro (ewentualnie D300). W obecnej sytuacji planuję zmianę systemu na tańszy. Największą zaletą tego "kryzysu" to to, że może uda mi się w miarę korzystnie sprzedać szkła Nikona.
Aktualny skok ceny za S5 Pro to przegięcie, które nie ma realnego związku z kursami walut.
Oczywiście że nie ma, zadziałało standardowe prawo rynku w postaci wzrostu ceny przy popycie znacznie przewyższającym podaż.
Ale w jakim trybie? RAW+FINE?
np. samo RAF lub samo FINE
bardzo rzadko robię RAF+Fine
cenowo to rzeczywiście przegięcie... ja za swojego fu-dźika dałem 2 499 PLNów... a teraz w tym samym sklepie 3 699 :/ masakra...
Buhahahahaha, używany S5 Pro za 3499zł http://www.allegro.pl/item701793538_fuji_s5_pro_stan_idealny_gwarancja.h tml ...
skot nie chcesz to nie kupuj heheh, kup z Ceneo, lub innego sprzedawcy na pewno ma go na stanie.
bialogardzianin
31-07-2009, 08:39
Buhahahahaha, używany S5 Pro za 3499zł ...
MZ, aparat już nie produkowany ale nowy (na wyściu) jest wart tyle ile za niego ktoś da. Jeśli ma, dajmy na to, być narzędziem pracy- szybko się zwróci.
bialogardzianin
31-07-2009, 08:41
Oczywiście że nie ma, zadziałało standardowe prawo rynku w postaci wzrostu ceny przy popycie znacznie przewyższającym podaż.
Mówiłem- było nie chwalić korpusu na forum!;)
Dlaczego taka cena? Ten aparat się spokojnie za tyle sprzeda. Jakis czas temu pojawił się na al.. inny fuji stan licznika 10000 za 3,8 tys zl.zadzwoniłem 5 minut po tym jak się pojawiła oferta, facet powiedział ze jestem 3 w kolejce. za 5 następnych minut było już sprzedane.Sorry za OT.Pozdr
Dlaczego taka cena? Ten aparat się spokojnie za tyle sprzeda. Jakis czas temu pojawił się na al.. inny fuji stan licznika 10000 za 3,8 tys zl.zadzwoniłem 5 minut po tym jak się pojawiła oferta, facet powiedział ze jestem 3 w kolejce. za 5 następnych minut było już sprzedane.Sorry za OT.Pozdr
To widzę, że konkretnie to wygląda ;) ciekawe czy teraz z taką ceną ktoś by się na fuji połasił.
mishieck
31-07-2009, 11:51
Jakis czas temu pojawił się na al.. inny fuji stan licznika 10000 za 3,8 tys zl.zadzwoniłem 5 minut po tym jak się pojawiła oferta, facet powiedział ze jestem 3 w kolejce. za 5 następnych minut było już sprzedane.Sorry za OT.Pozdr
Przejrzałem zakończone oferty i nic takiego nie znalazłem. Za 3200 a i owszem poszedł, ale nie za 3800. Tak się rodzą "urban legends"...
Proszę czytać ze zrozumieniem,- wyraźnie napisałem jakiś czas temu. To nie "urban legends" to życie dyktuje warunki.
mishieck
31-07-2009, 13:21
To w takim razie doprecyzuj swoją wypowiedź. Jeśli "jakiś czas temu" to np. 2 lata temu - to 3800 było okazją taką, jak obecnie powiedzmy 2000 zł (przyjmując, że s5pro długo kosztowało ok. 5000 zł).
Ale koniec OT ;D
Michał Jędrak
01-08-2009, 20:42
No i mam zagwozdkę przez to wszystko. Mam S5 z niskim przebiegiem, gdyż cały czas używam D3 i tak sobie myślałem o sprzedaży za jakieś niecałe 2000zł a tu nagle patrzę i nówki za ponad 5000 a używki od 3000 wzwyż... Z jednej strony chcę sprzedać, bo wkurzają mnie takie rzeczy jak AF z D200, brak pełnej klatki, ale z drugiej strony ładne są z niego zdjęcia, nawet jeśli wykorzystuję go do zabawy raz w miesiącu a nie do pracy...
Dziwny jest ten świat... Pierwszy raz widzę, aby urządzenie z rynku elektronicznego zwiększało wartość - i to dwukrotnie.
mam podobnie, przyzwyczaiłem się do D700, a od pewnych rzeczy nie ma odwrotu,
ale Fudżik kilka razy już mnie zaskoczył, np. na spacery w słoneczny dzień jest świetny -
na liczniku 400 klapnięć i trochę szkoda, a tu nowy 70-200 się śni, albo jakiś 200/2 :)
- to przez ten upał ...
Witam mam pytanko odnosnie tej wspaniałej puchy
czy posiada menu pl i czy da się jeszcze kupic nowe za rozsądną cenę ?
Art Erie
02-08-2009, 19:40
Właśnie trwa licytacja, ciekawe...
http://www.allegro.pl/item703616193_fuji_s5_pro_okazja_bcm_gw_gratis.htm l
Dla tych co chcą kupić doradzę by zadzwonili i umówili sie na np kupno przed końcem aukcji bo "cosik" mi się zdaje ze cena ostro wywinduje do góry :mrgreen:
Art Erie
02-08-2009, 20:24
Dla tych co chcą kupić doradzę by zadzwonili i umówili sie na np kupno przed końcem aukcji bo "cosik" mi się zdaje ze cena ostro wywinduje do góry :mrgreen:
Jeśli aukcja jakimś cudem zakończy się "normalnie" wyznaczy poziom cen S5 i pewnie pojawi się kilka ofert "Kup Teraz" na podobnym pułapie cenowym ;)
kurcze czemu te puchy poszły tak w górę piszę o nowych oczywiscie a morze s 6 w drodze?
kurcze czemu te puchy poszły tak w górę piszę o nowych oczywiscie a morze s 6 w drodze?
Poszły w górę bo nie ma S6 w drodze.
Ja rozumiem kontener, ew. statek. Ale żeby całe morze? Oj, coś tani będzie ten S6 :-D
S6 nie ma i nigdy nie bedzie :)
a ceny ksztaltuje rynek...
gregoire7
03-08-2009, 12:28
Właśnie trwa licytacja, ciekawe...
http://www.allegro.pl/item703616193_fuji_s5_pro_okazja_bcm_gw_gratis.htm l
grunt to się nie napalać i nie przepłacać..
wielu snajperow czeka pewnie do ostatnich sekund trwania aukcji :)
Trwala, zakonczona przed czasem. Napewno aparat sie uszkodzil a nie sprzedawca dogadal....:D
heeeeehhe a nie mówiłem :mrgreen:
slawson38
03-08-2009, 14:40
Tu jest następna ,,okazja'' :)
http://www.allegro.pl/item702035357_fuji_s5_pro_tamron_17_50_2_8_kingsto n_2gb.html
Ta cena to jak z modelu Peavey dla Eddie Van Halen`a ;)
Cos mi się zdaje ten aparat był już kiedyś na all... za mniejsze pieniądze , wtedy aukcja zakończyła się przed czasem.
Spokojnie. Za pół roku $ będzie po 2 pln.
Tu jest następna ,,okazja'' :)
http://www.allegro.pl/item702035357_fuji_s5_pro_tamron_17_50_2_8_kingsto n_2gb.html
cena powalila mnie na kolana <szok>
co ludziska widza w tym S5pro?
tez jestem zdania że to szajs nie warty złotówki
nie napisałem,że "nie wart złotówki" :)
"doskonały aparat do ślubów" -sprzedający chyba nigdy nie miał w ręku 5D nawet z niskobudżetowym 50.1,4 :p
tez jestem zdania że to szajs nie warty złotówki
uważaj,co piszesz!!!!!!!
wojtek_em
04-08-2009, 13:15
cena powalila mnie na kolana <szok>
co ludziska widza w tym S5pro?
a może ta cena to z powodu tamiego 17-50??:mrgreen:
Art Erie
04-08-2009, 14:50
S5 nowy z gwarancją http://cgi.ebay.pl/FUJI-Fujifilm-FinePix-S5-Pro-S-5-S-5-DSLR-NEW-Japan_W0QQitemZ250079471602QQcmdZViewItemQQptZDigi tal_Cameras?hash=item3a39e5e7f2&_trksid=p4634.c0.m14 :mrgreen:
Art Erie
06-08-2009, 16:34
Wczoraj wpadło mi w łapki moje fufu, które błądziło do mnie po zachodnich landach około miesiąca :)
Podpiąłem grip i jakoś tak noc stała się prawie bezsenna ;)
Przyjdzie jeszcze poczekać na N17-55, bo to moje pierwsze lustro i szkła nie mam żadnego ;(
Ale ja nie o tym...
Czy ISO 100 w S5 jest programowe, czy prawdziwe?
A cóż to za heretyckie wątpliwości, oczywiście że prawdziwe! CCD rulez!
Art Erie
06-08-2009, 16:40
Dzięki :)
Cena skoczyła o 50%: http://www.allegro.pl/item713322804_fuji_s5_pro_tamron_17_50_2_8_kingsto n_2gb.html Ciekawe, który element tego zestawu tak podrożał :D
Testowałem w łikend fufu i decyzja zapadła - trza kupić. Mój kumpel obejrzawszy RAFy powiedział - trza kupić.
Polujemy więc, sprzedajemy nasze zapasowe puszki.
Przez taki wątek nic tanio nie wyrwiemy...
Art Erie
13-08-2009, 14:17
Cena skoczyła o 50%: http://www.allegro.pl/item713322804_fuji_s5_pro_tamron_17_50_2_8_kingsto n_2gb.html Ciekawe, który element tego zestawu tak podrożał :D
Widziałem tą aukcję dziś rano i dodałem do "obserwowanych", ciekaw czy ktoś się skusi. Najwyższą cenę widziałem w USA i Japonii - około 2000$ za nówkę
Jak kupowany w grudniu 2008 to maks za 2500zl a moze i za 1500 + tysiac tamron. Granica przyzwoitosci chyba sie gdzies zatarla...
A byly tutaj nieraz batalie o to ze d200 lepszy ze d80 lepszy ze d90 lepszy itp id :D w kazdym razie niewart jest obecnie swojej ceny
Uśmiałbym się gdyby Fuji po takim "czyszczeniu" rynku wypuściło nowy model :)
Art Erie
13-08-2009, 14:58
Gdzieś na forum było info na temat współpracy Nikona i Fuji w ramach softu, więc raczej na S6 się nie zanosi, ale poczekamy na nowe Nikon'y ;)
elanek -> Jeśli będziesz pisał, że "decyzja zapadła - trza kupić" itp. to na pewno nic tanio nie wyrwiecie ;)
Gdzieś na forum było info na temat współpracy Nikona i Fuji w ramach softu, więc raczej na S6 się nie zanosi, ale poczekamy na nowe Nikon'y ;)
fujifilm czy fujitsu?
dla tych co nie potrafią czytać ze zrozumieniem - dzięki temu co zaraz zobaczycie może zrozumiecie różnicę:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/2152/fujitsux.jpg)
Jest to zdjęcie zrobione aparatem marki FujiFilm FinePix S5Pro.
Przedmiot na zdjęciu za cholerę nie zrobi zdjęcia bo jest pilotem do klimatyzacji marki Fujitsu.
Art Erie
13-08-2009, 15:33
Nie mogę teraz znależć tego postu, ale mam wrażenie że niczego nie pokręciłem
To też jest Fuji
źródło (http://www.earlywomenmasters.net/masters/fuji/fuji_westview.jpg)
Art Erie
13-08-2009, 15:48
A nie fidzi:D?
Fidżi, to chyba grupa wysepek na oceanie Spokojnym;)
Ale dajmu juz spokój i kończmy TO OT ;)
ale mam wrażenie że niczego nie pokręciłem
przecież napisałem wyraźnie że się mylisz
Kasandra
13-08-2009, 20:23
ludzie litości, czy Wy się na żartach nie znacie???
mruki jedne :mrgreen:
śmiać się z siebie nie umiecie czy jak?
też mam fufu i jakoś nie zamierzam się oburzać z tego powodu, że ktoś ma poczucie humoru i pisze co pisze.
Zrozumiałabym jakby to był listopad, ale słońca jest full więc o depresji raczej mowy być nie może?
TAJNY LINK TYLKO DLA OSÓB O MOCNYCH NERWACH - UFO ISTNIEJE! (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9161)
Art Erie
13-08-2009, 22:16
Masz rację tomitom pomyliłem się, oczywiście przepraszam.
ludzką rzeczą błądzić - wybaczam synu marnotrawny ;)
A tak na poważnie to musiałem zareagować bo bardzo dużo ludzi ma jakieś złudne nadzieje - myląc te dwie firmy.
Oczywiście szkoda a z drugiej - istnieje malusieńka szansa że fujifilm jeszcze zawalczy na rynku profi jak za dawnych lat.
Czego sobie i innym życzę.
Art Erie
13-08-2009, 23:23
Tłukł mi się po łepetynie ten news i jakoś tak mi się wydawało że to jednak fujifilm ;)
[..]istnieje malusieńka szansa że fujifilm jeszcze zawalczy na rynku profi jak za dawnych lat.
Czego sobie i innym życzę.
Może to kwestia "kryzysu", albo jeszcze inne poblemy. W każdym razie, myślę że inżynierowie z Fuji pokażą nam jeszcze co nieco, może jako Fuji, może pod inną flagą...
Mnie tylko jedno zastanawia , Fujinon z grupy Fujifilm (w obszarze video) to topowa marka . W zakresie foto i interesujących nas lusterek , nie obecna .
Na allegro pojawiła sie niesamowita okazja
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif).
http://allegro.pl/item713322804_fuji_s5_pro_tamron_17_50_2_8_kingsto n_2gb.html
Art Erie
14-08-2009, 21:10
Na allegro pojawiła sie niesamowita okazja
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif).
http://allegro.pl/item713322804_fuji_s5_pro_tamron_17_50_2_8_kingsto n_2gb.html
Było dwie strony wcześniej :)
tomaha35
14-08-2009, 21:12
Koleś miał ostatnio za 5100 ...ciekawe skąd taki skok cenowy , może zamiast obrazków wypluwa diamenty . Idiotyzm
robin102
14-08-2009, 21:50
Sprzęt dla koneserów i desperatów, choć nawet te 3kzl warto za niego by dać. Ale sprzedajacego chyba pogibało z lekka ;)
Ds-photography
23-08-2009, 21:23
Wg mnie polityka FUJI jest chora ! po tym co sie dzieje i co zaobserwowalem jedynym wytlumaczeniem ze takowa firma wycofuje sie z rynku lustrzanek jest to ze musieli dostac w lape bo ta matryca jest ponadczasowa i powalila drozsze sony (nikon) i canon . trzeba bylo cos z tym zrobic i sie udalo hahah :)
Wystarczyło, by producenci korpusów odmówili kooperacji przy produkcji S7pro FX 24M(realnie 12M). Nikt sam na siebie bicza nie będzie kręcił.
elanek -> Jeśli będziesz pisał, że "decyzja zapadła - trza kupić" itp. to na pewno nic tanio nie wyrwiecie ;)
kumpel (nimnull) już ma - kupił od hondaca
ja muszę zrobić roszady w sprzęcie i sofcie wcześniej bo mam do obróbki NX2, a PS by się przydał
obrabiałem RAFy z fufu Kasandry na PSie trialowym i jestem content
S5 w połączeniu z s 10-20 mnie wybitnie ucieszył i zasmakował :)
na jesień może jakiś fufowiec się wykruszy - mam nadzieję...
Wystarczyło, by producenci korpusów odmówili kooperacji przy produkcji S7pro FX 24M(realnie 12M). Nikt sam na siebie bicza nie będzie kręcił.
Jeśli Nikon zażąda za body do S7 tyle ile normalnie zarabia na D700 to jedynie na tym zarobi.
Co wy o tym s7. S6 nie ma nawet. Nie bylo s4 bo 4 to zdaje sie nieszczesliwa liczba w Japonii. Pewnie nie wyjdzie nowe przez dłuższy czas niestety. Tym bardziej, że od nich nikt tego nie zapowiada.
mibartek
25-08-2009, 23:39
nie zapominaj, że każdy kupujący korpus Fuji to przyszły klient na obiektywy, lampy, gripy itp.
Myślę, że dla Nikona lepiej żeby ktoś kupił S6 i komplet Nikkorów niż np body Canona + szkła Canona ;-)
fotomarek_k
26-08-2009, 00:32
mibartek (http://nikon.org.pl/member.php?u=21832)
Myślę, że dla Nikona lepiej żeby ktoś kupił S6 i komplet Nikkorów niż np body Canona + szkła Canona :wink:
I tu szansa dla nas jakaś :-)
ps.Canona... albo Sony+ szkła Minolty albo i C_Zeis'a :-)
Głupie pytanie: czy w przypadku zestawu Fuji (niekoniecznie S5, S2 i S3 też mnie interesuje) + "nie NX" (np. Lightroom) nie będę miał problemów z kolorami? Tzn. RAF otworzony w LR będzie wyglądał identycznie jak zaszyty w nim JPG?
marszull
26-08-2009, 10:32
Oprocz softu Fuji, raf otwarty w kazdym innym sofcie nie bedzie wygladal jak zaszyty jpg
bialogardzianin
26-08-2009, 13:14
Pytanie o zdalne wyzwalanie migawki S5: czy ktoś z Was używa radiowego pilota a jeśli tak to jaki model (może Phottix Cleon II, Strato)?
Nawet nie słychać plotek na temat s 6 a szkoda ...
nie zapominaj, że każdy kupujący korpus Fuji to przyszły klient na obiektywy, lampy, gripy itp.
Myślę, że dla Nikona lepiej żeby ktoś kupił S6 i komplet Nikkorów niż np body Canona + szkła Canona ;-)
To chyba nie tak działa :)
Np. ja nie mam Nikkorów. Poza tym nie rozpatruje się zysków w krótkim okresie czasu. To japończycy. Wypuszczenie aparatu o podanych przeze mnie parametrach w dłuższej perspektywie podkopałoby markę nie tylko Nikona.
mibartek
26-08-2009, 23:31
To chyba nie tak działa :)
Poza tym nie rozpatruje się zysków w krótkim okresie czasu. To japończycy.
to chyba w dłuższym to co podałem - ludzie szklarnie kompletują latami ;-) + wspomniane gripy, lampy, piloty itp itd
poza tym na body też coś zarobią.
Nie wiem jak S6 miało by jakoś strasznie "podkopać" Nikona. Jakoś S5 tego nie zrobiło.
ostatnio kilka puszek fuji na naszej giełdzie sie pojawiło ;)
mishieck
27-08-2009, 09:18
Tia, wszystkie powyżej 3k. ;)
nawet mi nie przypominaj za ile sprzedałem swoją :(
mishieck
27-08-2009, 12:08
Ale to są ceny wywoławcze, a nie transakcyjne...
to chyba w dłuższym to co podałem - ludzie szklarnie kompletują latami ;-) + wspomniane gripy, lampy, piloty itp itd
poza tym na body też coś zarobią.
Nie wiem jak S6 miało by jakoś strasznie "podkopać" Nikona. Jakoś S5 tego nie zrobiło.
S5 nie zrobiło, bo miało tylko 6M i z założenia musiało być wolne. Mogło parametrami konkurować jedynie z amatorskimi lustrzankami, co przy jego cenie... Co do perspektywy i zysku miałem na myśli pozycję firmy jako producenta profesjonalnych lustrzanek, albo... producenta dostarczającego podzespoły dla producenta topowej lustrzanki.
po tym co sie dzieje i co zaobserwowalem jedynym wytlumaczeniem ze takowa firma wycofuje sie z rynku lustrzanek jest to ze musieli dostac w lape bo ta matryca jest ponadczasowa i powalila drozsze sony (nikon) i canon
To nie jest tak do końca....
robin wycofuje się z fuji, brak reklamy=spadek ceny=gorszy stan finansowy firmy=brak nowych lustrzanek
:)
robin102
29-08-2009, 10:07
robin wycofuje się z fuji, brak reklamy=spadek ceny=gorszy stan finansowy firmy=brak nowych lustrzanek
:)
No jak wycofuje, nic nie wycofuje. Mam 2 sztuki, druga dziewicza nówka i mogę sprzedać za 6499zł więc gdzie tu spadek cen wietrzysz :)
Mam prośbę do posiadaczy S5. Mógłby ktoś zrobić 3 zdjęcia dowolnym szkłem jakiejś bardzo kontrastowej scenie która teoretycznie nie mieści się w DR matrycy, np. ciemnej klatce schodowej (miejscowe niedoswietlenia) wraz z oknem (przepał). Poprosiłbym o wersję normalnie naświetloną oraz po jednej +/- np. 3-4 EV. Ciekaw jestem ile można wyciągnąć z poziomu LR z takiego zdjęcia.
Z góry wielkie dzięki.
Mam prośbę do posiadaczy S5.
całkowicie źle trafiłeś - zwyczajnie pomyliłeś fora - idź na forum fuji tam jest ten temat przewałkowany jak się da i na tysiąc sposobów, tam taki temat istnieje i nie musisz nikogo już fatygować o chodzenie po klatkach schodowych, piwnicach, namawiać na skoki z i bez spadochronu, zdjęcia w trakcie burzy i testy zanurzenia w Rowie Mariańskim ;)
bialogardzianin
02-09-2009, 08:53
No jak wycofuje, nic nie wycofuje. Mam 2 sztuki, druga dziewicza nówka i mogę sprzedać za 6499zł więc gdzie tu spadek cen wietrzysz :)
Trzymaj, trzymaj tą puszkę robinie102, za kilka lat jakiś nawiedzony Japończyk kupi tą dziewiczą nówkę za wielkie pieniądze ;)
całkowicie źle trafiłeś - zwyczajnie pomyliłeś fora - idź na forum fuji tam jest ten temat przewałkowany jak się da i na tysiąc sposobów, tam taki temat istnieje i nie musisz nikogo już fatygować o chodzenie po klatkach schodowych, piwnicach, namawiać na skoki z i bez spadochronu, zdjęcia w trakcie burzy i testy zanurzenia w Rowie Mariańskim ;)
Dzięki za informację, w takim razie zanurzam się w bezkres forum Fuji :)
źródło (http://img14.imageshack.us/img14/3231/dscf2794b.jpg)
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/782/dscf2824e.jpg)
orientujecie się w jakich cenach chodzi teraz S5 Pro w idealnym stanie?
robin102
13-09-2009, 20:27
3 - 4 tys zł w praktyce chyba. Ceny poszalały patrząc na allegro i aparat unikatowy się stał. Czyli jak za dawnych czasów sprzęt tylko dla świadomego usera, że tylko taki to a taki mu odpowiada i wykorzysta jego cechy. Jak potrzebujesz drugą sztukę to obserwuj forumową giełdę na dniach pojawi się na niej S5 w stanie lepszym niż idealny, co ja mówię lepszy niż nowy z fabryki ;) mam przecieki ;)
3 - 4 tys zł w praktyce chyba. Ceny poszalały patrząc na allegro i aparat unikatowy się stał. Czyli jak za dawnych czasów sprzęt tylko dla świadomego usera, że tylko taki to a taki mu odpowiada i wykorzysta jego cechy. Jak potrzebujesz drugą sztukę to obserwuj forumową giełdę na dniach pojawi się na niej S5 w stanie lepszym niż idealny, co ja mówię lepszy niż nowy z fabryki ;) mam przecieki ;)
przecież na świecie w takim stanie jest tylko jeden egzemplarz ... a niestety nic mi nie wiadomo żeby mój egzemplarz chciał się sam wystawić na giełdzie.
Masz stary złe info - moja rada - zabij informatora
Robin, co możesz powiedzieć nt. różnic w obrazowaniu D700 i S5 Pro?
Art Erie
13-09-2009, 21:04
Cena jaką zaproponowałeś na giełdzie MZ jest atrakcyjna.
robin102
13-09-2009, 21:06
Jak pytasz mnie to ja powiem krótko to zupełnie, zupełnie inne obrazki mimo, że oba syfrowe są :)
Długo by pisać w czym rzecz i w czym różnica i wcale nie koniecznie na korzyść S5. Najlepiej to samemu zobaczć i to na zdjęciach w róznych okolicznościach w różnym świetle. Bezpośrednio moim zdaniem tych dwóch aparatów, a co za tym idzie obrazowania nie powinno sie porównywać. Fuji swoje fochy ma, ale trzeba być tego swiadomy przy wyborze sprzętu.
Najlepiej to samemu zobaczć i to na zdjęciach w róznych okolicznościach w różnym świetle. Bezpośrednio moim zdaniem tych dwóch aparatów, a co za tym idzie obrazowania nie powinno sie porównywać.
Ke? Czemu tak? Możesz rozwinąć?
robin102
14-09-2009, 18:51
Ke? Czemu tak? Możesz rozwinąć?
Nie bardzo potrafię bo to kwestia osobniczych doznań wizualnych i tego co się podoba, albo nie. Można by długo dyrdymały prawic o przewadze jednego obrazka nad drugim. Dla mnie są tak różne, że nie bardzo porównywalne szczególnie przy powiększaniu bo na papierze 15x21 sam nie rozpoznaje czy to z D700 czy z S5 ;) zwłaszcza jak coś kolorystycznie nagmeram w pliku. Żeby jednak coś z sensem powiedzieć to S5 bardziej realistycznie naturalniej oddaje barwy choć często idzie w magnetę. Temat szumu na powiększeniu D700 jest bezkonkurencyjny choć ostatnio przez pomyłkę na ISO 2000 zrobiłem parę fotek Fujikiem i po małym praniu są BDB. matryca Fuji lubi świtało, dużo światła, z tego powodu używam tego aparatu zasadniczo na plenerki gdzie na jednym zrobię ze 100 kadrów i jestem zadowolony :)
ps
za parę chwil będę swego fijika sprzedawal wiec nie chcę aby to było odebrane jako reklama ;)
karolkepka.com
15-09-2009, 00:07
mogę to potwierdzić - do plenerów z w miarę dobrym światłem fuji jest genialny, gdy światła nie ma za dużo to już niestety podczas obróbki jest walka.
czy ja wiem, wydaje mi się, że wcale nie jest tak źle z mała ilością światła, chociaż tutaj przeszkadza głownie podbijanie ISO i szum który wychodzi. Wydaje mi się również, że trochę zimniejsze kolory wychodzą wtedy,,
Zdecydowanie plenery dzienne i studio to najlepsze środowisko tego aparatu..
Aparat spokojnie radzi sobie z ISO800 i zostawia nawet miejsce na obróbkę. Po lekkim odszumieniu koloru zostaje tylko monochromatyczne ziarno.
nie mogę rozgryźć jednej rzeczy w S5
robie w RAF wielkość mam ustyawioną na M czyli 3024x20126 (czyli dla 6MP) a pliki mają po 4256px czyli są interpolowane.
czy w RAF nie można robić 6MP plików?
cheyenne
20-09-2009, 11:21
robie w RAF wielkość mam ustyawioną na M czyli 3024x20126 (czyli dla 6MP) a pliki mają po 4256px czyli są interpolowane.
mylisz chyba RAF z RAW kolego :)
marszull
20-09-2009, 11:28
mylisz chyba RAF z RAW kolego :)
Nic nie myli
ja nie Robin, ale mam podobny zestaw. Potwierdzam to co napisane zostało wcześniej: WB zdecydowanie lepszy w Fuji- d700 leci w żółcie ale... często s5 leci w magente. Ja subiektywnie rozpoznaje różnice w obrazkach i to co wychodzi z d700 jest dla mnie lepsze (wydaje mi się bardziej przestrzenne, czyste - lepiej mi się obrabia te pliki - poza światłami są znacznie bardziej "elastyczne"). Rozmawiałem niedawno z kolegą, który ma ten sam zestaw i odczucia miał podobne. Choć to wszystko oczywiście jest subiektywne...
mishieck
20-09-2009, 11:46
W czym otwierasz te pliki? Bo np. Lightroom zawsze wyświetla RAFy jako 12MP, a w ACR można wybrać rozmiar 6 lub 12MP.
W czym otwierasz te pliki? Bo np. Lightroom zawsze wyświetla RAFy jako 12MP, a w ACR można wybrać rozmiar 6 lub 12MP.
w LR2 wiec wszystko jasne :)
dzięki za pomoc
RAF-y mają 12 MP bo tyle ma matryca. Ustawienia rozdzielczości dotyczą tylko JPG.
RAF-y (czyli fujikowa nazwa RAW-ów) mają 2x po 6mpx :) i teraz zależy jaki program jak zinterpretuje, programiści LR uznali że jako 12mpx.
ACR się nie różni od LR bo LR jest przecież o ACR oparty. Wszystko przez to że Fufu ma matryce na schemacie plastru miodu, jak poszukasz to dowiesz się dlaczego z tego można wyciągnąć 12mpx niby interpolowane ale nie porównywalnie lepsze niż zwykła interpolacja 6mpx.
czy w s5 pro mozna zmienic nazwe katalogu w ktory maja byc zapisywane zdjecia? chodzi mi o ten ktory sam tworzy na karcie 100_FUJI
mishieck
21-09-2009, 13:27
A ja odkryłem ostatnio ciekawą rzecz dotyczącą podglądu zdjęć. Robiąc głównie w RAWach wkurzało mnie, że na maksymalnym powiększeniu w aparacie nie jestem w stanie do końca określić, czy zdjęcie jest ostre czy też nie.
Okazuje się, ze S5 zaszywa w RAWach jpg w rozmiarze S. Wystarczy ustawić RAW+JPEG (M) by mieć większe zbliżenie, nie mówiąc już o RAW+JPEG (L). Mam nadzieję, że komuś to pomoże ;)
czy w s5 pro mozna zmienic nazwe katalogu w ktory maja byc zapisywane zdjecia? chodzi mi o ten ktory sam tworzy na karcie 100_FUJI
Hmm ja mam 809_FUJI jak go usunę to zawsze robi taki sam katalog może ktoś wie dlaczego? :)
no niestety 971_FUJI... po wlozeniu jakiegos "obcego" CFa...
A ja mam małe pytanie. Mianowicie włączyłem po raz pierwszy tryb RAF + JPG (L) i ku mojemu zdziwieniu po zgraniu z karty zamiast plików:
_DSF5618.RAF + _DSF5618.jpg
są:
_DSF5618.RAF + _DSF5618 (56).RAF (oba o identycznej zawartości i wadze 24,5MB)
Ktoś wie skąd to się wzięło? Drugi raz już to się nie powtórzyło - jak na razie :)
Ano jeszcze mam :)
Wiemy o prądożerności... Poza dwoma aku w gripie mam zapas 6 eneloopów w koszyczku na baterię AA. Ile taki zestaw wytrzyma? Jeszcze nie musiałem go używać, ale tak pytam z ciekawości... Jeden aku Fuji wytrzymuje od 300 do 500 strzałów, w zależności od zabawy w menu i podglądem zdjęć.
Używaj czytnika kart, to nie będziesz miał problemów. Mi przez kabel wychodziły podwójne RAFy po 12,5 MB.
Używaj czytnika kart, to nie będziesz miał problemów. Mi przez kabel wychodziły podwójne RAFy po 12,5 MB.
Można też posortować po typie pliku i zgrać jedną z grup na dysk (chyba obojętne którą, bo zawsze i tak zgrywają się RAF-y).
Co ciekawe wejście w kreatorek zgrywania zdjęć zawarty w Windows powoduje że ściągają się same JPG-i :D
Co ciekawe wejście w kreatorek zgrywania zdjęć zawarty w Windows powoduje że ściągają się same JPG-i :D
Zapewne jest to spowodowane tym, że te kreatorki były pisane:
- jakiś czas temu
- pod ludzi którzy focą w JPGach, a nie bawią się w tak "ambitne" rzeczy jak RAWy
Nawet jeśli w nowszych Windowsach kreatorki rozpoznają RAWy popularniejszych marek (Nikon, Canon, Sony/Minolta) to wcaly bym się nie zdziwił gdyby pominęli Fuji. DSLRy Fuji nigdy nie były produktem dla mas.
Przeczytaj jeszcze raz o co chodzi w wątku zgrywania zdjęć...
bialogardzianin
23-09-2009, 10:35
Jak pytasz mnie to ja powiem krótko to zupełnie, zupełnie inne obrazki mimo, że oba syfrowe są :)
Długo by pisać w czym rzecz i w czym różnica i wcale nie koniecznie na korzyść S5. Najlepiej to samemu zobaczć i to na zdjęciach w róznych okolicznościach w różnym świetle. Bezpośrednio moim zdaniem tych dwóch aparatów, a co za tym idzie obrazowania nie powinno sie porównywać. Fuji swoje fochy ma, ale trzeba być tego swiadomy przy wyborze sprzętu.
Za robinem102, przeważnie inne obrazowania choć czasem zdarzają się miłe niespodzianki. Ostatnio miałem sesję zdjęciową na plaży w popołudniowym słońcu i powiem jedno- pomijając rozdzielczość i obrazowanie szczegółów (pamiętajmy o tych 6 mega pikselach) to najlepszy aparat... właśnie znalazłem adekwatne określenie- "pod słońcem"! :) DR 300% RULEZ!!!:)
Przeczytaj jeszcze raz o co chodzi w wątku zgrywania zdjęć...
Przeczytałem. I chyba nie zauważyłeś kontekstu mojej wypowiedzi. Nigdzie nie poruszam problemu zgrywania zdjęć o którym wspominał mikkay, bo nie mam zielonego pojęcia skąd to się bierze. Wspominam o windowsowym kreatorze zgrywania zdjęć w kontekście Fuji. W ogóle ten kreator jest o kant rozbić... Z obrabiarki nie zgrywa danych, z GPSa też nie. Kicha!
Od dłuższego czasu myślę nad kupnem S5PRO. Tylko jakoś nigdzie go nie ma za bardzo. Na ceneo wyskakują mi dwa sklepy. Czy ten aparat jest wycofany/wycofywany? Za jakiś czas ktoś może z USA mógł by przywieźć, ale tam już dawno go nie ma - np. w Adorama. Szkoda, że tak późno myślę o kupnie, bo rok temu kosztował nowy ok. 2400zł :|
robin102
04-10-2009, 14:48
Od dłuższego czasu myślę nad kupnem S5PRO. Tylko jakoś nigdzie go nie ma za bardzo. Na ceneo wyskakują mi dwa sklepy. Czy ten aparat jest wycofany/wycofywany? Za jakiś czas ktoś może z USA mógł by przywieźć, ale tam już dawno go nie ma - np. w Adorama. Szkoda, że tak późno myślę o kupnie, bo rok temu kosztował nowy ok. 2400zł :|
i dolary chyba były po 1,99 zł. Dołóż do tej ceny którą wymieniasz tak ze 30%-40% i to będą realne pieniądze za które da się kupić ten aparat w porządnym idealnym stanie.
bialogardzianin
04-10-2009, 15:17
i dolary chyba były po 1,99 zł. ...
Ach, te czasy! były takie, były...:( Szkoda, że nie miałem więcej pieniędzy kiedy swój kupowałem w kwietniu b. r. po 2800, kupiłbym drugi do szuflady.:(
Ja kupiłem po 2400 kiedy dolar kosztował 3 zł.
A ja pamiętam jak nie miałem jeszcze kasy, żeby kupić S5-tkę, a była po 2099zł w JapanFoto. Co się stało z JapanFoto chyba wszyscy wiedzą...także mimo wszystko cieszę się że kupowałem w czasie kiedy ceny były wyższe. Przynajmniej sprzęt MAM :)
A czy ktoś słyszał o wycofaniu tego aparatu? Bo jak wcześniej pisałem, jest jednak trudno dostępny.
Zdaje się że Fuji zaprzestało jego produkcji kilka miesięcy temu, więc głównie dostępny jest na rynku wtórnym albo powystawowe egzemplarze.
A ja od roku prawie nie uzywam swojego S5. Moze czas sprzedac? ;)
No to marusek wydałeś na siebie wyrok. Teraz możesz się spodziewać fali PW w których ludzie będą namawiać Cię żebyś sprzedał im sprzęt :D Nie używasz S5-tki, bo używasz....S3? Czy przeżuciłeś się na analoga?
nie mam czasu na fotografię :(
A swoją drogą, przez kilka lat używania S3 - zwłaszcza dzięki HU do RAF - lepiej się z nią dogadywałem niż z piątką. Tylko ten flegmatyczny jej charakter.
Cóż czasami człowiek wpada w trudne związki ;)
A czy ktoś słyszał o wycofaniu tego aparatu? Bo jak wcześniej pisałem, jest jednak trudno dostępny.
on zawsze był trudno dostepny a fuji już go nie produkuje :(
nie mam czasu na fotografię :(
A swoją drogą, przez kilka lat używania S3 - zwłaszcza dzięki HU do RAF - lepiej się z nią dogadywałem niż z piątką. Tylko ten flegmatyczny jej charakter.
Cóż czasami człowiek wpada w trudne związki ;)
A S5 ma jakieś problemy przy współpracy z HU?
Albert44
06-10-2009, 17:53
A S5 ma jakieś problemy przy współpracy z HU?
Mój nie.. :)
Może kolega ma poprzednią wersję HU która nie obsługuje S5-ki ...?
Noo właśnie Hondac ma racje
ale tez nie nie szukałem, żeby kupić, bo miałem już inne wołaczki... tyle, że z efektów już tak bardzo nie byłem zadowolony
Zresztą później i tak większość zdjęć robiłem D90
Ps.
A kolega Hondac, to nie miał w stopce ostatnio jakoś nikona?
bialogardzianin
25-10-2009, 16:19
Witajcie. Pojawiła się przypadłość w moim S5. :( Czy ktoś z Was ma zdanie na temat teko pie...onego paska? Pojawia się w zdjęciach z dużym iso, zawsze w tym samym miejscu:
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=lxqegyn7bijg5a6grzn.jpg)
Dj_Direct
26-10-2009, 22:39
po mojemu to banding. Czasem sa to szerokie paski, czasem wezsze.... takie "kfiatki" trafiaja sie na wysokich czulosciach, na dlugich czasach np. fotografia nocna itp. Albo jak sie cos mocno wyciaga do gory to tez mozna utrafic fioletowego czy rozowego paska :/
bialogardzianin
27-10-2009, 11:49
Dzięki Dj_Direct, rozumiem, że pozostali też tak twierdzą, tak? Czy ktoś z użytkowników fufu tak ma/ miał i mam słać do sklepu, w którym kupiłem puszkę? Jakoś nie za bardzo pasuje mi zaakceptować tą przypadłość, szczególnie w kontekście zarabiania tym korpusem.:(
robin102
27-10-2009, 12:04
Po mojemu jest to zakłócenie w pracy matrycy powstałe na jej wyprowadzeniu na skutek utleniania bądź generowane w innym newralgicznym miejscu w drodze transmisji sygnału. Widać je dopiero przy wysokim wzmocnieniu sygnału bo poziom tego zakłócenia jest bardzo niski. Może się niestety wzmocnić z czasem jak i zaniknąć.
Dj_Direct
27-10-2009, 12:25
robin a czy to nie to samo ?? skutek taki ze jest pasek. W innych markach tez takie sie trafiaja. W pentaxie bylo takich przypadkow troche... Nikon tez miewa. Tak matryca reaguje na wzmocniony sygnal czy to przez podniesienie czulosci, czy czas naswietlania. Ja to tak po chlopsku rozumiem :)
bialogardzianin
27-10-2009, 12:36
Po mojemu jest to zakłócenie w pracy matrycy powstałe na jej wyprowadzeniu na skutek utleniania bądź generowane w innym newralgicznym miejscu w drodze transmisji sygnału. Widać je dopiero przy wysokim wzmocnieniu sygnału bo poziom tego zakłócenia jest bardzo niski. Może się niestety wzmocnić z czasem jak i zaniknąć.
Ładnie to ująłeś, ten język techniczny i w ogóle!;) Czy mogę Twoją "ekspertyzę" wykorzystać do reklamowania puszki czy jest to problem, w przypadku którego sklep lub serwis zbędą mnie traktując jako marginalny i "będę musiał się przyzwyczaić, pogodzić z ozdobą"? Pal licho kiedy będę kadrować na 5x7 bo wtedy idealnie pasek nie wchodzi w kadr, oczywiście jeśli można tak przyciąć, gorzej jeśli nie bo wtedy zdjęcie do wyrzucenia.:( Korpus nadaje się do reklamacji?
Pozwolę sobie chwilowo zmienić temat.
Lampka wspomagająca AF. Jest możliwość włączenia jej na stałe? Mianowicie, zakładając chiński wyzwalacz na gorącą stopkę w/w lampka się za cholerę nie włączy. Lampy błyskowe wyzwalane radiowo nie mają pilota i ustawić ostrość w ciemnych miejscach graniczy z cudem.
robin102
27-10-2009, 12:51
robin a czy to nie to samo ?? skutek taki ze jest pasek. W innych markach tez takie sie trafiaja. W pentaxie bylo takich przypadkow troche... Nikon tez miewa. Tak matryca reaguje na wzmocniony sygnal czy to przez podniesienie czulosci, czy czas naswietlania. Ja to tak po chlopsku rozumiem :)
Hmmmm banding to raczej kwestia oprogramowania czyli obróbki sygnału na późniejszym etapie, tak siak czy inaczej w efekcie pojawiają się pasy, ale innego rodzaju i nie koniecznie powtarzalne w tym samym miejscu. W przypadku bandingu sporo zależy od warunków świetlnych-fotograficznych, że tak w uproszczeniu wielkim ujmę ;)
W powyższym przykładzie moim zdaniem zakłócenie powstaje zaraz po wyjściu sygnału z matrycy na jakimś wyprowadzeniu które uległo uszkodzeniu tzn pogorszyły się parametry przewodnictwa na płytce gdzie osadzona jest matryca, albo w samej strukturze na połączeniach bondowanych (połączenia wykonywane maszynami do produkcji mikroukładów zwane bonder, możliwe, że teraz inną technologią się to robi) Podobne uszkodzenia (nie mówię o efekcie paska) powstają na skutek udarów mechanicznych lub wpływu środowiska zewnętrznego bądź felernie wykonanego połączenia w mikroukładach krzemowych.
Ładnie to ująłeś, ten język techniczny i w ogóle!;) Czy mogę Twoją "ekspertyzę" wykorzystać do reklamowania puszki czy jest to problem
Z mojej strony nie ma problemu, ale to co napisałem to tylko oparte o wiadomości ze starej radzieckiej szkoły o produkcji mikroukładów krzemowych, tzw szkoła Moskiewska :);)
ps.
sprawdziłem u siebie na najwyższym wzmocnieniu, w moim S5 poza gwiazdkami :) paska nie ma. Na razie nie ma....
Pal licho kiedy będę kadrować na 5x7 bo wtedy idealnie pasek nie wchodzi w kadr, oczywiście jeśli można tak przyciąć, gorzej jeśli nie bo wtedy zdjęcie do wyrzucenia.:( Korpus nadaje się do reklamacji?
Ile ten pasek na szerokości (w pikselach)?
Trochę offtopic, ale czy ktoś może mi powiedzieć, ile orientacyjnie mogę wołać za mało używane body S5pro (4k klatek).
Wygląd jak nowy, kupiony pod koniec grudnia zeszłego roku, czyli gwarancja minimum 2 miechy (opcja 12 miesięcy gwarancji realizowanej w Polsce?) a prawdopodobnie ponad rok (opcja 24 miesięcy gwarancji światowej/europejskiej), tylko za cholerę nie wiem jak wyegzekwować tę 24 miesięczną gwarancję. Aparat kupiony poprzez Allegro od handlarza który zakupił go gdzieś w Niemczech (gwarancja sklepu w Niemczech).
Aparat jest w pełni sprawny, bez wad ukrytych, w komplecie wszystko co dała fabryka, pudełko, pasek, papiery, płyta z softem, bateria etc.
trochę offtopic, ale czy ktoś może mi powiedzieć, ile orientacyjnie mogę wołać za mało używane body s5pro (4k klatek).
Wygląd jak nowy, kupiony pod koniec grudnia zeszłego roku, czyli gwarancja minimum 2 miechy (opcja 12 miesięcy gwarancji realizowanej w polsce?) a prawdopodobnie ponad rok (opcja 24 miesięcy gwarancji światowej/europejskiej), tylko za cholerę nie wiem jak wyegzekwować tę 24 miesięczną gwarancję. Aparat kupiony poprzez allegro od handlarza który zakupił go gdzieś w niemczech (gwarancja sklepu w niemczech).
Aparat jest w pełni sprawny, bez wad ukrytych, w komplecie wszystko co dała fabryka, pudełko, pasek, papiery, płyta z softem, bateria etc.
2600 - 2800
slawson38
28-10-2009, 22:01
Przykładowa oferta 2500 (nieaktualna)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=765032391
bialogardzianin
09-11-2009, 19:56
Ile ten pasek na szerokości (w pikselach)?
Jak to zmierzyć?
Jak to zmierzyć?
Policzyć :P Jest skala np. w PS'ie.
grissley
30-06-2010, 21:36
Oczywiście, że efektywna rozdzielczość jest wyższa, bo piksele w S2, S3 i S5 mają ukośny układ - przecież do cholery mówię o tym po raz setny! Tłukę ci tylko do głowy, że nie ma to nic wspólnego z małymi pikselkami - bo nie ma i mieć nie może.
Obrazki z Twoich wpisów poznikały.
A szkoda, bo chętnie bym się douczył... :(
samson09
09-04-2011, 12:17
Rozumiem, że Jpeg fine to interpolowane 12 mpx w, a jak to jest z rawami. Do wyboru są trzy opcje raw, raw norm i raw fine. W jakiej rozdzielczości są one zapisywane i których najlepiej używać?
marszull
09-04-2011, 21:27
to nie chodzi o jakosc raw tylko JPG przy zapisie raw plus JPG
samson09
10-04-2011, 09:19
Aha faktycznie teraz załapałem. :) Jednak człowiek całe życie uczy się na własnych błędach. :) Pytanie z innej beczki do jakiego formatu można spokojnie drukować obrobione rawy z tej puszki? Interesuję mnie format 30x40 najbardziej.
Sapphiron
10-04-2011, 09:22
30x40 robię przynajmniej jedną w tygodniu. Największy jaki robiłem na wystawę to 70x100 bez żadnego stresu :)
samson09
10-04-2011, 09:48
Czy iso 1000 jest bezpieczne przy formacie 30x40 czy już widać lekkie ziarno?
Sapphiron
10-04-2011, 10:05
Owszem widać, już z leksza ale jak sie człowiek przypatrzy. Zależy to też na jakim papierze drukujesz. Ja drukuje normalnie 1600 na 15x21 i 21x30 i jest miodzio.
Zresztą, takich formatów nie ogląda się z odległościu 30cm jak normalne zdjęcia tylko powiedzmy że z 70-80cm...
samson09
10-04-2011, 11:52
Jasne dzięki za pomoc.
grissley
19-03-2012, 00:41
Czy w S5Pro da się ręcznie ustawiać siłę błysku wbudowanej lampy?
Nie żadną korekcję tego czy innego pomiaru, tylko ręcznie konkretną siłę błysku.
fotomarek_k
19-03-2012, 12:02
Tak, można w trybie manualnym błysku, zdaje się do 1/32.
grissley
19-03-2012, 14:32
A podaj proszę jakieś szczegóły, bo jakoś w instrukcji nie znalazłem.
SETUP -->1 --> FLASH/BKT --> BUILT-IN FLASH --> M: Manual Mode --> od full power do 1/32 --> SET
grissley
20-03-2012, 03:50
dzięki :)
grissley
07-05-2012, 11:58
qrde - mógłby się jakiś S6Pro pojawić :(
pastwisko
07-05-2012, 12:42
widzocznie jest nieopylable dla fuji
Teraz pewnie wystarczy odbarwić i przyciemnić co którąś szybkę na CFA 38 mpix by Sony i będzie to samo ultra haj rendż co by było w S6pro.
pastwisko
07-05-2012, 13:23
Choć jakby wypuscili tani FF to by był myslę opylable, nawet bym pomyslał gdyby nie te straszne soczewki w adapterach...
Czy lampka wspomagająca af w s5pro działa w połączeniu z obiektywem af-s 35/1.8 (ustawiony tryb ostrości S,centralne pole ostrości, a pomimo tego lampka nie chce działać)? Mógłby ktoś sprawdzić?
Czy lampka wspomagająca af w s5pro działa w połączeniu z obiektywem af-s 35/1.8 (ustawiony tryb ostrości S,centralne pole ostrości, a pomimo tego lampka nie chce działać)? Mógłby ktoś sprawdzić?
Działa
grissley
08-05-2012, 14:29
Ja mam jakoś ostatnio parcie na coś nowego (potrzeba nowej zabawki), a dodatkowo kusi mnie jakieś fajne wysokie ISO - moje S5 jest rewelacyjne, gdy ma światło, ale jak światła brak, to robi się bieda.
Mam też chrapkę na lepszy AF - więcej już mi chyba niczego w S5 nie brak. Zacząłem nawet myśleć o D700, ale potem człowiek patrzy na taki wykres:
źródło (http://cpx.dyndns.org/Bilder/DPReview/FinePixS5Pro/FinePixS5Pro-NikonD4DynamicRange.png)
i wygląda na to, że przez kolejne 2~3 lata nie będzie nowej zabawki :/
stachmuszel
08-05-2012, 14:37
Tak, tylko że DR jest jedną ze składowych obrazka. Inne składowe już tak nie powalają. Są bardzo podobne do tych z D200. A tak naprawdę zaleta S5 w postaci DR wychodzi tylko tam, gdzie kadr ma tak dużą rozpiętość tonalną.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/511|0/%28brand%29/Fujifilm/%28appareil2%29/203|0/%28brand2%29/Nikon
Kartofelinder
08-05-2012, 15:28
Faktycznie, rozszerzone DR przydaje się sporadycznie.
Ja w głównej mierze jestem zwolennikiem kolorów z jpg. Obróbki w przypadku tej puszki raczej nie praktykuję. Kiedy fotografuję D200, zawsze czuję potrzebę poprawienia czegoś. Niby nie jest to wiele, ale jak się nie lubi siedzieć przy komputerze, to akurat ta cecha nabiera na znaczeniu.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/m-3.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-x6MyCgv7sJ4/T6GRh8YYZLI/AAAAAAAAFWM/MVd-ngFoWlM/s640/m.jpg)
stachmuszel
08-05-2012, 16:16
Zgadza sie, ja niestety zawsze gmyram w plikach z D200. Ale z D700 jest podobnie, tez trzeba gmyrac :-)
Kartofelinder
09-05-2012, 21:09
Może to jest kwestia unarzędziowienia. Do Nikona jest doskonały NX, gdzie można poeksperymentować. Nie mam takiego narzędzia dla S5, a pliki są naprawdę dobre więc licencji na LR nie będę przecież dodatkowo specjalnie dokupował. Nie da się jednak ukryć, że jpg z S5 całkiem fajnie można smyrnąć w NX.
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-wMy22a2e0L4/T6l96UQknqI/AAAAAAAAFfg/TTcsYtjMsXU/s640/Fuji.jpg)
stachmuszel
09-05-2012, 21:59
Piszesz "doskonaly NX", a ja nie moge sie do niego przekonac. Moze dlatego, ze wychowalem sie na C1.
hostman22
09-05-2012, 23:21
qrde - mógłby się jakiś S6Pro pojawić :(
pro1 jakby miał mocowanie F to byłoby coś... :), ale taki mezalians jest już chyba passé ;)
pastwisko
09-05-2012, 23:52
pro1 jakby miał mocowanie F to byłoby coś... :), ale taki mezalians jest już chyba passé ;)
i zadnego szkła poza bagnetem F by się nie dało podłączyć..
Kartofelinder
10-05-2012, 00:21
Piszesz "doskonaly NX", a ja nie moge sie do niego przekonac. Moze dlatego, ze wychowalem sie na C1.
Doskonały, bo ignorancko prosty ... no i czyta ustawienia puchy więc można spokojnie ograniczyć się do podstaw. Więcej mi nie trzeba - jestem amatorem :)
Mam dziwny problem z kartami pamięci. Kupiłem niedawno s5pro i przełożyłem kartę Platinum 4 gb z sony R1 do fujika. Jednak dioda nie mignęła, na wyświetlaczu też nie wyświetliło ilości możliwych zdjęć - wygląda na to, że aparat nie widzi karty. No trudno, kupiłem tym razem kartę Kingstona 8 gb (nową). Po włożeniu do aparatu wszystko było ok, do czasu, gdy zdjęcia zgrywałem bezpośrednio z aparatu na komputer. Wczoraj jednak wgrałem zdjęcia za pomocą czytnika i po tym aparat przestał widzieć kartę. Karta jednak jest chyba sprawna (wg narzędzi diagnostycznych windows), dodatkowo jest również widoczna w sony R1 i mozna na niej zapisywać zdjęcia w tym aparacie(R1). Sam już nie wiem, co może byc przyczyną tego stanu rzeczy? Zamówiłem tym razem lepszą kartę (Lexar)- choć będę się bał zgrywać fotki za pomocą czytnika, póki nie będę wiedział, co jest przyczyną?
Art Erie
19-05-2012, 08:28
Fufu jest doś wybredny jeśli chodzi o karty. Format CF w puszce ( nie w kompie ), dobra karta (nie używana w innych puszkach), zgrywanie poprzez czytnik jest zupełnie bezpieczne, nigdy nie robiłem tego bezpośrednio z body.
Fufu jest doś wybredny jeśli chodzi o karty. Format CF w puszce ( nie w kompie ), dobra karta (nie używana w innych puszkach), zgrywanie poprzez czytnik jest zupełnie bezpieczne, nigdy nie robiłem tego bezpośrednio z body.
No właśnie - ta nowa kingston 8 gb po rozpakowaniu z blistra została sformatowana w puszce, jak zgrywałem z body -wszystko było ok. Dopiero po zgraniu przez czytnik aparat przestał widzieć kartę, więc w moim przypadku nie była to operacja bezpieczna;)
W innym body(R1) karta pracuje poprawnie.Ciekawi mnie tylko- dlaczego tak się stało.
Art Erie
19-05-2012, 10:35
Może tak być, ale to nie jest raczej wina czytnika; jak napisałem wyżej S5 to kapryśne body jesli chodzi o karty.
Kiedyś zamieniłem SanDisk'i pomiędzy D300 i S5, wszystko działało pięknie, do momentu gdy Fufu strzeliło focha.
Pucha nie widziała już żadnej karty, nie pomagały resety i formaty; zawiodło nawet hasło do windy z filmu "Seksmisja"...
Sprawę załatwił dopiero serwis ( ukłony dla serwisu Fuji ), szybko, miło i fachowo, choć nie wiem co zrobili.
Od tej pory S5 ma swoje karty z którymi współpracuje bez problemu.
Kartofelinder
19-05-2012, 13:49
Kupiłem do Fufu Kingstona i rzeczywiście nie grał z nim najlepiej. Wstawiłem Sandiska i wszystko lata. Zdjęć nie zgrywam ani z aparatu, ani przez czytnik. Spuchła mi guma od złącza w aparacie więc nie chcę jej otwierać i zgrywam za pomocą D200 :) Bez kłopotów ;)
Znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Sformatowałem zarówno tę kartę, którą s5pro nie widział od początku(Platinum) , jak i tę, którą przestał widzieć po włożeniu do czytnika programem HDD Lov Level Format Tool4.25 i stał się cud, obydwie karty działają w aparacie ;).
A czy ktoś z Was spotkał się z przypadkiem, żeby karty z S5-ki nagle przestały być widoczne dla komputera?
Moje Fufu dzielnie i bezproblemowo przepracowało ponad 3 lata ale od dwóch tygodni zaczęły się dziać dość dziwne rzeczy. Przy okazji próby ściągnięcia zdjęć przez czytnik karta zaczęła pojawiać się i znikać, później laptop (Win 7 HP) zupełnie stracił z nią kontakt, spróbowałam podpiąć czytnik do netbooka (również Win 7 HP) – z identycznym skutkiem :(. Pierwszym podejrzanym został czytnik więc po raz pierwszy spróbowałam ściągnąć zdjęcia prosto z aparatu jednak w menu nie był widoczny tryb MTP, a jedynie dwa odpowiedzialne za zdalne sterowanie aparatem. W międzyczasie przybył do mnie nowy czytnik – inna karta CF, która jest na stałe przypisana do Fuji S9500 działała w nim bez problemu, ta z S5-ki znów zaczęła “mrugać”. Sformatowałam więc ustawienia aparatu (przez menu więc chyba wszystkie?) i kartę (w aparacie) po czym zrobiłam kilka próbnych zdjęć. W Fufu pojawił się wreszcie tryb MTP, aparat dał się podpiąć do komputera i skopiować zdjęcia, podobnie z użyciem czytnika. Odetchnęłam więc z ulgą i uznałam problem za rozwiązany... Do czasu... :|
Po kilku dniach problem wystąpił ponownie z tym wyjątkiem, że tryb MTP był cały czas widoczny i ustawiony w aparacie jednak komputer nie widział ani Fufu ani karty podpiętej za pomocą czytnika. Teraz zgrywanie zdjęć to loteria, raz przebiega bez najmniejszego problemu, innym razem nie ma na to szans. A wczoraj pojawił się kolejny dziwny objaw: po podłączeniu karty do komputera (czytnik) i ponownym włożeniu jej do aparatu Fufu samo postanowiło sformatować kartę.
Co może być powodem tak dziwnego zachowania? W aparacie praktycznie od początku używam kart Sandisk Extreme III – na zmianę 4 i 8GB, w ostatnim czasie nic szczególnego nie zmieniałam w ustawieniach aparatu, absolutnie nigdy nie upadł, nie został uderzony ani poddawany jakimś większym wstrząsom. Ot normalnie używana i bardzo zadbana lustrzanka z niewielkim przebiegiem (13 tys. klatek).
Artjablo
22-05-2012, 08:47
Miałem bardzo podobne doświadczenia z Kingstonem 4 Gb i Sandiskiem 8 Gb. Okazało się, że przyczyna leżała w formatowaniu kart w komputerze. Od czasu jak przyjąłem zasadę, że raz na jakiś czas formatuję tylko w puszce problem zniknął
Problem mojej S5-ki leży gdzieś indziej bo formatuję karty zawsze w aparacie, tak jest dla mnie najwygodniej i dla niego zdrowiej. Tyle że karta 8GB przez długi czas nie była formatowana (ponad rok), może tu tkwią przczyczyny problemu? :|
Wczoraj musiałam zrobić pilnie kilka zdjęć, przy pierwszych próbach komputer nie wykrył karty w czytniku, podobnie po podłączeniu aparatu. Wylączyłam Fufu i odłożyłam do torby, po kilku godzinach ponownie spróbowałam ściągnąć zdjęcia - udało się za pierwszym razem, bez najmniejszego problemu.
Artjablo
22-05-2012, 11:57
Być może Twoja karta to podróbka...
Być może Twoja karta to podróbka...
Obie pochodzą z pewnych źródeł: jedna z Foto Jokera, a druga z krakowskiego Bino gdzie w karty pamięci, sprzęt komputerowy i inne akcesoria zaopatruję się od paru lat i nigdy nie zdarzyła się żadna awaria. Z resztą podróbka chyba ujawniłaby się znacznie szybciej niż po 2-3 latach bezproblemowego używania?
Co ciekawe te same karty po sformatowaniu i zrobieniu kilku zdjęć innym aparatem (Fuji S9500) dają się odczytać za każdym razem, nic nie miga i nie znika. Kolejny format, karta ląduje w S5-ce i problem powraca: raz działa, raz nie :|
Artjablo
22-05-2012, 12:31
Proponuję przetestować z innymi kartami. Może to być wina puszki.
Poza tymi Sandiskami mam jeszcze dwie karty Pretec, które z Nikonem D200 pięknie śmigały a zdjęcia z Fuji zapisywały strasznie wolno więc nie używałam ich w S5. Zrobię testy jeszcze z tymi kartami i zobaczymy... Jednak również podejrzewam winę aparatu, coś mogło się poprzestawiać w sofcie :(
Artjablo
22-05-2012, 13:13
Spróbuj wgrać najnowsze firmware lub ponownie nadpisać jak masz już zaktualizowane do 1.12. Może to pomóc. Jeżeli nie, to tylko serwis i to najrozsądniej w Niemczech.
Aktualne wieści są takie: sformatowałam wszystkie karty, które miały kontakt z S5-ką w sprawdzonym czytniku kolegi, a następnie w aparacie, popstrykaliśmy po kilka zdjęć na każdej z kart i zaczęliśmy testować - wszystkie próby odczytu przebiegały pomyślnie! :) Wygląda na to, że czytnik którego używałam przez lata umarł wywołując problemy z kartą, a nowy kupiony w pierwszym napotkanym sklepie komputerowym "żeby szybko sprawdzić czy karta działa" pogłębił tylko problem.
Teraz będę bacznie obserwować zachowanie Fufu i często ściągać zdjęcia żeby ewentualnie stracić jak najmniej danych ale po cichutku liczę, że sprawa zakończy się na zakupie nowego markowego czytnika. Gdyby jednak to wariactwo z kartami powróciło zrobię jak radzisz, nadpiszę firmware (moje S5 ma od nowości wersję 1.12), serwis brzmi dla mnie przerażająco i traktuję go jako ostateczność ;)
Artjablo
22-05-2012, 20:29
Cieszę się, bo S5pro to dobra puszka i byłoby szkoda. Zwłaszcza, że nie jest już produkowana od ponad 3 lat... Serwisy już nie bardzo chcą naprawiać z powodu braku części.
Właśnie dlatego problemy z S5-ką doprowadziły mnie do takiego przerażenia, wręcz rozpaczy... Z każdym rokiem coraz bardziej tracę nadzieję na to, że Fuji zaprezentuje kiedykolwiek kolejną lustrzankę :(
Sorki za zawracanie glowy,bo albo sam cos niechcacy przestawilem(nie moge dojsc co)albo padl autofocus.Tydzien temu robilem fotki,wszystko bylo ok,dzis wyjalem aparat z torby,chce zrobic zdjcie a tu zonk.po wcisnieciu guzika do polowy,na wyswietlaczu gdzie jest licznik pozostalych zdjec wyswietla sie r07,lampka autofocusa nie swieci,aparat nie ostrzy na zadnym obiektywie,zniknal beep choc nutka sie wyswietla,mozna ostrzyc manualnie,w menu nic nie przestawialem,body i szklo ustawione na S.Sorki bo bycmoze problem jest blachy,ale sam nie potrafie skumac co przestawilem.Ma ktos jakis pomysl?
Art Erie
27-05-2012, 07:14
r07 po naciśnięciu spustu do połowy, pokazuje ilość miejsca na zdjęcia w buforze; lampka AF może nie świecić, jeśli AF jest ustawiony na jedno z bocznych pól; beep nie będzie działał w trybie C i M, w trybie M nie będzie też działało wspomaganie diody AF.
Ustaw wybór pola AF na centralny, sprawdż czy na korpusie wbrane jest S (single), sprawdż czy obiektyw jest prawidłowo zapięty, ewentualnie przemyj styki benzyna do zapalniczek.
Zrobilem jak napisales,bez rezultatu.
Art Erie
27-05-2012, 16:00
Próbowałeś z innym szkłem? Bo już nic nie przychodzi mi do głowy.
Nie robileś ostatnio zdjęć z manualnym ustawianiem ostrości? Skoro w aparacie wszystko wydaje się być ustawione prawidłowo to może obiektywy są przestawione na manual?
Tak,z roznymi,17-55,10-20,70-300,nic z tego,jutro wezme aparat do sklepu,zapytam sprzedawce,jak nic nie poradzi to serwis.
Ostatnio robilem fotki obiektywem 70-300vr na autofocusie,nie na manualu.Niczego nie zmienialem.
Ostatnia rzecz, która przychodzi mi do głowy to sformatowanie ustawień aparatu z poziomu menu (tu uwaga bo aparat ustawi automatycznie średnią rozdzielczość i jakość zdjęć). Jeśli w aparacie coś się po przestawiało może pomóc, a na pewno nie zaszkodzi. A jeżeli to nic nie da to tak jak pisałeś wcześniej: przetestowanie aparatu z zupełnie innym obiektywem i jeśli dalej nie będzie działać - serwis :|
Moje problemy były zupełnie inne bo dotyczyły komunikacji aparatu z komputerem (prawdopodobnie też zapisu zdjęć) i rozwiązaniem okazał się format wszystkiego - aparatu i wszystkich kart pamięci. Od tamtej pory sprawuje się wzorowo.
No i skonczylo sie szczesliwie,autofocus dziala.W pierwszym sklepie gdzie bylem sprzedawca podpial swojego zooma,kicha,wyczyscil styki-nie pomoglo,zaproponowal serwis za 160£.Poszedlem do drugiego sklepu tam gdzie kupilem puche,facet zrobil oczy,powiedzial ze widzi taki przypadek pierwszy raz,wzruszyl ramionami i sory.Znalazlem trzeci sklep ze sprzetem foto,wciaz mialem nadzieje ze zaproponuja mi tanszy serwis,gosciu podpial 18-105 i szok,autofocus sie odezwal.Kamien spadl mi z serca.
Dość ryzykowny ten kamień z serca skoro nie wiadomo co, jak i dlaczego. Bo nigdzie nie jest powiedziane że za 2 dni sytuacja się się powtórzy
KrystianBaranowski
22-10-2012, 15:32
Odkopuję temat, nie znalazłem niczego bardziej odpowiedniego w kontekście s5
Otóz chodzi mi o wołanie RAWów. Jakie macie patenty na ściągnięcie ekspozycji bez spłaszczania tonów? Chodzi mi o skompresowanie góry dokładnie na dół, bez utraty tych informacji. Ściągając najwyższe tony, po prostu je gaszę. Coś na miarę hdr na części histogramu (hdr, nie coś renderopodobnego, co niektórzy zwykli nazywać hdr).
Poza tym może ktoś ma rozpracowany jakiś profil do LR pod S5?
Btw, puszka jest kosmiczna i kosmicznie powolna przy seriach, ale duży plus to AF w słabych warunkach. Dla ziarnistych typów jak ja to idealna pucha. Strzela tym ktoś jeszcze? :D
Kartofelinder
22-10-2012, 19:22
Tak naprawdę, to nie wiem o co pytasz. Nie zrozumiałem zbyt wiele. Ja fuji strzelam głównie jpg i czasem tylko poprawiam poziomy w GIMPie. Pstrykałem nim ostatnio na ślubie i efekt jest bardzo przyzwoity. Wszystkie zdjęcia zrobiłem B&W i są cudownie, soczyście szare z tonami przejść tonalnych. Super odmiana dla kolorowego i dość kontrastowego materiału z D200.
Zaskoczyło mnie kilka zdjęć, które zrobiłem centralnie pod światło z okna. Chciałem uzyskać przepał, w którym panna młoda by wyglądała bardzo delikatnie. Hm, w istocie tak wyszło, ale przepał okazał się nie być przepałem i gdybym chciał, mógłbym w całości te 3EV odzyskać. Nie jest to co prawda cecha, dla której ten aparat kupiłem (a wielu się tym bez końca brandzluje :P ), ale szczęka została na ziemi ;)
Więc odpowiadajac na pytanie nr 2: tak, są jeszcze tacy. I to nawet komercyjnie ;)
cheyenne
22-10-2012, 19:33
również korzystam z s5pro
Nie chwaląc się też używam s5, a że jest wolny zapis...no co jakoś z tym żyję. Puszka ma swoje lata ,ale pewnie jeszcze mi trochę posłuży.
fotomarek_k
22-10-2012, 19:53
Ja strzelam fujikami nadal :-) Jako drugiego korpusu ( i jako pierwszego w studio) używam również s3. No, ale serii nie używam prawie nigdy- niekiedy, gdy mam ISO powyżej 1000 i palec poleci mocniej, się zdaży te 3/s, bo CH jakoś ustawiłem "od nowości" i zostało:twisted:
Co do Twojego pytania, to nie wszystko rozumiem, bo jakiegoś przeszkadzającego spłaszczania nie dostrzegłem, ale:
-RAWy wywołuję w Hyper-Utility 3, a tam na "-" można tylko 1 EV,
-LR nie próbowałem, bo po próbach w ACR i porównaniu efektów z softem firmowym Fuji uznałem, że lepiej kupić HU, bo kolorystyka inna.
Jeśli chodzi o praktyczną robotę z plikami, to w oparciu o własne doświadczenia staram się naświetlać materiał w miarę poprawnie, tzn. tak by ewentualnie te -1 wystarczało. Ewentualnie- w razie konieczności- ciągnę cienie, bo mi też ziarno nie straszne:smile: Ale moje fotki głównie na papierze kończą...
Jak mógłbym coś pomóc, to pisz. Nie uważam się za fanatyka fujików, ale przetestowałem krótko po premierze D700 i...zrezygnowałem z zakupu, bo uznałem że mam jeszcze super sprzęt:smile: Są jednak różne potrzeby...
Gootchio
22-10-2012, 20:06
Odkopuję temat, nie znalazłem niczego bardziej odpowiedniego w kontekście s5
Otóz chodzi mi o wołanie RAWów. Jakie macie patenty na ściągnięcie ekspozycji bez spłaszczania tonów? Chodzi mi o skompresowanie góry dokładnie na dół, bez utraty tych informacji. Ściągając najwyższe tony, po prostu je gaszę. Coś na miarę hdr na części histogramu (hdr, nie coś renderopodobnego, co niektórzy zwykli nazywać hdr).
Poza tym może ktoś ma rozpracowany jakiś profil do LR pod S5?
Btw, puszka jest kosmiczna i kosmicznie powolna przy seriach, ale duży plus to AF w słabych warunkach. Dla ziarnistych typów jak ja to idealna pucha. Strzela tym ktoś jeszcze? :D
Też do końca nie wiem o co pytasz, ale niech tam... spróbuję: Po pierwsze to ściąganie góry działa dokładnie tak jak ze wszystkimi RAW'ami - jak zarejestrowałeś scenę poza histogramem, to jej nie odzyskasz nawet z S5 Pro. Zakładając jednak, że zmieściłeś się w histogramie aparatu, ale nie mieścisz się w przestrzeni docelowej - zacznij obróbkę od WB, później EV i dopiero później dopieść krzywymi. Tutaj zwykle "uwiązuję" środek i lewą-dolną ćwiartkę, a ruchy robię w prawej-górnej i to nawet nie ćwiartce, a bliżej końca.
A w ogóle to odkąd porzuciłem Hyper Utility to większość problemów z dynamiką załatwiają "odtwarzanie", "światło wypełnienia" i "czernie".
W LR (dokładniej to w ACR) sprawdza mi się standardowy profil Adobe, tylko proces cofnąłem na "2010" bo "12-ka" jakoś mi nie podchodzi.
Jak chcesz mogę podesłać pare profili z ColorChecker'a, ale to będzie z mojej puszki, z moją optyką i w moich warunkach oświetleniowych.
fotomarek_k
22-10-2012, 20:34
Gootchio, widzę że używasz SB-910- czy współpracuje bez uwag z S5? Używam S5 od kilku lat w zestawie z SB800, teraz planuję nową lampkę, a kojarzę że były jakieś problemy z SB900?
KrystianBaranowski
22-10-2012, 20:48
Też do końca nie wiem o co pytasz, ale niech tam... spróbuję: Po pierwsze to ściąganie góry działa dokładnie tak jak ze wszystkimi RAW'ami - jak zarejestrowałeś scenę poza histogramem, to jej nie odzyskasz nawet z S5 Pro. Zakładając jednak, że zmieściłeś się w histogramie aparatu, ale nie mieścisz się w przestrzeni docelowej - zacznij obróbkę od WB, później EV i dopiero później dopieść krzywymi. Tutaj zwykle "uwiązuję" środek i lewą-dolną ćwiartkę, a ruchy robię w prawej-górnej i to nawet nie ćwiartce, a bliżej końca.
A w ogóle to odkąd porzuciłem Hyper Utility to większość problemów z dynamiką załatwiają "odtwarzanie", "światło wypełnienia" i "czernie".
W LR (dokładniej to w ACR) sprawdza mi się standardowy profil Adobe, tylko proces cofnąłem na "2010" bo "12-ka" jakoś mi nie podchodzi.
Jak chcesz mogę podesłać pare profili z ColorChecker'a, ale to będzie z mojej puszki, z moją optyką i w moich warunkach oświetleniowych.
Fakt, może trochę nagmatwałem. A więc: coś w stylu recovery ze starego LR (a może w 4 nie odkopałem jeszcze?). Ale cyfry ja się dopiero uczę, więc tym recovery się tak bardzo nie sugerujcie. Chodzi mi o rozszerzenie histogramu na światłach - wyciągnięcie szczegółów bez wyraźnego gaszenia
EV masz na myśli po prostu suwak exposure? Tak robiłem do tej pory - efekty na dole pierwszej strony mojego bloga z podpisu. jak to wyglada wg Ciebie? szczególnie tonalność w portrecie pod światło (imo niespecjalnie poradziłem sobie akurat ze skórą)
Chętnie wąchnąłbym Twoje profile ;) mauz3r na żimejlu lub cokolwiek
Co do procesu 10 v 12, możesz napisać jaśniej ocb?